Yazılımda Sadece İzlemek ve Ayrılması Gereken Süre

Yazılımda Sadece İzlemek ve Ayırılması Gereken Süre

Bir kardeşimizin yazılımcı olmak için sadece izleyerek öğrenme ve yazılıma ayrılması gereken süre hakkında sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Selam KodçuHerif. Şimdi öncelikle fazlasıyla yazılıma meraklıyımdır ve ben doğduğumda abim beni kıskanmasın diye ona bilgisayar alındığı için onunla beraber büyüdüm. Küçükken sürekli kendi oyunumu yapçam kendi oyunumu yapçam falan diye bağırınırdım. Her neyse zaman geçti büyüdük. Şimdi yazılım derslerini sürekli izliyorum araştırma yapıyorum ama bu işi uygulamalı olarak yapmıyorum. Mesela sadece yarım saatlik bir java eğitim videosu izliyorum ama uygulama yok. Sonra diğer derse geçiyorum. Şimdi bunun bana faydası olur mu ilk baş buna cevap verir misin ? Asıl sorumsa şu : 1-2 olaydan dolayı şuanlık çalışamıyorum ve her geçen zamanın yazılım konusunda benim zararıma olduğunu düşünüyorum. Peki doğrumu düşünüyorum daha yaşımda küçük sayılır. Şimdiden başmamam benim ileride sıkıntıma olurmu ? Veya küçük küçük parça parça günde 25-30 dk çalışarak bi projeme yapmayamı çalışmalıyım ? Yoksa dersleri izlemem dahamı faydalıdır ? Teşekkürler …

CEVAP:

Sadece İzleyerek Yazılım Öğrenmek

Yazılım ÖğrenmekBu zamana kadar ki makalelerimde yazılım öğrenmek konusunda herkesin farklı kaynaklardan öğrenebileceğini belirtmiştim. Bazıları kitaptan yazılım öğrenme konusunda başarılı olurken bazıları görsel eğitim site vesilesi ile kolay öğrenebilir. Bu yüzden hiç bir zaman “kesinlikle şununla öğrenebilirsiniz” demedim ve kesin konuşmadım. Fakat kesin olarak söyleyebileceğim bir şey var, o da yazılım dili öğrenmek sadece bakarak olacak bir şey kesinlikle değildir.

En basit örnek; arabanın şoför koltuğunun yanına oturun. İstediğiniz kadar şoförü izleyin. Direksiyona oturur oturmaz o arabayı sorunsuz kullanamazsınız. Mutlaka uygulamanız gerekir.

Bende yazılıma başladığım dönemde aldım görsel eğitim setini, yazılım dersleri açtım, geçtim yatağa, film izler gibi izlemeye başladım. Bir kaç saat izledim, uygulamadan anlamaya çalışmaktan salak gibi oldum. Neticesinde de “izleyip öğrendiklerini uygula bakalım ne öğrenmişsin” deseler tek bir satır kod yazamazdım.

Bu nedenle kesin olarak konuşabilirim ki yazılım öğrenmek istiyorum diyorsan kesinlikle bakmakla kalmamalı ve uygulamalısın.

Yazılım Geliştirme ve Öğrenme İçin Ayrılması Gereken Süre

Bir yazılım geliştirme ve öğrenme süreci çok ciddi vakit alır. Öyle ki yazılımcıların en büyük sorunları arasında uykusuzluk gelir. Çünkü yazılım geliştirme süreçleri esnasında bazen küçük bir sorun halletmek yada küçük bir düzenleme yapmak bile çok ciddi vakit alabilir.

Bazı makalelerimde buna örnekler vermişliğim var. Örneğin ben bazen bir proje için günde 18 saat bilgisayar başından hiç kalkmadan, yeme içme gibi temel ihtiyaçlarımı gidermeden yazılım ile uğraştığım günleri biliyorum. Bu nedenle yazılım çok ciddi emek ve vakit isteyen bir süreçtir. Yani hobi gibi, günde yarım saat yada 1 saat ayırarak öğrenmenin neredeyse imkanı yoktur.

SONUÇ

Son olarak yazılım öğrenmek için başlama yaşı diye bir şey olduğunu düşünmüyorum. Neticede herkesin kapasitesi farklı. Okuma yazmayı öğrendikten sonra kapasiteye göre yazılım öğrenmek istiyorum diyen herkesin yazılım öğrenebileceğine inanıyorum. Bu nedenle her geçen vakit kayıp olduğu gibi zararın neresinden dönülürse de kardır. 😉

Ayrıca bir makalemde yazdığım bir özlü sözü tekrar yazıcam: Bakmakla yazılım öğrenilseydi, kediler de kasap olurdu =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir