Bilişim Sektörüne Girmek ve Bir Yerlere Gelmek

Bilişim Sektörüne Girmek ve Bir Yerlere Gelmek

Bilişim sektörüne girmek ve bu sektörde bir yerlere gelmek isteyen kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle belirteyim kişisel bir buna göre davranıp belki okumak istemezseniz şimdiden bilginiz olsun 🙂 ama cevaplanması halinde belki başka arkadaşlara yardımı olabilir.

Merhaba,
Öncelikle değerli vaktinizi aldığım için şimdiden özür dilerim.
Bu soruyu sektördeki pek değerli firma ve kişilere yolluyorum sizlerden geleceğim hakkında tavsiyeler almak istiyorum.
Biraz kendimden bahsedeyim önce.
Adım Ş**** 1995 Niğde doğumluyum ailevi nedenlerden dolayı orta öğretimi zorla bitirebildim (8.Sınıf) şuanda AÖL den liseyi okumaktayım. Babam küçük yaşlardayken bizi terk edip kayıplara karıştığı için maddi durumlardan dolayı 8-9 yaşından beri çalışıyorum(kapakçı,konfeksiyon,bebek ayakkabısı üretimi vs. vs.) Gerçi 2 sene önce ortaya çıktı görüşmekteyiz. çevresi tarafından sevilen biriyim. Şuanda bir firmada Bilgi İşlem görevlisi olarak çalışmaktayım “Pek Bilgi İşlem denilemez kargoların takibi, Siparişlerin onaylanması ve çıkarsa Lunix PC lerdeki sorunlarla ilgileniyorum” 3 sene oldu.
Şimdi konuya giriş yapalım çok fazla vaktinizi almamış olayım.
Bilgisayar Programcılığı benim çocukluk hayalimdi ama hem maddi hem ailevi nedenlerden dolayı bu hayalimi hep ertelemem gerekti. Son 1 senedir bu hayalimi gerçekleştirmek için çabalamaktayım C# (Windows Form) üzerinde hatrı sayılır bir bilgi birikimine ulaştım. *** tarafından verilen Programlama Teknikleri dersini aldım ve gayet faydalıydı. Şuanda *** ten Görsel Programlama (C# Windows Form) eğitimi alıyorum ama hoca Java hocası olduğu için C# tan pek anlamıyor, bi kitabın pdf sine bakıp bakıp okuyor orada yazan kodların aynısını yazıp yazıp geçiyor sorduğum soruların çoğuna cevap veremiyor. İngilizcenin önemini anladığım için şuanda özel bir İngilizce kursuna gidiyorum.

Asıl sorudan önce şunu bilmenizi isterim ki PARA benim için 2. Planda ben bu işi sevdiğim ve hayalim olduğu için yapmak istiyorum bu işe başlamak isteyenlerin %95’inin olduğu gibi PARA kazanmak değil 1. Amacım.

İlk zamanlar Masa Üstü uygulama geliştirmek istiyordum ve bu yüzden Görsel Programlamayı tercih ettim ama sektöre dışardan baktığımda anlayabildiğim kadarıyla Masa Üstü uygulamalar artık pek önemli gözükmüyor. Bu yüzden hayalimi Web Programlama üzerine geliştirme kararı aldım. Şuanda tek sorunun ASP.Net öğrenmem mi yoksa PHP öğrenmem mi yoksa ©# Masa Üstü mü benim için ileride daha iyi olur buna kendimce karar veremedim o yüzden siz sektör içindeki konu uzmanlarına sormak istedim. “Asp.Net ve Php arasında hangisi daha iyidir demiyorum yanlış anlaşılmasın beni hangisi sektörün içine daha hızlı sokar ve sektörde daha başarılı olmam konusunda “Sizce” hangisi yardımcı olur.

Bunun dışında Sql yerine Oracle öğrenme isteği var bende (nedense zor olan ne varsa onu istiyorum hayatta hep 😀 ) İngilizcem pek iyi değil kursa devam ediyorum halen ve Oracle’nin pek Türkçe kaynağına rastlamadım bu konuda da yardımınıza ihtiyacım var Oracle mi öğrenmeliyim yoksa sektöre girene kadar Sql öğrenip MsSQL i öğrendikten ve İngilizce geliştikten sonra Oracle öğrenmeye mi başlamalıyım.

Yazım ve Noktalama hatalarından dolayı özür dilerim hayırlı günler/akşamlar.
Şunu da belirteyim beni tanıyan herkes benim bu işi yapabileceğimi şuanda harcandığımı söylemekte birazda onların gazı var tabi. ***te bulunan Programlama Teknikleri dersini veren Önder *** isimli hocamda bunlardan biri onun tavsiyesi üzerine Web’e yönelme eğilimine girdim.

Bu kadar yazıyı okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

CEVAP:

Öncelikle okumak yada cevaplamak istemeyeceğimi düşünmüşsün ama tam tersi. Keşke hep senin gibi saygılı, çalışkan ve bir şeyler yapmak, başarmak isteyen kardeşlerim sorular sorsa, ben bundan çok daha uzun yazı ve sorular okumaya razıyım. Zevkle okuduğum gibi zevk alarak cevaplayacağım kardeşim. Birde özellikle belirteyim, sonradan sıkıntı çıkmaması için bazı özel bilgileri sansürledim.

Bilişim Sektörüne Girmek

Bilişim Sektörüne GirmekÖncelikle diğer yazılarıma da göz attıysan görmüşsündür ki, günümüz bilişim sektöründe çok fazla üniversite mezunu arkadaş var. Üniversite mezunu arkadaşlar bile bugün iş sıkıntısı çekiyorken senin şu anda AÖL ‘de okuyan ve kendi çapında bir şeyler yapmak isteyen bir kardeşimiz olarak iş bulman maça bir kaç gol geride başlaman anlamına geliyor.

Hiç unutmuyorum ve unutacağımı da zannetmiyorum, bundan bir kaç sene önce iş arıyordum. Web yazılım bilen, bir kaç proje yapmış ve E-Ticaret sitesi işinde çalışmış biri olarak, oturduğum eve yakın diye, internet üzerinden peruk satmak isteyen bir firmaya iş başvurusu yaptım. Adam beni 2 saat bekletti. İş görüşmesine geçtik, 45 dakika soru sordu. Hepsini cevapladım. Netice olarak bana verdiği cevap; “sen bu işin okulundan mezun olmamışsın. O yüzden kabul edemem kusura bakma” oldu =) Halbuki bu işin eğitimini alanların dahi benden daha fazla bilgi sahibi olmadığına defalarca kez şahit olmuştum ama adam diplomaya baktığı için yapacak bir şey yoktu.

Bunun gibi örnekler bulmak zor değil. Diplomana değil de bilgine bakanlarda asgari ücret civarında bir ücret veriyorlar zaten. Büyük firmalarda ise insan kaynakları departmanı olduğu için, insan kaynakları da iş başvurularını mezuniyet durumuna göre sınıflandırdığı için, büyük bir firmada, adam gibi bir işte çalışmak çok ama çok zor. Ben büyük bir firmada yazılım ile çokta alakalı olmayan bir işte çalıştım, düşüncem yazılımda kendimi ispatlayıp bölüm geçişi yapmaktı, ona dahi fırsat vermediler. Daha fazla harcanmak istemedim ve ayrıldım. Bilişim sektöründe diplomasız kendisini geliştiren arkadaşların harcanması, ülkemiz bilişim sektörünün fıtratında var =)

Web, Masaüstü ve Oracle

Web yazılımSoruya daha derinlemesine inecek olursak, masaüstü programlamadan vazgeçmekte doğru bir karar almışsın. Çünkü masaüstü programlama kan kaybediyor ve kaybetmeye devam edecek. O yüzden onda bir gelecek yok diyebilirim.

Web yazılım, masaüstü yazılıma nazaran nispeten çok daha fazla iş bulma ve para kazandırma imkanına sahip. Fakat onda da, özellikle hazır scriptler vesilesi ile işi bilmeyip “ben web tasarımcıyım, ben yazılımcıyım” diyen bir sürü kişi var. Bu kişiler, bu işi öğrenmek ve yapmak için adam gibi bir emek harcamadıkları için fazla bir para çekmiyorlar ve piyasayı oldukça düşürüyorlar. Bu nedenle web yazılım ve web tasarım da sektör şu anda sıkıntılı. Gelecekte de öyle olacağı, hatta belki daha kötü olması aşikar. Talep belki düşmez ama arzın yükseleceği kesin.

ASP.Net mi yoksa PHP mi konusunda kesin bir şey söylemiyorum. Zira bununla alakalı makalemde var: ASP.Net mi Yoksa PHP mi Öğrenmeliyim? Benim tavsiyem iş ilanlarına bak, piyasa araştırması yap, iki yazılım dilini de incele, hangisi sana daha cazip geliyorsa onu seç. Ben ASP.Net yazılımcısıyım. PHP ‘ye de göz attım, hatta ara sıra PHP ile de ilgileniyorum fakat ASP.Net yazılımcısı olduğum için ASP.Net daha cazip geliyor. Objektif bir açıdan baktığımda ASP.Net ‘in öğrenmesi zor ama öğrendikten sonra proje geliştirmesi PHP ‘ye nazaran daha kolay olduğu kanısındayım.

Oracle ile ilgili daha geçen gün soru cevapladık. Bu konudan bilgi alabilirsin: Oracle Öğrenmek ve Kariyer Yapmak Oracle günümüzde gayet geçerli ve iş imkanı sunan bir veritabanı sistemi. Fakat öğrenmesi kolay değil, öğrenebilirsen bence iş bulma imkanın var, ki ben diploma sorunun olacağı için daha çok bunu tavsiye ederim. Çünkü iyi para kazanma imkanı sunan firmalar, aradıkları elemanda ilk önce mezuniyet durumuna bakarlar. Eğer aradıkları elemanları mezuniyet durumuna göre bulamazlarsa bu sefer bilgiye bakarlar. Bu anlamda işin daha kolay olur ama dediğim gibi öğrenme açısından işin kolay diyemem.

Bunların yanı sıra birde mobil uygulama yazılımcısı olma meselesi var tabi. Mobil sektörünün 3-4 yıl önce yıldızı parlamaya başladı. O gün bunu görüp mobile yönelenler bugün sıkıntı çekmiyorlar. Bugün bunun farkına varanların ise önünde en fazla 4-5 yıl süre olduğunu düşünüyorum. Zira 4-5 yıl sonra mobil uygulama geliştirme işi de web tasarım işi gibi ayaklar altına düşecektir. Bir sürü mobil uygulama geliştiricisi ortaya çıkacak ve piyasayı düşürecektir. Bu nedenle bugün mobil uygulama geliştirmeye yönelmek ve ileride bu sektörden para kazanma meselesini daha kolay hale getirebilir. Neticede erken kalkan yol alır.

SONUÇ

Çektiğin sıkıntılar küçük sıkıntılar değil kardeşim. Fakat bunlara olumlu tarafından bakmakta mümkün. Standart bir genç, üniversiteyi bitirene kadar kayda değer bir sorumluluk almıyorken, sen çok küçük yaşlarda sorumluluk almaya başlamışsın. Sorumluluklar insanı olgunlaştırır, hayatın vurduğu darbelere karşı ayakta durmayı kolaylaştırır. En önemlisi de elde ettiğin başarılar, standart bir gencin başarısına nazaran daha gurur verici olur.

Sen işinde en iyisi olmaya çalış. Ülkemizde iş sıkıntısı var, eyvallah fakat aynı şekilde iyi eleman sıkıntısı da var. İş arayanlar nasıl düzgün bir iş yeri sıkıntısı çekiyorsa, eleman arayanlarda düzgün eleman sıkıntısı çekiyor. Kendini geliştir, olabildiğince iyi çalış, başarmaya her daim içinde bir açlık olsun, gerisi zaten gelir 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir