Herkes Bilgisayar Mühendisi Olmak İsterse

Herkes Bilgisayar Mühendisi Olmak İsterse

Herkesin bilgisayar mühendisi olmak istemesinden dem vuran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Kodcu Herif. Öncelikle hayırlı Ramazanlar. Ben lisede okuyorum. Yazılıma ve bilgisayar bilimine ilgim ve biraz da yeteneğim olduğunu düşündüğümden bilgisayar mühendisliği istiyorum yaklaşık 5-6 yıldan beri. Şimdi üniversite sınavına 1-2 sene var ama benim tereddütlerim var.
İnternette üniversiteye giriş forumlarında takılıyorum uzun zamandır. İzlenimlerime göre her 5 kişiden 3 veya 4’ü bilgisayar mühendisliği istiyor. Bu da mesleğin önümüzdeki 4-5 yılda çok mezun vereceğini gösteriyor. Şimdi ben de bu insanlardan biriyim ama çoğu bilgisayarda oyun oynayarak, internette surf yaparak vakit geçiriyor ve bilgisayar mühendisi olursam bilgisayar oynarım algısıyla baktıklarından bilgisayar mühendisliği istiyor. Ben ise yazılım, yapay zeka, matematik gibi konular yer aldığı için istiyorum. Ülkemizde bilgisayar mühendislerine ihtiyaç var biliyorum ama çok mezunu olacağından değer kaybeder mi meslek ?
Soruma gelecek olursam şimdi ilerde bu kadar popüler olan bir meslekten mezun olursam ne gibi sıkıntılar yaşarım ?
Hedefim hatrı sayılır bir üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümü. Bunun için var gücümle çalışıyorum ve okul sürecinde, bittiğinde kendimi geliştireceğime inanıyorum.
İstediğim mesleği yapmak istiyorum, bu yüzden bilgisayar mühendisliğinden kolay kolay vazgeçmeyeceğim.
Biraz uzun oldu ama bu konuda bizleri aydınlatırsanız çok müteşekkir olurum.

CEVAP:

Güzel bir soru sormuşsun kardeşim. Bende yazılarımda yer yer buna değinirim. Şimdi daha bir derinlemesine göz fırlatalım…

Herkesin İstemesi

Bizim ülkemizde yaş olarak gayet ideal bir genç nüfus var. Genç nüfus demek ileride bir ülkenin ihtiyaç duyacağı meslek dallarına yönlendirmesi ve bu ihtiyacı rahatlıkla giderebilmesi imkanına sahip olmak demektir. Yani siz 5-10 yıl sonra teknoloji anlamında iyi bir noktada olmak isteyen bir ülkeyseniz, bugün ki genç nüfusu teknolojiye yönlendirme ve 5-10 yıl sonra iyi bir noktaya gelme imkanına sahipsiniz demektir. Buda vizyonunuz olması durumunda olabilecek bir şeydir. Eğer bugünün gençleri, bugün seçtikleri mesleklerden 5-10 yıl sonra para kazanma konusunda tereddüt ediyorsa bu vizyonun olmadığı anlamına gelir. Aynı bugün içinde bulunduğumuz durumda olduğu gibi…

Bugün, ülkemizin bir vizyonu olmadığı için, yani ülke yöneticileri çıkıp da “Türkiye 5-10 yıl sonra teknolojide lider bir ülke olacak” gibi bir vizyona sahip olmadığı için gençlerde resmen gelecekleri ile kumar oynamak zorunda kalıyorlar. Yani hangi meslek dallarında para kazanabileceklerini düşünüyorlarsa o mesleğe saldırıyorlar.

Öğretmenlik yaptığım dönemde bazı kurumlar çocuk gelişimi mezunu olan kişileri çalıştırmak zorunda gibi bir düzenleme yapıldı. Öğrencilerime “ne olmak istiyorsunuz?” diye sordum, kız öğrencilerimin yarısından çoğu “çocuk gelişimi” diye cevap verdi. Facebook ‘ta ekli olan kız öğrencilerime bakıyorum hiç biri çocuk gelişimi ile ilgili bir iş yapmıyor. “İş yerleri iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda” diye bir düzenleme çıktı, herkes iş güvenliği eğitimi aldı, bugün iş güvenliği eğitimi alan birisinin iş bulması artık kolay değil. “Kurumlarda sertifikasız güvenlikçi çalıştırılamayacak” denildi, özel güvenlik eğitim kursları doldu taştı. Dolayısıyla hangi meslek dalında ihtiyaç varsa o meslek dalına hücum var.

Bilgisayar Mühendisi İhtiyacı

Bilgisayar Mühendisi İhtiyacıBugün içinde bulunduğumuz sıkıntıların temelinde vizyonsuzluk yatıyor. Gençler fırsat olduğuna inandıkları mesleklere yöneliyorlar. Teknoloji çağındayız, 5-10 yıl sonrada bilgisayar kullanacağımız aşikar, o yüzden “bilgisayar mühendisliği her türlü iş yapar” düşüncesiyle herkes bilgisayar mühendisi olmak istiyor. Ben size acımasız bir gerçek söyleyeyim gençler; Bizim ülkemizin bugün bilgisayar mühendisine ihtiyacı yok! Çünkü bir şeye ihtiyaç olması demek, o meslek dallarından mezun olan kişilerin rahatlıkla iş bulabilmesi demektir. Fakat bugün piyasada bir sürü işsiz bilgisayar mühendisi var. Bir sürü işsiz bilgisayar mühendisi olduğu için firmalarda bugün ilan sitelerinde gördüğümüz saçma sapan ilanları verebilme imkanına sahip oluyor.

Hepsini geçtim, eğitim sistemimiz içler acısı. Adam gibi eğitim verilmiyor, dolayısıyla adam gibi eğitim alınmıyor. Kopyayla, hoca kıyağıyla veya ezberleyerek diplomalar alınıyor. Bugün bilgisayar programcılığı mezunu bir çok kişi, yazılıma dair neredeyse hiç bir şey bilmiyor. Diğer bölümlerde de durumlar farklı değil. Eğitim verilmez gençler, eğitim alınır. Maksat sadece diploma almak olduğu sürece, öğrenmek olmadığı sürece, sistemde iyi eğitimli kişiler yaratmaya çalışmadığı sürece bugün olduğumuz durumda olmaya devam ederiz. Yazılımdan anlamayan yazılım mühendisleri, bilgisayardan anlamayan bilgisayar bölümü mezunları ile dolar taşar ülke.

Bilgisayar mühendisine ihtiyaç yok” dedim ama bugün ki şartlarda ihtiyaç yok. Yani bugün ülkemizde atıyorum 100 bilgisayar mühendisi arayan firma varsa, bin tane bilgisayar mühendisi var. Çünkü bir sürü üniversitemiz var ve bu üniversiteler adam gibi eğitim vermeden sürekli mezun veriyor. Bir ülkede önemli olan üniversite sayısı değildir gençler, üniversite mezunu işsiz sayısının az olmasıdır. Eğer bugün bir sürü işsiz üniversiteli var ise, yüz değil bin tane üniversiteniz olmuş hiç bir işe yaramaz.

SONUÇ

Eğitim sistemi meselesine girdim mi kitap yazarım. Zira yanlışlıklar ve sorunlar anlatmak ile bitmez. O yüzden direk sonuç kısmına geçsem iyi olacak… Gelecekte ne olur bilemeyiz. Ancak tahmin yürütebiliriz. Belki ülkemiz teknolojiye yatırım yapmaya, teknoloji ve bilgisayar alanında ilerlemeye karar verir. Bir vizyon edinir ve 5-10 yıl sonra teknoloji ve bilgisayar alanında satın alan değil, satan ülke oluruz. O zaman belki bilgisayar mühendisi mezunu bir kardeşimiz sıkıntı çekmez. Fakat “5-10 yıl sonra böyle bir şey olma ihtimali var mı?” diye sorulacak olursa, “hiç sanmıyorum” cevabını veririm. Çünkü bu ihtimalin gerçekleşmesi için temelinin bugünden atılması gerek ve bizim ülkemiz bugün, 5-10 yıl sonrası için bu alanda hiç bir şey yapmıyor ve yapacak gibi görünmüyor.

Sana da tavsiyem kardeşim, söylediklerine en uygun olarak yazılım mühendisliği bölümüne git. Daha önceki buna benzer sorularda cevapladığım gibi, bilgisayar mühendisliği bölümü için yazılım amaç değil araçtır. Senin istediğin şeylere en uygun olan ise yazılım mühendisliği. Karanlık bir tablo çizdiğimin farkındayım ama maalesef öyle. Fakat şöyle bir şey var ki, karanlık bir tabloya çizilen beyaz bir çizginin fark yaratması çok daha kolaydır. Yani siz bu şartlarda eğer işinizi çok iyi yapan biriyseniz kolaylıkla fark yaratabilir ve bu alanda başarılı olabilirsiniz…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir