Bayandan Yazılımcı Olur mu?

Bayandan Yazılımcı Olur mu?

Bir bayan arkadaşımızın, bayandan yazılımcı olup olmayacağına dair sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Mutlaka bu soruyu bin defa cevaplamışsınızdır ancak ben bir kere de kendime göre sorayım dedim. 🙂

Ben kodlama öğrenmek istiyorum, hangi dilden başlayacağıma da karar veremedim aslında… Bu işlerde epeyi bilgisizim, sıfırdan başlayacağım. Aslında ben internetten kendi kendime araştıra araştıra öğrenirim diyordum ancak insanların hep kurslara gittiğini, kitaplar falan aldıklarını gördüm. Acaba sadece internetten araştıra araştıra da öğrenilebilir mi?

Bir de bu alanın bayanlar için ne kadar uygun olduğunu düşünüyorsunuz? Bana kalırsa tabii ki uygun ama sizin de fikrinizi almak istedim… 🙂

CEVAP:

Yazılım Öğrenmek

Evet, bu soruyu bin kere cevapladım. Sitede arama özelliği ziyadesiyle güzel çalışmasına rağmen kimse kullanmıyor. O yüzden binlerce kez daha cevaplayacağım gibi görünüyor. Neyse ki cevap olarak sadece bağlantı veriyorum:

Yazılım Öğrenmek İsteyen Nereden Başlamalı?

Yazılım Öğrenme Kaynakları

Yazılım Öğrenme Konusunda Etkili Yollar

Bayan Yazılımcı

Bayan YazılımcıAslında sorunun başına bakınca “yine mi yazılım öğrenmek ile ilgili soru …” dedim ve konu açmadan link verip yollayacaktım ama sorunun sonu yeni konu açarak cevaplamayı gerektiriyor.

Ülkemizde en son binden fazla yazılımcının katılımıyla yapılan ankette kadın yazılımcı oranı yüzde 6 çıkmış! Hani az çok tahmin edersin, “erkek yazılımcılar elbette daha fazla” dersin ama böylesine büyük bir farkı ben bile beklemiyordum. Böyle büyük bir farkın elbette çok keskin nedenleri olsa gerek. Biraz yazılım dünyasını birazda bayanların dünyasını düşünerek bakalım bu farkın nedenlerine …

Çocukluk Dönemi: Bir insanın çocukken neler ile oynadığına bakacak olursak, kızlar her daim bebekler ve benzeri şeyler ile erkekler ise uzaktan kumandalı arabalar, atari ve teknolojik şeyler ile oynardı. Tabi bu 90’ların başlarında çocuk olanlar için geçerli =) Şimdi kız erkek fark etmeksizin bütün çocukların eline tablet veriliyor ve onlarla oynuyorlar.

Dolayısıyla erkekler her daim teknoloji ile ilgilenerek büyüdüler. Ben dahil bir çok etrafımdaki arkadaşım eline tornavida alıp teknolojik bir ürünün içini açıp merak etmiştir, bakmıştır, incelemiştir. Fakat bir kız çocuğunun böyle bir şey yaptığına ihtimal vermek zor.

Bu ve benzeri nedenle erkekler çocukluk dönemlerinden itibaren yazılım ve teknolojiye meraklı bir şekilde büyüyor, kadınlar ise ev, moda gibi konulara meraklı olarak büyüyor.

Etkileşim: Etkileşim, bir kişinin yanındakilerden etkilenerek hareket etmesi anlamına geliyor. Erkeklerin geneli teknoloji ile ilgilendiğinden, teknoloji ile ilgilenmeyen bir erkek bir süre sonra etrafındakilerden etkilenerek teknoloji ile ilgilenmeye başlıyor. Aynı mantık bayanlar içinde geçerli. Yani bayanların çoğu teknoloji ile ilgilenmediğinden, teknoloji ile ilgilenen bir bayan, bir süre sonra teknoloji ile ilgilenmemeye başlıyor. Buna bir nevi sürü psikolojisi ve topluma uyum sağlama iç güdüsü olarak da bakabiliriz.

Bir erkek arkadaş ortamında yazılım yada teknoloji ile ilgili bir konudan bahsedince, diğer arkadaşları onu dinler yada söyledikleri konusunda mantık yürütmeye çalışıyor. Bir bayan ise arkadaş ortamında yazılım yada teknolojik bir konudan bahsederse, bayan arkadaşları büyük oranda anlamadığı için en kötü ihtimalle katılım sağlamadan muhabbetin bitmesini bekliyor. Dolayısıyla bayan yazılımcı bilgisini ve tecrübesini paylaşacak, geliştirecek kişi bulmakta zorlanıyor.

Ait Olma Psikolojisi: Her insan etrafındakiler tarafından kabullenilmeye, sevilmeye, saygı ve ilgi görülmeye, anlaşılmaya ihtiyaç duyar. Bazı insanların asi, isyankar tavırlar takınıp bu tarz kaygılar içine girmediğini görmüşsünüzdür. Fakat bu da o kişilerin kabullenilme, sevilme, saygı ve ilgi görülme, anlaşılma beklentilerinin karşılanmaması durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Beklentilerin karşılanmaması hayal kırıklıklarına neden olur ve daha fazla hayal kırıklığı yaşanmaması için kendi kendine bir oto savunma geliştirilir ve “Madem bunlar olmuyor, bende istemiyorum” düşüncesiyle isyankar bir tavır takınılır.

Bu gibi şeyleri yaşamamak isteyen insanlar daha başından etrafı tarafından ilgi, sevgi, saygı, beğeni görebileceği alanlara yönelir. Örneğin vücut geliştiren herkesin tek amacının sağlıklı yaşamak, güçlü kuvvetli olmak olmadığını anlamak zor değildir. Vücut geliştirmenin arkasında etrafındaki insanlar tarafından beğenilmek, saygı görmek ve sevilmek vardır.

Aynı şekilde bayanlarda ilgi, sevgi ve saygı görebileceği alanlara yönelir. Bir bayan, yazılımcı olması durumunda etrafında yazılım ile ilgilenen hiç yada çok az bayan olacağının bilincinde olarak, etrafı tarafından daha fazla ilgi, sevgi ve saygı göreceği alana yönelir. Yani moda, ev, dekorasyon, sanat gibi konuları ağırlıklı olarak tercih eder. Çünkü bu konularla ağırlıklı olarak ilgilenenler yine bayanların etrafında daha çok olan bayanlardır.

Bayandan Yazılımcı Olur mu?

Bayandan YazılımBen her daim gerekli gayreti gösteren, ciddi bir engeli olmayan herkesin yazılımcı olabileceğine inanıyorum. Dolayısıyla elbette bayandan da yazılımcı olur, ki yüzde 6 dahi olsa olunabileceğini gösterir. Fakat yukarıda bahsettiğimiz başta psikolojik nedenler olmak üzere daha sayılabilecek bir sürü neden ile bu oran düşüktür.

Daha küçük yaşlarda kızlara “sen kızsın, evi topla, yemek yap, el işi öğren, yarın öbür gün evleneceksin, kocana ve çocuğuna bakacaksın” düşünceleri empoze edildiğinden o yönde gelişiyorlar. Bu nedenle ağırlı olarak ev, dekorasyon, yemek, moda gibi alanlara yöneliyorlar.

Erkekler ise küçük yaşlarda “sen erkeksin, yarın öbür gün evleneceksin, karına çocuklarına bakacaksın” şeklinde yetiştiğinden, ideal erkek profili para, güç sahibi erkek olduğundan ve teknoloji çağında olduğumuzdan, para kazanma potansiyeli yüksek olan teknoloji alanına yöneliyor.

SONUÇ

Netice olarak bayanların yazılım sektöründe daha aktif olabilmesi için insanların bakış açıları ve yönlendirmeleri konusunda köklü bir değişim gerekiyor. Bu da imkansıza yakın bir durum.

Benim görüşlerim, bugün bayan yazılımcı olanlar yukarıda bahsettiğimiz psikolojik nedenlere maruz kalmayanlar. Yani çocukken ailesi tarafından ev işlerine maruz bırakılmayan, sadece eğitimi ve kendisini geliştirmesi üzerine yoğunlaşması sağlanılan, teknoloji ile ilgilenmesi durumunda etrafındaki arkadaşları tarafından uzaylı gibi bakılmayan bayanların yazılımcı olduğunu düşünüyorum.

Engelleyici unsurlar olmadığında öğrenmek, başarmak, üretmek gibi konularda bayanların yazılımcı olmaması için hiç bir neden yok. Hatta yazılım sektörünün gelişmesine bayanların ciddi katkılar sağladığını, ilk programlama dilinin bir bayan tarafından geliştirildiğini de söyleyerek sözlerime son vereyim 🙂

Bakınız: http://www.kodcuherif.com/programlama-dilleri-tarihcesi-yazilim-tarihi.html

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir