Yazılım Bilgimi Nasıl Test Ederim?

Yazılım Bilgimi Nasıl Test Ederim?

Yazılım bilgisinin ne seviyede olduğunu merak eden kardeşimizin bilgisini nasıl test edebileceğine dair sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar,
Ben yaklaşık bir yıldır c++ ile ilgileniyorum okuldada ayrıca bunun derslerini alıyorum fakat kendimi nasıl test edebileceğimi ne seviyede olduğumu bilmiyorum, okulda yapılan sınavların açıkçası beni ölçtüğünü de düşünmüyorum fakat yarışmalara katılmam içinde çok erken onunda farkındayım, size sorum ne seviyede olduğumu nasıl anlayabilirim yada kendimi nasıl test edebileceğimi söyleyebilirmisiniz?

teşekkürler.

CEVAP:

Yazılım Bilgisi

Yazılım çok büyük bir dünyadır. Öğrenilecek şeyde, yapılabilecek şeylerde hayal gücü sınırları ile aynıdır. Yani sınırsız diyebiliriz. Dolayısıyla öğrenmenin ve seviyenin bir sınırı yoktur.

Hal böyle olunca 2 kod öğrenen de günümüzde olduğu gibi “ben yazılım uzmanıyım” diyebiliyor, çok şey bilende “bildiğim bir şey varsa, o da hiç bir şey bilmediğimdir” diyebiliyor.

Bu nedenle yazılım bilgisi konusunda şirket bazında belli seviyeler olsa da bireysel olarak “amatör yazılımcı, uzman yazılımcı” gibi sınıflandırmalar yapmak zor. Hele okulda verilen eğitim ve yapılan sınavlara göre hareket kesinlikle edilemez. Çünkü üniversitelerde verilen yazılım eğitimi, dünya standartlarının çok gerisinde. Bu yüzden sınıflandırmalardan ziyade günümüzde kişilerin neler yapabileceğine bakılıyor sadece. Dolayısıyla sizde buna bakarak hareket etmeniz gerekiyor.

Peki bunu nasıl yapabiliriz ona bakalım;

Yazılım BilgisiAraştırma Yaparak: Bence en güzel kendi seviyeni görme unsuru budur. İnternette sürekli forumlarda ve çeşitli soru cevap sitelerine göz atabilirsiniz. Orada sürekli sorular sorulur, cevap verenler olur. Soruların geneline bakıp, cevaplayabiliyor musunuz, cevaplara bakıp acaba o kişilerin verdiği cevaplardan daha güzel bir cevap verebiliyor musunuz gibi incelemeler yapıp yazılım bilginiz konusunda fikir edinebilirsiniz.

Projelere Bakarak: Piyasada çok fazla yazılım projesi var. Bunlardan beğenilenleri, gerçekten kolay olmayanları yapabilecek potansiyele sahip misiniz diye kendinize bir sorun. Bazen yapabileceğinizi zannedersiniz fakat yapmaya kalktığınızda yapamayacağınızı görürsünüz. Bu nedenle “ben bunu yaparım” diye yazılım bilginizi değerlendirmeyin. Gerçekten güzel, yararlı, bir ekip gerektirmeyen ve kolay olmayan bir proje seçin ve onu yapmaya çalışın. Yapmaya başladıktan sonra fazla takılmadan, yardım almadan yapabiliyorsanız iyi bir seviyedesiniz demektir.

Yarışmaları Araştırın: Seninde dediğin gibi kardeşim, yarışmalara katılmak için belli bir seviyeye gelmek gerekiyor. Bu yarışmaları araştırarak, neler yapılıyor, ne kadar sürede yapılıyor, ne gibi kurallar var bunları araştır. Örneğin 6 saatte bir program yazman isteniyorsa evde bunu yapmaya çalışarak kendini test edebilirsin yada o yarışma neye göre yapılıyorsa o kuralları uygulayarak kendi kendine bir deneme yapabilirsin.

Kitaplara Bakın: Genel olarak yazılım öğrenmek konusunda kitapların zor yöntem olduğundan bahsederim. Fakat ister yazılım olsun ister başka bir şey olsun, bir şeyi öğrenmek için en temelinden başlamak gerek. Yani kolaydan zora doğru adım adım ilerlemeli. Bu da belli bir müfredatın olması gerektiği anlamına geliyor. Müfredatın da en iyi yer aldığı kaynaklar kitaplardır. Eline bir kitap alırsın, oradaki konuları incelersin. En başından sonuna kadar göz atarsın ve kitapta eksik olduğun noktalara göre kendini değerlendirebilirsin.

Zaten kitaplar bir yazılım dilinin çoğu konularını ele alır. Bu sayede sende eksiklerini görür ve eksiklerini giderme şansına sahip olursun.

SONUÇ

Daha sayılabilecek kriterler olsa da söz konusu bir yarışma olunca biraz olaya farklı bakmak gerekiyor. Hani söz konusu bir proje geliştirmek olunca, evde internet yada çeşitli kaynaklardan yararlanarak o projeyi yapmaya çalışırsın. Fakat mevzu bahis bir yarışma olunca o zaman internet yada benzeri kaynaklardan yararlanma şansın olmayabilir, dolayısıyla her şeyi tamamen kendi bilgine dayalı olarak yapman gerekebilir.

Birde yarışmalara katılıp, iyi bir derece almazsanız asla moraliniz bozulmasın. Neticede her zaman herkesten iyi birileri vardır. Aldığınız başarısızlıklar, sizin daha başarılı olmanız için size hırs ve inanç olarak geri dönsün 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir