1 Milyon Yazılımcı Projesi Sitesi İncelemesi

1 Milyon Yazılımcı Projesi Sitesi İncelemesi

1 Milyon Projesi yazı dizisinin ikinci bölümü olan bu bölümde, 1 Milyon Yazılımcı Projesi Sitesi incelenmesini ele alacağız. Bir önceki konumuzda belirttiğimiz gibi projenin siyasi ayağı olan bir proje olması nedeniyle, projenin içeriğine ve ayrıntılarına bakmadan pek çok kişi direkt olarak olumlu veya olumsuz görüş belirtiyor. Özellikle ülkemizde bir şeyi beğenmeme hastalığı yaygın olduğu için, kişiler kayda değer gerekçeler sunmadan sadece “berbat olmuş” diyebiliyorlar. Bu da bir şeyin olduğundan daha iyi olmasını sağlayabilecek yapıcı eleştiri sınıfına girmiyor.

Kodcu Herif olarak yazı dizisinin bu bölümünde, bilgimiz ve tecrübelerimiz doğrultusunda projenin sitesini inceleyeceğiz. Sistemin yeterliliğine ve olduğundan daha iyi olmasını sağlayacak yapıcı eleştirilerde bulunacağız.

1 Milyon Projesi Başvuru Aşaması

Yine bir önceki yazımız olan 1 Milyon Yazılımcı Projesi #Giriş yazısında eğitime nasıl başvuru yapılacağını ele aldık. Çok zor bir süreç değil. Zira 2-3 form doldurup, birkaç aşamadan sonra eğitim videolarını izleme imkanına sahip olabiliyorsunuz. Açıkçası internet üzerindeki haberlerde ve yapılan açıklamalarda özellikle “öz geçmişinizi dolduracaksınız” vurgusunun yapılması, öz geçmişi doldurmadan eğitim alınamayacağını, sadece yazılım alanında çalışmak isteyen ve iş arayanların bu projeye katılabileceğini düşündürdü ama neyse ki öyle bir zorunluluk yokmuş.

Projeye katılım, yani kayıt aşamasında ufak bir sorunla karşılaştım. Yanlış hatırlamıyorsam doldurulması gereken birkaç bilgiden biri olan “Çalışma Durumu” bölümünde herhangi bir seçenek çıkmıyordu. Herhangi bir seçenek çıkmadan da ilerlemek mümkün değildi. “Aha, sıkıntı çıktı. Katılamayacağız galiba…” şeklinde düşündürdü. Sayfayı yenilediğimde kimlik bilgilerinin tekrar girilmesini istedi, girdim ve tekrar “Çalışma Durumu” belirtmem gereken alanda seçenekler çıktı. Bu sorunu bu şekilde halledince ilerlemek mümkün oldu.

Bu basit gibi görünen ayrıntı aslında çok önemli. Zira projeye katılmak ve kayıt olmak isteyen herkes çözümü sayfayı yenilemekte görmeyebilir. Benimde ilk etapta düşündüğüm gibi “sistemde sıkıntı var“, “sistem beni kabul etmedi, eğitim alamayacağım galiba” şeklinde düşünüp direkt olarak sistemden çıkabilir ve katılmaktan vazgeçebilir.

Hele ki o “Çalışma Durumu” seçeneğini işaretleyemeden ilerlemeye çalışılması durumunda çıkan hata mesajı ne Türkçe ne de İngilizceydi. Bir kod ya da kod dosyasına yönelik bir hataydı. Yani “sayfayı yenileyin, tekrar deneyin“, “şurada hata var, düzeltin” gibi yönlendirmeler yapılmıyordu. O nedenle sistemin katılım aşamasının ciddi testlere ihtiyacı var. Yapılan testler sonucunda yaşanan sorunların en acil tarafından düzeltilmesi gerek.

1 Milyon Projesi Sitesi

1 Milyon Yazılımcı Projesi Sitesi1 Milyon Projesi Sitesi için söyleyebileceğimiz aslında çok fazla bir şey yok. Site olması gerektiği gibi sade ve kullanımı kolay. Zira öyle de olması, kişilerin kafasını karıştırmaması, aranılan şeyin kolaylıkla bulunabilmesi gerek.

Siteden en ayrıntılı şekilde giriş yapmanız durumunda yararlanıyorsunuz. Giriş yapmanız durumunda eğitimlerden yararlanabiliyor, aldığınız eğitimlere dair ilerlemenizi görebiliyor ve istatistiki bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Onun haricinde BTK Akademi ile ilgili haberler ve videolar var.

Fakat işin ironik tarafı site bir CMS yani İçerik Yönetim Sistemi. Yine yani sıfırdan yapılmış bir web sitesi değil. Hali hazırda bir başkası tarafından yazılmış, isteyen herkesin alıp kurabileceği ve kullanabileceği bir sistem. Hazır sistemlere karşı değilim. Hayatının yarısını bilişime ve yazılıma adamış, 10 civarı yazılım projesini tek başına sıfırdan yapmış biri olarak KodcuHerif.Com ‘da hazır bir sistem üzerine kuruldu. Fakat benim zaman ve maddi anlamda imkanlarım kısıtlı. Söz konusu burada devletin bir projesi olduğu için belki zamansal imkanlar sınırsız değildir ama maddi imkanlara sınırsız diyebiliriz. Ülkenin en iyi yazılımcılarından oluşan 4-5 kişilik bir ekip kurulup, 1-2 ay gibi bir sürede, bu sistemin aynısı, hatta çok daha iyisi, sıfırdan yazılabilirdi.

Diğer yandan hazır sistemlerdeki sıkıntı, siteye eklenecek özelliklerin zor olmasıdır. Öncelikli olarak sistemin kod yapısını çözmek gerekir, ki pek çok yazılımcı bununla uğraşmaktansa sıfırdan bir sistem yazmayı tercih eder. Onun haricinde WordPress gibi dünya üzerinde yüzlerce, binlerce yazılımcının, yıllarca çalıştığı ve geliştirdiği bir sistem değilse, o zaman sistemsel açıkların olma olasılığı çok daha yüksektir. Dolayısıyla sistemi çökertmek ve hacklemek isteyenler için çeşitli açıklar barındırabilir, ki söz konusu proje bir devlet projesi olduğu için gerek ülkemizdeki gerekse yurt dışındaki hackerlar buna çalışacaktır.

Tüm bunların neticesinde, ülkemiz için önemli bir proje olarak gördüğüm bu projenin sitesinin hazır script ya da hazır kütüphanelerden yararlanılarak yapılmış olması, biraz olsun hayal kırıklığı yaratmadı değil…

Eğitim Kataloğu Bölümü

Sitenin asıl önemli bölümü, en çok vakit geçirilecek ve eğitimlerin olduğu bölüm olan Eğitim Kataloğu bölümüne de kısaca göz fırlatalım. Eğitim kataloğu sayfası gayet güzel. Zira sayfanın sol tarafında eğitime dair kategorilere ve çeşitli seçeneklere ulaşabiliyorsunuz. Bu sayede aradığınız eğitimler sağ tarafta listeleniyor ve aradığınız eğitimleri bulmanız daha kolay hale geliyor.

Sağ tarafta listelenen eğitimlerde eğitime dair bir görsel, eğitim adı, eğitime verilen puan ve eğitime katılan kişi sayısı gösteriliyor. Elbetteki puanlama olayı tamamen olması nedeniyle sistemde varsayılan olan bir şey ve yine elbetteki puanlama yapamıyorsunuz.

Eğitim Bölümü

Yazılımcı Projesi SitesiBir eğitime tıkladığınızda karşınıza ilk etapta açıklama sekmesi geliyor. Bu sekmede ilk göze çarpan eğitime başlama ve bitiş tarihi oluyor. Fakat bu başlama tarihi sizin eğitime başlama tarihiniz değil. Belki eğitimi veren kişinin, eğitim vermeye başlama tarihidir fakat eğitimin bitiş tarihi kafa karıştırıyor. Zira eğitimi için yazan Bitiş Tarihi : 31.12.2021 şeklinde. Bu 31.12.2021 tarihine kadar eğitimin güncelleneceğini düşündürse de, eğitimin son bölümünde basit bir uygulama yapılıyor ve son söz olarak “ temel seviyede böyle yapılıyor… Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim, hoşça kalın” deniliyor. Yani eğitimin devam etmeyeceğini gösteriyor. Dolayısıyla verilen tarihler tamamen hazır script kaynaklı, doldurmak zorunda olunan ve farazi bilgilerin girildiği bir bölüm. Yani o kısma kafayı takmanızı gerektiren bir durum yok.

Hemen altında eğitim verenin adı, onun altında da eğitimin alt başlıkları yer alıyor. Onunda altında kısa bir bilgi veriliyor ve eğitimin video bölümleri yer alıyor. Video bölümlerinden birine tıkladığınızda eğitim videosunun açıldığı bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Burada geniş ekranda hem eğitim videosu görüntüleniyor hem de videonun sağında eğitimin diğer bölümlerine ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca sağ tarafta not alabileceğiniz bir bölümde mevcut. Sol üst taraftaki ikondan önceki sayfaya dönebiliyorsunuz.

Eğitim bölümünde dikkat çekici bir kısım, her bölümün altında bölümün yüzde kaçını izlediğinize dair bir progress bar yani ilerleme çubuğu bulunması. Fakat atıyorum 1 saatlik bir eğitim bölümüne girip, 5 saniye izleyip çıksanız da ilerleme çubuğunda %100 yazıyor. Yani 1 saatlik eğitimin 5 saniyelik bölümünü izlemeniz durumunda da %100 ‘ünü izlemişsiniz gibi belirtiliyor. Bu da düzeltilmesi gereken önemli sorunlar arasında yer alıyor.

Eğitim sayfasında yer alan diğer sekmelere bakmaya gerek bile yok. Zira ya doldurulmamışlar ya da herhangi bir anlam barındırmayan ve işe yaramayan unsurlarla geçiştirmişler.

İkinci Bölümün Sonu

Netice olarak sitenin hazır script olması biraz can sıkıcı. Böyle bir siteyi standart biri, kişisel projesi amacıyla yapmış olsa, “güzel, hayırlısı olsun” der geçerdim. Eksiklerine ve hatalarına çok takılmazdım. Fakat söz konusu proje devlete ait, KodcuHerif.Com olarak yıllardır önemini sık sık dile getirdiğimiz yazılım ve bilişim alanına hitap eden, belki de ülkemize çok ciddi katkılar sağlama potansiyeli olan bir proje olunca, insan sitenin hazır script olmasını pek benimseyemiyor. Zaten söz konusu eksikler ve hatalarda hazır script kaynaklı. Belki söz konusu hatalar düzeltilir, eksiklikler giderilir fakat medyada “proje tamamlandı” şeklinde duyurulması, sanki her şey hazır, hiçbir eksik yok gibi düşünüldüğünü gösteriyor. Umarım öyle değildir ve eksiklikleri giderilir, hataları düzeltilir, çok daha iyi bir site halini alır. Hatta en büyük temennim sitenin sıfırdan yapılması yönünde…

Aslında 1 Milyon Projesi yazı dizisinin bu bölümünde hem siteyi hem de sitedeki eğitimleri inceleyecektik. Fakat sitenin hem hazır script CMS bir sistem olması hem de çeşitli sıkıntılar barındırması hem de eğitimlerin başlı başına bir konu ile ele alınması gerektiği için bu yazıda sadece site incelemesine yer verdik. Bir sonraki konu olan 1 Milyon Yazılımcı Projesi Eğitimler İncelemesi konusunda görüşmek üzere, sağlıkla kalın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir