1 Milyon Yazılımcı Projesi ile Değişecekler ve Öngörüler

1 Milyon Yazılımcı Projesi ile Değişecekler ve Öngörüler

yazı dizimizin altıncı bölümünde, bu proje ile hayatımızın nasıl değişeceğine ve öngörülerimize göz fırlatacağız. olarak yaklaşık 6 yıldır gerek gibi devlet destekli projeler için, gerekse özel sektör tarafından hayata geçirilip kişilere çok büyük imkanlar sunuyormuş gibi gösterilen projeler için öngörülerimizi vakti zamanında çeşitli konularda paylaştık. Bu öngörülerimizin hemen hemen hepsi, öngördüğümüz gibi gerçekleşti.

Yazı dizisinin ilk konusundan itibaren bu projeyi, bana sağladığı hiçbir fayda olmamasına ve olmayacak olmasına rağmen sevinçle karşıladım. Zira en kötü ihtimalle artık ülkemizde yazılım alanında bir farkındalığın başladığını gösteren bir proje. Fakat bu “mükemmel bir proje“, “hayatımız değişecek, her şey daha güzel olacak” anlamına gelmiyor. Bu projenin hayatımıza olumlu katkıları olduğu gibi, olumsuz katkıları da olacak. Bununda nedeni, proje her ne kadar güzel ve hatta geç kalınmış bir proje olsa da ülkemiz şartlarına uyan ve uymayan unsurları var. En nihayetinde her hastaya aynı ilaç verilmez. Bu doğrultuda ile hayatımızın nasıl değişeceğine dair öngörülerimizi ele alalım.

Bilgiye Dayalı Eleman Alımı Artacak

Projenin sağlayacağı en ciddi faydalardan biri, özel sektörün, sadece üniversitelerin yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişilerin yazılım bildiğine dair yanlış algı ortadan kalkacak. Yani iş ilanlarını veya arayışlarını, “üniversitelerin yazılım ya da bilgisayar mühendisliğinden mezun” kişiler şeklinde değil, “C#, ASP.Net alanlarında uzmanlaşmış kişiler…” gibi, eğitim durumu ne olursa olsun, sadece bilgisine bakılarak eleman arayışları artacak.

Tabi burada şu ince ayrıntıyı unutmamak lazım; Bu noktaya kadar “özel sektörler sadece diplomaya bakıyor. İnsan kaynakları yazılım bilgisine sahip olmadığı için sadece diploma sahiplerini işe alıyor” diyoruz fakat olayın birde teşvik kısmı var. Zira devlet mühendis diplomalı, nitelikli eleman çalıştıran şirketlere maaş desteği veriyor. Yani sırf bu nedenle pek çok şirket diplomasız çok iyi yazılım bilen biri yerine, standart yazılım bilgisine sahip diplomalı kişileri tercih etmeye devam edebilir. Bu destekten yararlanan şirketler, proje kapsamında kendisini geliştiren yazılımcıları değil, yine diploma sahibi yazılımcıları tercih edecekler. Eğer ki proje kapsamında kendisini geliştiren ve diploma sahibi olmayan yazılımcıları işe alan şirketlere de maaş desteği verilirse, o zaman proje kapsamında kendisini geliştiren kişileri şirketler daha fazla dikkate alacak ve işe kabul edecek.

Bilgi Sahibi Olduğunu Zannedenlerin Sayısı Artacak

Yazılım ve bilişim alanında ülkemizdeki en ciddi sorun bu. Proje ile söz konusu sorunun büyüklüğü daha da artacak. KodcuHerif.Com ‘da da defalarca kez belirttiğimiz üzere çok fazla yazılım bildiğini zanneden kişi var. Bu gözler ne sorular, sosyal medyada ne vaatlerde bulunan gördü…

Birkaç gününü harcayıp, hazır script bir web sitesini kurmayı öğrenip, sağda olsa “100 TL ‘ye vep sitesi yapıyom” diyenler… “Ben uzmanıyım” diyene “hangi dilde yazıyorsun? ASP.Net mi yoksa PHP mi?” diye sorduğunda cevap olarak “Onlar ne? Ben onların ne olduğunu bilmiyom, sadece biliyom” diyenler… 4-5 satırlık WebView kodunu kopyala/yapıştır yapıp, sadece adres satırını düzenleyip, mobil uyumlu bir web sitesi için apk çıkarıp “web sitenizin mobil uygulamasını yapıyorum” diyenler… Daha neler, neler… Yıllarını, hatta hayatlarının yarısından fazlasını yazılıma ve bilişime adamış, alanında uzman kişilerin koşmasını, hatta belkide ülkemizin bilişim alanında ilerlemesini engelleyen prangadır bu kişiler. Zira kişilerin nitelikli yazılım ve bilişim hizmeti almasını engellerler. Başlı başına ayrı bir makale, hatta kitap konusu olabilecek bu meseleyi uzatarak hem kendi hem de sizin canınızı daha fazla sıkmayayım…

İşte bu proje ile iki satır kod öğrenip kendisini yazılım uzmanı ilan edenlerin sayısı artacak. Tabi sistem eğitim aldıktan sonra başarı derecesini gösterdiği iddia ediliyor. Yeni bir sistem olduğu için henüz kimse herhangi bir eğitimi bitirmiş değil ve sistemin nasıl işlediğini bilemiyoruz. Fakat 1 saatlik videoyu 5 saniye izlesen bile, sistemin hepsini izlemişsin gibi göstermesi bazı sorunların olabileceğini düşündürüyor. Her ne kadar ben görmesem ve olduğuna dair bir işaret bulamasam da umarım her eğitim programının sonunda bilgiyi ölçen bir sınav sistemi vardır. Söz konusu bilgi ölçme sistemi sadece videoların izlenme sürelerini gösteren hatalı izleme süreleri ise, sıkıntı çok büyük…

Yazılım Kurslarına İlgi Azalacak

ile en derin darbeyi yazılım kursları alacak. olarak da çok eleştirdiğimiz yazılım kurslarının insanları kursa kayıt etmelerini sağlayan en büyük unsur, kendi bünyelerinde yazılım öğrenerek iş sahibi olmalarını sağlamaktı. Yani “kursumuza kayıt olun, bize eleman arayan şirketler geliyor, sizi tavsiye ederiz/size iş buluruz” şeklindeydi. Bu proje ile artık bu kozları ellerinden alınmış oldu. Zira proje kapsamında CV Bank diye bir sistem var. Bu sistem sayesinde eğitim alan kişiler CV ‘lerini oluşturacak ve şirketler sisteme girip, ihtiyaç duydukları alanlarda bilgi sahibi olan kişileri işe alacaklar.

Bir diğer kursların insanları kayıt etmelerini sağlayan unsur bilgisizlikti. Yani kişiler yazılım öğrenmenin zorluğunu bilmedikleri, bir kursa kayıt olmaları durumunda kolaylıkla öğrenebileceklerini zannettikleri için kayıt oluyorlardı. Pek çok kişide kursa kayıt olduktan sonra yazılımın zor olduğunu anlıyordu fakat iş işten geçmiş oluyordu. Zira kurslar, kayıt iptali ve para iadesi konusunda fazlasıyla sorunlar çıkarıyorlar. Ya toplam ücretin küçük bir kısmını iade ediyorlar ya da eğitim verdikleri başka bir alana yönlendiriyorlar. Bu yazılımcı projesi ile artık kişiler yazılımın zorluğuna dair fikir sahibi olabilecekler. Zorluğunu gören ve zorluğuna rağmen hala devam etmek isteyen küçük bir kısım olacak. Sadece bu küçük kısım arasından küçük bir kısım daha kapsamlı olduğunu düşünürse kurslardan eğitim almak isteyecek. Yani yazılım kurslarına kayıt oranı ziyadesiyle azalacak.

Yazılım ve Bilgisayar Mühendisleri Korkmasın

Proje açıklandıktan sonra sosyal medyadaki görüşlere baktım. Bazı yazılım ve bilgisayar mühendisi kardeşlerim isyan etmiş. “Biz 4 sene boşuna mı okuduk…” diye dert yananlar… Bir kısım bu projeye karşı ortak açıklamalar yapıyor… Arkadaşlar sakin, nedir bu korku… Sanki bir anda bilgisayar ve yazılım mühendisliği diplomasının bir önemi kalmamış gibi bir durum yok ortada. Yazılım öğrenmenin zorluğunu, öyle ha deyince nitelikli 1 milyon yazılımcı çıkarmanın kolay olmayacağını en iyi bilenlerin sizler olmanız gerekirken korkuların ve bu projeye dair tepkilerin ne anlamı var…

Ha, bir kısım “artık daha fazla yazılımcı olacak. Bu nedenle ben iş bulmakta zorlanacağım ya da daha az maaş teklifleri ile iş bulma imkanına sahip olacağım” şeklinde korkular barındırıyor olabilir. Onun içinde söyleyeceğim şu ki; Ben hayatım boyunca, ihtiyaç duyulan bir işi, benden daha iyi ve daha uygun fiyatlara yapan biri bulunuyorsa, gidip onun tercih edilmesi gerektiğini söyledim. Zira ben yaptığım işi birilerinden daha iyi yapamıyorsam, kendimi daha iyi olmak için geliştirmem gerektiğini düşündüm. Samimiyetimle söylüyorum, yaptığım iş için verdiğim fiyata burun kıvıranlar, daha uygun fiyata bulduğunu söyleyerek gidenlerin çoğu ağzı yanarak bana geri döndü.

Eğer ki amacınız, sadece sınavlardan yüksek not alarak diploma sahibi olup, kendinizi geliştirmeden, güncel ve nitelikli bilgi sahibi olmadan, diplomanız sayesinde bir işe girmek, iyi paralar kazanmak ise, o zaman kusura bakmayacaksınız ki, işsiz kalmanız da, para sıkıntısı yaşamanızda müstahak. O nedenle kendinizi geliştireceksiniz. Bilgilerinizi güncelleyeceksiniz. Birilerinden daha iyi olmak ve daha iyisini yapmak için çalışacaksınız. Zira seçtiğiniz meslek bunu gerektiriyor.

Sizin açınızdan değişen çok fazla bir şey olmayacak. Zaten diplomasız çok fazla işsiz yazılımcı var. Sadece diplomaya bakarak tercih edilme oranı azalacak. Eğer diplomasız bir yazılımcılar sizden daha iyiyse o zaman siz o diplomayı da, unvanı da, diplomanız ile bulduğunuz işi de hak etmiyorsunuz demektir. Korkacaksanız hak etmediğiniz kazançtan korkun…

2023 ‘e Kadar 1 Milyon Yazılımcı Çıkmayacak

Belki de en çarpıcı ve en yanılmak istediğim öngörüm budur; Hedeflendiği üzere 2023 yılına kadar 1 milyon yazılımcı çıkmayacak. Çünkü Başarı Gereksinimleri makalesinde de değindiğim üzere yerine getirilmesi gereken çok fazla gereksinim var. “Hadi bir eğitim videosu hazırlayayım, hop 1 milyon yazılımcı çıkarayım“, “bir eğitim videosu hazırlayayım, hop 1 milyon avukat çıkarayım” denebilecek kadar kolay değil. Hele ki yazılım gibi, nitelikli olunması son derece zor bir alan da çok daha zor.

Ülkemiz okullarında yapılan araştırmalar sonucunda okuduğunu anlama oranı %40. Yani çocuklar içeriği Türkçe olan bir şeyi okuyor ama sadece %40 ‘ı okuduğu şeyi anlıyor. Biz burada Türkçe okunan bir şeyi anlamaktan da bahsetmiyoruz. Hiç bilinmeyen terimleri okuma, anlama, anlamlandırma, mantığını kurma, bir araya getirme, düzgün çalışan bir yapı haline getirme ve daha pek çok unsurdan bahsediyoruz.

Araştırma, öğrenme, başarma azmi oranı yüksek olan bir ülke değiliz. Araştırmadan, öğrenmeden, çaba göstermeden, bir şeyi olabildiğince kolay yoldan elde etme oranı yüksek olan bir ülkeyiz. Yazılımda kayda değer çaba göstermeden ve kolay yoldan çok para kazanılacağı düşünülen bir meslek zannedildiği için çok fazla kişi tarafından ilgi görüyor. Fakat işin içine girenlerin çoğu öyle olmadığını anladıktan sonra hemen U dönüşü yapıyor.

1 Milyon Yazılımcı Projesine dair en çok sorulan soru, kayıt olması çok kolay olmasına rağmen; “Nasıl kayıt oluruz?“… Yavrucum sen daha işin en kolay kısmında üşeniyor, araştırmıyor, bilgiyi kolay yoldan almaya çalışıyorsun, işin zor kısmında ne yapacaksın…

Son günlerde de “1 Milyon Yazılımcı Projesine 1 haftada 451 bin kişi kayıt oldu” şeklinde haberler yapılıyor. Bazıları “aha, 1 milyon yazılımcı hedefinin 451 bini 1 haftada tamamlandı, geriye kaldı 549 bin…” şeklinde düşünmesin. O 451 bin kayıt olan kişi içinden bin tanesi nitelikli yazılımcı olsun, o bile başarıdır. Üzülerek söylüyorum ki bazı şeyler değişmeden, 3 yılda 1 milyon nitelik yazılımcı hedefi çok zor…

Proje Nitelikli Yazılımcı İhtiyacına Çözüm Olmayacak

Aslında bu maddeyi 1 Milyon Yazılımcı Projesi Başarı Gereksinimleri makalesinde çok daha ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Yani projenin hedefe ulaşması, nitelikli yazılımcı ihtiyacına çözüm olması için gerekenleri yazdık. Bu gereksinimler yerine getirilmeden hedeflendiği üzere 2023 yılına kadar 1 milyon nitelikli yazılımcı çıkarılamayacağı gibi, özel sektörde nitelikli yazılımcı ihtiyacını bu proje sayesinde karşılayamayacak.

Bunun başlıca nedenleri arasında önceki yazılarda belirttiğim üzere eğitimlerin sadece yazılımla alakası olmaması, gibi önemli eğitimlerin son derece yetersiz olması gibi unsurlar var. Yani bu proje üzerinden Android Programlama eğitimi alan bir kişi, Android Programlama bilgisine sahip bir firmanın hiçbir işine yaramaz. Firma bu proje kapsamında eğitim alıp, Android Programlama biliyor diye işe aldığı bir kişiyi en fazla 1 ay sonra işten çıkarır.

Benzer durum Bilgisayar Programcılığı bölümü içinde geçerli. KodcuHerif.Com ‘da pek çok konuda ele aldığımız üzere üniversitelerin 2 yıllık Bilgisayar Programcılığı bölümlerinde kayda değer şekilde yazılım öğretilmediğinden bahsetmiştik. Aynı şekilde pek çok Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun kardeşimiz bana gelip “abi hiçbir şey öğrenmedik” diye dert yanmıştı. Bu nedenle pek çok şirket Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun kişiyi işe alan firma, kayda değer bilgi sahibi olmadığını gördüğü bu kardeşlerimizi kısa sürede işten çıkardı ve piyasada az çok bu bölümden mezun kişiler iş bulamama sıkıntısı yaşamaya başladı.

Eğer ki proje iyileştirilmezse, aynı algı bu proje üzerinden eğitim alanlar içinde geçerli olacak. Yani bir noktadan sonra firmalar “bu projeden eğitim alanlar hiçbir şey bilmiyor ve yapamıyor” diyerek, bu projeden eğitim alanları işe almaktan vazgeçecek.

“Nereden Yazılım Öğrenebilirim?” Sorusundan Kurtulacağım 🙂

Bir de kişisel bir madde eklemek istedim. KodcuHerif.Com kurulduğundan bu yana, yaklaşık 6 yıl boyunca belkide yüzlerce kez gelen soru “Nereden Yazılım Öğrenebilirim?” sorusu oldu. Halbuki KodcuHerif.Com ‘da hem direkt hem de dolaylı yoldan belkide yüzlerce makalede nereden ve nasıl yazılım öğrenebileceğine dair bilgiler verdik. Yetmedi, Bilinmeyen Bilişim kitabında anlattık. Yetmedi, video çektik. Artık Eşofmanlı Şevket Hoca gibi “ya biz bunları anlattık ama… Biz bunları fışfışlan anlattık… Biz bunları fiyuu, fiyuvvlan anlattık…” deme moduna geldim.

Farklı alanlardan bu kadar çok nereden ve nasıl yazılım öğrenileceğine dair bilgi vermemize rağmen hala bu soruyu soran kişiler bana şunu söylemeye çalışıyor; “Abi ben araştırmayı ve öğrenmeyi sevmiyorum. Çaba göstermeyi hiç sevmiyorum. ‘Yazılımda çok para var’ diyorlar. O nedenle bende yazılımcı olup, araştırmadan, öğrenmeden, çaba sarf etmeden çok para kazanmak istiyorum. O yüzden ben nereden yazılım öğrenebilirim?“. Bende bunlara sövmek yerine, direkt daha önce yazdığım makalelerin bağlantılarını ya da cevap vermemeyi tercih ediyorum. Artık bundan sonra “nereden yazılım öğrenebilirim?” sorana btkakademi.gov.tr adresini vericem 🙂

Her ne kadar yazılım öğrenmeye dair KodcuHerif.Com ilk kurulduğu yıllarda kaynak sayısı az olsa da, aradan geçen yaklaşık 6 yılda kaynak sayısı ziyadesiyle arttı. Artık pek çok internet üzerinden görsel eğitim videoları var. İnternet siteleri var. Yani gerçekten öğrenmek isteyen, araştırır, okur, çabalar ve öğrenir. Onun haricindekiler sadece heves ediyor demektir, ki yazılım sadece heves edenin heveslerini kısa sürede yok eden ender mesleklerden biridir.

Altıncı Bölümün Sonu

1 milyon yazılımcı projesinin yazı dizisinin altıncı bölümünü de bitirdik. Bu konuda bilgilerim, gözlemlerim, tecrübelerim doğrultusunda çeşitli öngörülerde bulundum. Bu konuda da anlaşılacağı üzere, bu proje sayesinde ülkemiz yazılım alanında çağ atlamayacak. Bir anda teknoloji ve yazılım seviyesi çok ileri düzeydi bir ülke olmayacağız. Yazılım ve bilişim sektöründe muazzam değişiklikler olmayacak. Biraz yazılım konusunda heveslenen kişilerin bu proje sayesinde “heaaa, yazılım böylemiymiş… O zaman ben bulaşmayayım…” demesini sağlayacak, biraz firmaların sadece diplomaya değil, kişilerin bilgisine bakmasına katkıda bulunacak, biraz ülke çapında yazılımın öneminin farkındalığını arttıracak, biraz kişilere alternatif bir kaynak ve CV doldurma kapısı olacak. Dolayısıyla çok büyük değişimler yaşamayacağız.

Artık yazı dizimizin sonuna geliyoruz. Bir sonraki bölüm son bölüm olacak. Son bölümde genel bir toparlama yapacağız. Bu noktaya kadar ele aldığımız bütün konuların ve maddelerin en önemlilerini vurgulayacağız. Son bölümde görüşmek üzere, sağlıkla kalın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir