1 Milyon Yazılımcı Projesi #Giriş

1 Milyon Yazılımcı Projesi

20 Nisan 2020 tarihinde duyurulan 1 Milyon Yazılımcı Projesi için objektif, artıları ve eksileri ele alacağımız yazı dizisine bu konu ile başlıyoruz. Bu projenin bir devlet projesi olması, projenin siyasi bir tarafı olması nedeniyle en başından belirtme ihtiyacı duyduğum husus şu ki; Yazı dizisi asla ama asla projenin siyasi ayağına bakılarak yazılmayacaktır. Yani proje kötüyse, siyasi nedenlerden dolayı “mükemmel bir proje” denilmeyeceği gibi, iyiyse “berbat bir proje” denilmeyecektir. Zira yazılıma ve bilişime dair bilgisi olmayan herkes, olayı siyasi açıdan ele alıp mükemmel veya berbat bir proje şeklinde değerlendiriyor. Bilgisi olanlarda nispeten olayın siyasi ayağından etkilenerek ve kişisel çıkarları doğrultusunda olumlu veya olumsuz yorumlar yapabiliyor.

olarak yaklaşık 6 yıldır, 600 ‘den fazla makaleyi hep objektif bir şekilde ele aldık. Her daim kişilerin ve ülkemizin çıkarları ne ise o yönde hareket ettik. Direkt olarak binlerce, dolaylı yoldan muhtemelen milyonlarca kişiye bilgi verdik ve yardımcı olduk. Hiçbir zaman kişisel çıkar veya siyasi görüşümüz nedeniyle asla kişilerin ve ülkemizin çıkarlarını ikinci plana atmadık. Bu sayede gerek devlet, gerekse özel sektör projelerine dair öngörülerimiz aynı belirttiğimiz şekilde gerçekleşti. Aynı şekilde bu 1 milyon yazılımcı projesini de olabildiğince ayrıntılı, tarafsız, kişilerin ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda, artıları ve eksileri ile ele almaya başlayalım.

1 Milyon Yazılımcı Projesi Duyurusu

Ülkemizin ve dünyanın içinden geçmekte olduğu şu virüslü dönemde, 20 Nisan 2020 tarihinde, sık sık virüs sürecine dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, konuşmasının arasına 1 buçuk dakika boyunca anlattığı 1 Milyon Yazılımcı Projesini sıkıştırdı. Yaklaşık 35 yıllık ömrünün, yaklaşık 20 yılını ve bilişim alanına adamış, son 6 yıldır yazılım, bilişim ve girişimcilik alanlarında binlerce kişinin sorusunu cevaplamış, ülkemizde yazılım sektörünün hak ettiği yerde olmasını en fazla isteyen kişilerden biri olarak tüylerim diken diken olarak açıklamayı dinledim. “ALLAH ‘ım ağlamak istiyorum…” diyerek duyuruyu sevinçle karşıladım.

Yanlış anlaşılmasın, kişisel olarak “bizden geçti…” diyeceğim konumdayım. Zira şu andan itibaren bu projeye katılıp, bu proje sayesinde hayatıma yön vermeyi düşünecek durumda değilim. Dolayısıyla bu projenin kişisel olarak bana hiçbir faydası olmayacak. Peki neden sevindim? Çünkü ülkemizi yönetenler sektörüne dair ciddi adımlar atılması gerektiğinin artık farkına vardı. Çok değil, bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce, dönemin Ulaştırma Bakanı olan, sonrasında Başbakan olan Binali Yıldırım “bu bilişime kafa yormayacaksın. Kafayı yorarsan sıyırırsın” demişti. Aynı dönemde, dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan ve dünyanın en büyük ülkesi olmasında yazılımın ve bilişimin payı çok büyük olan Amerika ‘nın başkanı Barack Obama ulusa seslenişinde gençlerin ve bilişim alanında çalışmasının ülkeleri için ne kadar önemli olduğundan bahsetmişti. 10 yılda gelinen bu nokta, zararın neresinden dönülürse kardır açısından bakarsak sevindirici. Eğer ki 10 yıl önce yazılımın ve bilişimin öneminin farkına varılmış olsaydı, şu anda hiç şüphesiz ki ülkemiz çok daha iyi yerlerde olabilirdi.

Nedir Bu 1 Milyon Yazılımcı Projesi?

1 Milyon İstihdam13 kategoride, 46.742 dakikadan oluşan, 31 eğitimin internet üzerinden videolar ile verildiği bir eğitim projesi. Yani bu eğitim projesi ile isteyen sisteme kayıt olup, 31 eğitimden arzu ettiklerini alabilir. Yıl sonuna kadar eğitim sayısının 100 ‘ün üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Projeye katılanlar aynı zamanda bu sistem üzerinden CV yani kısa öz geçmiş dolduracaklar. Bu öz geçmişler, proje kapsamında eğitim alan kişilere ihtiyaç duyan firmaların erişimine sunulacak. Yani siz bu eğitim programına katılıp, PHP eğitimi alırsanız, eğitimi başarıyla tamamlarsanız, bu eğitimi başarıyla tamamladığınız, proje kapsamında oluşturduğunuz CV ‘de yer alacak. PHP bilen eleman arayan firmalarda bu proje vesilesiyle sizin PHP bilginizi görebilecek ve sizi işe alacaklar. Buradaki “eğitimi başarı ile bitirme…” konusu zannediyorum ki, her eğitimin sonunda uygulanacak online bir sınav ile belirlenecek. Zira sadece videoları izleyerek hiç kimse yazılımcı olabileceğini zannetmesin ve iddia etmesin…

Proje ile ilgili bilinmesi gereken en önemli unsur, proje ile özel sektördeki firmaların yazılımcı ihtiyacına cevap verilmesi amaçlanıyor. Yani bir doktor, imam, öğretmen olmanız durumunda, devlet “bu yıl 30 bin öğretmen alacağız” diyerek 30 bin öğretmeni okullara yerleştirdiği gibi, bu projeye katılan ve başarılı olan kişiler için “bu yıl 30 bin yazılımcı alacağız” demeyecek, devlet bünyesindeki kurumlara ve özel sektöre yerleştirmeyecek. Dolayısıyla bu eğitimleri alıp, başarılı olanlar bu proje sayesinde garanti iş sahibi olacağını düşünmemeli. Zaten projenin bir diğer adı 1 Milyon İstihdam. Yani özel sektöre 1 Milyon İstihdam adı altında 1 milyon yazılımcı istihdam edilmesi hedefleniyor.

1 Milyon Yazılımcı Projesi Başvuru

1 Milyon Yazılımcı Projesi BaşvuruAslında 1 milyon yazılımcı projesi başvuru mevzusunu ele almayacaktım. Çünkü katılmak hem çok kolay hemde her yerde anlatılıyor. Fakat kısaca bir ele alalım;

Projeye katılmak için benim gördüğüm kadarıyla hiçbir koşul yok. Yani ister öğrenci olun, ister bir çalışan olun, ister genç olun, ister yaşlı olun, projeye başvurabiliyorsunuz. Tabi başvuru sonrasında bir değerlendirme durumu söz konusu olabilir, değerlendirmeye dair kriterlerin ne olduğu meçhul. Sadece herhangi bir terör örgütüyle bağınızın olup olmadığı kontrol ediliyor olabileceğini söyleyebilirim. Onun haricinde bir şeye bakıldığını zannetmiyorum.

Projeye katılım için öncelikli olarak https://1milyonistihdam.hmb.gov.tr/login adresine tıklıyorsunuz. Karşınıza bir giriş sayfası çıkıyor. Elbetteki kayıtlı olmadığınız için ilk etapta “Kayıt Ol” linkine tıklıyorsunuz. Karşınıza “Eski Kimlik Bilgileri İle Kayıt” ve “Yeni Kimlik Bilgileri İle Kayıt” şeklinde 2 seçenek çıkıyor. Yani eski tip çipsiz kimliklerden kullanıyorsanız birinci, yeni çipli kimliklerden kullanıyorsanız ikinci seçeneği seçiyorsunuz.

Sonrasında TC kimliğinizde yer alan istenilen bilgileri ve mail, telefon bilgilerinizi dolduruyorsunuz. İstenilen bilgiler arasında yer alan ve belirttiğiniz mail adresinize birkaç saat içerisinde aktivasyon maili geliyor ve mailde yer alan linke tıklayıp yönlendirildiğiniz adreste şifrenizi belirliyorsunuz. Şifreyi belirledikten sonra tekrar https://1milyonistihdam.hmb.gov.tr/login adresine geliyorsunuz ve artık TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan size özel bir sayfa mevcut. Bu sayfanın solunda öz geçmiş oluşturabileceğiniz, profil bilgilerinizi görüp düzenleyebileceğiniz bir menü bulunuyor. Ayrıca (muhtemelen kimsenin okumayacağı) kullanıcı kılavuzunu indirebileceğiniz bir bağlantıda bulunuyor. Ana sayfada ise eğitimleri alacağınız sayfaya sizi yönlendirecek “Ücretsiz Eğitimler” butonu bulunuyor. Ona tıkladığınızda https://www.btkakademi.gov.tr/portal/ adresine yönlendiriliyorsunuz.

btkakademi.gov.tr ‘de sağ üst tarafta bir giriş butonu var. Ona tıkladığınızda e-devlete giriş yapmanız gerekiyor. TC Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapınca sizden bir onay istiyor, onaylıyorsunuz. Tekrardan sizi btkakademi.gov.tr ‘ye yönlendiriyor. Artık eğitim videolarına ulaşabilir ve istediğiniz kategoride eğitim videolarını izlemeye başlayabilirsiniz.

Berat Albayrak ‘ın Açıklamalarından Notlar

Projeye dair en ayrıntılı açıklamayı Maliye ve Hazine bakanı Berat Albayrak ‘ın yapmış olması nedeniyle, Berat Albayrak ‘ın açıklamalarını ele alalım.

Videoda gözüme çarpan ve ele alınması gereken unsurlar şu şekilde;

“Türkiye ‘de 140 Bin Civarında Yazılımcı Var”

Videonun başlarında belirtildiği üzere Türkiye ‘de 140 bin civarında yazılımcı olduğu belirtiliyor. Söz konusu bu rakamın neye dayanarak verildiğini elbetteki bilmiyoruz. Hali hazırda yazılımcı olarak çalışan yazılımcı sayısı mı? Üniversitelerden bu zamana kadar mezun olmuş yazılımcı sayısı mı? Yani söz konusu rakam biraz farazi. Zira yazılımcı olmak için, doktor, mühendis, mimar olmak için gerektiği gibi üniversite bitirme zorunluluğu yok. Proje kapsamında olduğu gibi çeşitli kaynaklardan kendinizi geliştirerek de yazılımcı olmak mümkün, ki çok sayıda üniversite bitirmeden, kurslar ve çeşitli kaynaklardan kendisini geliştirerek yazılımcı olmuş kişi var.

Dolayısıyla resmi kaynaklar baz alınarak “ülkemizde 140 bin civarı yazılımcı var” sonucuna varılıyorsa, alaylı olarak tabir ettiğimiz, farklı kaynaklardan alanında kendisini geliştirenleri hesaba kattığımızda çok daha fazla yazılımcı olduğunu düşünmek ve belirtmek mümkün.

“Yazılımcı Az Olduğu İçin 1 Yazılımcı Birden Fazla İş Yapıyor”

Hiç şüphesiz ki Berat Albayrak ‘ın proje ile alakalı belirttikleri arasında en dikkat çekici kısım burası. Yapılan açıklamayı bir kezde buradan yazıyla, olduğu gibi aktaralım; “Türkiye ‘de sınırlı sayıda yazılımcı bulunması nedeniyle, yazılımcılar 1 projede sistem analisti, sistem test uzmanı, proje yöneticisi, veri tabanı uzmanı, uzmanı, güvenlik uzmanı gibi bir çok görevi aynı anda yürütmek zorunda kalıyor. Firmalarımız sürekli bu alanlarda çalıştıracakları insan kaynağı bulamamaktan yakınıyor.

Yani denilmek istenilen şu anlama geliyor; “Türkiye ‘de yeterli sayıda yazılımcı yok. Firmalar yazılımcı bulamıyor. Buldukları yazılımcıyı da mecburen birden fazla görevde çalıştırıyorlar. Yeterli sayıda yazılımcı olsa. Firmalar 1 projede çalıştırmak üzere birden fazla yazılımcı alabilecekler. Bu sayede 5 işi 1 yazılımcı yapmak zorunda kalmayacak. 5 işi 5 yazılımcı yapacak.

Şimdi bu noktada Berat Albayrak ‘a bir şey demek doğru olmaz. En nihayetinde kendisi ve bilişim alanlarında nitelikli bilgi sahibi olmayan, danışmanlarının verdiği bilgiler doğrultusunda açıklama yapan Maliye ve Hazine Bakanı. Fakat yanlış olduğunu belirtmemiz gereken husus şudur ki, firmalar yazılımcı bulamadıkları için 1 yazılımcıyı birden fazla işte çalıştırmıyorlar. İşçi giderini azaltmak için 1 yazılımcıyı birden fazla işte çalıştırıyorlar. KodcuHerif.Com ‘daki pek çok konuda değindiğimiz bu sektörel sıkıntıya, 1 milyon yazılımcı projesi yazı dizisi kapsamında ilerleyen konularda ayrıca değineceğiz.

İlk Bölümün Sonu

İlk bölümde 1 Milyon Yazılımcı Projesine dair giriş yapıp, temel bilgiler vermeye çalıştım. İlerleyen konularda projedeki eğitimlerin ayrıntılı incelemesi, ülkemizin bilişim alanındaki durumu, ortaya konulan hedefin gerçekçiliği, için gereksinimler, bu proje gerçekten ülkemizde ve bilişim alanında çağ atlatma potansiyeline sahip mi, bu proje ile kişiler yazılım, geliştirme gibi alanlarda uzman olabilir mi, kişilerin beklentileri ne yönde olmalı gibi daha pek çok konuyu ve akıllarda oluşabilecek, merak edilen soruyu, direkt ve dolaylı yoldan ele alacağız.

1 Milyon Yazılımcı Projesi yazı dizisinin bir sonraki konusunda görüşmek üzere, sağlıkla kalın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir