1 Milyon Yazılımcı Projesi Eğitimleri İncelemesi

1 Milyon Yazılımcı Projesi Eğitimleri İncelemesi

1 Milyon Yazılımcı Projesi için ele aldığımız yazı dizimizin üçüncü bölümü olan 1 Milyon İncelemesi bölümü ile karşınızdayız. Bu bölümde muhtemelen en merak edilen konulardan biri olan,  proje kapsamında verilen eğitimlere ayrıntılı bir şekilde göz fırlatacağız.

Açıkçası bu satırları yazarken yaşadığım üzüntüyü ve hayal kırıklığını anlatamam. Zira yazı dizisinin ilk konusunda belirttiğim üzere, 1 Milyon Yazılımcı Projesi ile ilgili açıklamaları canlı izlerken mutluluktan “ALLAH ‘ım ağlamak istiyorum…” diyerek, tüylerim diken diken olarak, sevinçle karşılamıştım. Yine o konuda belirttiğim üzere, yazılım alanında en sonunda bir farkındalık meydana gelmiş, bugün dünyanın en büyük ülkelerinin, en büyük ülkeler olmasını sağlayan bilişim alanında bir adım atılmış olmasından büyük mutluluk duymuştum. Ortaya konan hedefte gerçekçiydi. Yani “yıl sonuna kadar 1 milyon yazılımcı” gibi gerçek dışı bir hedef değil, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız “2023 yılına kadar 1 milyon yazılımcı” gibi gerçekçi bir hedefle projenin duyurusu yapılmıştı.

İlk düşüncelerim arasında da, çok şükür artık bilişim alanında kaynak sıkıntısı çeken kişiler (ki günümüzde istenildiğinde kaynak bulmak zor değil) ülke çapında duyurusu yapılan bu proje sayesinde direkt olarak yazılım öğrenmeye başlayabileceği bir kaynağa sahip olacaktı. Yazılım Uzmanlığı Kursu adı altında, ana amaçları kişilerin yazılım uzmanı olmasını sağlamak değil, ceplerine para doldurmak olan kurslar kişi başı 10 bin TL ‘yi bulan ücretlerle ceplerini dolduramayacaktı. Artık özel sektördeki firmalar sadece diplomaya değil, bu sistem sayesinde kişilerin bilgisine bakarak, kendi kendisini geliştiren yazılımcıları da işe alacaktı. Fakat bu umutlarımın yerini 1 Milyon incelediğimde hayal kırıklığı, mutluluğumun yerini hüzün aldı…

Proje Sorumluları Denetlenmeli

Yazılımcı Projesi EğitimleriBu konunun başında belirttiklerim az çok proje kapsamında yer alan eğitimlerin niteliği ve niceliği hakkında fikir vermiştir. Fakat onun öncesinde belirtmem ve bilinmesi gereken bir husus var. En başından beri vurguladığım üzere projenin siyasi bir tarafı olması nedeniyle, projenin içeriğine bakmadan, yazılıma ve bilişime dair bilgisi olmadan, sadece siyasi görüşü doğrultusunda proje hakkında olumlu veya olumsuz görüş belirtenler var. Kodcu Herif olarak da kesinlikle siyasi görüş doğrultusunda bu projeyi ele almayacağımızı en başından belirttik. Dolayısıyla asla bu projeyi iyiyse “kötü”, kötüyse “iyi” demeyeceğiz/demiyoruz. Tek amacımız; Atılan bu güzel adımın devam ettirilmesi ve daha iyi olması konusunda katkıda bulunmak. Mümkünse yazılımcı olmaya ve bu projeye katılıma teşvik etmek.

Tahminen bu proje fikrinin ortaya çıkışı şu şekilde olmuştur; “Yazılım sektöründe çok para var. Dünyanın en büyük ülkeleri yazılım sektöründen ciddi gelirler elde ederek dünyanın en büyük ülkesi oldular/oluyorlar. Bizimde elimizde yazılım sektöründe kendisini geliştirecek genç nüfus var. Bir eğitim programıyla 1 milyon yazılımcı yetiştirelim, yazılım sektörü pastasından bizde payımızı alalım. Bu alanda ciddi gelir elde edelim. Büyük ülkeler arasına girelim”. Bu vizyonla proje fikrinin ortaya çıktığını düşünüyorum.

Elbetteki projeyi duyuran Cumhurbaşkanı, Maliye ve Hazine Bakanı oturup bu sistemi kendileri kurmadılar. Açıklamalarını, eğitimleri inceleyip, nitelik ve nicelik konusunda değerlendirmeleri neticesinde yapmadılar. Bu projeyi hayata geçirmeleri için birilerini görevlendirdiler. Danışmanlarının belirttikleri doğrultusunda açıklamalarını yaptılar. Zira ne Cumhurbaşkanı ne Maliye ve Hazine Bakanı ne de bu projeye dair açıklama yapan diğer bakanlar, yazılım ve bilişim alanında nitelikli bilgi sahibi değiller. Dolayısıyla projenin sorumluları kendileri değil, proje üzerinde çalışan kişiler ve projeyi inceleyip açıklama metni hazırlayan danışmanlar. Benim tavsiyem proje üzerinde çalışanların ve açıklama metni hazırlayan danışmanların, bilişim alanındaki bilgisi ve yetkinliği denetlenmeli. Mümkünse görevlerine son verilmeli. Belki çok sert denebilecek tavsiyeler ama nedenlerini değineceğim 1 Milyon incelemesi ile daha iyi anlayacaksınız.

1 Milyon

Eğitimlerin incelemesine geçmeden önce yine belirtmem ve bilinmesi gereken husus; Bütün eğitimleri tek tek izleyip, inceleyip, nitelik ve nicelik değerlendirmesi yapmayacağım. Sadece Android Programlama eğitimine katılıp (eğitime katılmadan videoları izleyemiyorsunuz), diğer eğitimlerin sadece içeriklerine baktım.

Sadece Android Programlama eğitimine katılmamın birden fazla nedeni var; Birincisi, Kodcu Herif ilk kurulduğunda Android Programlamaya dair bende eğitim videoları çekmiştim, dolayısıyla kendi çektiğim eğitim videoları ile kıyaslama yapabilirim. İkincisi, Android Programlama konusunda uzman olmasam da, az çok bilgim var, dolayısıyla eğitimin niteliği konusunda bilgi verebilirim. Üçüncüsü, bu projeye katılma amacım sadece bu yazı dizisini hazırlamak, dolayısıyla inceleme yapmak. Yani amacım kendimi Android Programlamada ya da diğer bir alanda geliştirmek değil. Dördüncüsü, 1 milyon yazılımcı projesinin en önemli eğitiminin Android Programlama olduğuna inanıyorum. Zira mobil uygulama geliştirme alanında ne kadar çok yazılımcı çıkarsa, o kadar çok dünyada kullanılan ve ülkemiz tarafından geliştirilen mobil uygulama olur. Bu da ülkemize çok ciddi maddi katkı sağlar. Beşincisi, en çok ilgi gören ve görme potansiyeli olan eğitimlerden biri Android Programlama eğitimi.

Şimdi bu kapsamda eğitimlere dair bilgi vermeye başlayalım;

Sadece Yazılım Eğitimleri Yok

Sadece Yazılım Eğitimleri YokProjenin duyurusu #1MilyonYazilimci hash tagi ve sloganı ile yapıldı. Yapılan açıklamalarda sadece yazılımcı yetiştirmekten, yazılımın ülkemize sağlayacağı katkılardan, özel sektörün yazılımcı bulma sıkıntısını gidereceğinden bahsedildi. Verilen bilgiler arasında “13 kategoride, 46.742 dakikadan oluşan, 31 eğitim” bilgisi verildi. Yani sadece “1 Milyon Yazılımcı” vurgusu yapılması bana, bütün eğitimlerin yazılım üzerine olacağını düşündürmüştü. Yani zannettim ki Mobil Uygulama Geliştirme adında 1 kategori var ve kategorinin içerisinde Android Programlama, IOS programlama eğitimleri var. Web Yazılım Geliştirme adında 1 kategori var ve o kategorinin içerisinde ASP.Net, PHP eğitimleri var. Bu şekilde tamamı yazılımla alakalı 13 kategori, 31 eğitim olacağını zannetmiştim.

Fakat sitede yazılım ve programlama alanında 13 kategori değil, 1 kategori var. Toplam kategori sayısı yine 13 değil, 8, ki Oryantasyon kategorisi şu anda boş yani 7 tane içerisinde eğitim bulunan kategori var. Yazılım / Programlama kategorisi içerisinde ise yazılım ile alakalı 18 eğitim var. Aynı zamanda açıklanan toplam 46.742 dakika eğitiminde sadece yazılımdan oluşmadığını düşündürüyor ve gösteriyor. Eğer ki 46.742 dakika yani 779 saatin tamamı yazılımla alakalı eğitimlerden oluşsaydı, bu yazılımla alakalı kayda değer bilgi alınabileceğini düşündürürdü. Fakat birazdan değineceğim Android Programlama eğitimindeki süre, söz konusu toplam 779 saatlik sürenin tamamının yazılımla alakalı olmadığını düşündürüyor ve gösteriyor.

Eğitimler arasında yazılımla alakalı olmadığı gibi bilişimle alakası olmayan konularda mevcut. Örneğin ülkemizdeki ciddi bir sorun olan Kadına Şiddet ile alakalı bir eğitim videosu ve yine benzer şekilde kategorisi altında bilişimle alakalı olmayan 14 eğitim videosu var. Yine yazılımla alakası olmayıp, bilişimle alakalı diyebileceğimiz çok fazla konu mevcut.

1 Milyon Yazılımcı Projesi Eğitim İncelemesi

Geldik sadece bu konunun değil, yazı dizisinin en can alıcı maddesine. Eğitimler yeterli mi? Yani bu eğitimler ile kişiler belirtildiği gibi yazılım uzmanı olabilir mi? Ülkemizi yazılım sektöründe büyük bir ülke konumuna getirebilir mi? Özel sektör bu proje sayesinde “arayıp da bulamadığı” yazılımcıları bulabilir mi? Cevap çok üzücü bir şekilde hayır. Peki neden hayır? Android Programlama eğitimi ile ayrıntılı açıklayayım.

Şimdi, eğitimi veren arkadaşımızla kesinlikle bir sorunum yok. Söyleyeceklerim kendisine yönelik değil, eğitime yönelik. Kendisine buradan sevgilerimi ve saygılarımı iletiyorum. Zaten belirttiği üzere General Mobile gibi büyük bir firmada mobil uygulama geliştirme üzerine çalışan, muhtemelen de ziyadesiyle başarılı bir arkadaş. Fakat bir şeyi bilmek başka şeydir, bildiğiniz bir şeyi bilmeyenlere anlatabilmek başka şeydir. Yani bildiğiniz şeyi bilmeyenlere anlatabilmek için ayrı bir uzmanlık, belki de ayrı bir eğitim alınması gerekmektedir. Karşınızdaki kişinin bilmediğini bilerek ve bunun farkına vararak anlatmak ise en temel kuraldır.

Bende Android Programlama ile ilgili videolar çektiğim için “ben daha güzel anlatırdım hatta anlattım da” demiyorum. Hele ki Android Programlama eğitimini veren arkadaştan çok daha bilgili olduğumu iddia etmediğim gibi, o arkadaşın Android Programlama konusunda benden daha fazla bilgili olduğunu belirtmem gerek. Fakat belirtmem gereken bir diğer husus var ki, verdiği eğitimi alan hiç kimse “ben Android Programlama biliyorum” diyemez, Android Programlama ile alakalı bir işte çalışamaz.

Zaten eğitimin sonunda “Android Uygulama geliştirme temel seviyede böyle yapılıyor… Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim, hoşça kalın” şeklinde bir cümle kullanması, kendisininde verdiği eğitim ile Android Programlama konusunda çok temel bilgiler verdiğinin, bu şekilde mobil uygulama geliştirme uzmanı olunamayacağının bilincinde olduğunu gösteriyor.

1 Milyon Niteliği

Yine Android Programlama eğitimi örneğinden devam edecek olursak, eğitime bir giriyorsunuz daha ilk saniyeden Android Studio karşımıza çıkıyor. Bizim çektiğimiz videolarda o aşamaya gelene kadar en az yarım saat geçmişti. Programın indirilmesi, kurulması, hatalarının giderilmesi vs. her şeyi ayrıntılı açıkladık. Ayrıntılı açıklama yapmak belki bazılarına sıkıcı ve lafı gereksiz uzatmak gibi gelebilir, hatta aldığım 1-2 eleştiri bu yöndeydi. Zira salağa anlatır gibi anlatmak bazılarını sıkar, hak veriyorum. Fakat tabiri caizse en salağın bile anlayacağı şekilde ayrıntılı anlatmama rağmen takılan, yapamayan, soru soran, hata alan kişinin ne kadar fazla olduğunu tahmin bile edemezsiniz…

Hal böyle olunca bu Android Programlama eğitimi almak isteyen kişilerin çoğu daha ilk eğitim videosunda çok ciddi sorun yaşayacaktır. Daha ilk dakikadan sorun yaşayan kişilerde, “başlarım böyle işe…” diyerek Android Programlama eğitimi almaktan vazgeçecektir.

Hadi Android Studio kurulum aşamasını bir şekilde geçtik diyelim. Bu sefer karşımıza eğitimin niteliği konusu geliyor. Örnek vermek gerekirse sadece emülatör oluşturma kısmı 2 dakika 42 saniye. Bizim 5 yıl önce çektiğimiz Genymotion Emülatörü oluşturma videomuz 24 dakika 17 saniyeydi. Yani tam 10 kat ayrıntılı anlatmışız. Ona rağmen çok fazla yapamayan, sorun yaşayan ve soru soran olmuştu. Eğitim içerisinde yer alan diğer bölümlerde 4-5 dakika civarı.

Hadi süreleri de geçtik diyelim, bu sefer karşımıza teknik terimler çıkıyor. Bakın “bir şeyi bilmek başka, bilmeyene anlatabilmek başka” dememin başlıca nedeni budur. Aynı zamanda yazılımcı kardeşlerimin düştüğü en büyük sıkıntıdır bu. Yazılımda yıllarını geçiren, kafası artık yazılım olan kardeşlerim, “yazılımca” denebilecek bir dilde konuşurlar. Yani karşılarındaki kişilere yazılıma dair bir şey anlatırken yazılıma dair teknik tabirler kullanırlar. Yazılım bilmeyen kişilerde öyle boş boş, hiçbir şey anlamadan bakar. İşte bu kardeşimizde eğitim boyunca, sanki yazılım bilen kişilerle sohbet ediyormuş ya da yazılım proje yöneticisine yaptıklarına dair bilgi veriyormuş gibi teknik kelimeler kullanarak anlatım yapıyor. Bu nedenle anlatılanları yazılım bilmeyen kişiler anlayamaz diyebilirim.

1 Milyon Niceliği

Android Programlama eğitimiAndroid Programlama eğitiminin niteliği kısmını geçtik, bu sefer karşımıza niceliği sorunu çıkıyor. Android Programlama eğitimine ait videoların süresi 4-5 dakika civarı ve toplam ders sayısı sadece 16. Şaka değil ortalama 4-5 dakikadan oluşan toplam 16 video. Sadece Örnek Uygulama adı altında son bir video var ve o videonun süresi 1 saat. Yani toplam eğitim süresi 2-3 saati geçmiyor. Koskoca Android Programlama eğitimin toplam süresi 2-3 saat. Ben sadece bu makaleyi yazmak için en az 4 saat civarı vakit harcadım, gerisini siz hesap edin…

Tabi daha dolu eğitimler var. Örneğin CSS eğitimi 403 bölüm. Javascript eğitimi 695 bölüm. PHP eğitimi birkaç yüz bölüm. Yine C# eğitimi birkaç yüz bölüm. Yani bütün eğitimler Android Programlama da olduğu gibi 2-3 saatlik, hiçbir fayda sağlamayacak niteliğe ve niceliğe sahip değil. Dolayısıyla bu bahsettiğim nitelikli ve nicelikli görünen eğitimler, solan umutlarımı biraz olsun yeşertiyor diyebilirim. Fakat bu eğitimler arasında en önemlilerinin başında gelen, ülkemize en ciddi katkıyı sağlayacak olanı Android Programlama eğitimi. Mesela CSS eğitimi 403 bölüm olacağına, Android Programlama eğitimi 403 bölüm olmalıydı.

Yine Android Programlama eğitimi veren arkadaşa bir şey demek istemiyorum. Muhtemelen kendisine “Otur, anlat işte… Maksat Android Programlama adı altında bir eğitim bulunsun” denildi. Çünkü gerçekten Android Programlama eğitimi veren ve öğretmek isteyen kişi bu şekilde eğitim vermez. YouTube ‘da bile çok daha nitelikli ve nicelikli Android Programlama eğitim videoları mevcuttur.

Android Programlama önemli bir istisna diyebiliriz fakat adı altında verilen eğitimde de problemler var diyebilirim. Zira o eğitim ile de temel bilgiler veriliyor. Eğitimin bir kısmı web programlama ile alakası olmayan Photoshop ‘a yönelik. Dolayısıyla daha çok web programlamaya değil, web tasarıma hitap ediyor. Söz konusu açığı PHP eğitimi kapatıyor, o açıdan sıkıntı yok.

Üçüncü Bölümün Sonu

1 Milyon Yazılımcı Projesi yazı dizisinin üçüncü bölümü olan 1 Milyon Yazılımcı Projesi Eğitimleri İncelemesi bölümünün sonuna geldik. Yazıyı bitirmeden önce belirtmem lazım, yazıya çok karamsar başladığımın farkındayım. Belki de bazıları sadece yazının başından bu projenin hiçbir işe yaramayacak bir proje olduğunu düşünebilir. Fakat öyle değil. Sadece çok ciddi eksikleri ve geliştirilmesi gereken unsurları var. En önemli olduğunu düşünerek incelediğimiz örnek Android Programlama eğitiminin niteliğinin ve niceliğinin yetersiz olması, diğer eğitimlerinde niteliğinin ve niceliğinin yetersiz olduğunu düşündürmesin. Zira gerçekten faydalı, kişilerin başarılı bir şekilde eğitimi tamamlaması durumunda “ben yazılımcıyım” diyebileceği, projenin hedefi olan özel sektörün “arayıp bulamadığı yazılımcı” ihtiyacını giderebileceği yani aradıkları yazılımcıları bulabileceği eğitimlerde mevcut.

Yine de iyi diyebileceğimiz eğitimler arasında Android Programlama eğitiminin olmaması üzücü. Umuyorum ki en yakın zamanda çok daha ayrıntılı, nitelikli ve nicelikli bir Android Programalama eğitimi hazırlanır ve yayınlanır.

Kodcu Herif olarak kurulduğumuz günden bu yana ülkemizde yazılım, bilişim ve alanında çalışmalar yapmak isteyenlere, bilgimiz ve tecrübelerimiz doğrultusunda yol göstermeye çalışıyoruz. Zira ülkemize en büyük katkıyı sağlayacak unsurların başında yazılım ve bilişim alanında yapılacak çalışmalar olduğuna inanıyoruz. İşte 1 Milyon Yazılımcı Projesi, yaklaşık 6 yıldır Kodcu Herif olarak gösterdiğimiz çabaya hitap ediyor. O nedenle standart hesapları gibi bu projeyi Twitter ‘dan 240 karakterle, haber siteleri gibi yapılan açıklamaları kopyala/yapıştır yapıp birkaç haberle değil, en az 6-7 bölümden, her biri binlerce kelimeden, onlarca saat ve emek harcanarak oluşan bir yazı dizisiyle ele alıyoruz. Bu doğrultuda 1 milyon yazılımcı projesine neden bu kadar önem verdiğimizi ve ülkemize sağlayacağı katkıları ayrıntılı bir şekilde bir sonraki konuda ele alacağız. Bir sonraki konuda görüşmek üzere, sağlıkla kalın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir