Yurt Dışında Eğitim Planı Mantıklı mı?

Yurt Dışında Eğitim Planı Mantıklı mı?

Yazılımcı olup yurt dışına gitme planı olan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba,15 yaşındayım yazılımcılığa ciddi anlamda ilgi duyuyorum.Hadi lan ordan daha dünkü çocuk diyenler olabilir,siz olamamışsınız olanların hevesini kırmayın!
Ülkemizdeki üniversitelerde yazılımcılık bölümünün durumu mağlum.4sene ve 2.senede yazılımla ilgili şeyler öğretiliyor.Bense 2 sene içinde amatör bir yazılımcı olup üniversitede yine teknoloji ile ilgili bir bölüm okumak istiyorum,tercihim 4 yıl .4yıl çünkü ilk 2 yıl Türkiye’de okuyup son 2 yıl da Kore veya Çin’e gitmek istiyorum.Hem güçlü bağlantılar için hem de yeni dil öğrenmek için.Hazır dil konusuna değinmişken orta seviyede İngilizce biliyorum,bugune kadar hiç zorluk yaşamadım (yurt dışına çıktığımda da).Soruma gelecek olursak;bu plan sizce mantıklı mı?Yoksa bir heves için bütün geleceğimi yakacak olan bir plan mı?

CEVAP:

Öncelikle sakin genç =) Belli ki başarısız olup, başkalarının başarılı olma girişimlerinden rahatsız olan karakter fakirlerinden çok çekmişsin yada onları çok kafaya takıyorsun. Salla onları. Kodcu Herif ‘te senin geleceğe dair başarı planlarına ne saygısızlık yaparız nede yaptırırız. Kodcu Herif ‘i takip eden ve bütün başarılı olmak isteyen kardeşlerimizin başımızın üstünde yeri var 😉 Şimdi cevaba geçelim…

Yurt Dışına Gitme Planı

Yurt Dışına GitmePlanına mantıksız denilemez. İlk 2 sene Türkiye ‘de yazılım ile alakalı bir bölüm okuyup ardından öğrenci değişim programıyla yurt dışına gidip, 2 yıl daha okuyarak 4 yıllık mezun olmak istiyorsun. Bu sayede hem dil öğreneceksin hemde bağlantılar kuracaksın. Özellikle dikkat çekilesi nokta tercihin bir çok kişi gibi ABD, İngiltere yada başka bir Avrupa ülkesi değilde Çin ve Kore gibi ülkeler olması. Bu taktir edilesi bir tercih çünkü Kore ve Çin ziyadesiyle hızlı gelişmekte olan ülkeler. Gelişmekte olan ülkeler gelecek vaat eder. Gerçi Kore ve Çin şu aşamada yazılımdan ziyade teknoloji konusunda daha ön planda. Yazılım konusunda ise tek lider ABD fakat herkesin hedefi ABD olunca, senin hedefinin de ABD olması sana artı bir özellik yada farklılık kazandırmıyor.

Atıyorum dünyadaki büyük ülkeler ile iş bağlantıları olan çok büyük bir firma yurt dışında eğitim almış bir eleman alacak diyelim. Karşısında birden fazla ABD ‘de eğitim alan ve İngilizce bilen kişi olur ama yüksek ihtimalle Çin ‘de yada Kore ‘de eğitim almış, Çince yada Korece bilen, İngilizcede de fena olmayan tek kişi sen olursun. Dolayısıyla diğer iş başvurusu yapanlardan bir farkın olmuş olur ve iyi bir işe girmeyi sağlayan şey iyi anlamdaki farklardır.

Planında dikkat edilmesi gereken bir nokta var, o da 2 yıl kendini yazılımda geliştirip amatör yazılımcı olmak. Bu iyi bir düşünce fakat büyük bir olasılıkla 2 yıl yazılımda kendini geliştirip, amatör olarak yazılımcı olmak senin planına çok fazla katkı sağlamayacak. Elbette faydası olacaktır fakat planına asıl katkı sağlayacak olan sınav ve üniversitedeki başarı puanın olacak. Bu nedenle birinci hedefin yazılımda kendini geliştirmek değil, sınavdan ve üniversiteden en iyi notları almak olmalı. Yazılımda kendini geliştirmek ise ikinci hedefin olmalı.

SONUÇ

Planın bence gayet yerinde kardeşim. Zira Çin ve Kore teknolojide büyük oynayan ülkeler. Teknoloji de artık yazılım ile iç içe olduğundan bu ülkelere yönelik girişimlerin sonuçsuz kalmaz. Umarım hedeflerini gerçekleştirebilirsin. Gerçekleştirdikten sonra yaşadıklarını mail ile geri dönüş yaparsın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir