Asosyallik ve Yazılımı Sevmek

Asosyallik ve Yazılımı Sevmek

Yazılımı sevip, yazılımcı olmak isteyen fakat çeşitli nedenler ile olamayan asosyal kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Kodcu abi siteni,makalelerini,önerilerini çok dikkatle takip ediyorum. Eline koluna sağlık.
Herneyse benim şöyle bir problemim var. Çocukluğumdan beri hep bilgisayar ile haşır neşir olmuşumdur. Hep bir hayalim vardı Bilgisayar üzerine kariyer yapmak gibi. O zamanlar alanını seçemiyordum fakat lise vaktime geldiğimde başladı benim yazılım hayalim. Anadolu Meslek lisesine giriş yaptım. Bilişim ve muhasebe bölümleri vardı bilişimi seçtim yeterince seçim olmadığı için o bölümü açmadılar ve muhasebeye kaldım. Önemli değildi onda da bilgisayar vardı benim için eğlenceliydi başarı ile bitirdim bölümü fakat üniversitede işler istediğim gibi gitmedi. Yazılım mühendisliği bölümünü kazanamadım mecbur olarak Felsefe bölümüne gitmek zorunda kaldım. Ama hala bir yerlerimde yazılımı istiyorum. Bunu para için falan değil gerçekten sevdiğim için istiyorum. Asosyalin önde gideniyim. Bundan da rahatsızlık duymuyorum. Başını ağrıttım biliyorum buraları yayınlamasanda olur ağabey sorularımı sıralayacağım ilgilenirsen ne mutlu bana.

Önümde bir kaç seçenek var.

*Aslında Okuduğum bölümüde seviyorum kötü değil aynı anda ikisini birden yapabilirmiyim. Buna zamanım varmı derseniz yeterince var. Çünkü asosyalim. Eğer yapabilrsin dersen bunu nasıl başarabilirim. Şimdilik sürekli internetten araştırmalar yaptım,Görsel eğitim setleri olsun , makaleler olsun öğrenmenin bir yolunu arıyorum sürekli araştırıyorum. Nerden başlayacağımı tam olarak bilmiyorum. Sektöre hakim değilim. Sadece google amcadan duyduklarım ile hangi dilde çalışan hangi alanda kodlama yapar gibi vs. Aslında bana alan farketmez kodlamayı birşeyler üretmeyi cok seviyorum. bir video izledikten sonra onun aynısını yazsamda o dos penceresinde “Hello World ” yazdırmayı falan çok seviniyorum sen anla halimi. biraz C ve C++ öğrenmeye calısıyorum kitaplardan internetten falan. Araştırmalarıma göre biraz temel olan diller bunlar imiş sen ne önerebilirsin bana.

*2.seçenek ise Okulu bırakıp tamamen kendimi yazılım mühendisliği bölümüne adamak. Yaşım 22 oldu. Üniversite 2.sınıftayım. Bu konuda biraz şüpheliyim yapıp yapmama konusunda. Senin önerilerin nelerdir. Benim için senin düşüncelerin cok değerli.

CEVAP:

Öncelikle güzel duygu ve övgülerin için teşekkür ederim. Gönderdiğin sorunun başlığında da belirttiğin gibi soru biraz klişe ama içeriğinde değinmek istediğim noktalar olduğu için konu açarak cevaplamaya uygun. Sadece kodla beni sevdiğini söylediğin kısmı buraya eklemedim, onun içinde ayrı teşekkür ederim =)

Yazılımcılık ve Asosyallik

Sorunda asosyal olmana özellikle vurgu yapman hem dikkatimi çekti hemde tebessüm ettirdi =) Bu nedenle konunun başlığında buna yer verdim. Soruna bakınca “yazılımcı olmak istiyorum çünkü asosyalim. Asosyal olmasam yazılımcı olmak istemezdim. Çünkü yazılımcılığın ilk şartı asosyalliktir” gibi bir sonuç çıkıyor =) Elbette tam olarak böyle demek istemiyorsundur ama yazılımcıların asosyal olarak görülmesinin nedeni yazılımdan başını kaldırıp sosyal aktivitelere zaman ayıramamasından kaynaklanıyor. Yoksa yazılımcılar asosyal yada asosyal olmaktan mutlu olan kişiler değillerdir.

Her zaman ki gibi kendimden örnek vereyim, yakın zamanda bir yazılım projesi bitirdim. Bu proje ile uğraştığım süre boyunca hiç bir sosyal aktivite de bulunamadım. Çünkü tamamen ona konsantre oluyorsunuz ve aklınız sürekli onda olduğu için başka bir şey ile uğraşamıyorsunuz. Herhangi bir yazılım projesi ile uğraşmadığım zaman sosyal biriyim diyebilirim. Çalıştığım şirketlerde en fazla tanıdığı, en fazla kişiler ile diyalog halinde olan sayılı kişilerden biri olmuşumdur =)

Demem o ki, yazılımcılık Fight Club kuralları gibi “yazılımcı olmanın ilk kuralı asosyal olmaktır, yazılımcı olmanın ikinci kuralı çok asosyal olmaktır” değildir. Bu durumundan rahatsızlık duymadığını belirtmişsin ama duymalısın, hatta düzeltmek için uğraşmalısın. Kişiler ile iletişim kur, gez, toz, arkadaş edin, sosyal aktivite içinde bulun… Yazılım, para kazanmak ve benzeri bir çok uğraş insanlar ile beraber güzel vakit geçirmeye imkan sağlamak için yapılır. Ben sevdiğim insanlar ile güzel vakit geçirecek şartları elde edemedikten sonra yemişim yazılımı, yemişim para kazandıracak herhangi bir işi…

Yazılıma hayatımı verdim, kendisini seviyorum ama sevdiklerim ile vakit geçirmektense, oturup sürekli yazılım ile uğraşmak isteyecek de değilim… Manyak mıyım lan, sevdiklerim ile eğlenmek, gezmek varken yazılım ile haftalarca, aylarca uğraşıp kafamı çürüteyim… Yazılım ile uğraşıyorum, çünkü onun vesilesi ile başarılı olup sevdiklerim ile rahatlıkla beraber vakit geçirebileceğim imkanlara kavuşmak istiyorum. Ha bu noktada da “yazılımı sadece para kazanmak için yapıyorum” sonucunu değil, “para kazanmak için yapmaktan mutlu olduğum işi yapıyorum” sonucunu çıkarmak daha doğru olur.

Yazılımı Sevmek

Kodcu Herif ‘e gelip soru soran kardeşlerimizin hepsi zaten yazılımı sevdiğini belirtiyor. Zaten “Ben yazılımdan nefret ediyorum” diyen kişi bizi ne yapsın =) Senin durumunda biraz Türk filmlerindeki şanssızlık gibi. Bilişimi seçiyorsun ama ilgi olmadığı için muhasebe okuyorsun, ki her ne kadar alakalı desende alakası yok. Sadece bilgisayarlı muhasebe eğitimi verilmesinin yazılıma zerre katkısı yoktur. Onu bitiriyorsun, bu sefer üniversitede felsefe bölümünü kazanıyorsun, ki bunun muhasebeyle alakası olmadığı gibi bilişimin yanından bile geçmiyor.

Yazılımı sevmek elbette yazılımcı olmak için önemli bir unsur fakat asla yeterli değildir. Örneğin bende pazarlamacılığı seviyorum ama pazarlamacı olamıyorum. İyi bir pazarlamacıya bakıp “vay be! Helal olsun, ne de güzel satış yapıyor, keşke bende yapabilsem” diyorum ama yok, yapamıyorum. Pazarlamacılığa dair kitap bile yazarım ama yapamam. Çünkü pazarlamacılık sattığın ürünü kişilerin almasını sağlamak, kişileri almaya ikna etmek ile mümkün olabilen bir şey. O ürünü müşterinin alması gerektiğine inandırmak gerek. Ben kendimi bile inandıramam o ürünü alması gerektiğine. Kendimi inandıramadıktan sonra karşımdakini hayatta inandıramam. Bir kez olumsuz cevap aldım mı bir daha uğraşamam ama pazarlamacılık öyle değil. Olumlu cevap alana kadar uğraşmak gerek. Ha, o işi de yaptım. 20 kişilik ekipte en fazla satış yapan 2. kişi oldum ama pazarlamacılık olumsuzluklar karşısında demoralize olmayıp, sürekli moralli bir şekilde satış yapmayı gerektirdiği, bende bunu yapamadığım için kapının önüne koydular =)

yazılımcı olmakDemem o ki, bir şeyi yapmak için o şeyi sevmek her zaman yeterli değildir. Ben yazılım ile 10 yıldır severek uğraşıyorum ama bazen öyle bir an geliyor ki “amk böyle işin!” diye zıvanadan çıkıyorum. Çünkü yazılım senin soruda gönderdiğin koddaki gibi değil. İki satır kod ile basit bir şey yaptırınca “hehey! Yazılım yaptım, çok zevkli” demeni sağlayacak şeyler çıkmıyor karşına. Binlerce satır karışık kod yazıyorsun, bazen projede bir şey yapmak istiyorsun nasıl yapacağını bilmiyorsun, internette anlatımı olmuyor, olsa bile nasıl arayıp bulacağını bilmiyorsun, çıkmaza giriyorsun. Hata veriyor, aslında hata olmadığını düşünüyor, sanki bilgisayar seninle dalga geçiyor zannediyorsun. “Yarım saatte yaparım, basit iş” diye düşündüğün şey ile 2 gün uğraşıyorsun. Daha saymakla bitmez.

Bak son yaptığım yazılım projesinde yaşadığım bir şanssızlığı anlatayım; 3 aya yakın uğraşmışım, binlerce satır kod yazmışım, artık bitti denecek noktaya geldi. Bir de sürekli “bu hafta sonu proje bitecek” deyip o hafta sonu proje bitmeyince ve yeni bir tarih belirleyip o zamanda bitmeyince tahammülün kalmıyor, o durumdayım. Bir an önce, küçük kusurları olsa bile tamamlayayım modundayım, son düzenlemeleri yapıyorum. Derleme yaparken elektrikler gitti. Derleme de 2-3 saniyelik bir olay ve o 2-3 saniyeye denk geldi. 1-2 saat sonra elektrikler geldi, projeyi açtım her yerinde hata veriyor. Daha önce hata vermeyen her şey hata vermeye başladı. Mantıklı hiç bir neden yok. Benim zaten tahammülüm kalmamış, bir an önce projeyi bitireyim diye umarken, tek bir satır kod daha yazmak istemiyorken saatlerce onunla uğraştım. Hatta bulduğum çözümlerden birini uygularken bilgisayar çöktü, 3 aylık emek çöpe gidiyordu.

Amacım elbette yazılımdan soğutmak yada “yazılım aslında kötüdür, uzak durun” demek değil. Sadece yazılım sevgisi çoğu zaman internette bulunan tek satırlık kodları uygulayıp kolaylıkla sonuç alınması nedeniyle olduğundan, her zaman böyle güllük gülistanlık olmayacağını anlatmak istiyorum. Yoksa elbette yazılımcı olmak isteyin, yazılımı sevin ama kolay olmadığını da bilin.

SONUÇ

Yazılımı yapıp yapamayacağına gelecek olursak, bence yaparsın, çünkü asosyalsin =) Şaka bir yana, yazılımcı olup olamayacağını ben dahil kimse bilemez. Ben sadece gelen sorular arasında “şunu yapmak istemiyorum, bunu öğrenmek istemiyorum” diyenlerin yazılımcı olamayacağını ön görebilirim, çünkü yazılımda “yapmak istemiyorum, öğrenmek istemiyorum” gibi şeylere yer yoktur.

Okulu bırakmanı tavsiye etmiyorum. Çünkü okulu bırakırsan yazılım mühendisliğini kazanıp kazanmayacağın garanti değil. Eğer kazanamazsan bu senin için ciddi sorun olur, elinde lise diploması ile vasıfsız biri olarak iş ararsın, ki ülkemizin şartlarında vasıflılar bile iş bulamıyor… Okulu bırakmazsan en kötü ihtimalle elinde 4 yıllık diploma olur ve hiç yoktan iyidir. Yaşında 22 yani çokta rahat hareket edebilecek, zaman kaybedecek yaşta değilsin.

Madem “boş vaktim var” diyorsun, o zaman o boş vaktinde yazılım ile ilgilenmene engel olan bir şey yok. Al bir görsel eğitim seti yada kitap, kendi kendine bir şeyler yapmaya çalış. Çünkü kitap ve görsel eğitim setleri işin temelinden başlarlar. Basit bir proje yapmayı hedefle ve o projeyi yapmaya çalışırken hem yazılımcı olup olamayacağını gör hemde kendini geliştirmeye çalış 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir