Yazılım Yapmak İçin Oyun Bağımlılığından Kurtulmak

Yazılım Yapmak İçin Oyun Bağımlılığından Kurtulmak

Yazılım yapmak için oyun, sosyal medya bağımlılığından kurtulmak ve diğer unsurlar ile ilgili soru soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Selamun aleykum hocam.
Ben TEOG u bitiren öğrenci olarak sizlere bi soru sormak istiyorum.
Şu anda ben aklımı toparlayamıyorum. Dersler iyi herşey iyi dert ettiğim konunun kaymağı olan asıl sorun.
Ben web tasarımla uğraşmak istiyorum uğraşırken bi bakıyorum Facebook. Hemen ona giriyorum. Bilgisiyar bağımlılığı yüzünden oyunlara günde 6 saat gidiyor hocam ben bunu nasıl düzeltebilirim. Keşke o giden zaman geri gelse diyorum. Ve bunun gibi lise seçimleri, yazın ne yapıcam, nefret ettiğim spora zorla kayıt etme isteği.

Şimdi 2 tane sorum var hocam.
1) Bilgisayar Bağımlılığı (Oyun , sanal alem, sosyal ağ vs.) onlardan nasıl kurtulabiliriz ?
Kurtulurkende yazılımcılığa kaymamasını nasıl sağlayabiliriz? Bunu nasıl sağlarız?

2)Bütün kafa birbirine ayakkabı düğümü gibi girerken ben bu kafayı nasıl eniden toparlayabilirim.

Şahsen bu sorunlara internette (hele şu 1. soru) aradım ama doğru düzgün hiç bulamadım.

Gerekenin Yapılmasını Arz Ederim :)…

CEVAP:

Aleykümselam kardeşim. Baştan belirteyim, sorunda “yazılımcılığa kaymamasını nasıl sağlayabiliriz?” yazmışsın. Bunu yanlış yazmış olarak kabul ediyorum, çünkü sorunda yazılım yapmak istediğinden bahsediyorsun. O yüzden bende cevabı yazılıma nasıl yönelebileceğini düşünerek cevaplayacağım.

Bilgisayar Bağımlılığı

Sen oyun, sosyal medya, sanal alem bağımlılığından dert yanmışsın ama ben başlıkta sadece oyun bağımlığını yazdım. Çünkü bilgisayar bağımlılığı adı altında bahsettiğin diğer bağımlılıklar oyun bağımlılığı kadar sorun değil. Neticede yazılım ile uğraşmak hatta web tasarım ile uğraşmak istiyorsan sanal alem yada sosyal medyadan uzaklaşmaknın yararı olduğu kadar zararı da vardır. Sadece oyun bağımlılığının sana web tasarım yapma konusunda faydadan çok zararı vardır.

Bu nedenle sanal alem ve sosyal medyadan kurtulmaya çalışmak yerine, onları vakit kaybı olacak şekilde değil, sana faydası olacak şekilde kullanmalısın.

Oyun Bağımlılığı

Oyun BağımlılığıDaha öncede bir kaç soruda söylemişliğim var. Bende vakti zamanında oyunlara kendimi çok ciddi kaptırmış biriyim. Hele yazılıma heves ettiğim, yazılım dünyasına tam anlamıyla girmediğim dönemde çok pis futbol menajerlik oyununa sarmıştım. Öyle ki başından 15 gün hiç kalkmadığımı bilirim. Fakat sonra düşündüğümde boşa geçen bir 15 gün olduğunu gördüm. Sadece o zamanı hoş geçirmeye yarayan, bana yada geleceğime hiç bir katkı sağlamayan bir uğraştı. Tüm bunların bugün ziyadesiyle farkında olan biri olmama rağmen bugün dahi acayip şekilde menajerlik oyunu oynamak istiyorum. Bilgisayara oyunu bir kursam biliyorum ki başından kalkamıcam, zamanımın çok ciddi bir bölümünü ona ayırıcam ve yapmam gereken hiç bir şeyi yapamayarak vaktimi boşa harcamış olucam.

Bu oyun bağımlılığı konusunda çok ciddi bir örnek daha vermekte fayda var. Üniversiteye gittiğim dönemde bir arkadaş vardı. Dersleri iyi değildi ama okula gidip geliyordu. İkinci sene kendisini sadece okulun ilk haftaları gördüm ve ikinci sene bitene kadar yaklaşık 8 ay boyunca kendisini hiç görmedim. Okulda görmüyordum ama okul küçük bir ilçede olduğundan görmeme ihtimalim de yoktu. Dolayısıyla kendisinin okulu bırakıp, memleketine döndüğünü düşündüm ve bir gün ev arkadaşlarına kendisini arayıp aramadığını, memleketinde ne yaptığını sordum. Ev arkadaşları da “ne memlekete gitmesi, adam evde oyun oynuyor” dediler. Tam 8 ay boyunca, evden hiç çıkmadan oyun oynamış. Baya şaşırmıştım. Okul hayatını olduğu gibi, kendi hayatından 8 ayı resmen çöpe atmış.

Aslında sende oyun oynamanın yada sosyal medyada gereğinde fazla vakit geçirdiğinin farkındasın, ki bu soruyu soruyorsun. Hatta giden zamanın geri gelmesini istiyor olman, seninde o vakti boşa geçirdiğini düşündüğün anlamına geliyor. Bu noktada yapman gereken, bunu o vakti kaybetmeden önce düşünmek. Aynı benim şimdi bir menajerlik oyunu kurup, günlerimi hatta haftalarımı boşa geçireceğimi bilip, menajerlik oyunu oynamaya başlamadığım gibi seninde oyun oynamaya, sanal alem yada sosyal medyada takılmaya başlamadan önce bunu düşünüp, o şekilde hareket etmen gerek.

Tamamen Vazgeçmeyin

Bilgisayar BağımlılığıAsla oyun oynamayın, oyun kötüdür“, “sanal alemden ve sosyal medyadan uzak durun” kesinlikle demiyorum. Çünkü her insanın oyun oynayarak biraz kafa dağıtmaya, eğlenceli vakit geçirmeye ihtiyacı var. Fakat öyle bir oyun bulun ki istediğiniz zaman bırakabilin. Atıyorum 3 saatte bir 15 dakika oynayıp bırakabileceğiniz bir oyun bulmaya çalışın.

Sosyal medyada onlarca, yüzlerce eğlence ve boş vakit geçirmeye yönelik sayfaları takip etmeyin. Size yararı olacak, bilgi verecek sayfaları takip edin. Zaten o caps sayfalarının geneli birbirinin aynı. Bir paylaşımın aynısını diğerleri de yapıyor. Dolayısıyla 1-2 tane aktif ve eğlenceli sayfa yada hesap takip etmeniz yeterli. Fazlası sosyal medyaya girdiniz mi “şuna da bakayım, ona da bakayım, buna da bakayım” derken saatlerinizi kaybetmenize neden oluyor. Bu nedenle sosyal medyada az ama öz bir takip listeniz olsun.

Yine sosyal medyada her muhabbete atlamayın. Her şeye yorum yapma ihtiyacı hissetmeyin. Sırf yorum yapmış olmak için bir sürü kişi yorum yapıyor. Hele ki bu caps sayfalarında bir sürü yorumlar dönüyor. O sayfalardaki bir paylaşıma bir yorum yaptın mı ondan sonra takip et dur “acaba yorumumu kaç kişi beğendi, yanıt veren var mı” diye. Bu da ciddi ve gereksiz vakit kaybıdır. Dolayısıyla sosyal medyayı yine oyun oynamakta olduğu gibi sadece eğlenmek, öğrenmek ve gözlem yapmak için kullanın.

Sanal alemden bahsetmek çok geniş bir kavram oluyor. Sanal alemde bilgi almak içinde vakit geçirebilirsiniz, “açıp iki video izleyeyim, iki eğlence sitesinde takılayım” diyede boş vakit geçirebilirsiniz. Siz bu noktada bilgi almak, size katkı sağlayacak sitelerde vakit geçirin. Size katkı sağlayacak, bilgi veren sitelerde vakit geçirip, bir şeyler öğrendikten sonra zaten o vakit boş geçmiyor demektir.

Yaz Tatili

Okullar tatile giriyor ve okula giden kardeşlerimin önünde yaklaşık 3 ay gibi bir zaman var. Bu sürenin çok değerli ve bir fırsat olduğunu unutmayın gençler. Okul döneminde “sabah okula gidiyoruz, akşam ders çalışıyoruz, bu yüzden yazılım ile uğraşamıyoruz” diye dert yanan kardeşlerimin bu 3 aylık dönemde kayda değer bir dertleri yada bahaneleri yok (bir işe girip çalışacak olanlar hariç). Elbette yapacakları bir şeyler, bir plan vardır fakat yinede 3 ayın çoğu sizin inisiyatifinizde geçecek. Dolayısıyla bu 3 ayı değerlendirip, kendinizi geliştirmek istediğiniz bir konuda geliştirebilirsiniz. Bu yazılım olur, grafik tasarım olur, web tasarım olur, İngilizce olur yada başka bir şey olur fark etmez. Yeter ki bu 3 ayı boş geçirmeyin ve kendinizi geliştirin.

Birde soruda “nefret ettiğim spor” demişsin =) Buradan kilo problemi olan bir kardeşim olduğun sonucunu çıkarıyorum. Çünkü ağırlıklı olarak ailelerin zorla kayıt ettirmelerinin başlıca nedeni budur. Spordan nefret etme kardeşim. Ben bu zamana kadar bir sürü spor dalıyla ilgilendim. Futbol, basketbol, koşu takımlarında yer aldım. Şimdi evde fitness yapıyorum. Spor senin sadece sağlığın için değil hayatının her alanında her anlamda faydalıdır. Ondan nefret etme, hatta sev 😉

SONUÇ

Netice olarak oyun oynamaktan, sosyal medyada ve sanal alemde takılmaktan vazgeçmeyin. Bunlar aslında zararlı değildir, her şeyde olduğu gibi dozunu aşmak zararlıdır. Sadece irade sahibi olun. Geçirdiğiniz vaktin boşa geçmeyecek kadar değerli olduğunun farkına varın. Bunun içinde programlı çalışmak etkili olacaktır.

Her ne kadar freelance çalışmaktan bahsetmiş olsak da bu konu programlı çalışmak için herkese hitap edecek unsurlar barındırıyor. O yüzden mutlaka bu konuda yazan unsurlardan size hitap edenleri dikkate alın: Programlı Freelance İş Yapmak İçin 8 Adım

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

4 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir