Turizmciliği Bırakıp Yazılımcı Olmak

Turizmciliği Bırakıp Yazılımcı Olmak

Turizmciliği bırakıp yazılımcı olmayı düşünen arkadaşımızın sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Böyle güzel,aydınlatıcı,samimi bir site kurduğunuz için sizi tebrik ederim.Beni aydınlattığı için de teşekkür ederim.Aslında sorumun cevabı yazdıklarınızın içinde,bunu biliyorum.Gene de yazdıklarınızın samimiyetine istinaden bir kaç sorum olucak. Ben 6 yıl İstanbul daki en üst sınıf otellerin birinde kadrolu olarak çalıştım.Maaşım,haklarım gayet tatmin ediciydi ama 2 ay önce askerden geldikten sonra boş zamanımda düşünecek de vaktim olduğu için başka bir meslek yapmayı düşündüm.Çünkü otelcilik sektörü ve diğer hizmet sektörlerini meslek olarak görmediğimden ve de bu saatten sonra okul okumam zor olduğundan böyle bir karar aldım.Bunun için de hem kurslarla öğrenilen,sertifikası alınan ve sektörce ihtiyaç duyulan meslek olan yazılım sektörüne giriş yapmaya karar verdim.Dün gece sizin blogunuza gelene kadar sektörün gerçeklerini araştırmama rağmen neyin ne olduğunu tam olarak bilmiyormuşum.30 undan sonra iş bulmanız zordur,diplomasız sektöre 1-0 yenik başlarsınız gibi şeyler okudum.Tabi bu beni yolun başında biri olarak ümitsizliğe sürükledi.Yazılım konusunda hiçbir bilgim yok,bu hafta programlamaya giriş kursuna başladım.Bir yola girdim pes etmeyeceğim ama durumumu anlayabilecek ve görebilecek olan sizden ricam ilerde iş bulmak da zorluk çekmemem için bana ne yapmalıyım konusunda bir yol gösterebilirmisiniz? Ailemin benden maddi olarak beklentisi yok ama bir mesleğimin olması için şuan kumar oynuyorum ve aldığım risk nedir bilmiyorum.İş yaşamınızda başarılar ve kolaylıklar dilerim.

CEVAP:

Öncelikle güzel duygu, düşünce ve dileklerin için çok teşekkür ederim =)

Sektörel Sorunlar

KodcuHerif.Com ‘da ve diğer makale yazdığım sitelerde hep sektörel sorunlardan bahsettim. Aslında amacım hiç bir zaman “bir site yapayım da sektörün sorunlarını anlatayım” olmadı. İlk günden beri amacım sektör ile ilgili tecrübelerimi, gözlemlerimi ve sadece gerçekleri yazmak oldu. Hiç bir zaman “şöyle yazayım da böyle düşünsünler, böyle yazayım da şöyle düşünsünler” gibi sadece yönlendirme amacıyla, gerçek dışı şeyler yazmadım. Kimseyi de ne yazılıma yöneltmeye çalışıyorum nede yazılımdan uzaklaştırmaya çalışıyorum. Eğer amacım birilerini yazılıma yöneltmek olsaydı sektörün güllük gülistanlık olduğuna dair yalanlar söylerdim. Eğer amacım yazılımdan uzaklaştırmak olsaydı bu zamana kadar yazılımcı olmak isteyen yüzlerce kardeşime nasıl yazılımcı olacakları konusunda yardımcı olmaz ve şu anda yazılım alanında geçerli alan olan mobil uygulama geliştirme konusunda dersler hazırlamazdım.

Bütün samimiyetim ile söylüyorum ki keşke sektörel sorunlar olmasaydı, bende KodcuHerif.Com ‘da sektör ile ilgili çok güzel şeyler yazabilseydim. Fakat öyle olmadığı ve öyle zannedildiği için gerçekleri ve doğruları bilmeyen arkadaş ve kardeşlerime aktarmaya çalışıyorum. Bu konuda da KodcuHerif.Com ‘un bir fark yarattığına inanıyorum.

Aslında bu soruya benzer bir soru var fakat o konunun başlığı nedeniyle bulamamış olman normal:  Android de Flash Destekleniyor mu? Bu konuda mevcut işini bırakıp yazılımcı olmak isteyen bir arkadaşın sorusunu cevaplamıştım. Ek olarak onu da okuman da fayda var.

Yazılımcı İhtiyacı

yazılımcı ihtiyacıYazılıma heves eden kişilerin çoğu tabiri caizse aynı tufaya geliyor. Ben yazılıma heves ettiğim dönemde, “yazılımcıya ihtiyaç yok” denilse dahi yazılımcı olmak istiyordum. Fakat o dönemde yaptığım araştırmalarda hep “on binlerce yazılımcıya ihtiyaç var” şeklinde yazılar okudum. Bu yazıların yarısından çoğu kursların dergilere ve diğer yerlere verdiği ilanlardı. Diğerleri ise siyasetçilerin söyledikleriydi. Şimdi düşünüldüğünde aslında bunun o kurslar tarafından öğrenci kazanmak, siyasetçilerin ise ülkenin güllük gülistanlık gibi düşünülmesini sağlamak için bir oyun olduğunu düşünüyorum. Çünkü ülkemizde yazılımcı ihtiyacı yok. Daha doğrusu yazılımcı ihtiyacı elbette var ama yazılımcı açığı yok. 1 tane yazılımcı arayan şirket varsa buna karşılık o ilana başvuran 5-10 tane yazılımcı var. Yani ihtiyacın yaklaşık 5-10 katı yazılımcı var.

Biraz mantıklı düşünelim. Son 10-15 yılın yükselen sektörü yazılım. Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkeyiz. Meslek tercihleri gençlikte yapılır. Dolayısıyla gençlerin ciddi bir kısmı son 10-15 yılda yazılıma yönelmiş durumda. Tüm bunlara karşılık ülkede yazılıma ve bilişime yapılan yatırım, destek ise diğer ülkelere nazaran çok az. Hal böyle olunca yazılımcı ihtiyacı ve açığı mümkün olabilir mi…

Eğer yazılımcı açığı ve ihtiyacı olsaydı, bugün bir yazılımcı asgari ücrete yakın bir ücreti kabul etmez, firmalar ise bu tarz maaşları teklif edemezdi. Bir yazılım şirketi yazılımcı bulabilmek için muazzam imkanlar sunardı. Cebinde üç kuruş para olan yazılım şirketi kuramazdı. Çünkü o üç kuruş parayla yazılımcı maaşı ödeyemeyeceğini bilirdi.

Bu sektörel şartlarda bir çok arkadaşım yazılıma tövbe etmiş durumda. “Hayatta yazılım firmasında çalışmak istemiyorum” diyorlar. Ben 2 yıl “o kadar yazılımda kendimi geliştirdim, kafa patlattım, yazılımcılıktan başka bir iş yapmam” dedim ve yazılım işi aradım. 2 yıl boyunca bir sürü firmaya yazılımcı olarak girdim. İşe girdiğim firmalarda ise komik rakamları kabul ederek girdim. Maaş komik olması rağmen kimisi maaşı, kimiside sosyal hakları vermediği için ayrıldım. Son olarak yazılım ile çokta alakalı olmayan bir işe razı oldum ve yıllarca orada çalıştım.

Daha çok şey yazarım da mevzuyu bu meseleye yoğunlaşarak daha fazla uzatmak istemiyorum.

Yaş ve Yazılımcı Olmak

yazılım sektörüBu konuda ve KodcuHerif.Com ‘da sıkça bahsettiğim sektörel sıkıntılar karamsar bir tablo çiziyor, farkındayım. Dolaylı yoldan yazılımdan soğutan yazılar olduğunu biliyorum ama maalesef kendimi gerçekleri yazmak zorunda hissediyorum.

Tüm bunlara rağmen yazılımcı olmaktan pişman da değilim. Çünkü yazılımcı olmak dolaylı yoldan çok iyi işler yapabilecek potansiyel sahibi olmaktır. “Hayatta yazılım firmasında çalışmak istemiyorum” diyen arkadaşlarım gibi bende artık “yazılımcı olarak çalışmam” diyorum. Peki ben yada bir başka yazılımcı, yazılımcı olarak çalışmaz ise ne yapabilir?

Dediğim gibi, yazılımcı iyi işler yapabilecek potansiyele sahip. Örneğin ben şu aralar bir proje üzerinde çalışıyorum. O projeyi tamamladıktan sonra kendi işimi kuracağım. Çünkü bende 30 ‘una gelmiş, üstelik evli ve sorumluluk sahibi biri olarak tekrar üniversite sıralarına oturamam, bunun neticesinde bilgiye değil diplomaya önem veren bu sektörün aradığı diplomaya sahip olamam.

Dolayısıyla yaş mevzusuna takılmayın. Ben yazılım sektörü ile ilgili bir sürü sıkıntıların olduğunu tecrübe etmiş ve gözlemlemiş biri olarak, insanın istediği taktirde istediği her şeyi başarabileceğine inanan biriyim. Bu nedenle gerekli çabanın gösterilmesi durumunda istenilen işe de girilir, istenilen maddi imkanlara da sahip olunabilir.

SONUÇ

Seninde önceki yazılarımda okuduğun gibi 30’una gelmiş birisinin bir çok sektörde olduğu gibi yazılım sektörü ile ilgilide iş bulması kolay olmayacak. Bu nedenle tavsiyem hedeflerini sadece iş bulup yazılımcı olarak çalışmakla sınırlı tutma. Özellikle hizmet sektöründe çalıştığın için inceden bir avantaja sahipsin. İnsanlar ile diyaloglar kurmuşsun. Kişilerin beklentilerini ve ihtiyaçlarını az çok gözleme imkanın olmuş. Tüm bu bilgi ve birikimini kullanarak bir proje yapabilir ve onda başarılı olabilirsin.

Elbette bir işte çalışman icap edecek. Fakat bunun yanı sıra bir B planın olsun. Bir firmada çalışmak istemenin yada çalışmanın yanı sıra bir proje geliştirip ondan maddi kazanımlar sağlamaya çalış. Evli olmadığın, eş ve çocuk gibi sorumlulukların olmadığı içinde avantaja sahipsin. Özellikle evlenmeden önce hayatını rayına oturt. Aksi halde bu çok daha zorlaşır.

Tabi hepsinden önce yazılıma turizm ve hizmet sektöründe uzun süre çalışmak istemediğin için yönelmiş olduğunu da göz ardı etmemek lazım. Bu nedenle önce bir yazılıma sağlam bir giriş yap, ondan sonra yazılım alanında kayda değer bir kariyer yada girişimcilik hayali kur. Baktın yazılım senin kafana göre bir meslek değil, o zaman tavsiyem sana çok daha uygun alternatif bir meslek arayışına gir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir