Yazılım Projesi Yapmak ve Tutturmak

Yazılım Projesi Yapmak ve Tutturmak

Teknoloji ile iç içe olmak sürekli o yönde kafa yormayı sağlıyor ve insanların ortak derdi olan yırtmaya dair fikirler hep bu alandan çıkıyor. Fakat bu konuda çok ciddi sıkıntıların başında o projeyi yapmak ve tutturmak geliyor. 

Bu açıdan bakıldığında William Shakespeare ‘in Hamlet oyununda “Olmak yada olmamak, işte bütün mesele bu” dediği gibi, bir proje içinde “tutturmak yada tutturamamak, işte bütün mesele bu” diyebiliriz.

Projenin Tutacağına İnanmak

Yazılıma ilk başladığım zamanlarda benimde aklıma bir sürü fikirler gelirdi. “Ulan yazılım bilsem bunu yapardım, dehşet para kazanırdım” tarzında düşünürdüm. Yazılım öğrendikten sonrada o projelerin çoğunu unuttum, aklımda kalanlarında zamanla saçma olduğunu anladım. Burada yazılım bilmeyen kardeşlerimin, yazılım bilmedikleri için projelerinin aslında büyük oranda saçma olduğunun zannedilmesini kastetmiyorum. Sadece bir yazılım projesi hayata geçirmek ve ondan ciddi paralar kazanmak için neler olması gerektiğine dair tecrübeler edinmesi gerektiğinden bahsediyorum.

Aklımda kalan projelerden birine örnek vereyim; Yazılım bilmediğim dönemde bu pop star yarışmaları baya meşhurdu. Hemen hemen her kanalda bir pop star yarışması vardı ve ülkenin gündemini meşgul ediyorlardı. Bunun yanı sıra bir çok kişi amatör şarkılar yapıyor, bunu internette yayınlıyor ve meşhur olmaya çalışıyordu. Bende o dönemde “ulan herkes meşhur olmaya ve çok para kazanmaya çalışıyor. Bir site kuracaksın, herkes oraya yaptığı şarkıları yada yeteneklerini videoya çekip ekleyecek. Meşhur olmak ve amatör performans izlemek isteyen bir sürü kişi siteye gelecek“. Öyle olması durumunda zaten gelir modeli bulmak sıkıntı olmaz.

Aslında çokta saçma bir değil ve günümüzde hala geçerliliği var. Fakat bu projenin tutması için sadece yazılım bilmek ve projeyi öyle yada böyle yapmak yetmez. Bu camianın içinde olmak gerek. Yani yapımcı tanıdıkların olması lazım. Yetenekleri olan kişilerin siteye bir şeyler eklemesi için kendilerini meşhur edecek yapımcıların o site ile bağlantıları olduğunu bilmesi lazım. Medyada ses getirmen lazım gibi daha sayılabilecek bir sürü şey var.

Bu anlamda bir projenin sadece olumlu taraflarına bakarak tutacağına inanmak çok büyük hatadır. Önemli olan projenin tutması için gerekenlerin neler olduğunu görmek, bilmek ve uygulayabilmektir.

Projenin Tutması İçin Tecrübe

Projenin Tutması İçin TecrübeBu zamana kadar yaptığım yüz civarı internet sitesinin neticesinde az yada çok tecrübeler edindim. Bugün bir çok kişinin “yapsam kesin tutar” dediği projelerin çoğunu yapmışımdır. Video sitesi, teknoloji sitesi, güzel sözler sitesi, caps sitesi, resim yükleme sitesi, forum siteleri, futbol takımı sitesi, proxy sitesi, dosya yükleme sitesi, rehberlik siteleri ve daha aklıma gelmeyen bir dünya siteler ve projeler var. Tüm bunların neticesinde sanırım neler yapmam gerektiğinden çok neler yapmamam gerektiğini öğrendim.

Hani diyorlar ya “çok gezen ve gören mi bilir yoksa çok okuyan mı?” diye. Bana göre bu açıdan bakıldığında çok gören yani tecrübe eden bilir. Çünkü bazen bir şeyi tecrübe etmek, o konu hakkında yazılan bütün kitaplardan daha etkilidir. Tabi objektif olmalı, yapılanlardan ders almayı bilmeli ve çok iyi gözlem yapmalısınız. Okumakta elbet faydalı ve gereklidir. En azından yapmamanız, dikkat etmeniz ve gözden kaçırdığınız noktaları görürsünüz.

SONUÇ

Netice olarak yazılım proje fikirleri ilk bakıldığında yapacak olan kişiye mükemmel, bu fikri duyan kişiye de saçma bir gibi gelebilir. Halbuki iki tarafında göremediği noktalar vardır. Projeyi yapacak olan kişiler sadece olumlu yanlarına odaklanırlar, proje fikrini duyan kişiler ise sadece olumsuz yanlarına odaklanırlar.

Bana göre ise tutmayacak proje yoktur. Fakat her projenin tutmaması için nedenler ve bu nedenlere karşılık alınması yada düşünülmesi gereken unsurlar ve atılması gereken adımlar vardır.

Bana gelen sorular arasında “bu proje tutar mı?” tarzında sorularda geliyor. Ben hiç bir projeye “tutmaz” demedim ve dememde. Sadece tecrübelerimden ve gözlemlerimden yola çıkarak o projenin tutması için gerekenleri ve zorlukları söylerim. Bazen bu söylemler çok katı olabilir ve cevaptan “bu yazılım projesi tutmaz” dediğim sonucu çıkarılabilir. Bende buna karşılık “bu söylediklerimi dikkate almadan bu projeyi yap, tutarsa ondan sonra bana gel ve “yaptım oldu” de” derim. Bu zamana kadar geri gelen olmadı =)

Bir proje fikrini hayata geçirmek ve tutturmak ile ilgili yazılacak çok şey var. Bu nedenle bir projenin tutması yada tutmaması ile ilgili KodcuHerif.Com ‘da çok yazı yazdık ve daha çok yazı yazıcaz gençler 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

5 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir