Yazılım Öğrenme Kaynakları

Yazılım Öğrenme Kaynakları

Önceki konumuz olan “Yazılım Öğrenmek İsteyen Nereden Başlamalı?” konusunda da daha sonra değineceğimizi belirttiğimiz konuya değiniyoruz: Yazılım Nerelerden Öğrenilebilir?

Okul

Okulda yazılım öğrenme imkânına sahipsiniz. Fakat bununla ilgili çok çeşitli sıkıntılar mevcut. Öncelikle günümüz mükemmel (!) eğitim sisteminde yazılım ile ilgili bir liseye yada üniversiteye gidip yazılım öğrenmek isteyenlerin karşısına temel sorun olan diploma notları çıkıyor. Genel anlamda dersleriniz iyi değil ise yazılım öğrenmek isteseniz de yada yazılım konusunda bilginiz olsa bile yazılım ile ilgili bir bölüme gidemiyorsunuz.

Hadi gittiniz diyelim bu seferde karşınıza müfredat sıkıntısı çıkıyor. Bu müfredatlar günümüz yazılım ile alakalı gelişmeleri çok güncel bir şekilde takip edemiyorlar. Bunun yanı sıra öğrendiğiniz yazılım dili sayısı 2-3 oluyor. Halbuki yazılım ile alakalı iş ilanlarına bakanlar bilirler ki bütün şirketler aradıkları kişilerde en az 4-5 yazılım dili bilme şartı koşuyor. Bu nedenle okulda verilen yazılım eğitimi tam anlamıyla yeterli olmuyor. Fakat o öğrendiğiniz yada temelini aldığınız yazılım dilinin yanında cillop gibi bir diplomaya sahip olmanız sizi bir işe sokmaya yetebiliyor.

Kurs

Yine yazılım eğitimleri veren paralı kurslara giderek yazılımı öğrenmekte mümkün. Bu kurslara bilgi almak için bile gittiğinizde “Oooo! Kimleri görüyorum … Hoş geldiniz. Çay, kahve ne arzu edersiniz?” tarzında bir sevecenlik, bir samimiyet ile yaklaşırlar. Ardından bilgi alma kısmına geçtiğinizde “Sen burada eğitim al, seneye Google sana CEO ‘luk teklif edecek. Paraya para değil, şakşuka diyeceksin, yoğurtlayıp yiyeceksin” tarzında konuşurlar.

Büyük oranda bu ilgiyi, alakayı gösteren, seni kayıt etmeye çalışan kişi güzel bir bayan olur ve sende “Lan kesin bana bu hatun yazıyor, imzayı atarsam kesin onu da bir yere atarım …” diye düşünürsün. Sonra bir bakmışsın kendini sözleşme imzalarken bulursun. O imzadan sonra “sınıfın yukarıda, pazartesi derslere başlayabilirsin, güle güle” moduna geçilir ve samimiyet sıfırın altına iner. Sanki imzayı atmadan önce sana cilveli gülümseyen o değilmiş gibi …

Yazılım ÖğrenmekTabi bu 6 aylık programda, sadece bir tanesi bile yıllarca eğitim alsan anca öğrenebileceğin yazılım dillerinden 5-6 tanesini anlatırlar. Sende gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi hızla anlatılarak geçilen konulara bakakalırsın.

Kurs konsantre eğitim verdiği için senin de konsantre bir hayat yaşaman gerekir. Yani kurs boyunca deli gibi anlatılanları tekrar etmen, “sosyal hayat” dendiğinde “o ney lan? Yeniliyor mu? Yoksa içiliyor mu?” diye soracak noktaya gelmen, sabah kalktığın andan akşam yatana kadar yazılım ile uğraşman gerekir.

Kitaplar

Bir sürü yazılım ile alakalı kitaplar var. Kitapların en büyük avantajı belli bir düzene sahip olmaları ve temelden başlamalarıdır. Fakat buna karşılık olarak en büyük eksileri ise güncel olmamalarıdır.

Yazılım sektöründe her geçen gün gelişmelerin yaşandığını düşünecek olursak 2-3 sene önce aldığınız bir kitapta anlatılan yöntemin yerine muhakkak daha kolay ve kullanışlı bir yöntem gelmiş olabilir. Bir diğer büyük eksisi ise görsel olarak zengin değillerdir. Yani en basitinden size bir proje oluşturmayı anlatırken “File>>New>Project ‘e git” der. Sende programda bunları aramak durumunda kalır, ekstra sıkıntıya girersin.

Bu zamana kadar yazılım ile alakalı elime çok fazla kitap geçti. Fakat hiçbirini de kayda değer bir şekilde kullanmadım. Sadece belli bir düzen için sıralama olarak faydalandığım oldu. Zaten yazılım öğrenme aşamasında bize hep “kitaplara bakmayın, kafanız karışır” derlerdi.

Bu nedenle yazılım öğrenmek için kitapları sadece düzenli çalışmak için kullanın yada kafanıza takılan bir şey olduğunda kitabın index kısmından o şeyi anlatan kısmı bulun ve sadece o kısmı okuyarak öğrenmeye çalışın.

Görsel Eğitim Setleri

Bana bu zamana kadar soru soran bütün kardeşlerime en çok tavsiye ettiğim yazılım öğrenme kaynağı görsel eğitim setleri oldu. Çünkü ben en çok görsel eğitim setlerinden fayda gördüm diyebilirim. Görsel eğitim setlerinde hem görerek hem de dinleyerek anlamak çok daha kolay bana göre. Kitap için verdiğimiz örneği burada da verecek olursak, yeni bir proje oluşturulacak olunduğunda “File>>New>>Project”i arayarak değil görerek öğreniyorsunuz.

İleri sarma, geri sarma, durdurma gibi alternatiflerinizin olması da çok ciddi bir avantaj. Tabi görsel eğitim setine para vermek istemeyip internetteki ücretsiz videolardan yararlanmak isteyebilirsiniz fakat o kaynaklar belli bir düzene sahip olmuyorlar.

Kitap konusundaki sıkıntı görsel eğitim seti içinde geçerli. Yani bundan birkaç yıl öncesine ait bir görsel eğitim seti almanızı tavsiye etmiyorum. Bu nedenle öğrenmek istediğiniz yazılım diline ait en güncel versiyonu öğrenip, o versiyona ait bir görsel eğitim setini almakta fayda var.

Ben bugün yeni bir yazılım dili öğrenmek istediğimde hemen Google’a girip görsel eğitim seti araştırıyorum. Bu zamana kadar 10’dan fazla görsel eğitim seti aldım. Tabi hepsine çalışmadım, kenarda duruyorlar, ihtiyaç duyduğumda yapmak istediğim bir şeyde direk onlara bakıyorum. (Kadınlar kendilerine gereksiz yere ayakkabı, ben kendime görsel eğitim seti alıyorum anasını satayım …)

İnternet

Bu noktaya kadar okul, kurs, kitap ve görsel eğitim setlerinden yazılım öğrenmekten bahsettik. İnterneti bunların hepsinden ayrı yerde tutmak gerekiyor. Çünkü okul, kurs, kitap yada görsel eğitim setlerinin hangisinden yararlanacak olursanız olun muhakkak başvuracağınız yer internet olacaktır. Çünkü en hızlı ve güncel cevabı internetten alırsınız.

Tabi internetinde en büyük sıkıntılarının başında, özellikle biz Türkler için Türkçe kaynak sıkıntısı fazlasıyla hissediliyor. Bu nedenle azda olsa İngilizce bilgisi, yazılan bir şeyi tam olarak anlamasanız da fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Dolayısıyla İngilizceye de özen göstermenizi tavsiye ediyorum.

SONUÇ

En temel yazılım öğrenme kaynakları bunlar. Hepsinin artıları ve eksileri var. Netice olarak yazılımı okulda da, kursta da, kitaplardan da, görsel eğitim setlerinden de öğrenenler mevcut. Dolayısıyla siz hangi kaynaktan öğrenebileceğinize inanıyorsanız o kaynağa başvurun.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir