Telif Hakkı Olan İçeriği Anlama

Telif Hakkı Olan İçeriği Anlama

Video sitesi açmayı planlayan ve telif hakkı meselesine takılan gençlerin sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba. Sorunumu şöyle açıklamak gerekirse, biz bir kaç arkadaş bir site açmayı düşünüyoruz. Amaç hemen olmasada ileride güçlü bir video sitesi olmak ve bu işten para kazanmak. Yalnız ufak çaplı bir araştırmadan sonra anladık ki bu o kadar kolay değil. Telif hakkı olan videolar sorun oluyor. Sorum ise; bizler telif hakkı olan videoları nasıl anlıcaz? Bir iki site var uyarı gitmesine rağmen telif hakkı olan videolar kaldırılmamış ve hala yayınlanıyor yada bazı siteler hemen kaldırılıyor? Acaba telif hakkı olan video yayınladığı halde ceza almayan siteler ne yapıyor? google ile aralarında bi antlaşma olabilir mi? Dmca uyarı gönderiyor mesela bazı siteler dikkate alıp gerekeni yaptığı halde google kaldırırken neden bazı siteler uyarı dikkate almadığı halde hala aramalarda en üst yerlede duruyor? Umarım derdimi yeterince açıklayabildim.

CEVAP:

Telif hakkı ve video sitesi kurmaya dair konular mevcut. Fakat özellikle telif hakkı meselesinde açıklama ihtiyacı duyduğum bir unsur olduğu için konu açarak cevaplamak daha doğru olacak. Onun dışında bu konulara göz atın: YouTube Gibi Büyük Bir Site Kurma Hayali ve İnternet Siteleri İçin Telif Hakkı … Ayrıca arama yaparak bu konuyla alakalı bilgi alabileceğiniz konular bulmanızda mümkün.

Telif Hakkı Meselesi

Telif HakkıÖncelikle genel olarak bilinen bir yanlışı düzeltelim; Yaptığınız bir eserin telif hakkına sahip olmak için illa gidip bir kuruluşa “bu eser bana ait” şeklinde tescillendirme yapmış olmanız gerekmiyor. Bütün eserlerin telif hakkı tescil ettirsin yada ettirmesin onu yapan kişiye aittir. Örneğin bu okumakta olduğunuz yazı ve diğer yazıların telif hakkının Kodcu Herif ‘e ait olduğu gibi.

Bu noktada “Peki telif hakkı tescillendirmeleri neden yapılıyor ve ne işe yarıyor?” sorusu akıllara gelir. Siz bir eser sahibisinizdir. Biri gitmiştir sizin eserinizi kopyalamıştır, kendi çıkarları doğrultusunda kullanmıştır. Dolayısıyla sizin eseriniz maddi yada manevi kazanç elde edilebilecek bir şey ise, kopyalayan kişi sizin maddi yada manevi kazancınızdan çalıyor demektir. Bunun önüne geçmek istersiniz ve gidersiniz kopyalayan kişiye “bu eser bana ait, bunu derhal kullanmayı bırak“. O kişi de cevap olarak derki; “Nereden bilicem sana ait olduğunu. Belki sende başka yerden aldın ve kafana göre sahipleniyorsun” yada “Hayır bu eser bana ait, sen yalan söylüyorsun“. Yani herhangi bir yaptırım uygulayamazsınız, o eseri kullanmasının önüne geçemezsiniz.

Bu durumda gidersiniz mahkemeye “bu kişi benim eserimi kullanıyor, derhal kullanmayı bırakmasını istiyorum“. Mahkeme de ispatlamanı ister ve siz çeşitli yöntemler ile ispatlamak için uğraşırsınız. Ha neticede sizin o eseri oluşturma tarihiniz, o kişininde eseri kullanmaya başlama tarihini bir şekilde kanıtlarsınız ve kazanırsınız. Fakat o kişiye, eğer ciddi bir maddi zarara uğramamışsanız herhangi bir cezai yaptırım yada tazminat elde edemezsiniz. Sadece belirlenen sürede içeriği siteden kaldırması istenilir, kaldırmazsa sitesi kapatılır. Tabi bütün bu süreçte harcadığınız zamanın ve paranın da düşünülmesi gereklidir. Zira bugün başvurmanız durumunda kısa bir sürede sonuca bağlanması hayal bile edilemez.

İşte bu noktada tescillendirme yapma nedeni o eserin size ait olduğunu tek bir belge göstererek kanıtlamaktır. Belgeniz varsa, eserinizi kopyalayan kişiye gösterirsiniz. Eseri kopyalayan kişide biraz beyni varsa “Bu eser ona ait. Kullanmayı bırakmazsam ve mahkemeye giderse kesinlikle kazanır” diye düşünüp hemen eseri kullanmayı bırakır. Bu sayede süreç çok daha kısa ve garanti olur.

Fakat şöyle acımasız bir gerçek var ki, hiç kimse çok sağlamadığı bir eserin başkaları tarafından kullanılmasına engel olmak ile uğraşmaz. Çok ciddi maddi kazançlar sağlıyorsa da hem tescil belgesi hemde avukatları vardır. Olay kısa ve kolay bir şekilde çözülür.

Bu bilgiler ışığında bazı site sahipleri sitelerine çok ciddi emekler harcıyorsa ve sitelerinde telif hakkı ihlal eden bir kaç içerik var ise, kendilerine uyarı geldiğinde hemen içeriği kaldırır. Çünkü adam bir dünya emek harcadığı sitesinin bir kaç kopya içerik nedeniyle yalan olmasını istemez. Kaldırmayanlar ise, ya sitesine muazzam değer vermiyordur yada kopyaladığı içerik sitesine çok büyük oranda katkı sağlıyordur, o içeriği kaldırması durumunda site ciddi zarar görecektir, o zaman risk alır.

DMCA Nedir?

DMCA NedirDMCA, Google ‘da yaptığımız aramalarda çoğu zaman karşımıza çıkabilen bir isim. Fakat çoğu kişi DMCA Nedir bilmiyor. Kısacası açıklayacak olursak açılımı “Digital Millennium Copyright Act” olan, Türkçe açılımına “Dijital Milenyum Telif Yasası” diyebileceğimiz, internetteki telif hakkına sahip eserleri koruma hizmeti veren kuruluştur. Bu kuruluşa kayıt olursunuz ve sitenizin adresini verirsiniz, size verilen kodu sitenize eklersiniz. Onlarda sitenizi tarar ve size ait eserleri listeler. Daha sonra biri gidip sizin eserinizi kopyaladığında şikayette bulunursunuz. DMCA ‘a da gider Google ‘a bu kopya içerik barındıran sitenin aramalardaki indexini kaldırmasını ister yada o eser Google ‘a ait bir sitede kullanılıyor ise silmesini ister. Elbette babasının hayrına yapmaz. Bu işin adam gibi yapılabilmesi için aylık 10 dolar bir ücret alır sizden.

Google ve Telif Hakkı

Google kopya içerik kullanan siteleri sevmez. Öyle ki, kopya içerikler ile dolu siteleri cezalandırarak sıralamalarda arkalara atar. Elbette bu konuda da mükemmel değildir. Örneğin şu anda okuduğunuz bu yazı ve KodcuHerif.Com ‘da bulunan diğer bütün yazılar tamamen bize ait, bizim tarafımızdan yazılmış, özgün yazılar. Bu yazıyı, biz yayınladıktan sonra olduğu gibi kopyalayıp sitesinde yayınlayan sıradan bir site Google aramalarında bizim üstümüze çıkması çok düşük bir ihtimaldir fakat imkansız değildir. Bizim üstümüzde yer alıyorsa ya çok fazla ziyaretçisi olan, Google ‘a kendisini kanıtlamış bir sitedir ya da sitesinde binlerce yazıdan sadece bir kaç tanesi kopya içeriktir. Fakat site genel olarak kopya içerik ise başarılı olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Ha, her koşulda eser sahibinin biz olduğumuzu kanıtlama ve içeriği kaldırtma hakkına sahibiz. Sadece Google ‘dan o sitenin indexini kaldırsak dahi kişi kopyaladığı içeriğin hayrını göremez.

Diğer bir mesele, Google ‘ın herhangi bir site ile “sen istediğin kadar kopya içerik yayınla, biz seni engellemeyeceğiz ve üst sıralara çıkaracağız” şeklinde anlaşma yapması söz konusu dahi değildir. Kaldı ki Google ‘ın sahipleri bile, Google ‘ın kitabında “biz dahi Google ‘da üst sıralarda olma garantisi veremeyiz” demektedir. Zaten Google ‘ı Google yapan bu tarafsızlığı ve adaletidir. Eğer Google çıkarları doğrultusunda canının istediğini üst sıralara çıkarıp, canının istediğini alt sıralara düşürseydi bugün Google olmazdı. Google sıralamalarını, Google algoritması çerçevesinde, Google kullanıcıları belirler. Bir web sitesinin en büyük ziyaretçi kaynağı Google ‘dır. Dolayısıyla aklı olan hiç bir site sahibi Google tarafından cezalandırılmayı göze alamaz.

SONUÇ

Netice olarak bir eser sahibinin, meydana getirdiği eseri kısa sürede Google tarafından indexlenmesini sağlaması gerekmektedir. Bu hem Google sıralaması açısından avantaj sağlar hemde o içeriğin kaldırılmasını kolaylaştırır.

Sorunun özü ama daha çok telif hakkı ile ilgili bilgi verdik. hemen hemen herkesin girmeyi düşündüğü bir iştir. Fakat hem verdiğim konuların linklerine hemde arama yaparak diğer ilgili konulara bakın. Bu işin zorluklarını iyice öğrenin, ona göre karar verin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir