Corona Virüsü Sürecini Değerlendirmek

Corona Virüsü Sürecini Değerlendirmek

Dünyanın ve ülkemizin geçmekte olduğu en zorlu süreçlerden biri olan corona virüsü sürecini nasıl değerlendirebileceğimize bu makalemizde göz fırlatıyoruz.

Pek çoğumuz ömrü hayatında ülkemiz ya da dünya çapında çeşitli sıkıntılar gördü. Fakat söz konusu bu sıkıntının büyüklüğü şüphesiz ki listenin başına aday. Kimimiz iş yerlerinin kapanmasından dolayı, kimimiz okullara ara verilmesinden dolayı evde. Elbetteki herkesin söylediği gibi bizimde söylememiz gereken bir şey var; İş yerinin kapanması ya da okullara ara verilmesi nedeniyle eve gönderilen kişilerin zorunlu olmadığı sürece sokağa çıkmamalıdır. Zira eve gönderilme nedeni tatil ve gezip tozulması, sosyalleşilmesi değil, hastalık kapmama ve bulaştırmama maksatlıdır. Kimse de “bana bulaşmaz”, “ben risk gurubunun altındayım”, “vaka sayısı az”, “evde canım sıkılıyor” gibi saçma sapan düşüncelere kapılıp, kendisini güvende hissetmesin, başkalarına da hissettirmesin.

Şimdi bu sürecin ne kadar süreceğine dair bir tahmin yürütelim; devlet tarafından belirtilen süre 3 hafta evden çıkılmaması yönünde. Dolayısıyla en az 3 hafta bu sürecin devam edileceği ön görülüyor. Corona virüsünün çıktığı ve işlerin sıkı tutularak kontrol altına alındığı ülke olan Çin ise ortalama 2 aylık bir süre zarfında normale dönmeye başladı. Bazı uzmanlar havaların ısınması, güneşin daha çok görülmesi durumunda bu virüsün etkilerinin ve görülme sıklığının azalacağını söylüyor. Bazıları ise bu görüşte değil, o nedenle havaların ısınması meselesini sadece ihtimaller arasına koyuyoruz. Ayrıca hastalığı iyileştirici çalışmalar yapıldığı söylense de, klinik deneyler, yan etkilerin tespiti vs. derken çalışmaların Kasım ayı gibi netlik kazanacağı belirtiliyor, o nedenle bunu ihtimaller arasına koymuyoruz. Yine de hastalığın iyileşmesinde etkili olduğu kanıtlanan ilaçlar olması içimize ayrı bir umut oluyor.

Tüm bu ve benzeri durumları göz önüne alacak olursak, ortalama 1, yaklaşık 2 ay dikkatli olmamız ve bu süreyi evde geçirmemiz gerekecek. Bu yazımızda da bu 1-2 aylık süreci nasıl değerlendirebileceğimize göz fırlatalım.

Alanındakiler Bu Süreçte Avantajlı

bilişim alanı1-2 aylık süreci değerlendirme konusuna geçmeden önce, saymakla bitmeyecek olumsuzluklara sahip corona virüsü sürecinde, alanındakilerin diğer kişilere nazaran bir avantajı var. Zira pek çok kişi, iş yerinin kapanması nedeniyle evde hiçbir gelir elde edemeden sürecin bitmesini beklemek zorunda (Gerçi bu yazımızda onlarda bu süreci değerlendirmek için kendilerine pay çıkarabilirler). Daha da kötüsü, herkesin evde olması gereken bu süreçte çalışmak zorunda olan ciddi bir kesimde bulunmakta.

Hali hazırda bilişim alanında çalışan kişiler, evde olunması gereken bu süreçte, evden çalışmaya devam edebilirler. Dolayısıyla “iş yeri kapandı, herkes evde” gibi gerekçelerle evde boş boş oturup, kafayı yeme noktasına gelmekten bilişim alanındakiler nispeten muaf.

Corona Virüsü Sürecinde Kendinizi Geliştirin

İster hali hazırda alanında çalışmalar yapmakta olan biri olun, isterseniz bilişim alanıyla bu zamana kadar hiç ilgilenmemiş biri olun, bu 1-2 aylık süreçte kendinizi geliştirebileceğiniz bir alan mutlaka bulabilirsiniz. Pek çok yazımızda yazılım öğrenmenin 1-2 aylık süreçte çokta mümkün olmayacağını belirtmiştik. Bu nedenle hiç yazılım bilmeyenler bu 1-2 aylık süreçte en kötü ihtimalle yazılıma dair temeller atabilir. Yazılım bilenler ise kendilerini bu süreçte daha da geliştirebilir.

Yazılım haricinde de kendinizi geliştirebileceğiniz pek çok bilişim alanı bulunmakta. Örneğin, grafik tasarım alanında sağlam başlangıç yapabilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu ile alakalı bilgi edinmeye ve çalışmaya başlayabilirsiniz. Web tasarım alanında çalışmalar yapabilirsiniz. Arama motoru ya da sosyal medya reklamcılığı konularında kendinizi geliştirebilirsiniz. Son yıllarda YouTube vesilesiyle önemi artan video düzenleme alanında çalışmalar yapabilirsiniz.

Söz konusu 1-2 aylık süre, bilişim alanındaki pek çok konuda çalışmalar yapmak ya da çalışma yapabilmek için temeller atmak için gayet uygun bir süredir. Peki en kritik soru muhtemelen “bu çalışmalara nasıl başlanabilir?” şeklinde olacaktır. Hemen ona da göz fırlatalım.

Online Eğitimlerden Yararlanın

online eğitimlerGünümüzde çok uygun fiyatlara, yüzlerce, hatta binlerce eğitim bulunmakta. Hiç unutmam 10 yıl önce adedi yüzlerce TL ‘ye görsel eğitim setleri almışlığım var. Aradan geçen süre zarfında her şeyin fiyatı kat ve kat artmışken, bu eğitim setlerinin fiyatı günümüzde yaklaşık bin TL civarı olmalıydı. Fakat gelişen ve daha fazla görsel eğitim seti üreten kişinin olması, günümüzde güzel bir görsel eğitim setine 20-30 TL civarında bir ücrete sahip olma imkanı sunuyor. Dolayısıyla herkesin önünde muazzam nimetler duruyor. Elbetteki herkesin maddi durumu şu ara kritik olsa da, bugün harcayacağınız 20-30 TL, bu belasından kurtulduktan sonra size on binlerce TL ‘yi bulan kazançlar sağlamanıza vesile olabilir.

Harcayacak 5 kuruşunuz dahi yoksa bile ücretsiz online eğitimler bulmanız mümkün. Tabi bu eğitimlerin güncelliğine dikkat etmek, kuvvetle muhtemel özensiz ve amatör olacağını düşünecek olursak faydasını da sorgulamak gerek.

Yazılım ve diğer alanlarına dair kendinizi geliştirmek için görsel eğitim haricinde hep kitap, kurs, okuluna gitmek gibi seçeneklere de yer verirdim. Fakat bu seçenekler arasında hem öğrenme zorluğu hem de güncellik sorunu nedeniyle kitabı son sıraya koyardım. Kitap için bu 2 önemli unsuru göz ardı edenler kitaplardan da yararlanabilir. Kurs ve okul seçeneği, konumuz önümüzdeki 1-2 aylık süreci evde değerlendirmek olduğundan, elememiz gereken 2 seçenek. O nedenle elde en kayda değer seçenek online görsel eğitimler kalıyor. Birde internette araştırma yapmak var, inceden ona da değinelim.

İnternette Araştırmalar Yapın

Her daim belirttiğim üzere, ister hali hazırda alanına dair bilgi sahibi olun, isterseniz bilişim alanına dair çalışmalara başlayacak olun, internet her daim başvuracağınız en önemli kaynak. Zira en fazla ve en güncel bilgiler internette.

İnternetteki kaynaklardan yararlanma konusunda en çok aldığım soru ise “X konuda hangi siteden yararlanabilirim?” şeklinde oluyor. Kaynak sorusunun cevabı bende değil Google ‘da. Zira benimde bu zamana kadar yararlandığım düzenli bir kaynak yok. Bilgi sahibi olmak istediğim konuda her daim Google ‘da arama yapıp, karşıma çıkan web sitelerin en az 3-5 tanesinde yazan makaleleri okurum.

Dolayısıyla sosyal medyada karşınıza çıkan saçma sapan mesajları okuyacağınıza, karşınıza çıkan her bilgilendirici makaleyi okuyun. Hangi makalenin size nasıl bir fayda sağlayacağını bilemezsiniz. Hatta hiç ummadığınız bir makaleden, makalenin konusu ile alakası olmasa bile, hayatınızı değiştirecek bir bilgi ya da fikir edinebilirsiniz.

Proje Geliştirin

Yine ister hali hazırda yazılım bilgisine sahip olun, isterseniz de yazılım öğrenmeye çalışıyor olun proje geliştirmek size çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Proje geliştirerek, yazılım bilenler sahip oldukları yazılım bilgisini arttırırlar, yazılım bilmeyenler daha hızlı yazılım öğrenme imkanına sahip olurlar.

Bu süreçte proje geliştirmenin en ciddi avantajı ise, bu süreç sona erdikten sonra yaşanacak maddi olumsuzluklardan mümkün olduğunca az etkilenmenizi sağlayabilir. Hatta belki de corona virüsü dönemi öncesinde sevmeyerek yaptığınız işten bile kurtulmanızı, daha fazla kazanç elde etmenizi sağlayabilir.

Elbette burada 1-2 aylık süreçten bahsettiğimiz için, basit projeleri 1-2 aylık süreçte yapabilir, sağlam projelerin ancak temelini atmış olursunuz.

Program Öğrenin

Özellikle grafik tasarım ve video düzenleme gibi alanlarda kendisini geliştirmek isteyenler, video düzenleme ve grafik tasarım programlarını bu süreçte bilgisayarına indirip, kendilerini geliştirme imkanına sahipler. Neredeyse her programın 1 aylık deneme sürümü mevcut (yasal olmadığı için full versiyonunu indirin, crackleyin diyemiyorum 😉 ). Önümüzdeki sürecin de 1-2 aylık olduğunu kabul edersek, programların 1 aylık deneme sürümüne sahip olması yeterli denebilecek süre. Tavsiye edebileceğim ve geçerliliği olan programlar arasında, grafik tasarım için Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, 3Ds Max programlarını sayabilirim. Video düzenleme programları arasında da elbette Adobe Premiere başı çekiyor. Alternatif olarak Vegas Pro prgoramı geliyor.

Bu programları bilgisayarınıza kurup, tabiri caizse kurcalayarak ve bir şeyler yapmaya çalışarak öğrenebilirsiniz. Daha etkili ve kolay öğrenmek için bu programların internette online eğitim videolarına ulaşabilir ve onlardan yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda yine bu programlara dair internetteki sitelerden faydalanabilirsiniz.

Ertelediğiniz İşlerinizi Bitirin

Ertelediğiniz İşlerinizi BitirinBenim gibi yoğun çalışan kişiler maalesef önlerindeki işleri önem sırasına göre yapmak zorunda. Çok önemli işleri her daim önce bitirmektedir. Önem sırasında arka planda kalan işleri “vakit bulunca yaparım” şeklinde ertelemektedir. Fakat o vakit bir türlü gelmez. Gelse bile, çok yoğun çalışma temposu nedeniyle ertelediği işleri yapmak yerine dinlenmeyle ya da insan olduğunu hatırlatıcı faaliyetlerle geçirmeyi tercih eder.

İçinde bulunduğumuz ve 1-2 ay ön gördüğümüz corona virüsü sürecinde hem pek çok kişinin yetiştirmesi acil işleri yok hem de dinlenmek için vakti var. Bu nedenle haftalarca, aylarca hatta yıllarca ertelenen işleri bitirmek için bu süreci bulunmaz bir fırsat olarak kabul etmek mümkün.

Geleceğe Yönelik Çalışmalar Yapın

Ertelediğiniz ve yapmanız gereken hiçbir iş yoksa ya da hali hazırda sahibi olduğunuz bilgilerden daha fazlasını edinmek istemiyorsanız (en nihayetinde kendinizi geliştirmeyi istemeden geliştiremezsiniz) geleceğe yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Örneğin her ay 50-100 civarı grafik tasarım yapmanız gerekiyorsa ve şu anda çalışmıyorsanız, birkaç ay sonra yapmanız gereken 50-100 adet grafik tasarımı şimdiden yapıp, birkaç ay sonra rahat edebilirsiniz. Düzenlemeniz gereken videolar, üretmeniz gereken içerikler, birkaç ay sonra bitmesi gereken projeler ile ilgili çalışmalar yapabilirsiniz.

Elbette bu tarz evde yapılabilecek çalışmalar yapan kişiler, firmalar tarafından bu çalışmaları yapmaları için eve gönderiliyor. Dolayısıyla hali hazırda çalışmaya devam ediyorlar. Fakat bu corona virüsü süreci firmaları ekonomik anlamda etkilediğinden ve iş alamaz hale getirdiğinden bazı firmalar çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmış durumda. Aynı şekilde bazı firmalarda çalışanların yıllık izin haklarını zorunlu şekilde kullandırıyorlar. Normal şartlarda ücretsiz izin ve yıllık izinler gezip tozarak ve sosyalleşerek değerlendirildiğinden, corona virüsü şartlarında böyle bu şekilde değerlendirme imkanı olmadığından, geleceğe yönelik çalışmalar yapmak mantıklı olacaktır.

Yabancı Dil Öğrenmeye Başlayın

Yabancı dilin günümüz dünyasında önemi tartışılamaz. İster alanıyla ilgili çalışmalar yapıyor ya da yapmak istiyor olun, isterseniz de hiç bilişim alanıyla ilgilenmiyor olun, yabancı dil bilmek çok ciddi avantaj sağlıyor. Hele ki, bilişim alanındaki en çok kaynağın İngilizce olduğunu düşünecek olursak, İngilizce bilmenin önemi ve avantajı artıyor. Belki bu 1-2 aylık süre zarfında bir yabancı dili iyice öğrenemeyebilirsiniz. Fakat sıkı bir çalışmayla en kötü ihtimalle sağlam bir temel atmış olursunuz.

Yabancı dil öğrenmek için yine online eğitim setlerinden, kitaplardan ve internetteki bazı kaynaklardan yararlanmak mümkün.

Kitap Okuyun

Kitap OkuyunPek çoğumuz kitap okumanın faydasını ve gerekliliğini biliyoruz. Hele ki etrafımızın sorunlarla çevrildiği bu süreçte kafamızın biraz olsun dağılmasını sağlayan en güzel unsurlardan biri kitap okumak. Benim gibi pek çok kişinin de okumak üzere aldığı fakat okumaya fırsat bulamadığı çok sayıda kitabının olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu sürecin, okumak üzere alınan fakat okumak için fırsat bulunamayan kitapları okumak için bir fırsat olduğunu unutmamak gerek.

SONUÇ

Netice olarak değerli dostlarım ve kardeşlerim, sadece ülke olarak değil dünya olarak son derece zorlu bir dönemden geçiyoruz. Dikkat ederseniz bu noktaya kadar, pek çok web sitesinde ve YouTube kanalında tavsiye edildiği gibi “Corona sürecinde evde izlenecek diziler/filmler” şeklinde tek bir cümle dahi yazmadım. İçinde bulunduğumuz bu dönemi olabildiğince kayıpsız ve verimli atlatmak bizim elimizde. Evlerimizden çıkmadan kendimizi mümkün mertebe geliştirelim, çalışmaya devam edelim.

Herkesin evinde bilgisayar var ve bu zamana kadar ilgilenen ilgilenmeyen herkes alanında çalışmalar yapar ya da kendini bu alanda geliştirirse, bu süreçten en kazançlı ülke olarak çıkabiliriz. Öyle ki, corona virüsü öncesi dünyasının en güçlü ülkeleri, bilişim alanında ilerlemiş ülkelerdi. Corona sonrası kartlar yeniden dağıtılacak, virüsün en etkili olduğu ülkeler telafisi uzun süren derin yaralar alacak, etkisi az olan ve bu süreci evde boş boş oturmak yerine çalışarak ve geliştirerek geçiren ülkeler kısa sürede kendisini toparlayacak gibi görünüyor.

En kötü ihtimalle bireysel anlamda kendinizi geliştirir, sonrası sürece birkaç adım önde başlar, en önemlisi de boş oturmamış ve olumsuz gelişmelerden dolayı akıl sağlığınızı riske atmamış olursunuz.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir