Oyun Yapımcılığı İçin Üniversite Şart mı?

Oyun Yapımcılığı İçin Üniversite Şart mı?

Oyun yapımcılığı için üniversitenin şart olup olmadığını soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle merhaba abi 16 yaşındayım 10. sınıfım. Bir Anadolu lisesine gidiyorum dolayısıyla meslekteki gibi falan öğrenmiyoruz (klasik üniversite sınavına hazırlık kafası). Matematiğim çok iyi değil, iyi (80-85 civarı alıyorum),mantıksal olarak kendimi iyi buluyorum(algoritma konusunda), İngilizcem iyi. Oyun programlamaya 10 yaşımdan beri hevesliyimdir, ancak şu an için tam anlamıyla bildiğim bir programlama dili yok. Yine de programlama mantığını ve döngüleri biliyorum. 2 Sorum var :

1. Soru:
Mobil platforma oyun yapmak istiyorum (Sebebi: tek kişiyle daha verimli işler çıkabilmesi) Bunun için en verimli ve uygun programlama dili ? Birde bu işi başarabilir miyim ?

2. Soru:
Ben ezberci eğitim sistemine karşıyım. Bir işin mantığını öğretmek varken hazır formüllerle kafamızı gereksiz yere dolduruyorlar. Bende YGS gibi gereksiz bir sınav için 2 senemi heba etmek istemiyorum ne önerirsin oyun yapımcılığı için Üniversite şart mı ?
Cevaplarsan çok sevinirim abi.

CEVAP:

Merhaba genç. Soruna geçmeden önce yazdıklarınla ilgili bende cevaplara geçmeden önce bir kaç şey yazayım. Öncelikle meslektekiler öyle ahım şahım falan öğrenmiyorlar, o yüzden rahat olabilirsin. İkincisi “programlama mantığını biliyorum” dememeni tavsiye ederim. Çünkü tam olarak bir programlama dili bilmiyorsan ve bir program yapmamışsan programlama mantığını bilemezsin. Bu hayatın boyunca ayaklarını sadece denize sokup “yüzmeyi biliyorum” demenle eş değer olur 😉 Şimdi sorularının cevaplarına geçelim…

Mobil Oyun Yapmak

Mobil Oyun YapmakMobil oyun yapmak konusunda hevesli olduğunu fakat çok fazla araştırma yapmadığını görüyorum. Zira bir mobil uygulama yapmak tek başına yapılması en zor alanlardan biridir. Bir web yazılımı tek başına yaparsın, bir işletim sistemine programı tek başına yaparsın fakat bir mobil oyunu tek başına yapman zordur. Çünkü bir oyunda görsel unsurlar çok fazladır ve sadece bilgisi değil, grafik, animasyon bilgisi de gerektirir. Ha elbette bir sürü çeşit oyun var ve animasyon, grafik gibi konular gerektirmeyen oyunlarda sadece yazılım bilgisi yeterli olabilir fakat o zamanda yapacağın oyunlar kısıtlı olur.

Bilmen gereken yazılım dilleri ise Android platformuna mobil oyun yapmak istiyorsan Java, İOs platformuna oyun yapmak istiyorsan ya da Swift, Windows Phone platformuna oyun yapmak istiyorsan C#. Bu işi başarıp başaramama konusunda ben “başarırsın” ya da “başaramazsın” diyemem tabi ki… Çünkü kimin neler yapabileceğini en iyi kişinin çabaları ve azmi belirler. Dolayısıyla çok çalışır, azim edersen başarırsın tabi. Sadece tek söyleyeceğim şey, heves ettiğin konuyu iyi araştırarak heves et 😉

Ezberci Eğitime Karşı Olmak

KodcuHerif.Com ‘da eğitim sistemine ne zaman girsek işin içinden çıkamıyoruz. Çünkü söylenilecek çok şey var. Fakat bu hiç bir zaman bardak çatlak diye su içmekten vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor. Örneğin bende kapitalist düzene karşıyım. İş dünyasında gelir dağılımı adaletsizliği, sınıf ayrımcılığı gibi bir sürü sinirimi bozan ve karşı olduğum unsur var. Fakat “ben bu sisteme karşıyım, bu sistemin bir parçası olmamak adına çalışmayacağım” deme lüksüm yok. Eşek gibi de para kazanmak ve para kazanmak için çalışmak zorundayız. “En iyisi köye gidicen, kendin yetiştirip, kendin yiyecen” deme lüksün bile yok çünkü köye gitmek, orada kendin yetiştirip kendin yemek için bile para lazım. Dolayısıyla senin ezberci eğitime karşı olman durumunda hiç bir iş görüşmesinde sana “Haaa, ezberci eğitime karşısın, o yüzden üniversite okumadın, tamam yarın gel, işe başla” denilmez. Hatta üniversite okumaman durumunda bu diyaloğa girmeni sağlayacak görüşmeye dahi çağırmazlar.

Sektörel olarak konuşacak olursak, oyun yapımcılığı için üniversite şimdilik şart değil. Çünkü piyasada çok fazla mobil yeteneğine ve bilgisine sahip kişi yok. Ha piyasada çok fazla oyun yapabilme yeteneğine sahip eleman arayan firmada yok, orası ayrı. Fakat olanlarda çok fazla mobil yeteneğine sahip kişi olmadığı için ilk olarak kişilerin mezuniyet durumuna bakarak değil neler yapabildiğine bakarak işe alırlar. Gösterirsin bireysel olarak yaptığın bir kaç oyunu, ona göre işe kabul edilir ya da edilmezsin. Tabi seninle aynı yeteneğe sahip bir üniversite mezunu yanında iş görüşmesi için bekliyor olursa, yine o tercih edilir.

Teknoloji sektörü geliştikçe ve yeni iş imkanları, fırsatlar doğdukça o alanda kendisini geliştiren çok fazla kişi oluyor. Özellikle ülkemizde son 2 yılda mobil alandaki fırsatları gören bir çok genç, mobil platformuna yönelmiş durumda. Bu da 2-3 yıl civarında ciddi oranda mobil uygulama ve oyun geliştirme becerisine sahip olan genç olacağı anlamına geliyor. Günümüzde freelance yapan kişiler gibi bir sürü freelance mobil uygulama ve oyun yapan kişi olacak. Dolayısıyla 2-3 yıl gibi bir süre civarında bugün üniversite birinci plandayken mobil uygulama yapmak içinde birinci planda olacak. Ayrıca belirtmeden geçmeyeyim, bu konuda da belirttiğimiz üzere ( Oyun Yapabilmek İçin Hangi Üniversiteye Gitmeli? ) 4 yıllık üniversitelerde mobil oyun yapabilmek için eğitim veren bir okul ya da bölüm yok. 4 Yıllık bilgisayarla alakalı bir üniversite okuyorsun ve bitiriyorsun, ondan sonra yüksek lisans okuman gerekiyor. Yani senin hevesini gerçekleştirmen zannettiğin şartlardan daha zor.

SONUÇ

Netice olarak genç, matematik gibi önemli bir derste iyisin. Dolayısıyla “sisteme karşıyım” kafasında olup saçma denecek adımlar atma. Eskiden lise mezunları iş bulamazdı, şimdi üniversite mezunları bile iş bulamıyor. Bu nedenle mobil oyun yapabilsen ve sektörde üniversite mezunu olmayan mobil oyun yapabilen kişiler iş bulsa bile asla üniversite okumamazlık yapma 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir