Web Tasarım Okuyan Öğrencinin HTML5 Derdi

Web tasarım okuyan kardeşimizin HTML5 ile alakalı sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle Kolay Gelsin İyi Çalışmalar Ağabey;
Ben bir lise son sınıf web tasarım öğrencisiyim.Şuan PHP öğretiliyor bize ancak bir freelance iş ilanları sayfasında gördüm ve merak ettim acaba bana bir önceki yıl öğretilen HTML ile HTML 5 arasında ne fark var.
HTML5 de kaldırılan kodlardan haberdarım.<center>, <dir>,  <frame>, <frameset>, vs… yeni gelen <canvas>, <audio>, <video>, <progress>,… vs lerden de haberdarım.Ancak bana yarım yıl öğretilen bir dilin bir sonra ki yıl yeni versiyonunu çıkmış olması bana ne gibi bir zarar verir?Adobe Dreamviewer ile PHP ve CSS gösterildi PHP bu yıl daha uzun anlatılacak.
Biraz önce bahsettiğim freelance iş ilanı sayfasında gördüğüm işin içinde (javascript,CSS,PHP,HTML5,Graphic design) dan birine sahip olma şartı vardı.Buradan yola çıkarak HTML5 bana ne kazandırdı yada ne kaybettirdi.Ve bütün yıl öğretilen flash’ın yerini gene HTML5 in alması benim canımı sıktı çünkü boşa ders görmüşüm gibi geliyor bu konuda haklı mıyım?Bu konuyu hocalarıma sorsam bilgisizce cevaplar verecekleri için direk sana soruyorum çünkü “bugüne kadar 65bin satır kod yazdım” diyen ancak kullanıcı adı/şifre olayında büyük,küçük karakter algılaması mevzusunu bilmeyen hocam var ve bu bana PHP öğretecekmiş ;(.
Özet geçmek gerekirse Türkiye’nin dandik eğitiminden dolayı ben ne kaybettim bütün bir yıl mı?Yoksa hiçbir şey kaybetmedim mi?HTML5 nedir hocam bunun web tasarım ve programlama gören bizlere getirisi ve götürüsü nedir?

Bir önceki sorumu cevapladığın için teşekkür ederim.İyi çalışmalar,kolay gelsin.

CEVAP:

Baya dertlenmişsin genç =) Fakat dertlerinin büyük oranda boşuna olduğunu cevabı okudukça anlayacaksın 😉

Neden HTML5?

Neden HTML5?Şimdi HTML ile HTML5 arasındaki farkı uzun uzun, teknik terimler kullanarak açıklamanın bir faydası olmayacak. Bunun için ileride başlı başına ayrı bir konu açarız. Sadece bilinmesi gereken en önemli şey şu ki, teknoloji gelişiyor ve ihtiyaçlarda ona göre değişiyor. Dolayısıyla her geçen gün daha kolay ve daha pratik çözümler üretmek mecburiyetinde kalıyoruz.

HTML5 ‘in çıkması da aynı şekilde bir gereklilik duyulması nedeniyle oldu. Hatta sorunun içinde yer alan bir gereklilik bu… Bütün yıl öğretilen Flash ‘tan bahsetmişsin. Umarım bu bütün bir yıl son 1-2 yılda olmamıştır, çünkü Flash 3 yıl öncesine kadar can çekişiyordu, son 1-2 yıldır ölü konumunda. Buna rağmen okullarda 1-2 yıldır ya da hala Flash öğretiliyorsa bu sürekli serzenişte bulunduğumuz eğitim sisteminin sorunlarının başka bir göstergesi demektir. Yani size bırakın gelecekte, günümüzde dahi artık geçerliliği olmayan Flash öğretiliyor demektir. Dolayısıyla Flash ‘ın boşu boşuna öğretilmesinden dolayı canının sıkılmasında haklısın fakat HTML5’in öğretilmesinden dolayı canın sıkılıyorsa haklı değilsin 😉

Flash ‘a ilk savaşı rahmetli Steve Jobs reyiz açmıştı. Bundan yıllar evvel sürekli Flash ‘ın gereksizliğinden bahsetti. Çünkü Flash hem sistemi yoruyordu hemde Flash ile yapılabilecek şeyler kodlar ile de yapılabilirdi. Flash ‘ı düzenlemek zor, kodlar ile düzenlemeler yapmak daha kolay. Netice olarak Steve Jobs reyiz ne kadar ileri görüşlü ve haklı olduğunu bir kez daha ispatladı ve günümüzde Flash artık geçerli değil. Elimizden düşürmediğimiz mobil cihazlarda da desteklenmiyor, ki Flash ‘ın ölü olarak kabul edilmesindeki bir diğer önemli neden mobil platformlarda desteklenmiyor olması.

Flash ‘ın en çok yer aldığı alan ise video, ses dosyalarını oynatma alanlarıydı. Dolayısıyla HTML5 ‘in geliştirilmesindeki en büyük nedenlerden biri Flash ‘a bağımlılığı azaltmaktı. Nitekim bugün en büyük video izleme platformu olan YouTube HTML5 ‘e geçmiş durumda.

HTML5 ‘in Geleceği

HTML5 artık bir web tasarımcının bilmesi zorunlu olan bir dil. Günümüzde tam olarak kendisine geçiş yapılamadı. Çünkü geçiş yapılabilmesi için herkesin HTML5’i destekleyen güncel internet tarayıcılarını kullanması gerekli. Fakat hala XP, Internet Explorer 6 kullanan ciddi bir kesim var. Dolayısıyla bu ciddi kesimi gözardı etmek mümkün olmadığından HTML5 geçiş aşamasında.

Fakat web tasarım için HTML5 bir alternatif ya da öğrenilse de olur öğrenilmese de olur denebilecek bir dil değil, web tasarımın gelişmekte olan geleceğidir. Ayrıca HTML ile HTML5’i bir birinden çok farklı görmekte yanlış. Neticede HTML5, HTML’in gelişmiş bir versiyonu ve sadece belli alanlarda özellikler eklendi. Yapısı tamamen değişmedi. Dolayısıyla HTML ‘de öğrenilen bilgilerin tamamı çöpe atıp, sıfırdan HTML5 öğrenilmesi durumu söz konusu değil.

Hocaların Yetersizliği

Hocaların YetersizliğiHocalarını da bilgisi ile yargılama. Evet, okullarda hocaların bilgi ve becerileri yetersiz, bunu ziyadesiyle biliyorum. Hatta ben 8 sene önce üniversiteye giderken, bilgisayar derslerine giren hoca bilgisayar konusunda bana danışıyordu. Bazen bilgisayar derslerinde dersi ben anlatıyordum. Fakat neticede sana not verecek, senin iyi bir diploma almanı sağlayacak kişiler onlar. Dolayısıyla onların antipatisini kazanmayacak şekilde hareket etmek zorundasın.

Teknoloji ve yazılım alanında öğretmen olmakta zor. Matematik, fen ve diğer derslerin öğretmenleri bir kere öğretecekleri konular hakkında yeterli bilgiye sahip oldular mı, ondan sonra yıllarca hep aynı konuları anlatırlar. Çünkü matematik, fen ve diğer alanlarda sürekli bir gelişim ve değişim söz konusu olmaz. Fakat söz konusu yazılım ve teknoloji olunca hem öğrenilmesi gereken bir dünya konu vardır hemde bu konular sürekli değişir. En basit örnek yine sorunda ve konuda yer alan Flash konusu. Hocanın öğretmen olmak için eğitim aldığı dönemde Flash son derece geçerli ve tercih edilen bir yapıydı fakat artık günümüzde geçerliliği yok. Dolayısıyla kendisini sürekli geliştirmesi ve değiştirmesi gerekiyor, ki bu da kolay değil.

SONUÇ

Netice olarak HTML5 ‘in öğretilmesi konusuna canını sıkma genç. Hatta HTML5 ‘e daha da fazla yönel, kendini HTML5 konusunda daha fazla geliştirmeye çalış. Çünkü firmalar artık her geçen gün daha fazla HTML5 bilen eleman arayışı içerisine girecekler. Söz konusu teknoloji ve yazılım ise her daim güncel ve gelecek vaat eden konular en öğrenilmesi gereken konulardır. Bu nedenle sende güncel ve gelecek vaat eden konulara önem ver 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir