Okumakta Olunan Bölüm mü Yoksa Web Tasarım mı?

Okumakta Olunan Bölüm mü Yoksa Web Tasarım mı?

Meslek seçimi olarak okumakta olduğu Muhasebe Finansman bölümümü yoksa Web Tasarımı mı yapması gerektiğini soran bir kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi Selamlar
Webteknoda Gördüm Abi Yazıların Azda Olsa Okudum Ve Beğendim Abi Kafama Takılam Bazi Şeyler Var. Abi Meslek liseliyim Muhasebe Finansman Bil Muhasebe Okuyorum. Bölümüm Seviyorum Grup Birincisiyim Yani Gayet Başarılı Bir Muhasebe Dönemi Geçiriyorum 11 Sınıfım. Okulda Bilişim bölümü var işte oradan arkadaşlarım var bir arkadaşım var oda grubunun birincisi onun sayesinde web tasarıma el attım abi. Yaklaşık 2 Hafta oldu ve html çoğu şeyi öğrendim foto olsa yazdığım kodları göstercegimde foto bölümü yok sanırım ekleyemedim herneyse Gmail hesabıma yazarsan atarım. Abi Hoşuma gitmedi değil güzel meslek ha bu kolay konuları farkındayım öyle hemen uçmaya gerek yok daha javasi php falan uzun ama şuan için gayet iyi 2 hafta html kodlarını tekrar edicem yani kafamı duvara çalsan unutmam o kodları input type miş table align h1 falan unutmam. Herneyse Anlamışsındır merakım ciddden var. Abi Tek ygs giricem ve bilgisayarın tek ögretmenlik bölümü var. napacağım konusunda pek emin değilim. Kendi bölümümde iyim web tasarımda iyi gidiyo götürürüm gibi yani arada kaldım abi çocuk oyuncağıda değil hayatmın mesleği olcak napacağım bilemiyorum.Öğretmen Olsam yazılım şirketine nasıl girerim bilmiyorum Sence napmalıyım beni aydınlatırsan çok sevinirim bu yazıyı yayınlayabilirsin Gerekse başka yazılarda yazabilirim Cevabını gmail hesabıma bekliyorum
Saygılaar Abi 🙂

CEVAP:

Meslek Seçimi

Bana gelen sorularda kendi hayatımdan yada diyalog kurduğum kişilerin yaşadıklarından örnekler vermeye çalışıyorum. Bu sayede tecrübelerin daha sağlıklı yol göstereceğine inanıyorum. Bu soruda da kendimden, benzer bir tecrübe aktarıcam.

Meslek SeçimiÜniversiteye başladığım sene, okumakta olduğum bölüm olan Elektrik Elektronik bölümünü hiç sevmiyor, yapmayı da düşünmüyordum. Yıllardır yazılım ve Web Tasarım ile ilgileniyordum ama mükemmel eğitim sistemimiz(!) üniversitede eğitimini almama imkan tanımıyordu. Kendimi bildim bileli hep defterlere, bilgisayarda Word belgelerine yazılar yazdım. Yazılarımı okuyanlar ciddi yeteneğim olduğunu, bu yolda ilerlemem gerektiğini söylüyorlardı. Hatta güzel sanatlara giden bir arkadaşım mutlaka güzel sanatlara gitmem gerektiğini, orada yazarlık bölümünü okuyanlardan çok daha iyi olduğumu ve çok başarılı olacağımı söyleyerek beni gaza getirdi =)

Velhasıl kelam üniversiteyi bırakıp, tekrar sınava girip, güzel sanatlar fakültesinde yazarlık okumaya karar verdim. Beni bu kararımdan döndüren ise okuduğum üniversitenin müdürü oldu. Müdür bana; önce okumakta olduğum üniversiteyi bitirmemi, yazarlığa hobi olarak da devam edebileceğimi, ileride yazarlık yapma imkanım olduğunu ama en kötü ihtimalle buradan bir diploma almam gerektiğini söyledi.

Şimdi o günlere baktığımda kendisine ne kadar teşekkür etsem az diye düşünüyorum. Çünkü okulu bıraksam ve güzel sanatlar fakültesinde yazarlık okumak istesem belki her şey çok daha kötü olacaktı. Belki güzel sanatlar fakültesini kazanamayacaktım. Belki elimde üniversite diploması olmayacaktı. Bunun neticesinde çok daha kötü şartlarda olacaktım. Kelebek etkisi gibi =)

Belki bu tecrübem bire bir senin sorunla aynı değil ama benzer bir örnek. Üstelik ben okumakta olduğum bölümde başarılı bir öğrenci de değildim. Çünkü meslek seçimi olarak okumakta olduğum mesleği aklımın ucundan geçirmiyordum.

Benim okulu bırakmam durumunda yaşama ihtimalim olan sorunların benzeri senin içinde geçerli. Yani meslek seçimi olarak okumakta olduğun bölümü değilde web tasarım yada yazılımı seçersen pişmanlık duyma olasılığının artacağına inanıyorum. HTML ve CSS ile web tasarım yapmak sana eğlenceli ve basit gelebilir, öyledir de zaten. Kolayda öğrenilir fakat sadece HTML ve CSS bilmek asla sana kayda değer para kazanma imkanı sunmayacak. Yazılımda bilmen gerekecek. Yazılım öğrenmek istediğinde işler sarpa sarabilir ve “ulan bu ne böyle … Sürekli bunlarla uğraşarak ömür geçmez” diyebilirsin, ki hakikaten belli bir yaştan sonra insanın kafasının kaldırabileceği bir iş değil.

Muhasebe FinansmanTabi yazılıma geçmeden önce 150 tane farklı yazılım dilinin, en popüler 10-15 tanesinin, en az 2-3 tanesini seçmen, aylarını, belkide yıllarını harcayarak onlarda uzmanlaşman gerek. 2-3 tanesinde uzmanlaştın diyelim, 1 haftada belki 10 tane yazılım ilanı bulacaksın, ilanlara başvurmaya niyetleneceksin, o 10 ilanın yarısında, sen C# biliyorsan ilanda Java bilen adam aradıklarını göreceksin, PHP biliyorsan ASP.Net bilen aradıklarını göreceksin. Yani bütün yazılım ilanları senin bildiğin dillere hitap etmeyecek. Hadi bildiğini yazılım dili bilen adam arayan ilan buldun diyelim, bu sefer ilanda “yazılım + grafik tasarım bilen kişi” yazacak, yine başvuramayacaksın. Bunun yanı sıra bir dünya şart şurt yazacak ve çokta üst düzey maaşlar vermeyecekler. Fakat Muhasebe Finansman ile ilgili bir ilanın sana uymama ve başvurmana engel olacak bir unsur içerme ihtimali daha düşük.

Farkındayım, yine yazılım ile alakalı olumsuz bir yazı oldu fakat bunların tamamı ziyadesiyle yaşanmış tecrübeler ve günümüzde hala geçerliliğini koruyan durumlar.

SONUÇ

Demem o ki kardeşim, şu anda elinde bana göre gayet güzel ve geçerli bir meslek var. Üstelik onda başarılısın da. Onu bırakıp veya ondan çok yazılım yada web tasarıma ağırlık vermen bir çeşit kumar oynamak senin için. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak sözü sana ziyadesiyle uyuyor.

Hayat senin, dolayısıyla karar da elbette senin. Ben senin okumakta olduğun bölümde daha başarılı ve sana daha yararlı olacağına inanıyorum. Yine hocamın dediği bir sözü aktarıcam; “En iyi meslek, aileni rahat geçindirebildiğin parayı kazandığın meslektir. Sen ne kadar o meslekten nefret edersen et. Ay sonunda o meslek vesilesiyle eline para geçince, o nefret ettiğin meslekten bir anda gül gibi bir meslek oluveriyor senin için“.

Sen bence okumakta ve olduğun mesleği yapmaya devam et. Web Tasarım ve yazılım olayını hobi olarak sürdür. Zaten su yolunu bulur. Kaderinde kısmetinde yazılımcı olmak, yazılımdan güzel para kazanma varsa bir şekilde elbet kazanırsın. 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir