Okul Dışında Kendini Geliştirip Yazılımcı Olmak

Okul Dışında Yazılımcı Olmak

Bilgisayarla alakalı bir bölümde okumadığı için nasıl yazılımcı olacağını soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba. Ben 9. Sınıf öğrencisiyim. Bilgisayarlara, yazılımlara, programlamara çok merakım var ve sürekli araştıran ve kendimi geliştiren biriyim. Ancak bu tür yazılım vb şeylerdi kendi kendime geliştirmekle olmuyor. Gittiğim lise de bilgisayar vb ile ilgili bir lise değil. Sorum şu: ben ileride başarılı bir yazılımcı vb olmak için şu anda ne yapmalıyım? Gittiğim lise iyi bir lise o yüzden bırakmak istemiyorum. Okul değişikliği olmadan bana ne tavsiye edebilirsiniz? Şimdiden teşekkürler.

CEVAP:

Yazılımcı Olmak

Keşke sorunda neden yazılım ve benzeri şeylerde kendi kendini geliştirmenin mümkün olmayacağını belirtseydin. Çünkü ben yazılım ve benzeri şeylerde kendini geliştirmemek için mantıklı bir gerekçe görmüyorum. Hani desen ki “abi ben astronot olmak istiyorum ama okulunu okumadığım için olamıyorum” o zaman anlıcam. Fakat yazılım bireysel çabalarla kendini geliştirmek için en ideal mesleklerden biri. Kitaptan, kurstan, görsel eğitim setlerinden, internetten kendini geliştirme imkanına sahipsin.

Hepsinden ziyade örneğin, deli gibi elektrik bilgisine sahip olsan dahi gidip bir yerde elektrik mühendisi olarak çalışamazsın çünkü yasalar elektrik mühendisi olarak çalışacak biri için diplomayı şart koşuyor. Fakat yazılımda kendini çok iyi geliştirmen ve sağlam yazılım projeleri yapman durumunda hem bireysel hemde bir firma bünyesinde yazılımcı olarak çalışabilirsin. Bir kaç sağlam yazılım projesi geliştirmen durumunda da kimse sana gelip “sen yazılımcı değilsin” diyemez.

Dolayısıyla “okulunu okumuyorum, o yüzden yazılımcı olamam” mantığı tamamen bahanedir. Ayrıca okulunu okuman durumunda da yazılımcı olacağının garantisi yoktur. Okulda yazılım bilgisini Matrix filminde olduğu gibi bilgisayarla sana yüklemiyorlar. Hatta okulunu okuyor olsan dahi iyi bir yazılımcı olmak için okul dışında kendini geliştirmen gerekiyor. Çünkü okullarda verilen bilgi genel anlamda yetersiz kalıyor.

Yazılımda Kendini Geliştirmek

Yazılımcı OlmakYazılımda kendini geliştirmeye dair yüzlerce soru geldi. Hepsinde aynı şeyi söylüyoruz; Öncelikle içinizde yazılımcı olmaya dair heves değil gerçek bir istek olmalı. Zoru görünce kaçmayacak bir yapıda olmalısınız çünkü yazılım kolay değil. Yazılıma başladıktan sonra ya da başlamadan önce “okulunu okumuyorum o yüzden yazılımcı olamam“, “matematiğim ve İngilizcem kötü o yüzden yazılımcı olamam“, “yeterli Türkçe kaynak yok, o yüzden yazılımcı olamam” gibi bahanelerin arkasına sığınmayacaksınız. Gerçekten istedikten okulunu okumuyor olmanız, matematiğinizin ya da İngilizcenizin kötü olması, yeterli Türkçe kaynağın olmaması gibi unsurlar sizin önünüzde engel olarak duramaz. Çünkü okulunu okumayıp, matematiği ve İngilizcesi mükemmel olmayıp, yeterli Türkçe kaynağa sahip olmayıp yazılımcı olan çok fazla kişi var.

Kaldı ki günümüzde imkanlar çok daha fazla. Eskiden bilgisayarlar bu kadar gelişmiş değildi, yazılım geliştirme programlarında yazılım geliştirmek bugünlerdeki kadar kolay değildi, kaynak çok daha azdı. O zorluklarda yazılımcı olanlar varken, bugün ki imkanlarda yazılımcı olmak isteyip de imkansızlıklardan bahsediyorsanız siz aslında gerçek anlamda yazılımcı olmayı istemiyor, yazılımcı olmaya heves ediyorsunuz demektir. Hevesler geçicidir, gerçek istekler ise zorlukları göze alınarak hayata geçirilen ideallerdir. Eğer bir heves ise, bahaneler üretip, hiç bir şey yapmadan “ben yazılımcı olmak istiyorum ama bu yüzden olamıyorum” dersiniz, bir noktadan sonra yazılımcılığı zaten unutursunuz.

Daha önce yazılımda kendini geliştirmek isteyen ve soru soran yüzlerce kardeşimize hep aynı konunun linkini verdim. Buradan yeterli cevaplara ulaşabilirsiniz; Yazılım Öğrenme, Kaynak ve Etkili Yollar

Bilgiye Erişmek

Benim lise hatta üniversite yıllarımı düşünüyorum da, şimdi ki liseli ve üniversiteli kardeşlerimin bilgiye ulaşmaya dair imkansızlıklardan bahsetmesine üzülüyorum. Benim okul yıllarımda akıllı telefon diye bir şey yoktu. ADSL bağlantı zaten lise sonlarda sahip olduğumuz bir lükstü. Dolayısıyla internet aracılığıyla bilgi edinmek 7/24 sahip olunan bir imkan değildi. Şimdi sanki dünya var olduğundan beri akıllı telefonlara sahipmişiz gibi şartlarda yaşıyoruz. Bilgi 7/24 herkesin elinde fakat kimse kullanmıyor. Toplu taşıma araçlarında akıllı telefon sosyal medya ya da oyun oynama aracı olarak kullanılıyor. Toplu taşıma araçlarında bir tane genci makale okurken göremedim. Halbuki bilginin su gibi aktığı bir dönemde yaşıyoruz fakat kullanan yok. Her şey önümüze hazır olarak konulsun istiyoruz. KodcuHerif.Com ‘a da binden fazla soru geldi fakat arama özelliğini kullanan kişi az olduğundan soruların çoğu daha önce cevaplanmış olan sorular.

Bugün sahip olduğunuz imkanların farkına varın gençler. Bugün ki şartlarda bir şeyi öğrenmek çok kolay. Çünkü elinizin altında 7/24 kullanabileceğiniz, her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşabileceğiniz imkanlar var. Bu sayede matematik, İngilizce, yazılım ve diğer istediğiniz her şeyi rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Elbette yazılım sadece okumayı değil, uygulamayı da gerektirir. Fakat en azından bir yerden bir yere giderken ya da bilgisayar başında değilken akıllı telefonlarınızdan öğrenmek istediğiniz yazılım diline dair bilgiler alabilirsiniz. Örneğin ASP.Net öğrenmek istiyorsunuzdur. Açarsınız ASP.Net ile alakalı onlarca siteden birini, makaleleri okursunuz, en azından bilgi sahibi olursunuz. Daha sonra o bilgiyi uygulayıp, yazılımda kendinizi yavaş yavaş geliştirirsiniz.

SONUÇ

Netice olarak gençler, imkansızlıkları görmediğiniz için sahip olduğunuz imkanlarında farkında değilsiniz. Tamam belki ülke şartları bal dök yala değil, mükemmel bir işe sahip olup süper paralar kazanmak, dünya çapında yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılacak bir proje yapmak için önünüzde sizin kontrolünüzde olmayan engeller olabilir. Fakat bir alanda kendinizi geliştirmek tamamen sizin elinizde. Bu nedenle yazılımda kendinizi geliştirmek istemeyin, geliştirin. Gerçekten geliştirmek istemeniz durumunda karşınıza çıkan ve engel olarak gördüğünüz şeylerin aslında kayda değer engeller olmadığını göreceksiniz 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir