Ortaokul ve Liselere Yazılım Dersi Geliyor

Ortaokul ve Liselere Yazılım Dersi Geliyor

KodcuHerif.Com olarak sürekli eğitim sistemindeki sıkıntılardan ve eğitim sistemi kaynaklı yazılım sektörü sorunlarını ele aldık. İşte bu konuyla alakalı önemli bir gelişme yaşandı. 

Sanayi Bakanlığının resmi Twitter hesabından atılan tweet’te, “Bakan IŞIK: Milli Eğitim Bakanlığımızla yapacağımız çalışma ile Kodlama dersini Ortaokul ve Liselerde Müfredeta alacağız.” yazıyor. Konunun asıl muhatabı Milli Eğitim Bakanlığının resmi Twitter hesabından ya da sitesinden bu konuyla ilgili bir açıklama ise yok.

yazılım dersleri

Bu gelişme henüz taslak halinde ve herhangi kesinleşmiş bir durum yok. Bu nedenle yazılım derslerinin seçmeli ders mi yoksa zorunlu ders mi olacağı da belli değil.

Ataması gerçekleşmiş bilişim bölümü öğretmenleri tarafından verileceği düşünülen yazılım derslerinin, seçmeli dersler olması durumunda öğretmen sıkıntısının çekilmeyeceği, zorunlu ders olarak verilmesi durumunda ise yeni öğretmenler alınabileceği düşünülüyor.

Akıllarda Deli Sorular

Her ne kadar bilişim sektörü adına atılan bu ufak adım bir kesim tarafından olumlu karşılansa da, sosyal medyada bir çok kişinin aklında uygulamaya dair çeşitli sorular var. Bu sorulardan bazıları şu şekilde;

*Ortaokul ve liselerde yıllardır İngilizce eğitimi veriliyorken, İngilizce öğrenmede kayda değer seviyelere ulaşılamıyor. Yazılım eğitimi verilmesi durumunda nasıl ulaşılacak?

*Ortaokul ve liselerde yazılımı öğretebilecek ve sevdirebilecek nitelikli öğretmen var mı?

*Hali hazırda lise ve üniversitelerdeki yazılımla alakalı bölümlerde yazılım dersleri kayda değer bir şekilde öğretilemezken, bütün ortaokul ve lise öğrencilerine nasıl öğretilecek?

*”Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi” kısa ve bilinen adıyla FATİH Projesi, aradan geçen yılların neticesinde fiyasko oldu. Müfredata yazılım derslerinin alınması amacına ulaşabilecek mi?

*Kodlama dersleri haftada 1-2 saat öğretilerek anlatılabilecek ya da anlaşılabilecek dersler değildir. Bu konuda nasıl bir başarı bekleniliyor?

*Matematikteki başarısızlık ortada. Bu şartlarda yazılımda başarılı olması nasıl düşünülüyor?

Gereklilikler

Kodcu Herif olarak bu zamana kadar eğitim ve yazılım alanındaki tecrübe ve gözlemlerimiz çerçevesinde, sosyal medyada yer alan bu sorulara hak vermemek elde değil. Elbette yaşanan gelişme bizimde uzun zamandır beklediğimiz ve gerçekleşmesini ümit ettiğimiz bir gelişme. Fakat bu gelişmenin hakkını vererek uygulanması da, en az bu gelişme kadar önemli.

Her şeyden önce yazılım gibi öğrenilmesi kolay olmayan bir alanda, yazılımı öğretebilecek ve sevdirebilecek nitelikli öğretmenler olmalı. Öğretmenler, öğrencilerin yazılım gibi zor bir derste zorlandığını ve anlamadığını görüp, “ben dersimi anlatırım, isteyen dinler ve anlar” şeklinde düşünüp, salla başı al maaşı mantığında hareket etmemeli. Öğrencilere, yazılımı anlayabileceği ve sevebileceği metotlar geliştirmeli.

Aldığı yazılım eğitiminde başarılı olan öğrenciler farklı değerlendirilmeli. Üniversiteye giriş sınavlarında biyoloji, kimya, fizik gibi dersleri yapamadığı için üniversitede yazılım ile alakası olmayan bir bölüme gitmek zorunda kalmamalı.

Yazılım alanında her geçen gün gelişmeler yaşandığı için öğretmenler sürekli kendilerini bu gelişmelere adapte edebilmeli ve müfredatta günümüz yazılım koşullarına göre sürekli güncellenmeli. Günümüzde geçerliliğini yitirmiş ya da öğrencinin işine yaramayacak yazılım dilleri öğretilmemeli.

Yine aldığı yazılım eğitiminde başarılı olan öğrenciler, günümüz bilişim sektörü şartlarında çekilen sıkıntıları çekeceğini düşünmemeli. Başarılı öğrencilere eğitim hayatı sona erdikten sonra devlet tarafından çeşitli imkanlar sunulmalı.

Daha sayılabilecek gereksinim çok fazla ama en önemlisi bir çok konunun aksine bu konu lafta kalmamalı. Henüz atılan bir tweetten ibaret olan bu konu, en kısa sürede hayata geçirilmeli ve başarıya ulaşmasını sağlayacak şekilde uygulanmalı. Gelişmeleri ilerleyen zamanda hep beraber göreceğiz…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

7 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir