Yönetim Bilişim Sistemleri mi? Yazılım Mühendisliği mi?

Yönetim Bilişim Sistemleri mi? Yazılım Mühendisliği mi?

Yönetim bilişim sistemleri mi yoksa yazılım mühendisliği mi konusunda kararsız kalan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle selamlar abicim, siteni çok uzun zamandır takip ediyorum ve paylaşımlarını zevkle okuyorum. Benim sorum çok karışık gelebilir istersen sitende yayınlama ama bana bir yol göster lütfen.

Liseyi geçen sene açıktan Web Programlama bölümünden bitirdim. 15 yaşımdan beri bilgisayar ve güvenlik sistemleri üzerine faaliyet gösteren işyerinde çalışıyorum yaşım şuan 19 o zamandan beri hep yazılımcı olmak istedim ancak üniversite de yazılım bölümünü okumam için sayısalcı olmam lazım ama ben liseyi açıktan bitirdiğimden dolayı hiçbir temel bilgim yok özel üniversiteler ise yıllık 20 bin TL den başlıyor ailemin durumu o kadar iyi değil beni okutamazlar öyle özel okulda. Puanlarım zar zor Yönetim Bilişim Sistemleri ne yetiyor ben bu bölümü okusam aynı zamanda üniversitem bitmeden Yazılım Uzmanlığı kursuna gidip sertifikalarımı almayı düşünüyorum. Ama bana mezun olduktan sonra sen yazılımcı değilsin derler mi. Yönetim Bilişim Sistemleri yurtdışında çok tutulan bir meslek olduğu söyleniyor ama ülkemizde yeni yeni tanınıyor bu bölümü okursam aç kalır mıyım yani 🙂

2. Seçenek olarak Bulgaristan gibi ucuz ülkelerde üniversiteler yıllık 8-9 bin TL yani ülkemize nazaran yarı yarıya daha ucuz Bulgaristanda Yazılım Mühendisliği okusam aynı zamanda Türkiye’de açıktan yönetim bilişim sistemleri okusam nasıl olur sence abi ?

Anlatım bozukluklarım varsa affola, bu genç kardeşine yol gösterirsen çok sevinirim..

CEVAP:

Öncelikle güzel duygu ve düşüncelerin için teşekkür ederim kardeşim =) Evet sorun biraz karışık gibi ama daha karışık soruları da gördük =) Cevaba yurt dışında eğitim alma düşüncen ile başlayayım.

Yurt Dışında Paralı Üniversite

Bulgaristan bundan 6-7 sene kadar önce Avrupa birliğine girmiş bir ülke. Kendisine gitmişliğim de var. Türkiye ‘nin sadece büyük şehirlerini göz önüne aldığımızda çok gelişmiş bir ülke olarak göremeyiz kendisini. Avrupa Birliğine girdikten sonra orada yaşayanların çoğu diğer Avrupa ülkelerine yerleşti.

Daha önceki yazılarda paralı üniversiteler için eğitim kurumundan çok eğitim satan ticarethane benzetmesi yapmıştım. Bu durum Bulgaristan ‘da ki üniversitelerde daha büyük boyutlarda. Yani sırf para kazanmak için üniversitelerine öğrenci toplamaya çalışıyorlar.

8-9 bin TL bizim ülkemizdeki paralı üniversiteler ile kıyaslandığında gayet uygun rakamlar gibi gelebilir fakat bu rakamın sadece üniversiteye vereceğin rakam olduğunu da unutmamak gerekli. Bunun yanı sıra konaklama, yeme, içme ve diğer giderlerini de hesap ettiğinde söz konusu rakam yıllık 15-16 bin TL’den fazla olacaktır, ki bunun senelik rakam olup okulunda 4 sene olduğunu unutmamak gerek. Yani 4 senede en az 60 bin TL civarı bir harcama söz konusu. Tabi birde kesinlikle sınıfta kalmaman lazım. Kalırsan ya da okulu 4 senede bitiremezsen rakam 60 bin TL’nin üstüne çıkacak.

Tüm bunların yanı sıra bir diğer sıkıntı denklik problemi. Eskiden Bulgaristan ‘da 4 yıllık eğitim alınan eğitimler Türkiye ‘de 2 yıllık olarak kabul ediliyordu. Ardından Türkiye ‘de anlaşmalı bir üniversitenin sınavlarına girilip, kazanılması durumunda artı 2 yıl daha okunarak Türkiye ‘de 4 yıllık geçerli bir diplomaya sahip olunuyordu. Son durumu araştırıp tekrar değerlendirmek lazım. Ayrıca geçerliliği konusunda sıkıntılar olduğundan Bulgaristan ‘da 4 yıllık bilgisayar mühendisliği okuyup, Türkiye ‘ye döndükten sonra iş bulamadığı için kargo firmasında teslimatçı olarak çalışan kişilere de şahit olmuşluğum var. Yani iyi araştırmanı tavsiye ediyorum.

Yönetim Bilişim Sistemleri

Yönetim Bilişim SistemleriDaha önce yönetim bilişim sistemlerine yönelik yazılarımız mevcut. Bana göre gayet güzel bir bölüm. Hem bilişim ile alakalı hemde şirket içi yönetimi ile alakalı olması nedeniyle cazip unsurlar barındırıyor. Açıktan lise bitirmen nedeniyle üniversitede yönetim bilişim sistemleri okumayı düşünmen bence daha sağlıklı. Fakat yönetim bilişim sistemlerini açıktan okuyup aynı zamanda yurt dışında üniversiteyi okumayı düşünmen tamamen mantıksız gibi geliyor. Çünkü yurt dışında olacaksın. Hem orada okumakta olduğun bölümün dersleri ve sınavları hemde yönetim bilişim sistemlerinin dersleri ve sınavları olacak. Bunlar muhtemelen çakışacak. Her sınav döneminde kalkıp Türkiye ‘ye dönmen gerekecek. Kısacası olacak iş değil… O yüzden her şeyden önce bana kalırsa hem yurt dışında üniversiteyi hemde Türkiye ‘de açıktan üniversiteyi aynı anda okumayı unut.

Bunun yanı sıra yönetim bilişim sistemleri okuyup bir kursa gitmek nispeten daha mantıklı. Fakat bu noktada da kursların faydalı olup olmayacağı meselesi önümüze çıkıyor. Daha önce bir çok konuda da belirttiğim gibi kurslarda konsantre bir eğitim veriliyor ve bu ciddi sıkıntılara neden oluyor. Hem üniversite sınavlarına çalışman gerekecek hemde kursta verilen hiç bir eğitimi kaçırmadan, tamamen kursa odaklı bir süreç geçirmen gerekecek. Aksi halde kursun sana hiç bir faydası olmayacağı gibi gereksiz bir dünya para vereceksin.

Dolayısıyla yönetim bilişim sistemleri okumayı düşünmen güzel fakat hem yönetim bilişim sistemleri okuyup hemde yurt dışında okumayı ya da kursa gitmeyi düşünmen pekte sağlıklı değil.

Yazılımcı Olmak

Günümüzde 2 kod öğrenenin kendisini yazılımcı ilan ettiğini düşünürsek senin kursa giderek ya da üniversitede yazılım eğitimi alarak kendine “yazılımcıyım” demende pek yadırganacak bir şey olmasa gerek =)

Ben kendimi bildim bileli yazarım. Makaleler, hikayeler, hatta senaryo yazmışlığım dahi var. Fakat hiç bir zaman kendime “yazar” kimliği yapıştırmak aklıma gelmedi. Laf olsun diye aldığım lakaplar oldu fakat dediğim gibi gerçek anlamda kendimi profesyonel bir yazar olarak görmedim. Ne zaman ki baktım 2-3 yazı yazan kişi kendisini yazar ilan ediyor, bende bu zamana kadar binlerce makale yazan biri olarak kendimi yazar olarak görmekte sorun olmadığını düşünmeye başladım =)

Aynı şekilde sana da kimse “sen yazılımcısın” ya da “sen yazılımcı değilsin” diyemez. Çünkü yazılımcı olmak mühendis olmak gibi üniversiteye gidip, eğitim ve diploma almanın ardından olabilen bir şey değil. Evde kendi kendine makine yapan biri kendisine mühendis sıfatı veremez ama evde kendi kendini yazılımda geliştiren biri kendisine yazılımcı diyebilir. Benim için birinin kendisine yazılımcı diyebilmesi için gerekli kural tek başına kayda değer bir yazılım projesi geliştirmesidir. Eğer tek başına, sıfırdan kayda değer bir yazılım projesi geliştirebiliyorsan bana göre kendin için yazılımcı deme imkanına sahipsin.

SONUÇ

Netice olarak sana tavsiyem yurt dışında eğitim işine çok bulaşma. Ha illa ki “ben yurt dışında eğitim almak istiyorum” diyorsan da artılarından çok eksilerini öğren, araştır ve ona göre karar ver. Sadece yıllık 8-9 bin TL diye düşünüp gidersen, yıllık masrafın en az 15-16 bin TL olduğunu görünce bu yükün altından kalkamayacağını anlarsın ama iş işten geçer. Sonrasında verdiğin paraya da yazık olur.

Yönetim bilişim sistemleri bölümüne git. Bu süre çerçevesinde kendini evde görsel eğitim setleri ya da kitaplar ile geliştir. Çok kursa gitmek istiyorsan da üniversite bittikten sonra git. Aksi halde kursun sana hiç bir faydası olmaz. Kaldı ki yönetim bilişim sistemleri bölümünü güzel notlarla bitirip, aynı zamanda bitirene kadar evde kendini yazılım da geliştirirsen kursa da gerek kalmaz 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir