Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliğinden Hangisi İşsiz Bırakmaz

Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliğinden Hangisi İşsiz Bırakmaz

Yazılım ve bilgisayar mühendisliğinden hangisinin seçilmesi durumunda işsiz kalınmayacağı üzerine gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba ben mezunum ve pc müh, yazılım müh. arasında kaldım bilgisayara ilgiliyim ve bi ömür harcasam sıkılmam (büyük konuşmayım da ) mesleğin artı eksi yönlerinden bahsetmişsiniz tamam ama istanbulda okumasam iki bölüm içinde geçerli normal bir üni. çıkışlı olsam sektörde tutunabilir miyim ? bu bana bağlı ama işsizlik en çok hangisinde var ya da yerimde olsanız hangisini seçersiniz ben işsiz kalmaktan korkuyorum açıkçası cesaret edemiyorum malum özel sektör kimin ne olacağı belli olmaz .biçok yerde okudumm bu konuyu ama baya kafam karıştı kimisi yazılımı övüyor kimisi de bilgisayarı yardımcı olur musun lütfen sonuçta bi ömür yapacağım mesleğimi seçeceğim kafam baya karışık :/ cevaplarsanız çok memnun olurum iyi günler 🙂

CEVAP:

Yazılım mı Yoksa Bilgisayar Mühendisliği mi?

yazılım mühendisliğiDaha önce yazılım mühendisliğinde, yazılımın amaç, bilgisayar mühendisliğinde yazılımın araç olduğundan bahsetmiştik. Fakat söz konusu iş bulma olayına gelince kesin ya da net bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü yazılım mühendisliği Türkiye ‘de yeni diyebileceğimiz bir bölüm ve ilk mezunlarını daha yeni yeni veriyorlar. Dolayısıyla yazılımcı arayan iş ilanlarında da “yazılım mühendisliği bölümünden mezun olan” gibi kriterler pek görülmüyor. Genelde “bilgisayar mühendisi ya da ilgili bölümden mezun kişiler…” şeklinde kriterler görülüyor. Bunun yanı sıra yazılım mühendisi olup da işsiz kalanlar içinde net bir şey söylemek mümkün olmuyor. Fakat ülkemizde genel olarak bir iş sorununun olduğu aşikar. Bu sadece bilişim sektörü için değil, hemen hemen bir çok sektörde var olan bir sorun.

Benim bilgisayar mühendisi arkadaşlarımla yaptığım sohbetlerde hep ortak olarak şu dile getiriliyor; “ülkede bilgisayar mühendisi açığı yok“. Çünkü bir şeyde açık olabilmesi için, o şey arandığında bulunamaması gerekiyor. Yani bir iş veren bilgisayar mühendisi aradığında, iş ilanına başvuracak bilgisayar mühendisi bulmakta zorluk çekmesi gerekiyor. Fakat durum tam tersi. Bir iş veren bilgisayar mühendisi aradığında, bir sürü bilgisayar mühendisi iş başvurusu yapıyor, iş verende aralarından en iyi diplomaya sahip ve en nitelikli olanı işe alıyor. Diğerleri de bir kaç başarısız iş görüşmesinden sonra farklı sektörlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Mezun Olunan Üniversite

iş başvurusuMesele İstanbul, Ankara, İzmir ya da başka bir şehirde bulunan üniversite meselesi değil gençler. Basit düşünün. İş veren ilan veriyor ve o ilana mesela 10 civarı kişi başvuruyor diyelim. İşe alacak olan patron ya da insan kaynakları personelinin yaptığı şey bu 10 kişi arasından eleme yapmak. Bu elemede standart bir şekilde mezuniyet durumuna göre yapılıyor. Alıyor eline kısa öz geçmişleri, atıyorum 7 tanesi 4 yıllık, 3 tanesi 2 yıllık mezun ise önce 2 yıllık mezun olan 3 kişiye “güle güle” diyor ve geriye kalan 7 kişinin hangi üniversitelerden mezun olduğuna bakmaya başlıyor. Atıyorum 4 tanesi sağlam üniversitelerden mezun, 3 tanesi standart üniversitelerden mezun. Standart üniversitelerden mezun 3 kişiye “güle güle” diyor. Kalan 4 kişinin ise mezun oldukları üniversite dışında sahip oldukları niteliklere bakmaya başlıyor. İngilizce biliyor mu, İngilizcenin yanında başka bir dil biliyor mu, bu zamana kadar ne gibi proje ve çalışmalar yapmış, neler biliyor, neler yapıyor. Yani kısacası eksik ve fazla arıyor. En fazla eksiği olanlara “güle güle“, en fazla artısı olana da “hoş geldin” diyor.

Dolayısıyla mesele bu açıdan bakıldığında birazda şans meselesi. Yani sizinle beraber işe başvuran kişilerin, sizin sahip olduğunuz artılardan daha fazla artıya sahip olup olmaması önemli. Söz konusu artılar her firma için aynı değildir. Bazı firmalara iş başvurusu yaparsınız, siz standart bir üniversiteden mezun olmuşsunuzdur fakat başvurduğunuz firmanın faaliyet gösterdiği alanda 3-4 yıllık iş tecrübeniz vardır. Yanınızda da sağlam üniversitelerin birinden mezun ve sektörel tecrübesi olmayan biri vardır. İş veren sizi tercih edebilir.

SONUÇ

İşsiz kalmak ya da kalmamak, işte bütün mesele bu =) Hepimizin amacı zaten sıkıntılar yaşamayacağımız bir hayat sürdürmek. Fakat yaşadığımız dönem bunu ön görmeyi zorlaştırıyor. Bazen “bundan bi bok olmaz” diye içinden geçirdiğin kişi, şans ya da diğer unsurlar vesilesi ile çok iyi iş ve yaşam şartlarına sahip olduğu gibi, “bu ileride çok sağlam şartlara sahip olacak” diye içinden geçirdiğin biri çok zor şartlarda bir hayat sürdürebilir. Bu tamamen hayatın karşımıza çıkaracağı fırsatlar ve o fırsatları nasıl değerlendireceğiniz ile alakalı. Elbette o fırsatların karşınıza çıkabilmesi ve onları değerlendirebilmeniz için sahip olduğunuz niteliklerinde ziyadesiyle önemi var. Bu nedenle olabildiğince fazla niteliğe sahip olmaya çalışın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir