HTML ve CSS ‘ten Sonra Öğrenilmesi Gereken Dil

HTML ve CSS 'ten Sonra Öğrenilmesi Gereken Dil

HTML ve CSS ‘ten sonra öğrenilmesi gereken dil ve bununla alakalı sorular soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba adım Said. Daha önce de soru yazmıştım, hazır yaz geldi bolca vaktim var birkaç yazınızı okudum ve HTML ve CSS üzerinden yazılıma atılmaya karar verdim. Peki buna başlarken yabancı mi yerli mi kaynak kullanmalıyım yoksa ikisi de denk mi? Ayrıca sizin önerebileceğiniz bir kaynak var mı? Ve son olarak HTML ve CSS’yi anlayarak bitirdikten sonra neleri takip etmeli, nasil ilerlemeliyim, önerileriniz nedir? Şimdiden teşekkürler :d

CEVAP:

CSS ve HTML Öğrenmek

Daha önceki bir iki konuda “yazılım öğrenmeye CSS ve HTML öğrenmek ile başlamakta fayda var” demiştim. Bunlardan birini okudun sanırım. Bunun iki temel nedeni var;

Birincisi, Web yazılım dillerinden birini öğrenmek istiyorsanız mutlaka CSS ve HTML öğrenmek zorundasınız. PHP ve ASP.Net olmak üzere iki temel yazılım dili vardır. Hangisini tercih ederseniz edin CSS ve HTML kullanmanız farz. O yüzden hem iyi bir başlangıç, hem kendinizi test etme hemde web yazılım alanında temel atma olarak düşünebilirsiniz bu durumu.

İkinci neden ise, web, mobil yada masaüstü fark etmeksizin yazılım öğrenmek isteyen arkadaşlar var. Bu arkadaşların çoğu yazılıma maddi odaklı, yazılımın zorluğunun farkında olmayan ve bunu düşünmeyen, muhtemelen yazılımcı olmak için gerekli olan gayreti gösteremeyecek arkadaşlar. O yüzden öncelikle kodlamaya dair en basit unsur olan HTML ve CSS ile başlamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü HTML ve CSS ‘te zorluk çeken, sıkılan, yapamayacağını düşünen kişiler yazılım dillerini kesinlikle yapamaz.

HTML ÖğrenmekÜniversitede de önüne gelen bana yazılım öğrenmek istediğini söylemişti. Basit bir index.html sayfasını sınıfta açtım. “Yazılım öğrenmek istiyorsanız önce bunları öğrenin” dedim. Sonra hepsi caydı. Çünkü hepsi yazılıma çok para kazanma umuduyla bakıyor ve kolay olduğunu sanıyordu.

Tabi “yazılım öğrenmeye CSS ve HTML ile başlayın” demek tamamen bir tavsiye. Zira web yazılım yapmayacaksanız işinize dahi yaraması meçhul. Dolayısıyla buna sadece kendinizi test etme amacıyla bakabilirsiniz. Yani HTML ve CSS ile uğraşırken sıkılıyor musunuz, zorlanıyor musunuz, bırakmak istiyor musunuz ona bir bakın. Eğer bu durumlar söz konusuysa yazılım dillerine geçiş yapmayın. Çünkü yazılım dilleri HTML ve CSS ‘ten çok daha zordur.

HTML ve CSS ‘ten Sonra

Şunu da unutmadan belirtelim, HTML ve CSS yazılım dilleri değillerdir. Çünkü yazılım dilleri işlem yapabilmenizi sağlayan dinamik dillerdir. Örneğin veri tabanına kayıt etme, verileri çekme, listeleme, matematiksel işlemler yapma vs. bunlar dinamik yazılım dilleri ile olabilir. HTML ve CSS tamamen web yazılımların tasarımlarında kullanılır. Dolayısıyla sadece görsel amaçlı kodlama dilleri diyebiliriz ve statiktir.

HTML ve CSS öğrendiyseniz, dinamik bir yazılım diline geçiş yapmak istiyorsanız, o zaman web yazılım dilleri daha uygun olacaktır. Çünkü zaten web yazılım geliştirmede kullanacağınız iki dil olan HTML ve CSS ‘i öğrenmişsinizdir. Bu öğrendikleriniz bu sayede boşa gitmez ve kullanabilirsiniz. Geçiş yapacağınız dil ise PHP yada ASP.Net web yazılım dillerinden biri olabilir. O konuya da burada değindik: ASP.Net mi Yoksa PHP mi Öğrenmeliyim?

Tabi sırf HTML ve CSS öğrendiğiniz için web yazılımcı olmak konusunda kendinizi zorunlu hissetmeyin. Başka platformlar içinde yazılım geliştirmek isteyebilirsiniz. Örneğin Android için uygulama geliştirmek istiyorsanız o zaman Java öğrenirsiniz, Windows için program yazmak istiyorsanız o zaman C# yada C++ öğrenebilirsiniz.

Yerli, Yabancı ve Kaynak

Yerli kaynak yada yabancı kaynak diye ayırt etmeye gerek yok. Sonuçta burada söz konusu olan yazılım dili, tarih, coğrafya dersi değil. Dolayısıyla yerlide olsa yabancıda olsa kaynakta yer alan kodları bilgisayarda uygulayacaksınız ve bilgisayar kodları yerli, yabancı diye ayırt etmez. Hangi site sizin daha çok işinize yarıyorsa o siteyi tercih edersiniz. İlla belli bir siteye de bağlı kalmayın. Size bilgi veren bütün siteleri kullanabilirsiniz. Kalite olarak bir şey diyemem, yerli kaynaklar arasında da çok kaliteli siteler elbette vardır fakat kaynak fazlalığı olarak yabancı sitelerin daha fazla olduğu kesin.

Benim önerebileceğim en iyi kaynak: Google =) Çünkü ihtiyacınız olan bilgiyi en iyi Google ‘da arama yaparak bulabilirsiniz. Ben bu zamana kadar belli bir siteye bağlı kalmadım. Öğrenmek istediğim her şeyi Google ‘da aratıp, bulup, okuyarak öğrendim ve o şekilde yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorum.

SONUÇ

Tüm bunların yanı sıra kaynak, yazılım öğrenme ve yazılım öğrenmenin etkili yolları olarak bu konuya göz atabilirsiniz: Yazılım Öğrenme, Kaynak ve Etkili Yollar

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir