Bilgisayar Mühendisliği mi Garanti Meslek mi?

Bilgisayar Mühendisliği mi Garanti Meslek mi?

Bilgisayar Mühendisliği mi yoksa başka bir meslek seçilmesi mi gerektiğine dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba ben lise son sınıf öğrencisiyim ve bilgisayar mühendisliği seçmek istiyorum. Yazılımla (aslında çoğu mühendislik konusuyla uğraşırken zevk alırım) uğraşırken zevk alıyorum ve yapabileceğimi düşünüyorum ama ailem bana 2. Bir seçenek sundu git veterinerlik oku dediler babamın amcamın dayımın vs vs derken bana baya bir avantaj sağlayan bir nokta ayrıca hayvanlarla falan aram çok iyidir babamla falanda baya ahır gezmişliğim var. Yani veterinerliğide yapabilirim ama mühendislik yapmak istiyorum yeteneğimi yok etmek istemem 🙁 ama ailemde haklı hayatını garantiye al sonra istediğini yaparsın diyorlar sence ne yapayım hayatımı garantiye almak için veterinerlik veya başka bir mühendislik dalımı okuyum yoksa her şeyi riske atıp bilgisayar mühendisliğinimi seçiyim? (bu arada rahat olmayı seven biriyimdir böyle lise +dershane falan filen derken zor oluyor daha fazlasını zaten kaldıramazdım bu sorun çıkarırmı bana?)

CEVAP:

Üniversite tercihleri dönemindeyiz. Bir çok kardeşimiz önümüzdeki süre zarfında hayatlarının geri kalanını belirleyecek tercihleri yapacaklar. Bu nedenle son zamanlarda sürekli “bilgisayar mühendisliği mi yoksa X meslek mi?” tarzında sorular geliyor. Bilgisayar mühendisliği ile diğer bütün meslekler arasında kalma durumu söz konusu. Buna genel bir cevap vermekte fayda var çünkü bu kombinasyonların sonu gelmeyecek =)

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliğine dair daha önce çok fazla yazı yazdık. Bazılarını bu etiketler; Bilgisayar Mühendisi Bilgisayar Mühendisliği , bazılarını da arama yaparak bulmak mümkün. Tekrar beklentilere göre genel bir açıklama yapalım;

Her şeyden önce bilgisayar mühendisliği isteyen kardeşlerimizin çoğu bilgisayar mühendisliğinde yazılımcı olacaklarını düşünerek istiyorlar. Fakat daha öncede defalarca belirttiğimiz gibi bilgisayar mühendisliğinde yazılım amaç değil araçtır. Ağırlıklı olarak elektronik ile alakalı dersler görürsünüz ve elektronik ile yazılımı bir arada kullanırsınız. Yani bilgisayar mühendisliğine pastacılık, yazılıma da pastanın kreması olarak bakabilirsiniz. Sırf “yazılımcı olucam, yazılım öğrenmek istiyorum” düşüncesiyle bilgisayar mühendisliğini seçmek mantıklı değildir.

Diğer bir mesele, ülkemizin bilişim sektörü şartları itibari ile bilgisayar mühendisi sıkıntısı yok. Bunu bilgisayar mühendisi olup, büyük şirketlerde kendileri ile beraber çalıştığım arkadaşlarımda söylemektedir. Her sene onlarca üniversiteden, yüzlerce, binlerce bilgisayar mühendisi mezun oluyor fakat buna karşılık aynı yada daha fazla oranda iş imkanı sunulmuyor.

Garanti Meslek

garanti meslekKonunun başında da belirttiğim gibi, çoğu kardeşimiz günümüzde teknoloji ile ilgilendiği, teknolojide bir gelecek gördüğü ve yazılımcı olmak istediği için bilgisayar mühendisliğini tercih etmek istiyor. Bu gayet normal olan bir durum. Bende her daim, yapmaktan zevk alacağınız mesleği seçmeniz gerektiğini söylerim. Fakat asıl mesele o mesleği icra edip edemeyeceğinizdir.

Ülkemizde “garanti meslek” denildiğinde aklıma çok fazla seçenek gelmiyor açıkçası. Çünkü bir mesleğin garanti olması için o mesleğin mezunlarının kesinlikle açıkta kalmaması gerek. Yani mezun olur olmaz hemen iş sahibi olabilmelisiniz. Dolayısıyla o mesleği yapabilecek vasıflara sahip kişilerin hiç açıkta kalmaması anlamına geliyor bu. Peki o mesleği yapabilecek vasıflara sahip olup, açıkta kalmayan bir meslek erbabı var mı diye düşünecek olursak bu ihtimal biraz düşüktür. Örneğin bizim zamanımızda “benim çocuğum doktor olacak, öğretmen olacak” diye ebeveynler hayal kurardı. Çünkü garanti meslek olarak görünürdü. Bugün atama bekleyen bir sürü doktor ve öğretmen var.

Tabi bazı mesleğe sahip kişiler ailevi ve çevresel imkanlar nedeniyle işsiz kalmama ihtimaline sahiptir. Örneğin, mezun olur olmaz bir tanıdığının yanında işe girme imkanı vardır. Bu kişiler de, o tanıdığının yanında çalışamama ihtimalini de düşünmelidir. Çünkü o tanıdığının iflas etme, kendisiyle anlaşamama ve benzeri bir sürü unsur var. Dolayısıyla o tanıdığın yanında çalışmaması durumunda da iş sahibi olup olamayacağını düşünmelidir.

SONUÇ

Hayatın insanı nereye götüreceği belli olmaz gençler. Bilgisayar mühendisliği istersiniz, yıllarca okul sıralarında dirsek çürütürsünüz, 20’li yaşların ortasında mezun olursunuz, 30 yaşınıza geldiğinizde bir bakarsınız bilgisayar ile hiç alakası olmayan bir meslek yapıyorken bulursunuz kendinizi. Bu durumda olan çok geniş bir kitle vardır. En yakın örnek bende bu durumdayım. Yıllarca yazılım ve bilgisayar ile alakasız bir meslek okudum. Lise ve üniversitede o bölümden mezun oldum. 10 küsür yıldır yazılım ile uğraşıyorum.

Üniversitede iken okulu bırakıp, güzel sanatlar fakültesinde yazarlık bölümü okumak istiyordum. Çünkü herkes bu alanda yeteneğim olduğunu söylüyordu. Hocam ile konuştuğumda bana hiç unutmadığım şu sözleri söyledi; “Hangi meslek senin karnını doyuruyorsa en iyi meslek o dur. Belki bu okuduğun mesleği sevmiyorsun ama bu mesleği yapıp ay sonunda bu meslek sayesinde eline verilen paraya bakınca bu meslek sana çok güzel görünür“. Hocamın bu söyledikleri son derece güzel ve doğru. Fakat ben uygulamadım orası ayrı mesele =) Çünkü yapı itibariyle inandığı ve başarmak istediği yoldan, kaybetme ihtimali yüksek olsa bile yürümekte ısrar eden biriyim. O yüzden yıllarca yazılımcı olarak kaybetmeme rağmen yazılım alanında çalışmalar yapmaya ve başarılı bir iş ortaya çıkarmaya çalışıyorum.

Her zaman dediğim gibi gençler; Ne olursa olsun asla tercih etmekten pişman olmayacağınız mesleği seçin. Temel amacınız çok para kazanmak ise o zaman çok para kazanacağınıza inandığınız mesleği seçin. Yok amacınız ideallerinizdeki meslek yani çok para kazansanız da kazanmasanız da asla sizin için fark etmeyecek olan mesleği yapmak ise o zaman onu seçin. Ben yazılımcı olarak çok para kazanmadım ve kazanmıyorum fakat bu mesleğin bir erbabı olmaktan da pişman değilim.

Soruya direk değil, genel bir cevap verdik fakat bu noktaya kadar yazılanlardan sadece bu soruyu soran kardeşimiz değil, bilgisayar mühendisliği ve diğer meslekler arasında kalan yada X meslek ile Y meslek arasında kalan herkese hitap etmek istedim. Dolayısıyla hem bu soruya benzer durumda olan hemde iki meslek arasında kalan bütün kardeşlerimize cevap olacağını umut ediyorum.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir