Girişim Öncesi Yapılan 5 Büyük Hata

Girişim Öncesi Yapılan 5 Büyük Hata

Bir çok kişinin aklına çeşitli para kazandırma potansiyeli olan fikirler gelir yada mevcut fikirleri fırsat olarak görür. Aynı şekilde bir çok kişi kısa sürede çok para kazandıracak bir iş kurmak ve kendi işinin patronu olup, bir şirkette çalışmanın çeşitli sıkıntılarını yaşamamak ister. 

Fakat her güzel düşünce gözlerin görme yeteneğini zayıflatır ve düşünülmesi gerekenlerin düşünülmemesine, alınması gereken önlemlerin alınmamasına neden olur. Bunlara göz fırlatarak önceden düşünülmesi gereken ve alınması gereken önlemlerin neler olduğuna bakalım.

Çok Para Kazanma Hayali Kurmak

En fazla yapılan hata budur. Gerek bir iş kurma gerekse bir internet sitesi kurmak olsun, hayata geçirilmeyi düşünen fikre körü körüne bağlanma sonucunda kısa sürede çok ciddi kazanımlar elde edileceği düşünülür. İnternet sitesi kuran kişi, siteyi kurduğu andan itibaren yüzlerce kişinin siteye geleceğini, iş kuran kişi, hemen o ay çok paralar kazanacağını zanneder.

Fakat bu hiç bir zaman bu şekilde olmamıştır. İnternet sitesini (herhangi bir reklam yapılmaz yada destek alınmaz ise) kurulduktan aylar sonra yüzlerce, binlerce kişi ziyaret eder. Buda sıkı çalışmanın neticesinde mümkün olur. Kurulan bir iş ise kurulduktan en az bir kaç ay sonra ciddi paralar kazandırmaya başlar. Hatta kendi girişimlerinde başarıya ulaşmış kişiler ilk 1 yılın zarar olarak görülmesi gerektiğini söylerler. Bu nedenle girişim öncesi her daim mütevazi öngörülerde bulunmanız en sağlıklısı olacaktır.

Gider Hesabı Yapmamak

Gider Hesabı YapmamakÇoğu kişi bir şirket kurmanın gideri olarak sadece şirket kurmak için gerekli olan işlemlerin gideri olarak bakar. Yani “muhasebeciye X lira, noter tasdiki X lira, ofisin 1 aylık kirası X lira … E tamam. Bende bu para artı 300 lira var. Şirket kurup para kazanmaya başlayabilirim” gibi düşünerek hareket eder.

Fakat bu giderler asla önceden hesap edilenler ile kalmaz. Aynı “evdeki hesap çarşıya uymaz” sözü iş kurmak, girişimde bulunmak içinde geçerlidir. Her daim ekstra giderler mutlaka çıkar ve bu giderlere her zaman kesinlikle hazırlıklı olmak gereklidir. Yaptığınız işi tanıtmak için reklam giderleri, ofis içi giderler, fatura giderleri, eleman alınması gerekiyorsa onun sadece maaş değil sigorta ve diğer sosyal hak giderleri gibi bir çok giderin çıkması muhtemeldir.

Her şeyden önce “çok para kazanma hayali kurmak” maddesinde belirtildiği gibi en az bir kaç ay boyunca hiç para kazanılmayacak gibi düşünmek ve buna göre para ayarlamak gereklidir.

Saha Araştırması Yapmamak

Bir işte çok para kazanma imkanının önündeki en büyük engeller rakiplerdir. Rakipler rekabet ortamı sağlayarak para kazanma oranını düşürürler. Eğer rakipleriniz ne kadar büyük ise sizinde pastadan alacağınız dilimin ebatları o kadar küçük olur.

Özellikle internet çağında yaşadığımız için sahanın boyutu çok daha büyüktür. Eskiden “bu semtte hiç ayakkabıcı yok, bir ayakkabı dükkanı açsam bütün semt sakinleri benden alışveriş yapar ve her türlü para kazanırım” düşüncesiyle girişimde bulunur ve “bu girişimin tutarlılığı var” denebilirdi. Fakat günümüzde bir ürün yada hizmetin internetten alınması çok daha geniş çaplı bir saha araştırmasını gerektirir.

Bu nedenle bir girişimde bulunmadan önce, girişim ile birebir aynı yada benzer rakipleri gözlemlemek, pazar payını analiz etmek, pastadan alacağınız dilimin ebatları konusunda fikir sahibi olarak hareket etmek gereklidir.

Kriz Planı Yapmamak

Ortalama 4 senede bir ekonomik olarak küçük yada büyük krizlerin çıktığı bir ülkede yaşıyoruz. Çeşitli boykotları, büyük yada küçük çapta eylemleri de hesaba katarsak hemen hemen her sene bir kriz yaşanmaktadır. Bu kriz dönemlerinde kişilerin ürün yada hizmet alımları azalır, dolayısıyla şirketlerin devamlılığı riske girer.

Bu krizler çoğu zaman öngörülemediği için girişim hayata geçtikten hemen sonra mı yoksa yıllar sonra mı meydana geleceği belli olmaz. Girişimlerin hayata geçtikten sonra ilk bir iki senesi çok hassas olduğu için olası bir krizde kısa sürede batması kaçınılmaz olur. Bu durumda saman alevi gibi kısa sürede yanıp sönen bir girişime sahip olmamak için kriz ihtimalini göz ardı etmemek ve ona göre kriz planı yapmak gereklidir.

Ayrıca kriz dönemini başarıyla atlatan şirketlerin, kriz sonrası hızlı bir çıkışa geçme potansiyelinin olduğunu da unutmamak gerek.

Ön Çalışma Yapmamak

Ön Çalışma YapmamakAslında bu noktaya kadar yazılanların hepsi bir ön çalışma unsuru. Fakat şirket kurmadan, vergi mükellefi olmadan da yapılabilecek çalışmalar var. Çoğu kişinin aklına bir fikir gelir, o fikri hayata geçirmek için şirketi kurar, ondan sonra para kazanma sürecine geçmek için çalışmalar yapmaya başlar.

Halbuki bu çalışmalar şirket kurulmadan önce yapılıp, şirket kurulduktan hemen sonra para kazanılmaya başlanabilir. Örneğin ofis içi yada işin yapılması için gerekli malzemelerin nereden alınacağının, hangi reklam ajansları ile çalışılacağının araştırması yapılabilir. Şirket için gerekli web sitesi önceden yapılabilir yada yaptırılabilir. Tabi bu ihtiyaçları şirket kurmadan önce temin etmek mantıklı değildir. Çünkü bu giderleri şirket kurduktan sonra gider olarak gösterip, ödeyeceğiniz vergiden düşme şansınız vardır.

Bu nedenle yapılması gereken, şirket kurduktan sonra temin etmeniz gerekenleri önceden araştırmasını yapıp, kısa sürede temin etmek ve olabildiğince kısa sürede para kazanma aşamasına geçmek gereklidir.

SONUÇ

Netice olarak çoğu girişim büyük beklentiler içine girerek, kısa sürede büyük kazançlar elde edileceğine inanılarak hayata geçirilmek istenir. Fakat bu tam anlamıyla hiç bir zaman böyle olmaz.

Önceden yapılan hazırlıklar ve alınan önlemler ne kadar fazla ise girişimin başarıya ulaşma ihtimalide o kadar fazladır.

Tabi bunlar tutarlılığı olan girişimlerin hayata geçirilmeden önce yapılan hatalarından en önemli denebilecek unsurları. Tutarlı bir girişime yada projeye sahip olunup olunmadığını öngörmek için bu konuya bir göz fırlatmakta fayda var: Proje Hazırlama Öncesi Sorulması Gereken Sorular

 

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir