Vb.Net ‘ten C# ‘a Geçmek

Vb.Net 'ten C# 'a Geçmek

Vb.Net ‘ten C# ‘a Geçmek isteyen kardeşimizin sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba abi. Ben 15 yaşımdan beri (3 yıldır) vb.net yani Visual Basic kullanıyorum. İnternette araştırdığımda en kolay program kodlama dili olduğunu öğrendim ve vb.net ile başladım. Şimdi kendi çapımda orta düzeyde programlar yapabiliyorum. Veri tabanına daha geçemedim (programın ayarlarından dolayı ya da başka bi sebepten dolayı hata alıyorum). Neyse C#’a geçmek istiyorum ama zorlandığımı söyleyebilirim biraz. Çünkü yapı olarak vb.net’e benzese de bazı değişiklikler var. En basit olarak neyden başlamalıyım C#’a ve daha sonra nelerle devam etmeliyim. Çünkü vb.net’e başladığımda direk profesyonel bir şey yapamayacağımı önce öğrenmem gerektiğini biliyordum ki sonradan da tecrübesini edindim ve hala da vb.net’te bilmediğim çok şey var. Ama vb.net kolay olduğu için neyi nasıl yapacağımı bilmesem bile bugüne kadar bir çok kodu mantık kurarak buldum. Yani kısacası abi C#’a geçerken nelere dikkat etmem gerek, neresinden başlamam gerek ve temelini öğrendikten sonra nasıl devam etmem gerek?

CEVAP:

VB.Net ve C# Arasındaki Fark

Öncelikle bu iki kodlama dilini de Visual Studio ortamında geliştirdiğin için arada çok büyük farklar olduğunu düşünmüyorum. Sadece syntax yani karakter farklılıkları olacak. Örneğin C# ‘ta bir çok yazılımcının maruz kaldığı, bela olarak gördüğü süslü parantez “{…}” VB.Net ‘te yok. Onun yerine “If … End If” tarzdında yazıyorsun. Yani C# ‘ta “if(Koşul){ ….}” şeklinde yazarken, VB.Net ‘te “if(Koşul) … End if” yazıyorsun. Fakat netice olarak mantık aynı.

VB.Net ve C# Arasındaki FarkÇok sıkıntılı bir dönemimde bir C# yazılımcısı olarak bir işe başvurmuştum. Adamlara yaptığım projeleri gösterdim, “hemen yarın gel başla” dediler. Önüme bilgisayarı koydular, “bunu yapıyoruz, incele” dediler. Bir baktım C# değil, VB.Net. Dedim “ben C# yazıyorum“, onlarda “sıkıntı yok, birbirine çok benziyor, çok kolay adapte olursun” dediler. Eyvallah dedim başladım fakat dediğim gibi çok sıkıntılı bir dönemimde olduğum için 1-2 hafta sonra işten ayrılmak istediğimi söyledim. Ayrılmamı istemediler ama yine de ayrıldım.

Demem o ki, VB.Net ile 2 haftalık bir geçmişim var. Şu anda olsa belki kısa sürede adapte olur, VB.Net kodu yazabilirdim. Yani çok ciddi farklılıkları olan bir dil değil. Araştırmalarım neticesinde de çok ciddi farklardan bahsedilmiyor. Farkları gösteren şöyle çok güzel bir sayfa var: http://www.harding.edu/fmccown/vbnet_csharp_comparison.html

Diğer yandan performans olarak, Visual Studio ortamında geliştirildiği için mili saniyelik farklar söz konusu, ki bu hiç bir fark yok demeyle aynı şey.

C# ‘a Geçmek

Bence mevzuyu biraz kafanda büyütüyorsun kardeşim. Çünkü zaten yazılım ile ilgili belli bir geçmişin var. Dolayısıyla az çok mantığını kavramış birisin. Örneğin ben son zamanda vakit buldukça Java ile ilgileniyorum, ki VB.Net ‘in C# ile arasında olan farktan daha fazla fark var. Fakat Java ‘da zorlanmıyorum. Bunun nedeni yazılım mantığına sahip olmak. Aynı şekilde seninde zorlanmaman gerekiyor.

C# ‘a geçmek için öncelikle zorlanacağın nokta VB.Net ‘teki alışkanlıkların olacaktır. Bu alışkanlıklarından kurtulmaya çalış.

Diğer verebileceğim en iyi tavsiye (bu tavsiye bütün yazılım dili öğrenen yada yazılım dili değiştiren kardeşlerim için geçerlidir) mutlaka küçük bir proje yap. Önce küçük bir proje ile başla. Onu bitir, ondan sonra orta büyüklükte bir proje yap. O da bittikten sonra çok daha iyi bir noktaya gelmek istiyorsan, bu sefer büyük bir proje yapmaya çalış.

Bir dili öğrenmek yada bir dil değişikliği yapmak konusunda adaptasyon sürecini atlatmanın en kolay yolu, o dilde proje yapmaktır.

SONUÇ

Özellikle verebileceğim en önemli tavsiyeler bu ikisi kardeşim. Kendini çok kasma. Kıyaslama yapmaya da çalışma. “VB.Net ‘te bu böyle yapılıyordu, C# ‘ta bunun böyle olması zor …” gibi düşüncelere girmen seni sıkıntıya sokar. Bu düşüncelerden de kurtul. Yazılım dili odaklı değil, yazılım mantığı odaklı hareket et 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir