Burslu Özel Üniversite mi Devlet Üniversitesi mi?

Burslu Özel Üniversite mi Devlet Üniversitesi mi?

3. kez üniversite sınavına giren kardeşimizin burslu özel üniversite mi mi? Bu işte para var mı? gibi sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

1-Nasılsınız?

2-Bu sene 3. kez üniversite sınavına hazırlanıyorum özel okul tam burs gelirse gitmeli miyim yoksa olan celal bayar üniversitesi de devlet üniversiteleri arasında en iyisi görünüyo dersleri Türkçe görmem bir sıkıntı oluşturur mu?

3-Yurt dışında eğitimimi geliştireye destek var mıdır?

4-Ailem 2000 tl maaş alıcaksın rezil olucaksın diyolar doğru mu?

Teşekkür ederim şimdiden.

CEVAP:

Teşekkür ederim, iyi olmaya çalışıyorum =) En büyük sıkıntım kişisel hayat koşuşturmasından dolayı KodcuHerif.Com ile istediğim kadar ilgilenememek ve gelen onlarca soruya dönüş yapamamak. Onun haricindeki sıkıntılar çokta büyük sıkıntılar değil çok şükür =) Şimdi asıl sorularına geçelim…

Burslu Özel Üniversite mi? mi?

Burslu Özel ÜniversiteÖncelikle hangi bölümden bahsettiğini yazmamışsın, bu sıkıntı. Fakat yazılım ya da bilgisayarla alakalı bir bölümden bahsettiğini kabul ediyorum. “Celal Bayar üniversitesi devlet üniversiteleri arasında en iyisi görünüyor” demişsin. Zannediyorum ki kazanabileceğin bölümler arasında en iyisi olsa gerek. Zira benim bildiğim ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, İTÜ ve daha sayabileceğim pek çok üniversite Celal Bayar üniversitesinden üst sıralarda. Yani tekrardan daha sağlıklı bir araştırma yapmanı tavsiye ederim.

Özel üniversitelerden tam burslu eğitim kazanabiliyorsan, ülkenin en iyi devlet üniversitelerine de rahatlıkla girebiliyor olman gerekiyor. Bu durumda tam burslu girebileceğin özel üniversite ile girebileceğin en iyi devlet üniversitesini kıyaslaman gerekiyor. Standart bir özel üniversiteye tam burslu gireceğine iyi bir devlet üniversitesine girmek daha mantıklı.

3. soruna yeni bir alt başlık açmaktansa bu alt başlık altında cevap vermeye çalışayım; Yüksek lisans yapman durumunda çeşitli destek ve burslar var olarak görünüyor. Ayrıntılara bu bağlantıdan ulaşabilirsin: http://www.yok.gov.tr/web/burs/anasayfa

Ne Kadar Para Kazanabilirim?

Bu soru KodcuHerif.Com kurulduğundan beri en merak edilen sorular arasında yer alıyor ve defalarca kez cevaplandı fakat verilen cevaplar bazı kişiler tarafından “bu işten para kazanamazsın” şeklinde yanlış anlamalara neden oldu. O yüzden bu zamana kadar asıl anlatılmak istenilenin ne olduğunu anlatmaya çalışarak cevap vermeye çalışayım;

Sadece yazılım değil, aklınıza gelebilecek herhangi bir meslek için açıklama yapacağım. Bir meslek ya da bir mesleğe dair diploma sahibi olmanız durumunda, o meslekten para kazanmak veya diploma ile tamamen arz/talep meselesidir. Mesela piyasada 1 tane yazılımcı, 10 tane arayan şirket var diyelim. Bu durumda yazılımcı arayan 10 şirket birbiri ile rekabet etmeye başlar. Biri derki “gel ben sana 2.000 TL maaş vericem, benim şirketimde çalış“. Öteki der ki “ben 3.000 TL maaş veriyorum, benim şirketimde çalış“. Başka bir şirket der ki “ben 3.000 TL + özel sağlık sigortası veriyorum“. Öteki der ki “ben 3.500 TL + özel yaşam sağlık + 3 ayda bir ikramiye veriyorum“. Böyle bir rekabet ortamında yazılımcıya sunulan maaşlar ve imkanlar yükselir.

Peki günümüz koşullarında durumlar nasıl? 1 arayan şirket, 10 yazılımcı var. Bu durumda da verdiğimiz örneğin tam tersi oluyor. Yani yazılımcılar iş bulabilmek için yarış içerisine giriyor. Şirketler “grafik tasarım, SEO, reklam çalışması yapabilecek yazılımcı arıyoruz” gibi saçma salak ilanlar veriyor. Piyasada yazılımcı fazla, yazılımcı arayan şirket az olduğu için, yazılımcılar bu salak ilanlara başvurmak zorunda kalıyor. Başvurduktan sonra da yine tam tersi başka bir durum ortaya çıkıyor; İş görüşmesine gelen yazılımcıya “kaç para maaş istiyorsun?” diye soruluyor. Kapalı zarfta ihale yapılır gibi bir yazılımcı “ben 2.500 TL istiyorum“, ötekisi “2.250 TL istiyorum“, ötekisi “2.250 TL istiyorum, ücretsiz mesai yapabilirim“, ötekisi “2.000 TL istiyorum, ücretsiz mesai yapabilirim” gibi iş kapma yarışına giriyor.

Bakın, ülkemizdeki ana sorun yazılımcı fazlalığı değil. Aksine yazılımcı sayısı az bile. Ülkemizdeki asıl sorun yazılımcı arayan şirket sayısının azlığı!

İş Bulabilir miyim?

İş Bulabilir miyim?Ne Kadar Para Kazanabilirim?” alt başlığına “İş Bulabilir miyim?” başlığı altında devam edelim. Bir üst maddenin son satırında belirttiğim üzere yazılımcı arayan şirket sayısının az olması, bulamama ya da yazılımdan para kazanamama meselesinin ana nedenidir. Yazılımcı arayan şirketin az olmasının nedeni ise gerekli eğitim ve maddi desteğin sağlanmamasıdır. Adam gibi eğitim desteği sağlanırsa, dünya çapında yazılımlar üretilir ve diğer ülkelerden işler alınır, bu sayede ülkede yazılımcıya ihtiyaç olur. Adam gibi maddi destek sağlanırsa ülkede yazılım alanında iş yapmak isteyenler emekleme sürecindeyken batmaz, yürüme hatta koşma aşamasına geçebilir. Fakat ülkemizde yazılım ya da bilişim alanında iş yapmak isteyenlere ne yazık ki gerekli destek verilmiyor. Hal böyle olunca şu anda bulunduğumuz nokta ortaya çıkıyor.

ve iş bulmaktan girdik memleket meselelerine daldık diye düşünebilirsiniz fakat işin özü zaten memleket meselesi. Zira bugün dünyanın en büyük ülkelerinin en büyük ülke olmasını sağlayan ana unsurlar arasında bilişim alanında çalışmalar yapması geliyor. Sadece bir Google, Facebook ya da Microsoft, Türkiye ‘deki bütün şirketlerin toplamından daha fazla değere sahip. Dolayısıyla köy görünüyor, kılavuza gerek yok ama hala bu doğrultuda kayda değer adımlar atılmıyor ne yazık ki… Hal böyle olunca da o kadar kolay olmuyor.

Dolayısıyla “İş bulabilir miyim?” sorusuna verilebilecek cevap; bulabilirsin fakat iş bulamama ya da yüksek maaşlı bir iş bulamama ihtimalin, iş bulma ya da yüksek maaşlı bir iş bulma ihtimalinden daha yüksek. Bana gelip “abartıyorsun, benim dayım 7.000 TL ‘ye çalışıyor…” diyenler çıktı, çıkacaktır da… Benimde arkadaşlarım arasında 7.000 TL ‘ye çalışan 1 arkadaşım var fakat 2.000 TL civarında çalışan ve iş bulamayan 10 arkadaşımda var. Bu durumda 1 kişiye bakarak “7.000 TL maaş alırsın” demek mi, yoksa 10 kişiye bakıp “7.000 TL maaş alman zor” demek mi daha mantıklı, onu da sizin takdirinize bırakıyorum…

SONUÇ

Neyse gençler, velhasıl kelam bir ana teması “bu işten para kazanılır mı?” konumuzun daha sonuna geldik… Belki “çok para kazanırsın, çok kolay iş bulursun, hayatın boyunca çok rahat edersin” gibi şeyler okumak yerine, “bu işler zor, iş bulmak, çok para kazanmak kolay değil” gibi şeyler okumanız canınızı sıkıyor olabilir. Fakat şundan emin olun ki bunları yazmak benim çok daha fazla canımı sıkıyor…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir