Özel Üniversite mi Yoksa Devlet Üniversitesi mi?

Özel Üniversite mi Yoksa Devlet Üniversitesi mi?

Yazılım öğrenmek için özel üniversite mi yoksa devlet üniversitesi mi tercih edilmesi gerektiğini soran bir kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

lise son öğrencisiyim ve yazılıma merakım var üniversite olarak hep özel üniversiteler var onlarda pek düzgün değil ne tavsiye edersiniz ?

CEVAP:

Özel Üniversite ve Devlet Üniversitesi

Olaya sadece yazılım öğrenme açısından bakmamak gerek. Özel üniversite ve devlet üniversitesi arasında sadece eğitim anlamında farklar yoktur. Çevresel farklarda var.

Özel üniversiteleri para kazanmayı hedefleyen ve eğitim satan şirketler, öğrencileri de müşteri gibi düşünmek gerekir. Eğitim imkanları, sosyal aktiviteler devlet üniversitelerine nazaran daha geniş olsa da sonuçta bir topluluk ile beraber eğitim alacaksın. O toplulukta da maddi imkanlar ön planda olacak. Sınıf yada okuldaki öğrenciler parasal anlamda çok rahat hareket ederken, dar yada orta gelirli bir aileye sahip biri için bu ciddi sıkıntı anlamına gelir. Tabi dar yada orta gelirli bir aileye sahip olunması durumunda, özel üniversiteyi ancak burslu kazanmak yada ailenin parasının dibini görerek okunacağını da unutmamak gerek. Bu durumda da ciddi baskı oluşacaktır.

Maddi imkanları çok iyi olan bir ailenin mensubu olunsa bile irili ufaklı sorunlar çıkacaktır. Tabi avantajları da var. Dediğim gibi eğitim imkanları, hocalar ile iletişim, sosyal aktiviteler bunlar eğitim hayatında hep artı özellikler. Fakat bu en iyi eğitimin özel üniversitelerden alınabileceği anlamına gelmemektedir.

Devlet üniversitelerinde ise, gidilen üniversiteye bağlı olarak çok iyi eğitim almakta mümkün, çok kötü eğitim almakta mümkün. Bunu da zaten girilecek okulun, öğrenci kabul puanına bağlı olarak anlamak zor değil. Bazı devlet üniversitelerinde hiç bir şey bilmeden mezun olma imkanı varken, bazı devlet üniversitelerinde alınan eğitimi iliklerinize kadar sömürmüş olmanız gerekir.

Yazılım Öğrenmek İçin Üniversite

Yazılım öğrenmek için sadece özel üniversiteler yok =) Sen muhtemelen Google ‘da aratınca karşına hep özel üniversiteler çıkıyordur, çünkü onların amacı öğrenci(müşteri) bulmak. Çoğu devlet üniversitesinde yazılım öğrenme imkanı sunan bölümler var. Yazılım mühendisliği, bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği vb. gibi bölümler çoğu devlet üniversitesinde mevcut.

Benim inancıma göre, gerçekten yazılım öğrenmek isteyen kişi günümüz bilgi çağında yazılım öğrenme konusunda kesinlikle sıkıntı yaşamaz. Üniversiteleri bir kenara bırakalım, kurslardan, kitaplardan, görsel eğitim setlerinden ve internetteki kaynaklardan yazılım öğrenme imkanı fazlasıyla var. Tamam belki Türkçe kaynak sıkıntısı olabilir fakat temel İngilizce bilgisine sahip olan hemen hemen herkes bu sıkıntıyı rahatlıkla aşabilir. Zaten yazılımda temeliniz olduktan sonra temel İngilizce ile çok rahat sorunları aşabilirsiniz.

Bu 3-4 taneden fazla yazılım öğrenme imkanından birinde bile yazılım öğrenemeyeceğini düşünen kardeşim varsa, o gerçek anlamda yazılım öğrenmek istemiyor demektir. O yüzden kendisini boşuna kandırmasın. Çok güzel bölümler, çok güzel meslekler var, onlardan birisini seçsin, sabah 8, akşam 6 işine gitsin, gelsin, ay sonunda maaşına baksın. Yazılım, sırf günümüz popüler meslekleri arasında diye yada sırf bir gecede yapılan proje vesilesiyle köşeyi dönme imkanı var diye heves edilecek, öğrenilmek istenilecek bir meslek değildir, ki zaten bu düşünceyle yazılım öğrenmek istiyorum diyen kişi çok kısa sürede yazılımdan vazgeçer. (Genel yazıyorum, soruyu soran kardeşim için geçerli değildir bu yazdıklarım)

SONUÇ

Netice olarak yazılım öğrenmek isteyen kardeşlerim üniversite derdine düşmeyin. Amacınız sadece yazılım öğrenmek ise bir sürü yazılım öğrenme imkanı sunan kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Ha “ben profesyonel olarak yazılımcı olmak istiyorum ve bir şirkette yazılımcı olarak çalışmak istiyorum” diyorsanız o zaman üniversite planı yapın. Babanızın parası sağlamsa özel üniversiteyi tercih edebilirsiniz. Fakat zannetmeyin ki özel üniversitede yazılımı size USB ile yüklüyorlar. Devlet üniversitesinde ne anlatıyorlarsa özel üniversitede de onu anlatıyorlar. Belki yöntemler ve imkanlar farklı olabilir fakat anlatılan şey 3 aşağı 5 yukarı aynı şeydir. Anlamakta güçlük çeken yada yazılıma sadece bir heves ile bakan kardeşlerim devlet üniversitesinde de sorun yaşar, özel üniversitede de sorun yaşar. Yazılım öğrenmek isteyen kardeşlerim, devlet üniversitesinde de öğrenir, özel üniversitede de öğrenir. Olay bu kadar basittir =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir