Başarısız Olmanın Sırları

Bir İş veya Projede Başarısız Olmanın Sırları

Selam gençlik. Bir kaç haftadır soru cevaplamaktan makale yazmaya fırsat bulamadık. Bu açığı sıra dışı bir makale ile kapatalım.

Hep başarılı olmanın yolları anlatılır. “Şöyle yaparsanız başarılı olursunuz, böyle yaparsanız tadından yenmezsiniz” tarzında tavsiyeler veriliyor ve veriyoruz. Şimdi ise bir projede neler yaparak başarısız olabileceğinizin sırlarını verelim. Bunları ister yapar başarısız olursunuz, isterseniz tam tersini yapar başarılı olma ihtimalinizi arttırırsınız.

Üşengeç Olun

Bir projede başarısız olmanın en büyük sırrı üşengeçliktir. Canınız hiç bir şey yapmak istemesin. Sürekli üstünüzde bir ölü toprağı, “Offf! Kim uğraşıcak şimdi bunla yeaaa …” kafasında olup, proje ya da iş ile hiç uğraşmak istemeyin.

Sürekli Erteleyin

Kendisini bildi bileli şişman olan, rejim yapmayı kafasına koymuş fakat bir türlü başlayamayan kişiler gibi olun. “Pazartesi kesin başlıcam” diye şartlanıp, pazartesi geldiğinde “Offf! Tırnak uçlarım çok ağrıyor, haftaya pazartesi başlarım” diyerek, malum bölgeden bahaneler uydurun.

Hatta bir sonraki pazartesi gelmeden, projeye ya da işe başlayacağınız gün için “Ulan, önümüzdeki pazartesi Zimbabve ‘nin bağımsızlık yıl dönümü. O gün çalışırsam Zimbabvelilere saygsızlık olur. Sonraki pazartesi başlarım” tarzında bahaneler üretmeye çalışın.

Okumaktan Korkun

Okumaktan KorkunKarşınıza size bilgi verecek bir yazıyı görünce, size doğru gelen 10 anne terliğinin yarattığı korku derecesinde korkun. Hele ki uzun bir yazıysa oyyy … Koşarak uzaklaşın, zira ısırma potansiyeli vardır. Yine de yazıyı okuyasınız varsa birinden “Yazı çok uzun, biri özetlesin :'( ” tarzında yardım dilenin.

Eğer size bilgi verme potansiyeline sahip uzun bir yazıyı, korkmadan, zevkle okuyorsanız, maalesef siz başarılı olma potansiyeline sahip birisiniz. Ya bundan kurtulmaya çalışın yada bu sorunla yaşamayı öğrenin.

Çatıdan Başlayın

Bir iş yada proje yapacaksanız, onu yapmak için temelinden değil çatıdan başlayın. Hemen sonuca odaklanın. Direk nasıl yapacağınızı öğrenmeye çalışın. Çünkü başarılı bir proje temelden başlamayı gerektirir. Temel ne kadar sağlam olursa proje ya da yaptığınız işte o kadar sağlam olur. Bu nedenle başarısız olmak için çatıdan başlayın. Ne gerek var canım o işi yapmak için diğer gerekli bilgilere … İş öyle yada böyle olsun yeter.

Öğrenmekten Kaçın

Size ekstra bilgi sağlayacak, belki bir yerde işinize yaraması muhtemel bilgileri öğrenmekten kaçın. Yazık değil mi o güzel beyninize … Ne diye gereksiz bilgiler ile doldurasınız ki …

Sosyal Ağlardan Çıkmayın

Facebook, Twitter, Vine, Instagram ve diğer sosyal ağlar sizin ikinci dünyanız olsun. Vaktinizin çoğunu yani günde 4-5 saati orada geçirin. Kim ne paylaşmış diye bir girin, sonra paylaşımın dibine vurmaya çalışın. Gelsin arkadaşlarla sohbetler, gitsin twitler … Hayatınızdaki en büyük amacınız beğeni ve takipçi sayınızı arttırmak olsun.

Dizi İzlemeden Oyun Oynamadan Durmayın

Dizi İzlemeden Oyun Oynamadan DurmayınSosyal ağlardan hemen oyun oynamaya ve dizi izlemeye geçin. Baktınız sosyal ağlar o gün durgun, böyle kayda değer bir gündem yok, hemen boş vaktinizi oyun oynayarak yada dizi izleyerek değerlendirin.

Oyunda level atlamak sizin için olimpiyat madalyasını kazanmak gibi kutsal bir önem taşısın. Dizilerde de ev sahibinin yakışıklı yeğeninin, amcasının karısının, annesinin, görümcesinin, eltisinin, baldızını düdüklediğini ev halkının öğrenip öğrenmeyeceğini görmek için, ormanda pusuya yatmış 10 çita gücünde dikkat kesilin.

Dizi yoksa o zaman açın herhangi bir TV kanalını, orada illa kim moda programı adı altında mahalle karısı kavgası yapıyor, kim bir adada mevzu yaşamak için yer arıyor tarzında tamamen faydası olmayacak vakit kayıpları ile zamanınızı öldürün.

Araştırmayın

Google size istediğiniz her bilgiyi sunuyormuş, peah! Şimdi işin yoksa ihtiyaç duyduğun bilgiyi ara, sonra karşına çıkan milyonlarca bağlantı arasından tam ihtiyaç duyduğun cevabı bulana kadar bir sürü siteye gir, girdiğin sitelerde ihtiyaç duyduğun bilgiler olup olmadığını anlamak için hepsine göz at, ohhooooo … Kim uğraşıcak şimdi bunlarla …

Sürekli Şikayet Edin, Bahaneler Üretin

Urfa’da Oxford vardı da biz mi okumadık …” kafasında olun. Sürekli imkanların olmamasından şikayet edin. “İmkanlar olsa üfff, atomu bile parçalayacam ama maalesef imkanlar yok” diye düşünün ve bir şeyler yapmaya çalışmayın.

Hatta “dünya benim gibi bir adama imkanlar tanımayarak çok şey kaybediyor” diye de içinizden geçirip, kuyruk acısı yaşayan eski manita tesellisi modunda olun.

İşinizi/Projenizi 5. Plana Atın

Yapmakta olduğunuz proje ya da işi 5. plana atın. Biri aradığında hemen koşup yanına gidin. Sakın o anda proje ya da işinizden dolayı gitmemezlik yapmayın. Zira proje ciddi emek ve özveri isteyen bir iştir. Buda bir çok şeyden feragat etmeyi gerektirir. Siz feragat etmeyin, gidin.

Büyük Beklentiler İçine Girin

Büyük Beklentiler İçine GirinBir projeye ya da işe başlamadan önce çok büyük beklentiler içine girin. “Bu projeyi yapınca paranın dibine vuracam, bir zamanların fakir ama gururlu genci olup, parasızlık dönemimde bana sıkıntı çektirenlerin anasını ağlatıcam, nihahahahaaa!” düşüncesinde olun.

Bir web sitesini yapar yapmaz ertesi gün yüzlerce, binlerce kişinin ziyaret edip, reklamlardan günde yüzlerce lira kazanacağınızı ümit edin. Yazılım öğrendikten sonra Google’ın size CEO’luk teklifi yapacağını düşünün. Bütün bunların da hiç çalışmadan, bir kaç saat uğraşma sonucunda olabileceğine inanın.

Çabuk Sıkılın ve Az Vakit Ayırın

Bir işe ya da projeye başladıktan kısa bir süre sonra hemen sıkılın. Çünkü bir projede başarılı olmak ciddi özveri vakit isteyen bir iştir. Bunun önüne geçmek için kısa sürede sıkılmanız, sabırsız olmanız ve az vakit ayırmanız gerekmektedir.

Dikkatsiz Olun

Bir proje ya da işle uğraşırken dikkat çok önemlidir. Başarısız olmak istiyorsanız çok kolay dikkatiniz dağılsın. Telefonunuzu son ses açın, “bir mesaj, bildirim gelsin de uğraştığım işi bırakayım, hemen ona bakayım, oradan sohbete yada sosyal ağlara akayım” kafasında olun.

Plansız Çalışın

Planlı çalışmak bir projede emin adımlar ile ilerlemenizi sağlar. Bir projede başarısız olmak istiyorsanız plansız çalışın. Hatta plan yapıyorsanız bile o plana uymayın.

Etrafınıza Kulak Asın

Başarılı kişiler genelde karşılarına çıkan kişilerin “yapamazsın, olmaz, imkansız” gibi sözlerine kulak asmayan, hatta bunlar vesilesiyle hırslanan kişilerdir. Siz başarısız olmak için bu tarz sözlere kulak asın ve asla hırslanmayın.

SONUÇ

Netice olarak bir projede yada işte veya yazılım öğrenme girişiminde başarılı olmak için ciddi özveri, fedakarlık, vakit, çaba, sabır ve benzeri durumlar gereklidir. Eğer bir proje, iş veya yazılım öğrenme girişiminde başarılı olmak istemiyorsanız yukarıda yazdıklarımızı yapabilirsiniz yada tam tersini yaparak başarılı olma ihtimalinizi arttırabilirsiniz 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir