Android de Flash Destekleniyor mu?

Android de Flash Destekleniyor mu?

Mevcut işi bırakıp yazılıma yönelmek ve Flash ile yapılan bir işin Android platformunda çalıştırılması ile ilgili soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

öncelikle anlatımlarınızdaki samimiyete bayıldım tebrikler(zevkle bu işi yaptığınız belli) ben amatör olarak yazılım ile ilgileniyorum, şuandaki işimden de oldukça iyi kazanıyorum ama gelecekte bırakıp yazılıma geçmek istiyorum, bu arada yazılımcılığın çok parlak bir iş olmadığına dair şeyler okudum üzüldüm ve şaşırdım zira benim geçmeye çalıştığım ve bence çağın o tarafa aktığı iş zemini yazılımcılık, kafamda çok kazandıracağına inandığım projelerim var fakat üzülerek buradan paylaşmak istemiyorum, benim sorum şu (size belki komik gelebilir dedimya amötör ilgileniyorum) flash ta yapılan uygulamalar; örn animasyonlar, bu animasyonlarla yapılmış basit programcıklar, android yazılılıma aktarılabilirmi , android yüklü cihazda flash player olmalımı, şuanda bildiğim kadarıyla yok, gelecekte ne olur. teşekkürler.

CEVAP:

Öncelikle bende size çok teşekkür ediyorum. Evet, zevkle tecrübelerimi aktarıyorum. Tabi yorucu oluyor ama yinede bu tarz geri dönüşler sayesinde insanın uğraştığına değiyor =)

Yazılım Sektörü Sıkıntıları

Açıkçası bende yazılım sektörünün içinde olmayan biri olsaydım, yazılım sektörünün sıkıntılarını öğrendiğimde şaşırırdım. Çünkü dediğiniz gibi günümüzün ve geleceğin sektörü, ayrıca uzun yıllar geçerliliği olacak. Fakat yazılım sektörüne yaşadığımız coğrafyada hak ettiği değer gösterilmiyor.

Bunun başında bu alana yatırım ve teşvik yok. Diğer bir önemli unsur eğitim sistemi. En önemli unsurlardan biri de ekonomik nedenler. Bu duruma benzer olarak Garajımız Olsaydı Bizde Google Yapardık makalesi daha açıklayıcı olacaktır, tavsiye ederim. Yazılım Şirketlerindeki Sorunların Nedeni makalesi de yazılım şirketlerini ele alarak yazılmış başka bir makale.

Yazılım Sektörünün SıkıntılarıBizim ülkemizde nerede para kazanma potansiyeli varsa orada bir yığılma oluyor. O alanda çok fazla arz olunca fiyatlarda düşüyor. Şöyle örnekleyecek olursak, piyasada “yazılım sektöründe çok para var” diye bir algı oluşunca herkes yazılıma merak salıyor. 10 birimlik yazılımcıya ihtiyaç varsa 100 birimlik “yazılımcıyım ben” diyen kişi çıkıyor. Tabi bunların arasında 2 kod öğrenip yazılımcı olduğunu iddia edenlerde oldukça fazla sayıda.

Hal böyle olunca, bir firmanın yazılımcıya verdiği maaşta düşüyor. Çünkü piyasada çok fazla yazılımcı olduğunu iddia eden kişi olduğu için, gerçek yazılımcılar firmaların verdikleri parayı beğenmeyince “işine gelirse, piyasada çok yazılımcı var” diyorlar. E bir noktadan sonra o parayı kabul etmeyen yazılımcı da daha fazla dayanamayıp düşük maaşı kabul eder hale geliyor.

Bu ve benzeri bir çok nedenden dolayı yazılım sektörü sıkıntılı. Yapılan işi göz önünde bulunduracak olursak gerçek bir yazılımcının hak ettiği maaş, büyük firmalarda verilen maaşın 2 katı, küçük firmalarda verilen maaşın en az 4-5 katı olmalı. Fakat maalesef sistem böyle değil …

Mevcut İşi Bırakıp Yazılıma Yönelmek

Tabi bu çizilen kara tablo genel anlamda yazılım öğrenip, bir firmada çalışmak için geçerli. Bir yazılım projesi yapıp daha sonra onu satmak söz konusu olduğunda sıkıntının boyutları bu kadar büyük değil elbet.

Yazılım ile ilgili kara tablo çizmek istemiyorum aslında. Çünkü rezil etme potansiyeli olduğu kadar vezir etme potansiyeli de var. Bunun için ciddi bilgi, zaman, yatırım ve çaba gereklidir.

Eğer çok para kazandıran bir işte çalışılıyorsa, o işi bırakıp yazılıma yönelmek çok ciddi bir risk bence. Açık konuşmak gerekirse, ben çok para kazandıracak bir işte çalışıyor ve yazılım sektöründe bir şeyler yapmak istiyor olsam bunu mevcut işimi bırakarak yapmazdım. Mevcut işime devam eder ve aynı zamanda bir yazılım şirketi kurar, projelerimi hayata geçirecek yazılımcıları işe alırdım yada kendi kendime projelerimi hayata geçirmeye çalışırdım. Daha sonra projelerim olgunlaşıp, ciddi paralar getirmeye başladığında ve daha fazla ilgilenmek gerektiğinde mevcut işimden ayrılırdım.

Aksi halde dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olma ihtimali çok yüksek.

Android ve Flash

Flash konusunda söyleyebileceğim şey; ALLAH Rahmet eylesin =) Çünkü kendisi öldü. Rahmetli Steve Jobs reyiz ölmeden bir kaç yıl önce Flash ‘a savaş açmış ve çok gereksiz bir yapı olduğunu söyleyerek Apple ‘da Flash ‘ın yeri olmadığını belirtmişti. Bunun başlıca nedeni Flash ‘ın sistemi yorması ve Flash ile yapılabilecek işlerin günümüz şartlarında kodlama ile yapılabilecek olması.

Android işletim sistemi de Steve Jobs reyiz ile aynı görüşte olacak ki Flash ile alakalı bir şeyi Android telefonlarda görüntüleyemiyoruz.

Android ve FlashNitekim Steve Jobs reyiz haklı çıktı (yada Adobe bu savaşa dayanamadı) ve Flash ‘ın sahibi Adobe, mobil platformlar için Flash ‘ı geliştirmeyi bıraktı. Dolayısıyla hem Flash ile yapılabilecek işlerin bugün Javascript, HTML5 gibi kodlama dilleri ile yapılabilmesi hem sistemi yoran bir yapı olması hemde Adobe ‘un Flash ‘ı geliştirmeyi bırakması, Flash ‘ın mobil sektöründe yer bulabilmesinin mucize olduğunu gösteriyor. Tabi küçük bir arama yaptığımızda Flash ‘ın Android platformunda çalışabilmesi için eklentiler var gibi görünse de yükleyenler sıkıntı yaşadıklarını yazmışlar. Yaşamasalar bile bir uygulamayı kullanmak için başka şeyler kurmayı gerektiren uygulamalar çok zor başarılı olurlar. Açık konuşayım, ben o uygulamayı kullanmam. Muazzam bir ihtiyaç duymam lazım, ki o da çok zor.

Android yeni bir versiyon çıkarsa ve o versiyonda herhangi bir eklenti kurmaya gerek kalmadan Flash oynatma desteği verse bile, piyasada diğer önemli bir söz sahibi olan Apple asla desteklemez, bu da Flash ile uğraşmanın gereksizliğini gösteren ayrı bir gerekçe.

Zaten Flash ‘ın tek sıkıntısı sadece sistem yorması değil. Günümüzde SEO dediğimiz arama motoru optimizasyonu gibi çok önemli bir konuda da sıkıntıları var. Mesela Google, Flash bir içeriği indexleyemiyor. Buda o sitenin ciddi kayıplar yaşamasına neden oluyor. Dolayısıyla herkes Flash ‘tan kaçıyor.

SONUÇ

Netice olarak Flash ‘a bulaşmak mantıklı değil. Fakat illa Flash ‘ta olduğu gibi bir şeyler yapılmak isteniyorsa, buna en yakın olarak Unity 3D kullanılabilir. Her ne kadar oyun yapmak için kullanılan bir program olsa da, Flash ile yapılabilmesi muhtemel bazı işlerin Unity 3D ile de yapılabileceği kanaatindeyim. Onun dışında Android uygulama yapmak için en değerli program Android Studio ‘dur. Tabi hem Android Studio ‘da hemde Unity 3D ‘de bir şeyler yapmak için kodlama bilmek gereklidir.  😉

Benim tavsiyem mevcut para getiren bir işin olması nedeniyle bu fikirler ile eşeği sağlam kazığa bağlayarak uğraşılması. Eğer ufak tefek bir şeyler getirebiliyor ise, onu büyütmek için daha büyük adımlar atılması ancak o zaman daha mantıklı olacaktır.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir