Bilgisayar Mühendisliği mi Yoksa Matematik mi?

Bilgisayar Mühendisliği mi Yoksa Matematik mi?

Bilgisayar Mühendisliği mi yoksa matematik bölümünde mi okuması gerektiğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Kodcu Herif, ben orta okuldan beri kodlarlar uğraşmayı severim. Zamanında Blogger temalarını düzenler çeşitli JavaScript kodları eklerdim.Tabi amatörce. Ayrıca grafiğe de ilgim var, çizimim iyi özellikle karakalemim. Küçükken her Star Wars Clone Wars izledikten sonra keşke benimde ışın kılıcım olsa derdim. Orta okula geldiğimde internette Adobe After Effects ile böyle bir efekt yapılabildiğini görünce çok heveslendim fakat bilgisayarım çok güçsüz olduğundan hevesim kursağımda kaldı. Hatta kısa film bile çekecektik arkadaşlarımla. fakat bu hayal kırıklığı beni online oyunlara itti. her ergen gibi Metin2 ile başladım ardından Runes of Magic daha sonra da Star Wars The old Republic ve LoL. Bilgisayarda kaydadeğer bi zaman geçiriyorum. Bazen boşa bazense dolu. Ama bu geçirdiğim zamandan memnunum. hep merakım olmuştur web tasarımına bu yüzden üniversite de bilgisayar mühendisliği okumak istiyordum. Ama bu bölümün tasarımdan ibaret olmadığı hatta bilgisayar bileşenlerinin ve işletim sistemlerinin nasıl çalıştığı(matematiksel ve fizki olarak) öğretiliyormuş. Ama ben sadece yazılım eğitimi alıp ayrıca yanında İngilizcemi ve grafikerliğimi geliştirerek hem yazılımcı hem de grafiker olmak istiyorum. Ayrıca Cinema4D ile zamanında Transfomers efekleri yapmayı da denemiştim. Hazır kalıplarla, zaman öldürmek acayip zevkli oluyor çünkü sevdiğiniz işi yapıyorsunuz. Şuana kadar verdiğim örneklerden benim 12 yaşında falan olduğumu düşüne bilirsiniz ama ben 17 yaşında çocuk ruhlu bi insanım. Çabuk kırılır kolay sevinirim. 😀 Her neyse konu bu değil. Geçenlerde YGS sınavı biz öğrencilere girince Bilg. Müh. kazanamama kaygısına kapıldım ve farklı bölümler aradım. Bir tane buldum. Fen-Edebiyat Fakültesi içerisinde Matematik bölümü. Burada bilgisayar dersleri veriliyor ve ayrıca kendimizi geliştirirsek (ki benim hayalim kendimi geliştirmek) ilerde bilg. müh. yüksek lisansı yapabiliyo muşuz? Ayrıca iyi bir yazılımcı olmak için algoritma vs bilmek gerektiğini duydum. Yani klasik bir kodcu yerine sonuca farklı yollardan ulaşabilen ve hayal gücüyle işler çıkarabilen bi kodcu olabilirim diye düşünüyorum bu bölüm sayesinde. Sizce direk Bilg. müh. ne mi gireyim yoksa matematik mi okuyayım? Not: Bilg. müh puanları 350 civarlarında iken (MF4 ile) matematik bölümü 300 lerde (MF 1 ile). Ve düz lise de sayısal okuyorum. Bu yıl diploma puanım 82 küsür olacak mezun olunca. YGS sonucunu boşverin hakettiğim notu alamadım bile. Ama barajı geçtim 😛
Dipnot: Hayattaki tek amacım kendimi bu dünyada geliştirerek bana emek veren ailemin emeklerinin karşılığını onlara iletmek.

CEVAP:

Baya içini dökmüşsün =) Fakat sorun çok karışık. Yani mevzuya 3D tasarımcı olmak isteyen biri olarak başlayıp, yazılımcı olmak isteyen biri olarak bitirmişsin 🙂 Hatta bilgisayar mühendisliğinin tasarımla alakası olmadığı için sana uymadığını anlamışsın ama yazının sonunda bilgisayar mühendisliği okumak istediğini söylemişsin. Anladığım kadarıyla ya kafan çok karışık yada istediğin şeylerin alakasını kuramamışsın.

Grafik, İngilizce ve Yazılım

Grafik, İngilizce ve YazılımÖncelikle hem iyi İngilizce bilen, hem yazılımcı hemde grafiker olmak istediğin kısmı sorundan cımbızlayarak cevaplayayım. Bunlar olmayacak şeyler değil fakat bir üniversitede bütün bunları aynı çatı altında toplayan bir bölüm yok. Çünkü bunlar birbiriyle alakasız alanlar. Bilgisayar mühendisliğinde seninde fark ettiğin üzre yazılımda kayda değer bir noktaya gelemezsin. İngilizce konusunda iyi kötü belki bir yere gelirsin fakat “yazılımcı olacam ben” düşüncesiyle Bilgisayar Mühendisliği okunmaz. daha iyi bir tercihtir.

Grafik bilgisine sahip olmak için ise ne bilgisayar mühendisliği nede yazılım mühendisliği alakalıdır. Onun için güzel sanatlarda bir bölüme gitmen gerekir. Tasarım ve yazılım birbirinden tamamen farklı ama sürekli temas halinde iki alandır. Kadın ve erkeğe çok benzetirim ben bunları. Hem birbirlerinden tamamen farklıdır hemde birbirlerine çoğu alanda ihtiyaç duyarlar.

Senin sorunun başında belirttiğin tasarım konusuna en uygun Tasarım ve Animasyon bölümü var fakat o da 2 yıllık Meslek Yüksek okulu.

Matematik ve Yazılım

Sorunda bahsettiğin, iyi bir yazılımcı olmak için algoritma bilmek önemlidir, doğru. Fakat bu demek değildir ki, “ben matematik bölümüne gideyim, matematiğin iliğini kemiğini sömüreyim, oradan yazılıma atladığımda matematiğim çok iyi olduğu için süper bir yazılımcı olurum“. Böyle bir mantık yok =) Yazılım ve algoritma ilişkisini daha iyi anlayabilmek için istersen bu konuya bir göz at: Algoritma Nedir? Yazılımda Algoritma Mantığı Nedir?

Diğer bir mesele ise matematik bölümüne gidip, oradan Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansı yapma düşüncende bana göre pek tutarlı değil. Bu biraz “bekara karı boşamak kolay” durumuyla aynı. Yani “giderim matematiğe, bitiririm, oradan bilgisayar mühendisliği yüksek lisansı yaparım” diye düşünmesi kolay ama yapması da düşünmesi kadar kolay olacak mı acaba … Yaparım diye düşünüyorsan, dürüst bir şekilde kendine bir sor bakalım bu zamana kadar matematikte gerekli başarıyı göstermek için elinden geleni yaptın mı … Bugüne kadar yapmadıysan, matematik bölümüne gittiğinde de ne değişecek de yapacaksın 😉 Ha matematikte başarılıysan da, o zaman zaten bilgisayar mühendisliğine direk gidebilecek imkana da sahipsin demektir.

Yüksek lisans yapmak da o kadar kolay değildir ayrıca. Kolay olsa bile matematiği bitirene kadar yaşın gelecek 25 ‘e. Birde üstüne yüksek lisans yapmak isteyeceksin, o da en az 2-3 seneni alacak. Ne zaman iş bulucan, ne zaman işe gidicen, ne zaman ders çalışıcan. Hayaller New York, hayatlar Nevşehir olur sonra.

SONUÇ

Sen bence öncelikle çok iyi düşün, çok iyi araştırma yap ve çok iyi bir şekilde karar ver kardeşim. Grafik tasarım, animasyon, 3d, yazılım, İngilizce, matematik … Bunların hepsini bilmek bende istiyorum. Fakat ancak bir iki tanesinde uzman olup, diğerlerinde ancak temeline sahip olabilirsin. O yüzden uzman olmak istediğin alanlara karar ver ve o yolda ne yapman gerekiyorsa onu yap. 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir