Hack ve Hacker Nedir? Yazılımcı Hacker mıdır?

Hack ve Hacker Nedir? Yazılımcı Hacker mıdır?

Bir yazılımcının aynı zamanda hacker olup olmadığı sorusunu cevaplamanın yanı sıra hack nedir, hacker kimdir sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Soru gayet açık bence bir yazılımcı aynı zamanda hacker’dır ama hack işleriyle uğraşmak istemediği için veya boşa zaman kaybedeceğini düşündüğü için uğraşmıyordur. Bir de sizden duymak isterim?

CEVAP:

Sanırım cevabım biraz ezber bozacak =) Çünkü cevap; Hayır, bir yazılımcı aynı zamanda hacker değildir. Bu soruya benzer bir örnek “bir şoför aynı zamanda pilot mudur?” sorusudur. Bunun nedeni Hacker olmanın çok daha fazla alanda bilgi sahibi olmayı gerektirmesidir.

Hack ve Hacker Hakkında Yanlış Bilinenler

Bir yazılımcı sadece C#, C++, Java gibi sayabileceğimiz bir çok yazılım dillerinden bir yada bir kaçını bilerek proje yapabiliyorsa yazılımcıdır. Fakat hacker olan bir kişi sadece yazılım dilleri değil, network, işletim sistemleri, sistem mimarileri, protokoller, haberleşme sistemleri hatta bir cihazın elektroniksel çalışma mantığına kadar bir çok şey bilmesi gerekebilir.

Hacklemek ve hackerlık haberlerde, sosyal medyada yada diğer platformlarda hep şifre/hesap çalma, sistem çökertme, zarar verme hatta bazen bankalardan para çalan hırsızlık gibi suçlar ile gündeme gelir. Bu yüzden bütün hackerlar kötü bilinir. Fakat çok yanlış bir düşüncedir. Bu düşünce elinde silah olan herkesin katil olduğu düşüncesi ile aynıdır.

Maalesef gündeme ağırlıklı olarak suç unsurlarıyla gelmesi hackleme ve hackerlığın algısını olumsuz olmasına neden olduğu gibi bir çok yerde de tanımı olumsuz şekilde yapılmaktadır.

Hackeleme işleminin aslında olması gereken tanımı; Bir sistemin açıklarını, zaaflarını bulabilme işlemidir. Dolayısıyla hacker da sistemin açıklarını ve zaaflarını bulabilen kişi demektir.

Hack ve Hacker Hakkında Yanlış BilinenlerHackerlar bu noktada temel olarak 2 ‘ye ayrılır; Siyah şapkalı hackerlar, beyaz şapkalı hackerlar.

Siyah Şapkalı Hackerlar, bilgilerini sistemlere zarar vermek, hesap çalmak, çıkarları doğrultusunda kullanmak gibi suç işleyen hackerlardır.

Beyaz Şapkalı Hackerlar, bilgilerini sistemleri ve hesapları korumak, işlenen suçları ve suçları işleyenleri bulmak gibi iyi amaçlar için kullanan hackerlardır.

Birde Gri Şapkalı Hackerlar vardır. Onlarda resmi iş olarak beyaz şapkalı hackerlık yaparlar fakat iş dışında kişisel olarak siyah şapkalı hackerlık yaparlar.

Hackerlık ile ilgili olarak bilinen bir diğer yanlış ise her hesap çalanın yada her sisteme girenin, zarar verenin hacker zannedilmesidir. Bu çok ciddi bir yanlıştır çünkü internette bir sisteme girmek, bir sisteme zarar vermek ile ilgili bir sürü yöntem anlatılmakta ve yapılmaktadır. Küçük bir çocuk bile internette bir siteden bir yöntem öğrenip, o yöntemi uygulamak için çeşitli programları edinip, bir sisteme girebilir yada zarar verebilir.

Tabi bu basit uygulanabilecek yöntemlerin çoğu işe yaramaz ve her sistem için geçerli değildir. Kayda değer hiç bir bilgisi olmayıp, internette okuduğu bir hackeleme işlemini uygulayan ve başarılı olan kişilere hacker değil, lamer adı verilir.

Hackerlar, bilgilerini ve tecrübelerini harmanlayarak sisteme girmek yada sistemin zaaflarını bulmak için çözüm üreten kişilerdir. İnternette bulduğu bir yazıyı okuyup uygulayan, orada anlatılanların ötesine geçemeyen kişiler hacker değildir.

Hackerlık Suç mudur?

Soru da yer verilmemiş fakat belirtmekte fayda var. Hacker olmak gerçek tabiri ile suç değildir fakat günümüzde yanlış bilinen tabiri ile suçtur. Yani bir kişinin izni olmadan, o kişiye ait sisteme yada hesaba giremez, bilgi ve veri alamaz, zarar veremezsiniz. Bu yasalar çerçevesinde suçtur ve bilişim suçu olarak cezalandırılmaktadır. Bu suçlar ve cezalar şu şekilde belirtilmektedir;

* Bilişim sisteminin bütünü veya bir kısmına hukuka aykırı olarak giren veya herhangi bir şekilde sistemde kalmaya devam edene altı ay-iki yıl arası hapis veya 800 güne kadar para cezası.

* Bir bilişim sistemine girerek, veri veya program elde eden kimseye bir-üç yıl arası hapis. Korsana beş yıl.

* Bilişim ağındaki verileri hukuka aykırı şekilde izleyen kimseye üç yıla, ağa bağlanmaksızın sistemdeki verileri izleyenlere beş yıla kadar hapis.

* Sistemdeki veri veya programları bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan veya sisteme veri veya program yerleştiren, programlara zarar verenlere beş yıla kadar hapis.

* Bir bilişim sisteminin çalışmasını veya işleyişini tamamen veya kısmen engelleyen, erişilmez kılan veya bozan kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis.

Hackerlık Suç mudur?Güç sahibi olmak her zaman cezbedicidir. Bu güç çoğu zaman etik değerler çerçevesinde hareket etmenizi zorlaştırır. Örneğin kaslı bir adamsanız, standart bir adam canınızı sıktığında kaslarınıza güvenip onu döverek zarar vermeniz gibidir. Aynı şekilde bir hacker iseniz, biri canınızı sıktığında onun internet site yada hesaplarını sabote ederek zarar verme düşüncesi sizi cezbedebilir fakat bu aynı zamanda hayatınızın kararmasına neden olabilir.

Çoğu kişi sürekli hackleme ile ilgili haberler okur fakat o kişilerin hapse girdiklerine dair çokta fazla haber ile karşılaşmadığı için bunun bir suç olduğunu bilmez. Fakat yasalarca, yukarıda da yazıldığı gibi ciddi bir suçtur. Dolayısıyla hakkınızda biri bu nedenle dava açarsa gideceğiniz yer hapis olacaktır.

SONUÇ

Bir çok genç kardeşim hacker olarak bir güce sahip olmayı, internette kafasına göre istediği her şeyi yapabilmek, isim yapmak, saygınlık elde etmek, korkulan bir kişi olmak, eşinin, dostunun, sevgilisinin internette neler yaptığını öğrenmek ve benzeri bir çok nedenle bu işlere merak salmaktadır. Fakat asla doğru bir şey olmamakla birlikte yasal bir şeyde değildir.

İnternet ve teknoloji konularında bilgi almak, kendini geliştirmek elbette güzeldir fakat bunu doğru şekilde kullanmak gereklidir. Bu anlamda bu iş elinizde silah tutmakla aynı şeydir. O silahı kendinizi yada birilerini korumak için kullanmakta sizin elinizde, birilerine zarar vermek yada öldürmek için kullanmakta sizin elinizde.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir