Yazılım Sektöründe Yüksek Maaşlar Almak

Yazılım Sektöründe Yüksek Maaşlar Almak

Yazılım sektöründe yüksek maaşlar neye göre veriliyor tarzında gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

(+ dan sonrakiler sorularim oncesi ise lise hayatim kisaca)S.a internette gezinirken sitenizi fark ettim 3gundur okuyorum ama çoğunu okuma fırsatı olmadı eğer yazacaklarim önceden yazılmışsa affola. Ben orta okulda arkadaşlarla geleceği hiç düşünmeden (meslek olarak) hepimiz aynı liseye gidelim takiliriz birlikte falan dedik ve 300puanli bir liseye girdik neyse 2yil okuduktan sonra pişman oldum, önceden babamın meslek öğren en azından diye gönderdiği  web tasarım ve grafik tasarim kursuna gittim. Çok bisey ogrenmesekte yaptigim seyler mutlu ediyo (yazilimci olmak istedigimi fark ettim ama html falan bisey deil digebilirsiniz ama sifirdan guzel site yapmak, ulan bak benim eserim dige dusunuyorum)internetten bakarak HTML öğrendim.teknik lisede  bilgisayar bölümüne gitmek istedim ama lise 3 olduğum için deistiremedim böle kaldım aynı okulda.+++++++±+++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++++++++++++++
1-gittigim kursta kâğıt asmislar maaş hakkında en düşük 4 5 bin yaziyo 10bine çıkıyor bu yabancı ulkelerdemi yoksa turkiyedede olsa 10 yıl tecrubelileremi veriliyor.
3-caliskanim hirsliyim uni sinavina 2 yil var daha mesele olurda calistim aldim 400 ustu puan yazilim bilgisayar mi seceyim yoksa parasi iyi olan meslekleremi yoneleyim(para onemli aile ayri oldugu icin annem ve kardesime bakmam gerek oyuzden)2-Tecrube denen şey yıl harciyarakmi oluyo hanı deseler bana şunu şunu yap yaparsın ama kendi kendime bisey yapamiyorum. Bu yüzden tecrübe yaptığımız projelermi oluyor.
3-yazilimci olsam iş konusunda babamın çevresi çok geniş sen ol iş konusunu en iyisinden ayarlarız (torpil)  6  milyar alırsın diyor turkiyede torpilde olsa bu kadar alınırmi
4-bazi yazilimci tanıdığım abiler var diyolar sen çalış iyi ol 8 milyar alırsın diyorlar turkiyede mümkün olmamasını dusunuyom doğrusu
5-İngilizce böldükten sonra yazılımdan da anladıktan sonra yurt dışı çıkmak kolaymi
6-Not para için yapmayın demissin para yok tarzı anladım peki bu 8milyarlari kim aliyo yada kim salliyo
7- Para buldum diyelim 3 de elaman tuttum şirket gibi bisey kurdum iş konusunda ihale oluyomu ihalede para varmı bizim gibi comezlere verirlermi

Çok uzun oldu dertlerimi meraklarimi anlattım olurda okursan cevaplarzan allah razı olsun anlattığım biraz yanlış yazmış olabilirim (çelişen şeyler)

Benim icin çok önemli saol dalga gecmesseniz sevinirim

CEVAP:

Sorunu genel olarak karışık yazmışsın ama ortak unsur yazılım sektöründe yüksek maaşlar alma ile alakalı. Diğer bir mesele KodcuHerif.Com 1 yıldır var ve 1 yılda 400 konu yayınladık, 3 günde çoğunu okumaman normal.

En önemli mesele de sorunun sonundaki “dalga geçmezseniz sevinirim” sözü. Kodcu Herif olarak bu zamana kadar bin civarı soru cevapladım, sadece KodcuHerif.Com ‘da konu açarak 250 ‘ye yakın soru cevaplandı. Bu zamana kadar bize gelip soru soran hiç bir kardeşimiz ile dalga geçmemiz söz konusu dahi olmadı. Ha, kızarak cevapladığımız sorular oldu fakat bunların hepsi 30 yaşına gelmiş olmam ve soru soranların genelinin genç kardeşlerimiz olması nedeniyle, bir abi gibi tatlı sert şeklinde oldu. Kendisine kızdığımız kardeşlerimizde her daim samimiyetimizi ve sevgimizi görerek, aslında iyilikleri için onlara kızdığımızı fark ederek bize olan teşekkür ve sevgilerini dile getirdiler. Yanlış hatırlamıyorsam sadece 1-2 tane cevapladığımız soruya dalga niteliğinde cevap vermiş olabiliriz, onlarda soru sormanın bokunu çıkaran, akılları sıra zıpırlık yaptığını zanneden, aslında hakareti hak eden ama bizim dalgaya vurarak kendimize hakim olmaya çalıştığımız soru ve cevaplardır. Düzgün, saygı çerçevesinde soru soran kardeşlerimize dalga geçerek saygısızlık yapacak olsak 1 yılda binlerce kişi tarafından takip edilmezdik ve Kodcu Herif olmazdı. Bu nedenle o sözün biraz ters ama bizi daha yeni tanıyor olman nedeniyle eyvallah diyerek cevaba geçelim.

Yazılımcı Olup Yüksek Maaşlar Almak

yazılımcı olup yüksek maaşlar almakDaha önce Yazılım Öğrenme Kaynakları makalesinde kurslar ile ilgili yazdıklarımızı yaşamışsın. Her gelen soru, bizim daha önce yazdıklarımızı aynı zamanda doğrular nitelikte. Kurslar öğrenci (müşteri) çekmek yada bağlılık sağlamak için bu tarz gaza getiren örnekler verirler. Yazılımcı olup “kesinlikle 4-5 bin TL maaş alamazsınız” demek mümkün değil. Fakat bu işin standardı bu değil. Yani yazılımcı olup yüksek maaşlar almak gibi bir beklenti yaratmak için bütün yazılımcıların aşağı yukarı o paraları alıyor olması gerek. Fakat yok öyle bir şey…

Bir yazılımcı olarak 4-5 bin maaş almayı geçtim, bir çok yazılımcı olup o maaşı alan arkadaşım bile yok. İyi bir işte çalışan, “iyi maaş alıyor” diyebildiğimiz tanıdıklarımız 2 buçuk, 3 bin TL civarında kazanıyorlar. Tabi onlarda büyük şirketlerde çalışıyorlar, ki bu zamana kadar bir çok yazımda da belirttiğim gibi büyük şirketlerde çalışmak için sağlam bir diploma gerekiyor. 4-5 bin TL maaş almak istiyorsanız da hem sağlam bir şirkette çalışacaksınız, hemde uzun yıllar o şirkette iyi işler çıkarıp maaşınızı arttıracaksınız. Bu da kursların bilinçaltınıza yerleştirmeye çalıştığı “yazılımcı olan herkes 4-5 bin TL alır” durumu söz konusu olmadığı anlamına gelir.

Tecrübe Neye Göre Belirlenir?

Tecrübe dediğimiz şey, bir alanda ne kadar süre, ne işler yaptığın ile alakalıdır. Şirketler genel olarak bünyelerindeki elemanların çalıştıkları süreye göre yada farklı firmalarda o alanda çalıştıkları süreye göre tecrübeli yada tecrübesiz olarak değerlendirirler. Bunun yanı sıra elbette o süre zarfında neler yaptığınıza da bakarlar. Dolayısıyla tecrübe yaptığınız projeler yada işle alakalıdır diyebiliriz.

Yazılım mı Yoksa Yüksek Maaşlı Başka Meslek mi?

Yazılım sektöründe yüksek maaşlarAçıkçası buna cevap vermek kolay değil. Çünkü yazılımcı olup iyi paralar kazanmakta mümkün, hiç bir vasfa sahip olmayanların kazandıkları paradan daha düşük paralara eyvallah diyecek durumda olmakta mümkün. Lakin şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, benim 10 yıl civarı süre zarfında yazılım için harcadığım çabayı başka bir mesleğe harcasam o meslekte çok iyi noktalara gelirdim. Bunun yanı sıra şöyle bir şey daha var ki, bugün kaliteli bir yazılım projesi yapıp çok hızlı bir şekilde iyi noktalara gelme potansiyeline de sahibim.

Bu biraz şans birazda para kazanma becerisi ile alakalı bir durum. Yinede yazılımcı olduğum için hiç bir zaman pişman olmadım çünkü bu mesleği her şeyden önce sevdiğim için yapıyorum. Eğer “para kazandıracak bir iş olsun, ne olduğu fark etmez” diye düşünüyor olsaydım yazılımı seçmiş olmaktan pişman olurdum. Çünkü bu zamana kadar hem kendimin hemde tanıdığım yazılımcıların belirttiği ve bizzat şahit olduğum üzre bu meslek para odaklı hareket edilerek yapılacak bir meslek değil. Büyük oranda karşılıksız sevgi gerektiriyor.

Torpil ile Yüksek Maaş Almak

Bu bana benim pederin sözünü hatırlattı =) O da bana vakti zamanında “şu mesleği oku, seni akrabaların yanına veririz, orada kendini geliştirirsin, iyi yerlere gelirsin” demişti. O mesleği okudum ama hiç bir zaman tam anlamıyla sevmedim. Haliyle kendimi de o meslekte geliştirmedim. Ha geliştirsem bile bizim pederin bahsettiği kadar iyi yerlere gelmem söz konusu olamazdı ayrı mesele…

Yüksek Maaş AlmakTanıdık, torpil ile yüksek maaş almak meselesine gelecek olursak, torpil senin sadece bir işe girmeni sağlar. Bunun yanı sıra iş yerinde biraz daha tolerans gösterilen biri olursun. Onun haricinde kendini o alanda çok iyi geliştirmemiş isen hiç bir işe yaramaz. Türkiye ‘de o maaşlar çok büyük şirketlerde, o alanda en iyi yetişmiş kişilere veriliyor. Biraz empati yapmak gerek. Ben çok büyük bir şirket sahibi olsam, değil bir tanıdığımın oğlunu, babamın oğlunu bile o maaşlarda, kendisini çok iyi geliştirmemiş ise çalıştırmam. Ha işe alırım ama baktım ki üst düzey bir performans sergilemiyor, o zaman “hadi güle güle” derim. İster büyük, ister küçük olsun, şirketler parayı saçacak yer aramazlar. İşlerine yaramayan adamları kapının önüne koyarlar. Onların işine yarayacak adam olmakta kolay değildir.

Ayrı bir madde oluşturmadan yazılımcı abilerin ile alakalı soruyu buradan cevaplayayım; Merak ettim o yazılımcı abilerin ayda 8 bin lira maaş almışlar mı hiç… Açıkçası ya dalga geçmişler yada gerçekleşme ihtimali çok zor olan bir varsayımda bulunmuşlar.

Yurt Dışında Yazılımcı Olarak Çalışmak

Yurt dışına çıkmakta mesele yok. İstersen bugün çık. Fakat iş bulmak mesele. Eğer yazılımda ve yabancı dilde kendini iyi geliştirirsen yurt dışında yazılımcı olarak çalışmak konusunda bir engel yok.

Şirket Kurup Yazılım İşi Almak

Şirket kurmakşirket kurayım, 3 eleman alayım” denilecek kadar kolay bir şey değil. Ciddi bir maddiyat gereklidir. İhaleleri de genel olarak devlet büyük projeler için yapar. O tarz ihaleleri de genel olarak devlet ile dirsek temasında olanlar kapar.

Senin iş alacağın kesim özel sektördeki firmalar ve şahıslardır. Yeterince kendini duyurur, çok iyi işler yaparsan firma ve şahıslar sana gelir, görüşürsün. Müşteri bağlamak ayrı bir meseledir. Bunda kalite ve fiyat olmak üzere bir çok unsur vardır. Şirket kurmak garanti para kazanılacağı anlamına gelmez. Bu düşünce günümüzde şirket kuran 10 kişiden 8’inin batmasına neden olmaktadır. Yani hiç kolay değildir.

SONUÇ

Sorularının bütününü ele alacak olursak hep yazılımdan ciddi paralar kazanmak ile ilgili. Kişisel tecrübelerim ve genel gözlemlerim çerçevesinde söyleyebilirim ki çok büyük beklentiler içine sokulmuşsun. Gerek baban, gerek kurstaki yazı, gerek yazılımcı abilerin, gerekse diğer unsurlar yazılımcı olman durumunda çok kolay ve yüksek paralar kazabileceğini düşündürmüş sana. Lakin KodcuHerif.Com ‘da da bu zamana kadar defalarca kez dile getirdiğimiz gibi, özellikle Türkiye ‘de yazılım ve bilişim sektörü çok gerilerde.

Bizim dile getirmemizi geçtim, daha geçtiğimiz günlerde Türkiye ‘nin bilişim ve Ar-Ge ‘ye olan yatırımına dair bir rapor yayınlandı ve Türkiye ‘de bilişim sektöründen para kazanmanın, iş yapmanın ne kadar zor olduğunu gözler önüne serdi. Yazı burada: http://www.kodcuherif.com/turkiye-nin-bilisim-alanindaki-yeri.html

Sorunda yer alan söz konusu ücretleri elde etmen imkansız değil elbet. Aynı şekilde bugüne kadar hiç futbol oynamamış olsan dahi, bugünden itibaren futbol oynamaya başlayarak bir kaç sene sonra 3 büyüklerden birine transfer olmanda imkansız değil diyebiliriz 😉

Netice olarak benim kişisel tavsiyem, kendine uygun, alternatif ve iyi paralar kazanma ihtimalinin daha yüksek olduğu mesleklere yönel. Çünkü büyük oranda parayı düşündüğün için bir noktadan sonra yazılımdan nefret edersin. Karar senin…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir