Şirket Kurmadan E-Ticaret Sitesi Kurmak

Şirket Kurmadan E-Ticaret Sitesi Kurmak

Şirket kurmadan e-ticaret sitesi kurmak, tanıtımları yüz yüze yaparak satış yapmak isteyen kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

için bir süredir araştırmalar yapıyorum. Açıkçası çevremde pek çok yazılımcı olmasına karşın işinden hiç anlamam. (önümüzdeki süreçte kursa başlayacağım) Sorum şu olacak.. Normal şartlarda bir e-ticaret sistemi için gerekiyor ki bu da aylık sabit 1000tl gider demek. Bunu yaptıktan sonra banka ile anlaşıp sanal pos alabiliyorsun ve kredi kartı ile ödemeleri önden alma imkanı buluyorsun. Buna alternatif olarak ilk etapta ŞİRKET KURMADAN bir site açılsa, burada online satış yapılsa ve ödemeler yalnızca kapıda alınsa sistem işler mi? Tanıtımları ve reklamı her şeyden önce yüzyüze yapıp referans ile çalışacağımızdan güven konusunda en azından %51 olduğumuz varsayımında bulunabilirim. Yanıtlar benim için önemli. Teşekkür ederim.

CEVAP:

Bu pek çok kişinin istediği, bazı kişilerin yaptığı bir şey. Fakat içerisinde bazı engeller ve riskler barındırıyor. Bunlara göz fırlatarak cevaplayalım.

E-ticaret İçin

E-Ticaret Sitesi Kurmak

E-ticaret için istemen durumunda her ay sabit 1.000 TL giderin olmayacak. Şirket açılışın için bir seferliğe mahsus defter tasdiki, noter falan filan gibi 1.000 TL civarında bir giderin olacak. Akabinde her ay muhasebeci ücreti (100-150 TL) ve hiç satış yapmasan dahi minimum 30 TL civarı gelir vergin olacak. Eğer ki ofis tutarsan her ay cebinden çıkması gereken söz konusu rakam 1.000 TL olur hatta geçebilir.

Amaç sadece ise, kurulan şirket adresini evin olarak gösterebilirsin. Dolayısıyla satışlarını evden yapabilirsin. Bu sayede de aylık maksimum şirket giderin (yüksek satış rakamlarına ulaşıp vergin ona göre yüksek olmazsa…) 200 TL civarı olur.

Şirket Kurmadan Satış Yapmak

Şirket kurmadan satış yapamazsın” diyemiyorum. Çünkü büyük butikler de dahil şirket kurmadan, özellikle sosyal medyadan Shopier ile satış yapanlar var.

Diğer yandan şirket kurmadan sanal pos anlaşması yapılamadığı gibi kargo anlaşması da yapılamıyor. Zira kargo anlaşması için kargo firmaları şirket evrakları istiyor. Bu durumda yöntemine tabi oluyorsunuz fakat kapıda ödeme yöntemiyle gönderdiğiniz ürünlerin de birçoğu geri geliyor. Başarılı bir yerli girişim olan Shopier’e üye olarak bu imkanlara tek bir yerden, dakikalar içerisinde sahip oluyorsunuz. Yani hem bir web siteniz, hem ödeme sisteminiz, hem de anlaşmalı kargonuz oluyor. Hem de aylık hiçbir gideriniz olmuyor, siz satışınıza bakıyorsunuz.

Yüz Yüze Pazarlama Yapmak

Yüz Yüze PazarlamaSoruda kafa karıştıran, tezat diyebileceğim kısım yüz yüze tanıtım ve reklam yapılması. Yüz yüze pazarlama ve reklam olayı bana Avon gibi kozmetik ürün satışı yapılacağını düşündürüyor. Yani birileriyle yüz yüze görüşeceksiniz, katalog verecek ya da ürünlerden bahsedeceksiniz, sonra internet sitesini söyleyecek ve oradan sipariş verebileceklerini belirteceksiniz. Eğer böyle bir durum var ise iş biraz farklı oluyor. Zira satılan ürün için kesilmesi gereken fatura, distribütör tarafından kesildiğinden yasal bir sorun olmuyor. Fakat yinede söz konusu sanal pos alma, kargo anlaşması gibi sorunlar geçerliliğini koruyor. Bu durumda da Shopier’in linkleriyle ödeme alabiliyorsunuz.

Alma

alma pek çok satış yapmayı planlayan kişiye cazip geliyor. Yüzde yüz güven sağlıyorsun, kredi kartı ya da banka kartı olmayana satış yapabiliyorsun falan filan… Fakat kapıda ödeme alma olayının müşteri tarafında olmasa bile satış yapan tarafında ciddi sıkıntıları var. Siparişi gönderiyorsunuz, müşteri teslim almıyor. Kargo firması da “gönderdiğiniz ürünü alıcı teslim almadı, buyurun ürününüzü geri getirdik” diyerek arkasını dönüp gitmiyor. Adamlar alıcıdan tahsil etmesi gereken gönderi bedelini, tahsilat bedelini tahsil edemediği için sizden alıyor. Söz konusu ücretin üzerine birde geri getirme bedeli biniyor. 3 kuruş kazanayım derken 5 kuruş zarar ediyorsunuz.

O hışımla sipariş veren müşteriyi arıyorsunuz “siparişinizi teslim almamışsınız, neden?” diye soruyorsunuz. “Ya ben siparişi verdikten sonra şehir dışına çıkmak zorunda kaldım, ondan teslim alamadım” şeklinde beyin kırıntısı barındırmayan bir cevap alıyorsunuz… Ulan dana, başbakan mısın da ne zaman nereye gideceğini ön görmen her zaman mümkün olamıyor… Hadi s*ktir olup gittin, bari eşine dostuna haber ver “kargom gelecek, ben teslim alamayacağım siz alın” diye, onlar teslim alsın. Hadi teslim alacak eşin dostun yok diyelim, kargo şirketini arayıp “ben ürünü teslim alıcam/aldırıcam o yüzden şubede bekletin” de. Fakat nede olsa parası verilmemiş bir şey olduğundan, teslim alınmaması durumunda cepten 5 kuruş para çıkmamış olacağından dolayı “amaaannn koy gözüne” rahatlığı var. Halbuki parası peşin alınmış olsa, isterse evde yangın çıksın, “kargo gelecek” diye evden ayrılmaz… Tamam, sakinim…

Velhasıl kelam, kapıda ödeme almak, kar marjı yüksek olan ürünler satmanız durumunda mantıklıdır. Bunun dışında ödemeyi önden kredi kartı veya banka kartıyla tahsil edip siz gönderene kadar blokajda tutan Shopier gibi bir sistem, herkes için çok daha kolay, güvenli ve maliyetsiz oluyor.

SONUÇ

Netice olarak sorudan anlaşılan, bir satış sitesinden ziyade sipariş alma sitesi kurmayı istemek gibi görünüyor. Soruda bazı kafa karıştıran unsurlar olması nedeniyle tam soruya odaklı cevap verememiş olabilirim. Fakat mümkün mertebe genel cevaplar vermeye çalıştım. Kafaya takılan bir soru var ise, bu konunun altına (bu konuyla ilgili olmak koşuluyla) soru sorabilirsiniz…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir