Kazanılan Üniversiteyi Beğenmemek

Kazanılan Üniversiteyi Beğenmemek

Kazandığı üniversiteyi beğenmemek gibi bir sorun yaşayan, daha iyi kodlamayı nereden öğreneceğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba,
önce kendimi tanıtıyım. Bundan bir yılı aşkın bir süredir kodlama ile uğraşıyorum. Geçen yıl benim önümde baş belası bir ygs maratonu vardı. Hocalar sürekli bize ders çalışın sınavdan yüksek puan alin iyi bir üniversiteye gidin diyorlardı. Ben yine bilgisayar meraklısı olduğumdan sınavı fazla sallamadım. Ve şunu belirteyim geçen senenin ilk baslarinda eşit ağırlık okuduğumdan dolayi bilgisayar konulu bir bolum olan yönetim bilişim sistemlerine gitmeye karar vermistim. Matematiği hic sevmedigimden dolayi kodlama ile ilgili bölümlere gidemiyordum. Bunlar bildiginiz gibi sayısal bölumler için.

Yari yilda fikrim değişti ve sayisalda oldugu halde bilgisayar programciliğini tercih etmeye karar verdim. Sınav günü geldi catti. ygs1 den 160 aldım. Sonra okul puan eklediğinde 197 oldu. Tercih zamanı bir zorlandim. Ailem diyor yakınlara tercih yap. Ama benim kafamda puanın yettigi yere kadar en kaliteli üniversiteyi secmek istiyordum. Neyse hem ailemin hemde kendi istegim uzerine ikamet ettigin yere yakin en kaliteli universiteyi tercih ettim. Kahramanmaraş sutcu imam universitesi. Ben internetten arastirdigimda hep baska kampus cikiyordu. 3 hafta okula gelmedim yurt cikmasini bekliyordum. Sonunda yurt cikmisti. Geçen hafta sonu yurda giris yaptigimda oraya hic alisabilecek gibi degildim universiteli olmanin tam bir rezillik oldugunu gordum.  Bugün okula gittigimde ofis yazilimlari gordum. Derste surekli lise ogrencilerine yazili kağıtı hazirlar gibi belge hazirladik. Onu yapana kadar canim cikti. Neyse, ben şunu fark ettim, sanirsam html, ve C# ogretiyorlar bunu kesin olarak bilmiyorum ama. Benim sorunum şu adam akilli yazilim dilini nereden ogrenebilirim ? yani Python, Delphi, C, C  , Java… Yani benim istedigim sey su bildigim programlama dilleriyle hem masaustu hemde mobil icin uygulama yapabilmeme olanak taniyacak diller ogrenmek istiyorum, bunu nerden ogrenebilirim ?

Sutcu imak karacasu kampusu tam bir hayal kirikligi. Hayat bana orta parmağını kaldirmis gulumsuyor. Ne durumda oldugumu tahmin bile edemezsiniz. Neden bu kadara uzun yazdin diye soracak olursanizda zaman gecmiyor cok sıkıcı burası

CEVAP:

Neden bu kadar uzun yazdın” diye sormayacağım. Çünkü nedenini biliyorum. İçini dökmek, içinde yaşadığın sıkıntıyı dile getirmek istiyorsun =) Neyse, biz cevabımıza geçelim =)

Matematiği Sevmemek

KodcuHerif.Com ‘a soru sormaya gelen pek çok kardeşimiz matematiği sevmediğini fakat yazılımcı olmak istediğini söylüyor. Bunun ne kadar tezat bir istek olduğunu anlatmaya çalışıyorum yıllardır =) Yani öyle ki, osurmayı seviyorum ama koku çıkmasından hoşlanmıyorum gibi bir şey bu istediğiniz… Her ne kadar yazılımda sinüs, kosinüs, tanjant falan filan alanlarında sorular çözmüyor olsanız da mantık aynı. Eğer ki öğrenebilirseniz ve yazılım geliştirebilirseniz, matematikten nefret ettiğiniz konulara dair sorularda çözebilirsiniz. Matematiği Sevmek İçin Tavsiyeler başlıklı cevabımda da belirttiğim gibi, matematiğin zorluğu tamamen ön yargılarınız. Bu ön yargının birazı etrafımız birazı da okuldaki hocalarımız kaynaklı.

ile matematik birbirine çok benzer özelliklere sahip olsa da yazılımın sevilmesi ve matematikten nefret edilmesinin nedeni ortada. Yazılım yapabilirseniz para kazanma, zengin olma potansiyeliniz vardır. Fakat matematikte bu imkan ve ihtimal çokta fazla yoktur. Eğer ki gerçekten matematikten nefret ediyorsanız, bütün ön yargılarınızı bir kenara bırakıp matematik çalıştığınız halde yapamıyorsanız, büyük olasılıkla yazılımı da yapamazsınız. O yüzden ya bu deveyi güdeceksiniz ya da bu diyarın kapısından el sallayıp döneceksiniz.

Üniversiteyi Beğenmemek

Üniversiteyi BeğenmemekPek çok kişi üniversite hayallerini hep Amerikan filmlerinden, dizilerinden ya da etrafında üniversiteye gitmiş abilerinin abartılı hikayelerinden bilir. Özgürlük, eğlence, yat diyen yok, kalk diyen yok, sabahlara kadar parti… Üniversiteye bir gidersin, tam tersidir. Büyük oranda sefalet, ortalığı bok götürür. Validenin yaptığı etli kuru fasulyeye burun kıvırırken bir bakarsın 2-3 günlük mutasyona uğramış, yapış yapış makarnayı yemek zorunda bulursun kendini. Yani hayaller Madrid ‘tir, hayatlar Mardin…

Hele ki büyük şehirlerin dışında bir şehirde ya da büyük şehrin merkezinden uzak bir üniversiteyi kazanınca sıkıntı kat sayısı artar. Hiçbir aktivite yoktur, vakit geçmez, kendini ceza süresini doldurmayı bekleyen mahkum gibi hissedersin.

Bu gibi durumlarda yapılacak çok fazla bir şey yoktur. Güven, Özveri ve Tecrübeniz sağlamsa, okulu bırakır, ailenizin karşısına geçer, çatır çatır “ben o okulda okumam” dersiniz. Sonra büyük olasılıkla yeni bir aile kütüğü aramaya başlayabilirsiniz. Diğer bir seçenekte 1 sene okula devam eder, bu sürede üniversite sınavına hazırlanır ve tekrar sınava girersiniz. Daha iyi bir üniversiteden devam edersiniz. Fakat 2 yıllık okuyanlara tavsiyem öyle ya da böyle tahammül edip, okulu bitirmenizdir. Zira alt tarafı 2 yıl.

İyi Öğrenilen Yer

Bu zamana kadar, özellikle üniversite tercih zamanı gelen soruların pek çoğu “X üniversitenin Y bölümü iyi midir” şeklinde oluyor. Şimdi benim bu tarz soruları cevaplayabilmem için Türkiye ‘deki bütün üniversitelerin, bütün bölümlerine gitmiş ve tecrübe etmiş olmam gerekiyor. Diğer bir seçenek ise Türkiye ‘deki bütün üniversitelerin her bölümünden en az 1 kişiyi tanıyıp, kendisiyle okuduğu okul ve bölüm hakkında sohbet etmem gerekiyor. Bu ikisininde olmayacağını düşünecek olursak, bu tarz soru gönderen kardeşlerimizin sorularını cevaplamamış olmamı da anlayışla karşılayacaklarını umut ediyorum. Bu durumda yüksek puan ile öğrenci kabul eden üniversitelerin daha iyi eğitim verdiğini düşünmek durumundayız. Zira iyi eğitim vermezler ise bir noktadan sonra o üniversiteyi yüksek puan alan öğrenciler tercih etmez, bu nedenle dandik bir üniversite olmaya mahkum olur.

Sorudan da anlaşılabileceği üzere sen artık tercihini yapmışsın, okuluna yerleşmişsin, yani üniversite bazlı seçeneğin fazla değil. Zaten bir dilini en iyi öğrenebilme imkanı sunan yer üniversiteler değildir. Hatta üniversiteler yazılım öğrenme konusunda bana göre son sıralardadır. Çünkü bir müfredat vardır ve hocalar o müfredat doğrultusunda ders anlatır. Yazılım gibi sürekli güncellenen ve gelişen bir spor arabaya, müfredat denen at arabası yetişemez. Dolayısıyla bir yazılım dilini en iyi kendi çabalarınız ile öğrenebilirsiniz. Tek bir kaynağa bağlı kalmak da mantıklı değildir. “Sadece kitaptan öğreneceksin, sadece videolardan öğreneceksin, sadece kurslardan öğreneceksin” diye bir şey yok. Fakat genel tavsiyem, al bir güncel kitap, orada anlatılanları uygulamaya çalış. Bunun yanı sıra kitapta anlatılanlara ek olarak internettende, videolardan da faydalan.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim, yapacak çok fazla bir şey yok. Okulunu ister seve seve, ister başka türlü bitireceksin. Zira ailen sana bir kere “yakınlarda bir yer seç” demiş ve sen dinlememişsin. Şimdi kendin düşüp ağlama lüksün yok. Derslerinden olabildiğince yüksek notlar almaya çalış. Hatta ile okulunu 4 yıllığa yükseltmeyi hedefle. Sadece okulda anlatılanlar ile kalma. Kendini ekstra çeşitli kaynaklardan geliştir 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir