Yurt Dışında Yazılım Öğrenmek ve Yazılımcı Olmak

Yurt Dışında Yazılım Öğrenmek ve Yazılımcı Olmak

Yurt dışında yazılım öğrenmek ve yazılımcı olup olmaması gerektiğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba abi. Adım Said lise 2 öğrencisiyim. Uzun zamandır babamla birlikte takip ettiğimiz Person of Interest adında bir diziyi izliyorum. Bu diziyi izlemeden de önce bilgisayara ve kodlara ilgim olduğundan bu dizi ile birlikte ilgi ve alakam iyice arttı. Ve babamdan da gelecekte bu ülkenin iyi yazılımcilara, bilgisayar muhendislerine ihtiyacı olacağını söylediğinden bende de bu alana bir yönelme oldu. Ingilizcem b2 düzeyinde ve matematik konusunda iyiyim(hele de denklemler, fonksiyonlar konusunda). Ve bu alanda tıpkı o izlediğim dizideki gibi kodlarla arası iyi olan güzel uygulamalar tasarlayabilen biri olmak istiyorum. Yani eğer yazılımcı olursam en iyisi olma yönünde ilerlemek istiyorum. Sence bu alana yönelmeli miyim? Ve yönelirsem eğitimimi Türkiye’de mi almalıyım? Bir de avrupada bununla ilgili bedava kurslar veriliyormuş diye duydum. Doğru mu? Yani işin kısası bu alana yönelirsem işinin ehli biri olmak ve yaptığım uygulamalarla dünyaya ses getirmek istiyorum. Bu alana yönelmeli miyim? (Tekrar edeyim matematiği gerçekten seviyorum ve b2 düzeyi ingilizcem var)

CEVAP:

Yazılım Öğrenmek

Uzun zamandır böyle bir soruya hasret kaldım. Bir ara çok sık öğrenmek ve başarmak için her şeye hazır kardeşlerim sorular soruyordu ve mutlu oluyordum. Fakat son zamanlarda “bunu öğrenmek istemiyorum” yada “matematiğim, İngilizcem kötü nasıl bilgisayar mühendisi olucam” tarzında sorular gelmesinden yoruldum.

Bu nedenle seninde matematiği ve İngilizceyi sevmen, bunun neticesinde yazılımcı olmak konusunda soru sorman hoşuma gitti. Bence yazılımcı olmalısın. Hem matematiği seviyorsun hemde İngilizceyi. Bu ikisi yazılımcı olmak konusunda okullarda öğretilen en önemli dersler.

Ailenin destek vermesi yada vermemesi çok büyük bir avantaj yada dezavantaj değildir. Benim ailem hayatım boyunca bana “şunu yap, bunu yap” demedi ve kendi kendimi geliştirdim, geliştirmeye de devam ediyorum. Çünkü yazılım, aşkla ve tutkuyla yapıldığı sürece yapılması mümkün olan bir şeydir. Ailenin buna destek vermesi ise yazılım aşkında ve tutkusunda bocaladığınız dönemlerde size sadece dayanak olur, yazılımcı olmanızı sağlamaz.

Yurt Dışında Yazılım

Yazılım çağımızın ve geleceğimizin mesleği. Dolayısıyla her gelişmiş yada gelişmek isteyen ülke yazılıma kesinlikle destek vermesi gerektiğini biliyor. Bizim ülkemizde ise yazılım öğrenmek dediğimizde ağırlıklı olarak kursların gelir kapısı haline gelmiş durumda.

Yurt Dışında YazılımDuyduğun şey doğru. Ülkemizin kurslarında 10 bin TL ‘ye yakın yazılım eğitimi verilirken, Avrupa ülkelerinde Türkiye ‘nin halk eğitim kurslarında verilen eğitim gibi ücretsiz olarak veriliyor. Yani bizim ülkemizdeki ücretsiz halk eğitim kurslarında “bakın bunun adı bilgisayar, bunun adı klavye” diyerek bilgisayar öğretilirken, Avrupa ülkelerinde halk eğitim kurslarında isteyen herkes ücretsiz olarak yazılım eğitimi alabiliyor. Tabi buradan gidip, eğitim alıp, geri dönme şansın yok. Oranın vatandaşı olman gerek =)

Diğer yandan Avrupa ‘da bu iş ülkemizde olduğu kadar ayaklar altında değil. Bir saygı var ve elit bir meslek. Yine Avrupa genelinde yaygın olarak “işini adam gibi yapma” kültürü olduğu için yapılan yazılımlarda ülkemize nazaran çok daha kaliteli oluyor. Kaliteli yazılım yapmak da yazılımı iyi bilmeyi gerektireceğinden, yazılım öğrenme ve kendini geliştirme konusunda en iyi adres Avrupa. Avrupa diyorum ama Avrupa ‘dan da önce ABD var tabi.

Dolayısıyla eğitimi Avrupa ‘da almak hem dil hemde yazılım öğrenmek açısından son derece avantajlı olmayı sağlar. Ayrıca bizim ülkemizdeki şirketler CV ‘nizde Avrupa ‘da bir şirkette yazılım yaptığınızı görürse, CV ‘niz ilk sıralara yerleştirilir.

Tabi bu yurt dışında yazılım öğrenmek konusunu düşük üniversite sınavı puanları, yüksek baba parasıyla gidilebilen yurt dışındaki üniversiteler ile karıştırmamak lazım.

Yazılımcı Olmak

Bu noktaya kadar “yazılımcı olmalısın” dedim fakat göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek var. Sorudan anladığım kadarıyla babanla izlediğin bir diziden ve babanın söylediği sözden etkilenerek “yazılımcı olmak istiyorum” diyorsun. Yani bu zamana kadar yazılıma dair hiç bir şey bilmiyorsun ve yazılım ile ilgili hiç bir girişimde bulunmuş değilsin. Bu açıdan biraz sıkıntı olabilir. Çünkü yazılım, özellikle ülkemizde öğrenilmesi ve yapılması zor olan bir meslek.

Bu nedenle işin içine girdiğinizde “acaba verdiğim emeğin karşılığını alacak mıyım?“, “Sektör bu kadar sıkıntılı iken ben başarılı olabilecek miyim?“, “Başka meslekte çok iyi imkanlara sahip olabilir miyim?“, “Acaba yanlış mı yapıyorum?” gibi sorular her daim kafa kurcalayabilir. Bu yüzden ben her daim yazılım için “adamı vezirde eder, rezil de” derim. Ne yapacağı belli olmaz. Dolayısıyla yazılımı genel olarak beklenti içinde değil, karşılıksız sevgi ile yapmak gerekebilir.

SONUÇ

Benim gönlüm yazılımcı olman doğrultusunda. Fakat sadece matematik ve İngilizce de iyi olman değil, karakter olarak da tuttuğunu koparan, her daim en iyisini isteyen ve en iyisi için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olan bir yapıya sahip olman gerekli.

Mümkünse bu işin eğitimini ABD yada İngiltere gibi bir ülkede al. Yine mümkünse orada bir işte çalış. O zaman Türkiye ‘ye döndüğünde bütün şirketler seni havada kapar (tabi orada çalışmaya başladıktan sonra buraya dönmek istersen …). En kötü ihtimalle de Türkiye ‘deki en iyi üniversitelerden bir tanesine gitmeye çalış. Bunların dışında başarılı olmanın tek ve en zor yolu, kendi kendini geliştirip çok sağlam bir proje yapmak. Bu saydıklarım dışında olduğu taktirde yazılımın vezirden çok rezil etme olasılığı yükselir. Bunları göz önünde bulundurarak “yazılımcı olmak istiyorum” de 😉

Bu soruya cevap niteliğinde bir de bu konuya bakmakta fayda var: Bir Yazılımcı da Olmaması Gereken Özellikler

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir