Yazılımı Öğrenemeyen SEO Uzmanının Sorusu

Yazılımı Öğrenemeyen SEO Uzmanının Sorusu

Yazılımcı olmak istiyorum diyen bir SEO Uzmanının yazılımı öğrenememe ile ilgili ironik sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Kodcu Herif,
Ben SEO Uzmanıyım ve profesyonel olarak SEO danışmanlığı yapıyorum. Ben normalde istanbul üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği bitirdim. Programlama sınavlarımız da vardı. Ve ben hiç sevmezdim, çünkü çok sıkıcı geçerdi bu dersler. Ama ben bir Seo Uzmanı olarak bilişim ile ilgilenen birisinin kod yazabilmesi ve profesyonel olarak yazılım hizmeti verecek ve ya vermek isteyen birisinin de kod yazabilmesi gerektiğine inanıyorum. Dersler sıkıcı geçmesine rağmen ben bir yandan içimdeki istekle gerçekten nasıl yazılımcı olurum sorusuyla araştırmalar yapıp durdum. Okulda projeler yaptım, videolu dersler izledim vs., Ama ben nedense yazılımın mantığını öğrenemedim. Yani algoritmadır, değişkenlerdir, iftir, fordur vs. hepsini biliyorum, AMA BEN MANTIĞINI ANLAMADIM be Kodcu Herif. Yani mantığını anlarsam sanki gerisi gelecek gibi ama ben nedense mantığını anlamadım. NErde yanlış yanlış yaptım acaba?

Gerçekten samimi ve istekli bir şekilde senden bana yardım etmeni istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim 🙂

CEVAP:

Öncelikle soruyu soruş şeklin çok hoşuma gitti =) Gerçekten samimi ve içten bir soru olmuş. Aynı samimiyet ve içtenlik ile cevap vermeye çalışıcam 😉

Bende SEO’culuk Yapamıyorum =)

Samimi ve içten bir cevap yazıcam demiştim. Bu nedenle aynı şekilde bende bir itirafta bulunucam =) Türkiye ‘de SEO kelimesinin ilk duyulduğu yıllarda, bir forum sitem vardı. Klasik yöntemler ile ziyaretçi çekmeye çalışıyorduk. Fakat bazı konulara bir bakıyordum çok yüksek ziyaretçi alıyordu. Sonra bir bakıyordum bunun nedeni hit bir aramanın Google ‘da ilk sıralarda çıkmasından kaynaklanıyormuş. Bende bu tarz kelimelerde nasıl ilk sıralara çıkarız diye araştırmaya ve deneme yanılma yöntemleri uygulamaya başladım.

SEO UzmanıBir süre sonra baktım diğer internet sitelerinde SEO kelimesi sık sık geçmeye başladı. Meğer öğrenmeye çalıştığım şeyin adı SEO ‘ymuş. Tabi çok muazzam şekilde üstüne düşmedim. Yazılım kadar SEO ile uğraşsam belki de Türkiye ‘deki sayılı SEO ‘cuların arasına adımı yazdırırdım. Yine de SEO ile ilgili makaleleri karıştırdığımda hep bildiğim şeyleri görmek, ben SEO ‘cuyum diyen kişilerin anlattıklarını dinlediğimde hep bildiğim şeyleri duymak aslında SEO konusunda para kazanacak seviyede olduğumu düşünmeme neden oluyor.

Tüm bunlara rağmen sık sık bana SEO işi geliyor fakat yapmıyorum =) SEO konusunda çalışan firma sahibi arkadaşıma paslıyorum SEO işlerini. Bunun nedeni Google ‘ın sürekli güncellemeler yaparak sitelerin sıralamasını değiştirmesi ve arka sayfalara atması. Netice olarak müşterilerin çıkaracağı arızayı düşünüp uğraşmak istemiyorum. Yoksa 1 yılda altıma son model standart bir araba çekerdim =) Kısmet bakalım, ileride bir zaman diliminde bu işi yapmak aklımın bir köşesinde duruyor. Şimdilik SEO bilgimi kendi sitelerim için uygulamaya çalışıyorum.

Yazılımcı Olmak İçin Nerede Yanlış Yaptın?

Bana göre hiç bir yerde yanlış yapmadın sevgili dostum =) Sen elinden geleni yapmışsın. Uğraşmışsın, çalışmışsın fakat olmamış. Bir makalemde de belirtmiştim. Bir konferansta bir dinleyici konuşmacıya sorusunda şu cümleyi kullanıyor: “Ben grafikerim. Yazılımcı olmayı çok istedim, çok uğraştım fakat en sonunda yazılımcı olmak için yeteneğimin olmadığını anladım“. O makalemde “yazılımcı olmak için yetenek diye bir şey yoktur, önemli olan çalışmaktır” diyorum ama şöyle de bir gerçek var ki herkes her şeyi kesinlikle öğrenebilir yada yapabilir diye de bir şey yoktur.

SEO YazılımYazılım ve bir şeyler üretme aşkımdan tamamen kendimi soyutlayıp yazılıma bakacak olursam yazılım gerçekten yapılacak iş değil, tam deli işi. Uğraşman gereken sayısız sorun ve öğrenmen gereken şey var. Tüm bunların neticesinde, özellikle Türkiye ‘de elde ettiklerine bakacak olursak yazılım ile uğraşmak yada uğraşmayı istemek gerçekten akıl karı değil. Ben yazılımcı olmaya harcadığım emeği okul hayatımda harcasam kesinlikle okuduğum okullarda okul birincisi olurdum, şu anda da çok daha farklı bir sektörde sağlam paralar kazanıyor olabilirdim. Karşılıksız yani platonik bir sevgi gerektiriyor yazılımcı olmak. Çünkü senin ona harcadığın zamana, gösterdiğin çabaya karşılık o sana aynı oranda karşılık vermeyebiliyor.

SEO’cunun Yazılım Bilmesi Şart mı?

Sen SEO Uzmanı olarak yazılımı bilmen gerektiğine yada bilinmesi gerektiğine inandığını söylemişsin. Fakat ben buna katılmıyorum. Zaten dediğin gibi senin bir sıfatın var; SEO Uzmanı. Buna ek olarak sıfat kazanmak istemen artı olur ama şart değildir. SEO uzmanıyım diyorsan bir kere en azından HTML ve CSS biliyorsundur. SEO ‘da çünkü bu dilleri bilmek önemli. SEO’cu olmak için yazılımcı olmak yada yazılım bilmek şart diye bir şey yok. Ha elbette olan noktalar var ama bunlar SEO yapmaya engel değil.

SONUÇ

İlle de ben yazılımcı olmak istiyorum diyorsan da her zaman verdiğim tavsiyeyi vericem; yapmaktan zevk alacağın bir yazılım projesi bul ve onu tek başına yapmaya çalış. Baktın olmuyor, o zaman William Shakespeare ‘in kendisine şiir yollayan bir şemsiye tamircisine verdiği cevabı hatırla: “Dostum siz şemsiye yapın, Hep şemsiye yapın, Sadece şemsiye yapın.

Dostum siz SEO yapın, Hep SEO yapın, Sadece SEO yapın. =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir