Yazılımda Üşengeçlik ve Aşırı Özgüven Sorunu

Yazılımda Üşengeçlik ve Aşırı Özgüven Sorunu

Yazılım ile uğraşan bir kardeşimizin yazılım konusunda üşengeç olması hakkında sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba aslında benim bir sorum yok problemim var.Problemi düzeltmek için sizden bir yardım istiyorum.Bn yazılımı çok severim,mantığı yazılımda çok iyi kullanırım.Yaşıtlarıma göre C#da çok üst düzeyim benim yşamıad benim gibi mantık kuranı görmedim vardır tabiki ama şuan görmedim.Benim şöyle bir sorunum var aklıma bir proje geliyor.Projenin kodlarını kafamda tasarlıyorum diyorum şunu şu kodla oraya bağlasam sonra o dosyayı şuraya çıkarsa sonra ordan verileri çekerim vs. programın sistemini düşünüyorum,sisteminin yanında kodlarınıda full düşünüyorum.Kodlarında o kadar doğru olduğuna eminimki sorunda burda programı kafamda bitirdiğim için hiç kodları yazasım içimden gelmiyor.Diyorum yapsam ne oluyor yapmasam ne olur sanki bana madalya vericekler.Kısaca sorunum projelerin sistemleriyle beraber kodalrını tasarlıyorum ama programı yapmak için kodları programa yazamaya gelince üşeniyorum.En son CCleaner tarzı bir sistem temizleyici programı yapıyordum üşengeçlikten yarıda bıraktm.Yardımınızı bekliyorum.İyi Günler

CEVAP:

Bana kalırsa buradaki asıl sorun üşengeçlikten ziyade aşırı öz güven. Elbette etrafında yazılım konusunda senden daha iyi olmayan vardır fakat bu senin yazılım konusunda muazzam bir noktada olduğunu göstermez =) Ben şu anki bilgimin yarısında bile değilken etrafımda yazılım konusunda hiç bir şey bilmeyenlerin olduğu bir yerde kendimi yazılım uzmanı zannedip çok bir b.k biliyorum zannederdim. Fakat zamanla yazılımcı arkadaşlar edindikçe yada internette araştırmalar yapıp, oradaki konulara verilen cevapları görünce “lan ben aslında bir b.k bilmiyormuşum” dedim yazılıma ilk başladığım dönemlerde.

Proje Hazırlama

Proje HazırlamaBen yazılıma ilk başladığım dönemlerde “yazılım bilsem mutlaka kendi blog sitemi yazarım” demiştim. Fakat yazılımı öğrendikten sonra “ne gerek var, vakit kaybı, zaten kaliteli hazır sistemler var” diyorum. Yine benzer bir şekilde bir sektöre yönelik yazılıma başladım, yaptım yaptım, tam yarısına geldim sonra “Amaaan, mevcut şeylerle de bu yapılır, bu kullanılmaz” dedim bıraktım. Fakat ondan sonra her önüne gelenin yapamayacağı ve kullanılacağını düşündüğüm projelerde yapıp bitirdim.

Bu nedenle proje hazırlama sürecine geçmeden önce başlayacağın projeye bir amaç vermelisin. Yani “bu projeyi bitirirsem ne olacak?” sorusunu projeye başladıktan sonra değil başlamadan önce sor ve ardından kendine cevaplar ver. Eğer peşinden koşmanı, bitirmek için çabalamanı sağlayacak cevaplar vermiyorsan hiç başlama.

Para bütün üşengeçliği insanın üstünden alan en büyük nedendir. Öyle ki ailenizden biri size “kalk, bakkala git 2 ekmek al” dese üşengeçlikten parmağınızı bile kıpırdatmak istemezsiniz. Fakat “Al şu 50 lirayı, bakkala git, 2 ekmek al, üstü sende kalsın” denildiğinde koşa koşa gidersiniz =) Bu nedenle para kazanılacak bir proje hazırlama imkanına da sahipsin.

Proje Örnekleri Bul

Eğer peşinden koşacağın, bitirmek için çaba göstereceğin projeler bulamıyorsan proje örnekleri ara. Kafana yatan, yapmaktan zevk alacağın proje örneklerini hayata geçirmeye çalış. Yaptığın yada yapmaya çalıştığın projeler bir noktadan sonra sana çok basit geliyorsa sende zor projelere yönel. Yazılımda zorluğun sınırı yoktur. Git mesela kendi kendine, ayrıntılı bir muhasebe programı yaz bakalım kafanda kurup yazabilecek misin veya alternatif bir excel programı yaz bakalım yazabiliyor musun …

Diğer yandan yazılım her zaman kafanda yaptığın sonuçları vermez. Belki kafandaki kodu yada yöntemi yapmaya çalıştığında hata alacaksın veya yapamayacaksın. Bir kafandakileri koda dök bakalım, kafandaki sonucu verecek mi 😉

SONUÇ

Yanlış anlama kardeşim. “Sen aslında hiç bir şey bilmiyorsun, bildiğini zannediyorsun” kesinlikle demiyorum. Sadece fazla kendine güveniyorsun. Kendine güvenmek iyidir fakat fazlası zarardır. Bu fazla güvende sana zarar veriyor, belki de çok daha fazla gelişmene engel oluyor. Yazılımda öğrenmenin sınırı yoktur. Mevcut bilginle yapacakların sana sıkıcı geliyorsa yada yapmaya çalıştığın şeyin basit olması bir noktadan sonra bırakmana neden oluyorsa daha zor konulara yönel.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir