Bir Yazılımcı da Olmaması Gereken Özellikler

Bir Yazılımcı da Olmaması Gereken Özellikler

Türkiye’de yazılımcı olmak yazı dizisinde de dolaylı yollardan anlattığımızı bu yazı da direk yoldan anlatalım dedik. Maddeleriyle hangi özelliklere sahip kişilerin yazılımcı olma konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacağına beraber bakalım.

Çok Fazla Sosyalseniz

Burada ki sosyallik sabahtan akşama kadar Facebook’tan, Twitter’dan, Vine’dan, Instagram’dan çıkmadan bilgisayar başında oturmak değil. Onlar sanal sosyallik, dolayısıyla yalan sosyalliktir.

Eğer bir arkadaşınız aradığında ve sizi dışarıda gezmeye tozmaya çağırdığında bunu düşünmeden kabul ediyorsanız, hafta başından hafta sonuna kadar arkadaşlarınızla geçireceğiniz zamanlar önceden planlanmışsa yazılımı unutun. Çünkü yazılımcılık her an boşmuşsunuz gibi rahat davranabileceğiniz bir iş değildir.

Zoru Görünce Kaçıyorsanız

Bir çok kişinin yazılıma heves edip, kısa sürede bırakmasının ana nedeni budur. Piyasada yapılan işlere ve dönen paralara bakıp gaza gelinir. Yapmak istediği bir şeyi yapamayınca yada öğrenmekte zorlanınca hemen vazgeçer. Eğer karşılaştığınız bir zorluğun daha çok üstüne gidip onu çözmek için hırs yapacak bir yapıya sahip değilseniz yazılımcılığı unutun.

Kolaya Kaçarsanız

Piyasada, yazılımı öğrenmeye çalışan yada kendisine “yazılımcıyım” diyen kardeşlerimin çoğu hazır kodlar ile bir şey yapmaya çalışır. Forum yada blog sitelerinde verilen kodları incelemeden, neyin nasıl yapıldığına bakmadan, kopyala/yapıştır yaparak bir şey yapmaya çalışılır. Bu şekilde yazılım öğrenmeye çalışmanın yada “ben yazılımcıyım” demenin hiç bir mantığı yoktur.

Elbette bir sitede yapmayı düşündüğümüz herşeyi sıfırdan kendimizin yapması ciddi zamana mal olur ve hazır kodlardan yararlanmak gerekebilir. Fakat en azından o hazır kodları inceleyerek neyin nasıl yapıldığının öğrenilmesi gerekir. Aksi taktirde yazılımcı olduğunuzu iddia etmeniz sadece kendinizi ve başkalarını kandırmaya çalışmak anlamına gelir.

Fazla Vaktiniz Yoksa

Yazılım VakitYazılım çok ciddi vakit isteyen bir şeydir. Özellikle günümüzde iş/okul gibi günümüzün ciddi bir bölümü işgal eden unsurlar varken, kalan bir kaç saatide başka işlere ayırmanız gerekiyorsa ve yazılımla ilgilenecek vaktiniz kalmıyorsa, yazılımcılık düşüncenizi rafa kaldırın. Çünkü yazılım öğrenmek yada uğraşmak çok ciddi bir zamana ihtiyaç duyar.

Çok Para Kazanmak İçin Yazılımcı Olmak İstiyorsanız

Türkiye’de Yazılımcı Olmak yazı dizisinde de belirttiğimiz gibi, eğer yazılımcılığı sadece çok para kazanacağınızı düşünerek yapmak istiyorsanız büyük hayal kırıklığına uğramanız muhtemel. Yazılımı çıkar amaçlı değil, öğrenmek ve bir şeyler üretme hevesiniz olduğu sürece öğrenebilirsiniz. Aksi taktirde kısa sürede sıkılır ve bırakırsınız.

Bilgisayar Bilginiz Taş Devri Dönemine Aitse

Bilgisayar bilginiz temel seviyelerdeyse, karşılaştığınız ufak bir sorunu kendiniz çözemiyor ve en yakın bilgisayarcıya koşuyorsanız yazılım size uzak. Önce bilgisayarı iyice bir tanımalı, ondan sonra yazılıma merak salmalısınız.

Araştırmayı Bilmiyorsanız

Bir yazılımcıda olması gereken temel özellik araştırmayı ve aramayı bilmeli. İhtiyaç duyduğu bilgiye ulaşabilmeli. Zira yazılım öğrenmeye çalışan bir kişinin çok fazla araştırma yapması gerekir. Özellikle kutsal arama motoru Google’da kolaylıkla aradığı şeye ulaşabilmesini sağlayacak yolları izleyebilmeli.

Maalesef Türkçe kaynak sıkıntısının olduğunu çoğu kişi biliyor. Bu nedenle İngilizce kaynaklardan da en azından Google Translate’te çeviri yaparak ihtiyacı olan bilgiyi temin edebilmeli ve temel düzeyde İngilizce bilmeli. Yoksa çok sıkıntı çekmek ve bu temel sıkıntıyla başa çıkamayıp yazılımı bırakmak çok daha kolay hale gelir.

Öğrenmeye Meraklı Değilseniz

Yazılım çok fazla şey öğrenmeyi ve çok fazla şey bilmeyi gerektirir. Eğer bir şeyleri öğrenmeye karşı ciddi bir hevesiniz yoksa ve öğrenmekte sıkıntı çekiyorsanız yazılım gibi öğrenmesi zor bir şey sizin kaleminiz olmayabilir.

Oyun Oynamadan/Dizi İzlemeden Duramıyorsanız

Yine “Fazla Vaktiniz Yoksa” maddesiyle bağlantılı olarak zaten günümüz şartlarında işten/okuldan çok fazla vakit kalmıyor. Geriye kalan sınırlı vakti oyun oynayarak yada dizi izleyerek geçiriyorsanız ve bunlara bir sınırlama koyamıyorsanız yazılımın ihtiyaç duyduğu zamanı ayıramazsınız. Zira benim izlemek istediğim bir sürü dizi, oynamak istediğim bir sürü oyun var fakat yazılıma gereken vakti ayıramayacağımın bilinciyle bunları minimum seviyede tutmaya özen gösteriyorum.

Ciddi Dikkat Sorununuz Varsa

Yazılımcılık çok dikkat gerektiren bir iştir. Hatta bu nedenle bir çok yazılımcı dikkatleri dağılmasın diye gece yarısından sonra çalışmayı sever.

Eğer bir şeyle uğraşıyorken Facebook’ta bildirim geldiğinde o işi bırakıp o bildirime bakacaksanız, yok kuş öttü, yok böcek osurdu gibi nedenlerle dikkatiniz dağılacaksa yazılım gibi çok ciddi dikkat isteyen bir iş sizin için zor olabilir.

SONUÇ

Hep yazılımın kolay olmadığından bahsediyoruz. Buda bazı kardeşlerimizden “şevkim kırıldı” tarzında yorumların gelmesine neden oluyor. Yazılımın zor olduğunu söylüyoruz çünkü kolay değil. Kolay dememiz neticesinde “bak kolaymış, hadi yazılımcı olayım” diyen kardeşlerimiz yazılıma adım attıktan sonra zor olduğunu görecek ve bu sefer bizim kendilerini yanlış yönlendirdiğimizi düşünecek. Yazılarım vesilesiyle kimsenin ne şevkini kırmak isterim nede kimseye boş umut vermek isterim. O yüzden ihtiyacınız olan şey benim yönlendirmelerim değil, içinizdeki bir şeyi başarmaya ve öğrenmeye olan açlığınızdır 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir