Yaratıcılık ve Yüksek Hayal Gücüne Sahip Olmak

Yaratıcılık ve Yüksek Hayal Gücüne Sahip Olmak

Bilgisayar Mühendisliğinde okumak için yaratıcılık ve hayal gücüne sahip olmak ile ilgili soru soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba

Direk konuya giriyorum. Ben ve benim gibi kitaplardan internetten bilgisayar mühendisliğini araştıra arkadaşlarımızın her zaman gördüğü :

-Yaratıcı
-Yüksek Hayal Gücü

bu iki şey kesin her yerde oluyor.
Şimdi; bir arkadaşım varki -oda bilgisayar mühendisliği istiyor ben hazırlıktayım şu an- onunla ne zaman konuşsam kendimin ot gibi yaşadığını düşünüyorum. Yaptıkları uğraştıkları yaratıcılığı kendimi boş hissetmeme neden oluyor. Bu sebepten dolayı kendime acaba benden mühendis olur mu sorusunu yöneltiyorum sürekli ama cevap yok. Soru biraz kişisel oldu – sorum bilgisayar mühendislerinde gerçekten olması gereken vasıfları merak ediyorum ve bu vasıflar bizde yoksa kendimizde oluşturabilir-geliştirebilir miyiz?

CEVAP:

Yaratıcılık

Yazılım yada bilişim ile ilgilenen kişilerin en çok yaptığı şey sorun çözmektir. Çünkü bir yazılım projesi yapacak olduğunuzda, düz yazı yazar gibi yazıp hiç bir sorunla karşılaşmama ihtimaliniz neredeyse imkansızdır. Sürekli karşınıza sorun çıkar ve sürekli bu sorunları çözmek durumunda kalırsınız.

Dolayısıyla bir sorun çözmedeki en büyük unsur yaratıcılık vasfına sahip olmaktır. Eğer yaratıcılık yönünüz iyi değil ise sorunlara pratik çözümler üretemezsiniz.

yaratıcılıkYaratıcılığı geliştirmek için, proje örnekleri inceleyebilirsiniz. Mesela bir yazılım projesi örneği bulun ve inceleyin. Nerede ne yapılmış, nasıl yapılmış bunlara bakın. Ardından şu soruları kendinize sorun; “Daha iyi nasıl yapılabilirdi? Bu kullandığı özellik yerine projeden daha fazla verim alınabilmesini sağlayacak ne kullanılabilirdi?” gibi sorular sorun.

Bulduğunuz ve incelediğiniz proje örnekleri size bir çok konuda yaratıcılık sağlar. Bu projelerde kullanılan yöntemleri ve çözümleri ileride kendi uğraştığınız projelerde de kullanırsınız. Tabi mutlaka projeleri olduğu gibi kafanıza sokmayın. Geliştirmeye çalışın.

Hayal Gücü

Hayal gücü de yaratıcılık ile bağlantılıdır. Fakat hayal gücü bir sorun çözmekten ziyade bir şeyin nasıl daha iyi olabileceği konusunda fikirler bulmanızı ve projeler üretmenizi sağlar. Buda yapılan bir işin geliştirilmesi ve daha iyi olması için gerekli bir vasıftır.

Hayal gücünü geliştirmek için benim tavsiyem hikaye kitapları okunması. Çünkü hikaye kitaplarında sürekli bir kişi, bir mekan, bir karakter yazıyla anlatılır. Sizde onu hayal edersiniz. Kitapta yazan özellikleri kafanızda canlandırır ve o mekanı, karakteri beyninizde oluşturur yani hayal edersiniz.

Neticede herkes bir hayal kurma yeteneğine sahiptir fakat yaşadığımız dünyada sanki hayal kurmak suçmuş gibi bir hava var. Mesela “Çok param olacak” dediğinizde “hayal kurma” denilir. Halbuki hayal kurmak kadar güzel bir şey yokken bunu sizden mahrum bırakmaya çalışarak size en büyük kötülüğü yapmış olduklarının farkında bile değillerdir.

Her şey bir hayal ile başlar. Bütün büyük başarılar tesadüf değildir, önceden hayal edilmiş, planlanmış ve inanılmıştır. Tabi hayallere körü körüne bağlanmak, gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakmakta sakıncalıdır ki büyük hayal kırıklıklarına yol açarlar ve ciddi zararlar verirler. Neticede bütün hayallerin gerçekleşme ihtimali garanti değildir.

Martin Luther KingBu kadar “hayal“den bahsetmişken Martin Luther King ‘i de anmamak ayıp olur =) Amerika’da yaşamış Afrika kökenli, siyahi papaz Martin Luther King, Amerikan yurttaş hakları hareketi önderliğini yaptı. 1963 yılında yapılan “İş ve Özgürlük İçin Washington’a Yürüyüş” adlı yürüyüşte Amerika’nın efsane başkanı Lincoln anıtının önünde “Bir Hayalim Var” başlığı altında bir konuşma yaptı. Hayali ise özetle Amerika’daki siyahi vatandaşların, beyazlar ile eşit şartlarda yaşaması ve ayrımcılık görmemesiydi.

O dönem için bu çok zor görünse de, bugün geldiğimiz noktada Amerika’nın başkanın 2 seçimdir siyahi olmasında Martin Luther King ‘in hayalinin de payı var diyebiliriz.

SONUÇ

Biraz empati yapalım ve kendimizi bir şirket sahibinin yerine koyalım. Bilişim ve yazılım gibi işlerde çalışacak kişilerin sürekli sorunlarla karşılaşması ve bu sorunlara çözüm bulması gerektiğini düşünürsek, karşınıza sürekli sorun aktaran mı yoksa çıkan sorunları çözen yada çözüm önerileriyle gelen kişileri mi tercih ederdiniz … Cevabı çok açık. Bunun yanı sıra hayal gücünü kullanarak şirketin daha çok paralar kazanmasını sağlayacak projelerle gelen birisine sahip olmak bütün şirket sahiplerinin isteyeceği bir unsur. Tabi bazı büyük şirketlerde hiyerarşi ve ego nedeniyle olmayabiliyor, o ayrı. Fakat çalıştığınız şirket için olmasa bile kendiniz için bir proje bulabilir ve maddi anlamda çok iyi durumlara gelebilirsiniz.

O yüzden bir hayal gücü ve yaratıcılık konusunda kendinizi sürekli geliştirmeye çalışın. Hayal kurmaktan, düşünmekten, denemekten korkmayın. Sürekli okuyun, araştırın ve üretin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir