Sözelci Olup Yazılımcı Olmayı İstemek

Sözelci Olup Yazılımcı Olmayı İstemek

Sözel bölüm okuyup yazılımcı olmak isteyen kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Selam olsun hocam. Yaşımda 18 liseyi bu yıl sözel bölümünden bitirdim. yaklaşık 1-1 buçuk haftadır web tasarım-yazılım (bende pek bilmiyorum) ile ilgileniyorum. internet yardımıyla html ve css dillerini öğrendim. php diline geçeceğim. soruma gelince; bu şeyi cidden çok sevdiğimi fark ettim. lisede bitirdiğim bölüm dolayısıyla üniversitede gerekli bölümü okuyamayacağımdan eminim. ingilizce bilmiyorum, matematik bilgimde sayı saymayı geçmez. ileride bu işi yapmak istiyorum. alakalı üniversiteden mezun olmadan bu işi yapıp hayatımı bundan kazanabilirmiyim?

not: bilgisayar için programlama v.b. istemiyorum yapmak istediğim iş sadece web üzerine olmalı.

CEVAP:

HTML ve CSS Öğrenmek

Gelen sorular arasında bu tarz sözlere çok takılıyorum. Sadece “1-1 buçuk hafta kadar web tasarım-yazılım ile ilgilendim” diyorsun ve “html,css öğrendim” diyorsun. Ben 10 yıldır yazılım ile uğraşıyorum ama daha hiç içime sinerek “yazılım öğrendim” diyemiyorum. “HTML ve CSS kolay öğrenilemeyecek, zor bir şey” demiyorum ama yinede 1-1 buçuk hafta gibi bir sürede öğrenilecek bir şey değil. Bir şey için “öğrendim, yazılımcıyım, web tasarımcıyım, yazılım uzmanıyım” ve benzeri ifadeler kullanabilmeniz için hiç bir yardım almadan kendi kendinize yapabiliyor olmanız gereklidir.

Bu konuya takılıyorum çünkü sürekli yazılarımda belirttiğim gibi iki kod öğrenen, basit bir şey yapabilen herkes o alanda kendisini uzman, bilen kişi ilan ediyor. Sonra bildiğini zannedip bir iki iş alıyor, işi batırıyor, piyasada bu işe yıllarını veren web tasarım ve yazılımcılara güven azalıyor. Yapmayın bunu gençler. Bu sektörde her daim öğrenilebilecek şeylerin olduğunu, kendinizi geliştirmenin sınırının olmadığını unutmayın. Ben bu sektörde 10 yıldan fazladır varım, Kodcu Herif ‘te binlerce kişiye yardımcı oldum, ben bile hala kendim için “uzmanım” kelimesini kullanmıyorum.

Diğer bir mesele, daha önce yazılarımda, yazılıma html ve css ile başlamanın faydalı olacağını söyledim. Çünkü html ve css hem kolaydır hemde eğlencelidir. Yaptığınız şeylerin çıktısı görseldir. Size “X satırında hata var” demez. Algoritma kurmak zorunda değilsinizdir. Mantığınızı çok fazla zorlamaz. Yazılımda bu işler tam tersidir. Html ve Css ‘de eğlenceli gelen bütün unsurlar yazılımda yoktur. O yüzden html ve css yapabiliyorsanız, bu kesinlikle yazılımda yapabileceğiniz anlamına gelmez. Ben mükemmel web tasarımlar yapabilen fakat iş yazılıma geldiğinde “yazılım yapmak istedim ama başaramadım, bana göre değil” diyen çok kişi tanıdım.

Matematik ve İngilizce

İngilizce bilmekYine yazılım söz konusu olduğunda matematik ve İngilizceye dair çok şey yazdık. “Yazılımcı olmak için matematik ve İngilizce gerekli değil” dersem yalan olur. Fakat mükemmel bir matematik ve İngilizceye de ihtiyacınız yok.

Matematik ile yazılım birbirine çok fazla benzer. Matematikte de, yazılımda da karşınıza çözmeniz gereken sorunlar çıkar. Dolayısıyla matematiksel zekanızın olması, yazılımsal zekanızın olduğunun bir göstergesidir. Okul hayatınızda matematikten düşük not almanız sizin matematik zekanızın olmadığını göstermez. Belki matematiği çok iyi yapma potansiyeline sahip birisinizdir fakat yapmak istemediğiniz için yada hocalarınızın sizi yönlendirme konusunda kabiliyetsiz olmasından dolayı yapmamışsınızdır. Bu nedenle okul hayatınızdaki notlarınıza bakarak matematikte kötü olduğunuzu düşünmeyin. Gerçekten isteyerek, inanarak, ön yargısız çalışmanız durumunda yapıp yapamayacağınızı görün. Eğer gerçekten inanarak, isteyerek ve ön yargısız matematik ile uğraşırsanız ve yapamazsanız o zaman yazılım konusunda işinizin zor olduğunu söyleyebilirim. Çünkü dediğim gibi matematik ile yazılım birbirine çok benzer.

Yazılım öğrenmek yada yapabilmek için İngilizcenin gerekliliği ise ortada. Yazılım dillerini geliştirenlere baktığınızda hemen hemen hepsi Amerika ‘da yani İngilizce konuşan kişiler. Yazılım geliştirme programlarının hemen hemen hepsi İngilizce. Yazılım ile ilgili kaynakların çoğu İngilizce. Bir yazılım dili, yazılım geliştirme programı yada kaynak bir Türk tarafından yapılsa bile olabildiğince çok insanın kullanması istenildiğinde İngilizce olmak zorunda. Çünkü dünyanın en çok konuşulan dili İngilizce. Şartlar böyle iken, yazılımı daha etkin kullanabilmek ve öğrenebilmek için İngilizce ister istemez zorunlu oluyor. Tabi mükemmel İngilizce bilmek gerekmiyor ama en azından yazılımda bir şey yapmak isteyip, bir hata ile karşılaştığınızda, bunun cevabını büyük ihtimalle İngilizce kaynaklarda bulabiliyorsunuz ve orada yer alan cevabı az çok anlayabiliyor olmanız gerekli.

Web Yazılımdan Para Kazanmak

Web Yazılımdan Para KazanmakYazılımdan para kazanmak, özellikle de web yazılımdan para kazanmak konusunda her daim karanlık bir tablo çizmek istemiyorum fakat tablo ne yazık ki karanlık. Her geçen günde kararmaya devam ediyor. Çünkü piyasaya çok fazla bir şey bilmeyip bildiğini zanneden ve söyleyen kişiler çıkıyor. Bu kişiler piyasayı düşürdükleri gibi, bir güvensizlik ortamı oluşturuyorlar.

Web yazılımcı olman durumunda senaryoyu yazayım; Öncelikle web yazılımcı olduktan sonra sana iş yağmayacak. Web yazılımcı olduğunu söylemen durumunda bir sürü kişi web sitesi yaptırmak istediğini söyleyecek ama bunlardan çok azı web sitesi yaptıracak. Bir noktadan sonra web sitesi yaptıracağını söyleyip vazgeçenler nedeniyle o kadar fazla hayal kırıklığına uğrayacaksın ki, artık web sitesi yaptırmak isteyen birinin sözlerini sallamamaya başlayacaksın. Yaptıranlarda istekleri ve kaprisleriyle seni canından bezdirecek.

Bir firmada web tasarımcı olarak çalışman için ya diplomana bakacaklar yada senden hem web tasarımcı, hem yazılımcı, hemde grafiker olmanı bekleyecekler. Bu iki şarttan birini sağlasan bile aldığın maaş asgari ücretten hallice bir ücret olacak. İşin yüzde 90’ını sen yapacaksın, paranın yüzde 10’unu sen alacaksın.

SONUÇ

Ben 10 yıldır web yazılımcıyım. Artık jübilemi yapmaya yaklaşıyorum. Son bir yazılım projesi yapıyorum, ondan sonra bir daha yeni bir yazılım projesi yapmayacağım. Çünkü müşterilerin yarattığı sıkıntılardan da, 3 kuruş para kazanıcam deyip 30 kuruşluk iş yapmaktan da yoruldum. Web yazılımcı olmak başka, web yazılımdan para kazanmak başka bir meziyet. Eğer web yazılımcı olmanın yanı sıra web yazılımdan para kazanmak için ihtiyaç duyulan meziyetlere sahipseniz web yazılımcı olun. Yoksa bu meslek sizin için işkence olur.

Netice olarak sözelci olmak yazılımcı olmaya engel değil. Fakat sözelci olduğunuz için “matematik yapamam, İngilizce öğrenemem” gibi ön yargılara sahip olursanız bu büyük bir engeldir. Her daim dediğim gibi; deneyin. Denemekten bir şey kaybetmezsiniz. Başarıp, başaramayacağınızı sizden daha iyi hiç kimse bilemez.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir