Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği Arasındaki Kariyer Farkı

Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği Arasındaki Kariyer Farkı

Bu konumuzda Yazılım Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği arasındaki kariyer, vasıf, maaş ve gelecek farklarına dair sorulan soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle merhaba abi bilgisayar bölümü son sınıfım mühendislik istiyorum ama malum eğitim sistemi EML öğrencisi ne kadar MF4 yaparsa o kadarım Müh. olmuycak gibi bende 2 sene yazılım Müh. yöneldim DGS ile 4 sene tamamlama hedefim var + Yabancı dil yada diller öğrenmek , Grafik tasarım öğrenme hedefim var. Şimdi Bil. müh. ile Yazılım Müh. ile vasıf ,maaş, gelecek(işinde yükselme) gibi farklar varmı .
şimdiden teşekkürler iyiki varsın yoksa bunları cevap vericek kimse yok

CEVAP:

Teşekkür ederim kardeşim, sizde iyi ki varsınız =) İyi düşünmüşsün, güzel düşünmüşsün de yanlış bildiğin bir nokta var. Öncelikle 2 senelik yazılım mühendisliği diye bir şey yok. Hatta 2 yıllık mühendislik bölümleri diye de bir şey yok. 2 Yıllık yazılım ile alakalı Bilgisayar Programcılığı var.

İşe Alım Süreci

DBilgisayar Mühendisliğiaha öncede bir kaç soruda belirtmiştim, Bilgisayar Mühendisliğinde yazılım dersleri araç olarak, yazılım mühendisliği bölümünde ise amaç olarak kullanılır. Dolayısıyla siz yazılım mühendisliğinde sadece yazılım ile alakalı konuları ayrıntılı bir şekilde görürken, bilgisayar mühendisliği bölümünde donanım ağırlıklı olmak kaydı ile yazılım dersleri de görürsünüz.

Hal böyle olunca bir bilgisayar mühendisi hem yazılım hemde donanım ile alakalı bir bölümde çalışma imkanına sahipken, yazılım mühendisi sadece yazılım ile alakalı bir bölümde çalışır. Aynı özelliklere sahip bir bilgisayar mühendisi ile bir yazılım mühendisi, yazılım işi için başvuruda bulunursa yüksek ihtimal ile yazılım mühendisi işe alınır. Fakat donanım ile alakalı bir işe başvurursa kesinlikle bilgisayar mühendisi işe alınır.

Kariyer ve Vasıf Farkı

Bir firmada bir bilgisayar mühendisi ile bir yazılım mühendisi aynı anda işe başladı diyelim. İkisi arasında hiç bir fark olmaz. Tabi firmanın önem verdiği bölüm, o bölümdekilere yüklediği iş yüküne göre farklı maaş politikaları olabilir fakat sonuçta ikisi de mühendistir. İkisininde firma bünyesinde gösterdiği performansa yada yükselme kriterlerine göre yükselme imkanı vardır.

SONUÇ

Eğitimin ile ilgili yaptığın plan gayet iyi görünüyor. Öyle yada böyle mühendislik bölümüne gidip mezun olmak, yabancı dil yada diller öğrenmek (ki bu dillerden biri kesinlikle İngilizce olmalı), Grafik tasarım öğrenme. Bunlar gayet güzel hedefler. Başarman durumunda da sana iş hayatında ciddi avantaj kazandıracak özellikler. Umarım söylediğini yaparsın ve hedeflerini, hatta daha fazlasını gerçekleştirirsin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir