Proje Hazırlama ve Yaratıcılık

Proje Hazırlama ve Yaratıcılık

Yazılım ile ilgilenen bir kardeşimizin proje üretmek ve yaratıcılık üzerine sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Kodcu Herif.Öncelikle kendimden bahsedeyim.Lise 3 ogrencisiyim kodlama üzerine ortaokul 2 den beri bayağı bir ilgim var c++ indan pythonuna kadar neredeyse hepsini inceledim online ders videolarını izledim.örnek projeleri uyguladim.Fakat kendimde yeni bir proje üretecek yaratıcılık bulamıyorum sanirsam.bu konuda kendimi nasil gelistirebilirim ve geleceğim hakkımda bilgisayar mühendisliği mi okusam yoksa yazılım muhendisligi mi diye düşünüyorum hangisi benim için daha yararlı olabilir?Teşekkürler …

CEVAP:

Açıkçası bu sorunun proje hazırlama kısmı biraz “sayısal lotoyu tutturamıyorum, nasıl tutturabilirim?” gibi olmuş =) Yinede biz cevap vermeye çalışalım.

Proje Hazırlama

Proje üretme yada proje hazırlama olayı için sayısal loto örneğini verme nedenim, çok güzel proje fikirleri bulunması durumunda, aynı sayısal loto da olduğu gibi sizin hayatınızı değiştirecek olmasıdır. O derece önemlidir kaliteli proje fikirleri bulmak.

Tabi bu soruda bahsedilen proje fikirleri bulma konusunu çok kaliteli ve maddi anlamda sağlam para kazanma imkanı sağlayacak proje fikirleri bulma olarak değerlendiriyorum. Zira herkesin aklına basit, daha önce yapılmış, ciddi para kazanma ihtimali düşük projeler elbet geliyordur. Örneğin bir çok kişinin aklına “bir video sitesi kurayım, YouTube ‘tan videoları eklerim, süper olur” yada “bir teknoloji sitesi kurayım, herkes teknolojiyle ilgileniyor, bir sürü ziyaretçi alırım” gibi proje fikirleri geldiğini biliyorum.

Kaliteli Proje Fikirleri Bulma

İster yazılım proje fikirleri isterseniz de ilginç iş fikirleri bulmaya çalışıyor olun. Kendinize sormanız gereken bazı sorular var. Bununla ilgili Proje Hazırlama Öncesi Sorulması Gereken Sorular başlıklı makalemin gayet yararlı olacağına inanıyorum. O makalem daha çok proje hazırlama ile ilgili. Yeni projeler ve iş fikri bulmak için kesinlikle bakmanız gereken şey “ihtiyaç”tır. Yani yapacağınız proje hangi ihtiyacı gideriyor. İnsanların hayatını kolaylaştırıyor mu? Yaşam standartlarını arttırıyor mu? Maddi ve manevi kazançlar sağlıyor mu? gibi sorular sorarak yeni projeler ve iş fikri konusunda kendinize yardımcı olabilirsiniz.

Yeni ProjelerBunun yanı sıra mevcut proje örnekleri incelemenizde faydalı olacaktır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta bu proje örnekleri bire bir olarak alınmamalı. Bizim düştüğümüz hata burada ortaya çıkıyor. Sıkça kullandığım bir proje örneği olan Flappy Bird oyunu çok tutulup sahibine günde 50 bin dolar kazandırınca bir sürü kişi Flappy Bird oyununun aynısını yaptı. Fakat aralarından kayda değer birileri çıkmadı. Flappy Bird oyununun sahibi oyununu kaldırdıktan sonra bir iki tanesi iş yapar gibi oldu ama orijinal Flappy Bird oyunu kadar asla olamadı.

Bu noktada yapılması gereken, bir proje üretemiyorsanız kaliteli proje örneği bulup, o proje örneğinin bire bir aynısını yapmak değil, geliştirmektir. Örneğin Flappy Bird oyununu tekrar ele alacak olursak, oyuna ödüller eklenebilir, kuş uçma esnasında altın yada çeşitli özellikler toplayabilir, arkadaşlarla online olarak oynama imkanı sağlanabilir ve daha bir sürü geliştirme yapılabilir. Ha bu şekilde kesinlikle tutar mı diye soracak olursak yine garantisi yok. Fakat birebir aynısının yapılması durumunda oyunun orijinalinin yakaladığı başarıyı yakalamayacağı kesin.

Yeni İş Fırsatları

Yine yeni projeler ve iş fikri bulma konusunda yeni iş fırsatları çok yararlı olur. Örneğin yapılan yeni bir yasal düzenleme ile işletmelerin zorunlu kullanacağı bir şeyin ilk üreticilerinden olursanız projenizin tutma ihtimali çok daha yüksek olur. Diğer yandan sektörel bir açık görüp onu kapatmaya yönelik bir proje hazırlama da tutma ihtimali yüksek proje fikirleri arasına girebilir.

Bilgisayar Mühendisliği mi Yoksa Yazılım Mühendisliği mi?

Bu soru çok fazla geldi ve bende çok fazla bu soruya cevap verdim. Maalesef, özellikle teknoloji konularında ülkemizde ileriyi görmek zor. Bilgisayar Mühendisi arkadaşlarımla konuştuğumda da benim düşündüğümü söylüyorlar. Ülkede Bilgisayar Mühendisine ihtiyaç yok. Çünkü her sene binlerce Bilgisayar Mühendisi mezun oluyor ve buna karşılık bilgisayar mühendislerine binlerce yeni iş imkanı sunulmuyor. Kargo şirketinde, kargo teslim eden bilgisayar mühendisi gördüm ben. “İş bulamıyorum, nolur bana sizin oradan iş ayarla” diyordu. Yazılım Mühendisi ol desem, kendimi geçtim ülkede mevcut yazılımcıların haline bakarak Yazılım Mühendisliği garanti meslek diyemiyorum.

Tabi bundan 5 sene sonra ne olur onu da bilmiyorum. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki bukalemun gibi sürekli renk değiştiriyor. Yani bundan 10 sene öncesini düşünüyorum da “kesinlikle olmaz” dediğiniz şeyler olabiliyor yada “kesinlikle olur” dediğiniz şeyler olmayabiliyor. O yüzden sen üniversiteyi bitirene kadar Bilgisayar Mühendisliği mi yoksa Yazılım Mühendisliği mi daha çok aranılan meslek olur, öncesinden ön görmek çok zor.

SONUÇ

Proje hazırlamadan girdik, üniversite tercihinden çıktık =) Kısacası kaliteli, çok sağlam para kazanma imkanı sunan proje fikirleri bulmakta, bundan 5-6 sene sonrasını bugünden ön görerek çok para kazanma potansiyeline sahip meslek tercihi yapmakta zor. Yinede bir mühendislik bölümü bitirmeniz durumunda, bitirmeyenlere nazaran çok daha avantajlı olacağınızı da unutmamanız gerek.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir