Yazılım Öğrenme Konusunda Etkili Yollar

Yazılım Öğrenme Konusunda Etkili Yollar

Yeni ve çok önemli bir yaraya daha parmak sokuyoruz gençler: Bir yazılım dilini öğrenmek için en etkili yollar nelerdir? Neler yapılırsa yazılım dili etkili bir şekilde öğrenilir? gibi soruların cevaplarına bakıyoruz.

Önceki “Yazılım Öğrenme Kaynakları” yazımızda yazılımın hangi kaynaklardan öğrenilebileceğine dair bilgiler vermiştik. Fakat bu kaynaklardan herhangi birini seçseniz bile etkili şekilde öğrenmeniz için yapmanız yada yapmamanız gereken şeyler var.

Proje Yapmak Şart

Yine “Yazılım Öğrenmek İsteyen Nereden Başlamalı?” yazımızın Kesinlikle Proje Üretin bölümünde proje üretmenin yazılım öğrenmeye sağlayacağı katkıdan bahsettik. Burada da belirttiğimiz gibi bir yazılım dilini öğrenmenin en etkili yolu basit dahi olsa proje yapmak. Bu nedenle mutlaka kendinize bir proje belirleyin ve onu yapmaya başlayın.

Başlama Sıkıntısı

Bana gelen sorular arasında gözlemlediğim en sık sorun yazılım öğrenmeye başlamak isteyipte başlayamamak. Diyete başlama mevzusu gibi “bu pazartesi kesin başlıyorum” deyip, pazartesi geldiğinde “bu ülkede karıncalara çok zulmediliyor. Çok moralim bozuk, diyete haftaya pazartesi başlarım” diye saçma sapan bahaneler bulup ertelemelerinin sonunun gelmemesi.

Bunun önüne geçmek için yapacağınız proje bir an önce hayata geçirmeyi, kullanmak yada kullanılmasını istediğiniz bir proje olarak belirleyin. Öğrenmeniz için sizi ne motive edecekse onu düşünün. Geniş kitlelere ulaşmak, para, “bak bunu ben kendim yaptım” diyebilmek, bir işe girmek adına referans olması için yapın.

En azından bir işe girmeyi düşünmeseniz bile sektörel bir proje yapmayı ve bunu satmayı düşünebilirsiniz. Örneğin sadece İnşaat sektörüne yönelik bir program yada web yazılım yapabilirsiniz. Projenizi bitirdikten sonra satabilirsiniz. Tabi satabilecek seviyede kaliteli bir yazılım ortaya çıkarmanız gerek. Bu sayede çok daha iyi şekilde yazılımı öğrenmiş olursunuz.

Bakmakla Kalmayın Uygulayın

Kitaptan, kurstan, görsel eğitim setinden, internetten yada okuldan fark etmeksizin yazılımı nereden öğrenmeye çalışırsanız çalışın sadece bakmakla kalmayın.

Okuldan yada kurstan öğrenmeye çalışıyorsanız hocaların anlattığını o anda yada evde tekrar edin. Kitaptan öğrenmeye çalışıyorsanız bir elinizde kitabı tutarken, kitapta yazılanları aynı zamanda yapın Görsel eğitim setinden öğreniyorsanız bir noktada görsel eğitim setini durdurun ve anlatılanları uygulayın. İnternet sitelerindeki yazılı anlatımlardan öğrenmeye çalışıyorsanız kopyala/yapıştır yapmayın, sitede yazanları kendiniz yazın. Kısacası sadece bakmakla kalmayın mutlaka uygulayın. Bakarak yazılımcı olunsaydı, kediler kasap olurdu.

Hata Mesajları Sizin Velinimetinizdir

Hata mesajları bir yazılımcıyı en çok delirten, küfür ettiren durumlardır. Öyle ki bazen yazılımcı yazdığı kodun doğruluğuna o kadar emindir ki bilgisayarın rüşvet isteyen görevli gibi g.tünden hata mesajı uydurduğuna inanır. “Lan parası neyse vereyim, yeter ki çalıştır şu kodu” dersin ama öyle olmaz bu işler.

Hata MesajlarıAslında hata mesajları sizin en değerli yardımcılarınızdır. Öyle ki bundan 10 küsür sene önce yapılan bir proje çalışmadığında bir hata mesajı çıkmıyordu ve projeyi yapan kişi yazdığı bütün kodları tek tek inceleyerek hatayı bulmak zorundaydı. Yazılım o dönemde tam manasıyla deli işiydi. Şimdi yazılım geliştirmek için yardımcı programlar var ve size nerede ne hata yaptığınızı direk söylüyor.

Bu mesajlar Türkçe yama yapılmamış programlarda İngilizce oluyor. İngilizce olması daha iyi çünkü o hata mesajının ancak İngilizce yazılı halini ararsanız çözüm bulursunuz. Yapmanız gereken tek şey hata mesajını kopyalayıp, Google reyizde arama yapmak. Ardından çıkan sonuçları incelemek. İngilizce sonuçlar çıkabilir ve İngilizce bilmiyor olabilirsiniz ama Google translate ile çeviri yaparak en azından çözüm hakkında fikir sahibi olmanız mümkün.

Programlı Çalışın

Yazılım öğrenme süreci keyfi bir süreç değildir. Yani “bugün 2 saat çalışayım, haftaya 1 saat çalışırım” diye bir şey yok. Çok ciddi vaktinizi bu işe ayırmanız gerek. O nedenle sürekli yazılarımda yazılımı para için değil sevdiğiniz için yapın diyorum. Para için yaparsanız ayırmanız gereken o ciddi vakti yazılıma ayırmazsınız. Bu nedenle yazılımı öğrenmekten, bir şeyler üretmekten, yapmak istediğiniz bir şeyi başarmaktan zevk almanız gerekiyor.

Üşenmeyin, Tekrar Tekrar Yazın

Amaann! Daha önce yazdım bu kodu ve öğrendim. Tekrar tekrar yazmaya gerek yok” demeyin. Yapmaya çalıştığınız projede kopyala/yapıştır kullanmayın. Çünkü ne kadar çok kod yazarsanız o kadar az syntax yani karakter hatasıyla karşılaşırsınız. Dolayısıyla

SONUÇ

Daha yazabileceğimiz bir çok unsur var burada. Fakat en temel ve etkili noktalara değindik ki yazı fazla uzamasın. Netice olarak yazılımı öğrenmenin en temel yolu mutlaka bir proje bulmaktan, yapılan projeye başlamaktan, projeyi yapma esnasında üşenmemekten, hata mesajlarını değerlendirmekten ve pek tabi her çalışılan konuda olduğu gibi programlı çalışmaktan geçiyor.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir