Yazılım Mühendisliğinin Her Üniversitede Olmama Nedeni

Yazılım Mühendisliğinin Her Üniversitede Olmama Nedeni

Yazılım mühendisliği bölümünün bütün üniversitelerde olmama nedenini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Ben şimdi lise 2. sınıftayım ama tabi yavaş yavaş üniversitdeki okuyacağım bölümle ilgili araştırma yapmanın vakti geldiğini düşündüm. Benimde kafamda yazılım mühendisliği bölümüne gitmek var fakat yaptığım araştırmada odtü , boğaziçi gibi ünlü ve iyi üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümünü açmadığını gördüm. Ve bu konunun sebebini merak ettim. Böyle iyi üniversiteler neden yazılım mühendisliği gibi günümüzde ve gelecekte önemli bir yer tutacak yazılım mühendisliği bölümünü açmazlar… Şimdiden teşekkürler 🙂

CEVAP:

Yazılım Mühendisliği Her Yerde Neden Yok?

Yazılım MühendisliğiBunun için en temel neden olarak elbette ülkemizde yazılım mühendisliği bölümünün yeni olmasını göstermek mümkün. Maalesef bilişim alanında çalışmalar yapan ve üreten bir ülke olmaya geç başladık. Atı alan Üsküdar ‘ı geçti, biz bilişim ve teknoloji üretmek zorunda olduğumuzun yeni farkına vardık. Bunun farkına erken varan ülkeler şimdi bunun ekmeğini fazlasıyla yiyor. Örneğin Güney Kore, dünyanın teknoloji üretimi konusunda lider ülkelerinden biri. Hindistan, dünyanın yazılım alanında lider ülkelerinden biri. Bunlar hep erken kalkmanın faydalarını bugün gören ülkeler. Bizde herkes kalktıktan sonra yanierken kalkmanın avantajını kaybettikten sonra kalkmaya yönelik adımlar atıyoruz.

Diğer bir mesele, yazılım mühendisliği bölümleri ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinde de var fakat yüksek lisans programları olarak gösteriliyor. Üniversitede bir bölüm açıp açmama kararını o üniversitenin rektörleri belirler ve nedenlerini en iyi onlar bilir. Biz ancak tahminde bulunabiliriz. Bu konudaki en geçerli tahmin ise, yazılım mühendisliği bölümünün yeni bir bölüm olması. Dolayısıyla arz ve talebin henüz oturmamış olması. Yani ODTÜ, Boğaziçi gibi kaliteli ve büyük üniversiteler her daim en iyi öğrencileri bünyesine katmayı hedefler. En iyi öğrencileri bünyesine katmak için açacağı bölüme üniversite sınavlarından en yüksek notları alan öğrencilerin başvuruyor olması gereklidir. Bu da o bölüme ciddi bir talep olmasını gerektirir. Tabi birde üniversitenin o bölümü açmak için imkanlarının da rahat olması gerektiğini unutmayalım.

SONUÇ

Netice olarak er ya da geç ODTÜ, Boğaziçi gibi diğer ünlü ve iyi üniversitelerde yazılım mühendisliği bölümü açacaktır. Yazılım sektörü ülkemizde daha da geliştikten, firmaların kaliteli yazılımcı ihtiyacı arttıktan sonra bu üniversiteler için yazılım mühendisliği bölümü açmak bir tercih değil, mecburiyet olacaktır. Fakat bu önümüzdeki sene mi olur, yoksa bir kaç sene sonra mı olur bunu hep beraber görücez =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir