Yazılım Mühendisliğinde Üniversite Seçimi

Yazılım Mühendisliğinde Üniversite Seçimi

Bu konumuzda Yazılım Mühendisliği okumak isteyen bir kardeşimizin üniversite seçimi üzerine sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

ben lise 3 ogrencisiyim aileme rağmen yazılım mühendisliği okumak istiyorum universitre tercihinde neler önemlidir devlet universitesi olması yada puanının dusuk olması onemlimidlr bulunduğum ilde danışabğlecelğim kimse olmadığı için size sormak istedim

CEVAP:

“… aileme rağmen …” dediğine göre ailen Yazılım Mühendisliği bölümünü istemiyor belli ki =) Bu soru “Yazılım Mühendisliği için hangi üniversiteyi seçmeliyim?” olsaydı ya cevap vermeyecektim yada cevap sadece “puanının yettiği en iyi üniversiteye git” olacaktı. Fakat soru “Yazılım Mühendisliğinde Puanın Düşük Olması Önemli midir?“, “Yazılım Mühendisliğinde Devlet Üniversitesi Olması Fark Eder mi?“, “Üniversite Tercihinde Neler Önemlidir?” soruları olduğu için cevaplıyorum. Yani benden üniversite ismi söylememi beklemeyin gençler 😉

Aile Faktörü

Bu kısım soru değil fakat inceden değinmek istedim. Aileler çocuklarının her zaman hayatlarında sıkıntı çekmemelerini ister. Bu nedenle garanti mesleklere yada daha çok para kazanacaklarına inandıkları mesleklere yönlendirmeye çalışır. Fakat unuttukları bir şey var ki hayat sizin hayatınız.

ALLAH hepinize uzun ömürler versin, okul hayatınız 25 yaşında bitecek diyelim, önünüzdeki 40 yıl boyunca bir işte çalışacaksınız. O çalışacağınız iş kendi istediğiniz değil de ailenizin istediği iş olursa bu hayatınızın yarısından çoğunu mutsuz şekilde geçireceğiniz anlamına geliyor. Tabi seçeceğiniz meslekte de başarılı olsanızda olmasanızda, tercih kendi tercihiniz olduğu için asla pişmanlık duymayın.

Üniversite Tercihinde Düşük Puan Önemli midir?

Yazılım MühendisliğiÖnemli bir durum olan aile mevzusuna inceden değindikten sonra asıl konumuza geçelim. Üniversite tercihinde puan önemlidir. Çünkü bu puan sınıf kalitesinin de bir göstergesidir. Aynı “arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” sözü burada da geçerlidir. Üniversitede yıllarınızı beraber geçireceğiniz öğrenci arkadaşlarınız yüksek puanlı, çalışkan öğrencilerden oluşursa, sizde onların arasında başarılı olmak için çaba gösterirsiniz. Aynı şekilde arkadaşlarınız sürekli dersleri sallıyorsa, “yarın sınav var ama si*tir et, gel biz senle bir el PES atalım” diyorsa o zaman ister istemez sizde başarısız olursunuz.

Bir diğer husus, bir sınıftaki öğrencilerin geneli derslere hevesli değilse, asıl amaçları o dersi öğrenmek değil “Hoca 50 versin, geçeyim, yeter” kafasında ise, bir noktadan sonra hocada kayda değer bir şekilde anlatmaz ve öğretmeye çalışmaz. Bu durum genel anlamda puanı düşük okullarda görülür.

Yazılım Mühendisliğinde Devlet Üniversitesi Olması Fark Eder mi?

Yazılım Mühendisliğinde Devlet Üniversitesi Olması Fark Eder mi?Bana göre fark etmez. Sonuçta özel üniversitede bilgiyi size kaşıkla yedirmiyorlar. Standart yada standardın biraz üstünde bir devlet üniversitesinde çalışan hocayla, özel üniversitede çalışan hoca aşağı yukarı aynı bilgiye ve özelliklere sahiptir. Ha tabi anlatma becerileri farklıdır orası ayrı. Fakat siz öğrenmek istediğinizi gösterince, iyi niyetli bütün öğretmenlerin yardımcı olacaktır.

Ben üniversitedeki öğrencilik yıllarımdan söyleyebilirim ki hocaların iyi niyetini bozan kişiler öğrencilerdir. Çünkü bütün öğretmenler bir öğretme aşkıyla öğretmenliğe başlar. Daha sonra öğrenciler yavaş yavaş o aşkı öldürür ve sadece robot gibi duygusuz öğretmenler olurlar. Ben hem öğrenci olmuş hemde öğretmenlik yapmış biri olarak bunu çok iyi gözlemledim.

Bu nedenle siz ilk günden itibaren derslerle ilgili ve alakalı, aynı zamanda hocalarınıza karşı saygılı olursanız, birde hevesli olduğunuzu gösterirseniz, hoca tarafından direk aradan sıyrılırsınız ve hiç bir hocanın size “bana soru sorma, ben sana yardımcı olamam” diyeceğine inanmıyorum.

Üniversite Tercihinde Neler Önemlidir?

Tüm bu noktaya kadar yazılanların ışığında şunu söylemek gerekir ki, olabildiğince yüksek puan alıp, olabildiğince puanınızın yettiği en iyi üniversiteye gitmeye çalışın gençler. Zaten bu zamana kadar yapılan en mantıklı şeyde o. Aynen devam diybilirim 😉

Tabi birde bölgesel tercihler var. Malum Türkiye’nin her bir noktası aynı değil. Tercihlerinizi yaparken, yazdığınız okulun kaç puanla öğrenci kabul ettiğine baktığınızdan çok o okulun konumuna, çevresel etkenlerine de çok dikkat edin. Özellikle metropollerde yaşayan biriyseniz, kırsal bir bölgede sıkıntı çekebilirsiniz.

SONUÇ

Üniversite tercihi önemlidir. Fakat sürekli söylüyorum üniversite tam anlamıyla sizin bir yazılımcı olmanızı sağlamaz. Piyasada şu anda bir sürü Bilgisayar Programcılığı bölümü mezunu olup tek bir kodlama dili bile bilmeyen kişi var. O yüzden üniversiteye sadece bir araç olarak bakın ve diplomanızı en iyi puanla almaya çalışın. Yazılıma amaç olarak bakın ve okul haricinde de kendinizi geliştirin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir