Yazılımcılıktan Para Kazanmak

Yazılımcılıktan Para Kazanmak

Bu konuda, çok sık kullandığım bir cümle olan “yazılımı para için değil sevdiğiniz için yapın” cümlesine açıklık getiriyoruz. Gerçi daha önce bir kaç makalede açıklamıştım fakat sıkıntı yok. Önemli bir konu olduğu için tekrar tekrar ele almakta fayda var. Yazılımcılıktan Para Kazanılır mı? Para kazanmak için yazılımcı olunur mu? Bütün yazılımcılar az para mı kazanır? gibi sorulara cevap verelim.

SORU:

Hocam iyi günler. Her yazınızı takip ediyorum ve sürekli şunu dile getiriyorsunuz:
“Yazılımı para için yapmayın !”
Tamam severek yapalimda okadar kod yazacağız yani adamın babasının hayrına kod yazmiyoruz ve bu meslek kolay bir meslek degil. Yani demem o ki bu mesleği seçen adam düşük ücretlere tahammül mu etmek zorunda ?

CEVAP:

Her yazımı okuduysan muhakkak bu soruya cevap niteliğinde olan, WebTekno ‘da yayınlanan Yazılımcılıkta Diplomanın Önemi yazısının Sağlam Para Kazanmak İçin Yazılımcılık bölümünü de okumuş olman lazım 😉 Fakat zarar yok, tekrar yazarız =)

Yazılımcılığa Heves Nedeni

Herkes kendine itiraf etsin. Bugün yazılımcı olmak isteyen yada yazılımcı olan kardeşlerimin hemen hepsi çok büyük projelerden kazanılan çok paralara bakarak yazılımcı olmak istiyor yada o istekle yazılımcı oldu. “Yazılımı sevdiğiniz için yapın” diyen ben dahi yazılımdan sağlam para kazanma hayaliyle yazılımcı olmak istedim ve yazılıma yıllarımı verdim, hala daha veriyorum. Oturduğun yerde, binlerce kişi senin yaptığın bir şeyi kullanacak olmasının verdiği havaya ek olarak birde para kazanıcam. Bundan daha güzel bir duygu olur mu lan …

Projeden Para KazanmakFakat kazın ayağı öyle olmuyor. “Elemanın biri Flappy Bird diye bir gecede çok basit bir oyun yapmış, günde 50 bin dolar kazanıyormuş lan …” yada “4-5 sene önce yapılan WhatsApp Türkiye’nin en büyük şirketi olan Tüpraş ‘ın 4 katı değerinde yani 11 Milyar dolara satılmış …” gibi üst düzey örneklere bakıp gaza gelmeyin. Çünkü bu zengin eden örnekler 10.000 girişimde 1 olan şey. Siz gidip de 10.000 proje arasında 9.999 tanesi arasına gireceğinizi değilde başarılı olacak olan o 1 projenin sizin projeniz olacağını hayal ederek işe girerseniz, hayaliniz ilk gerçekleşmediğinde yazılımdan vazgeçersiniz.

Angry Birds oyunundan adamlar milyon dolarlar kazanıyor” diye gaza gelmeyin. Peki “Angry Birds ‘ün yaratıcıları, Angry Birds ‘ü yapana kadar aylarca uğraşıp, bir ekip ile 51 tane proje yaptılar. Hiç biri bir b.ka yaramadı ve o projeleri çöpe attılar.” demem durumunda aynı gaza sahip olacak mısınız … Ha tabi 52. denemede tutturma garantisi de yok.

Bu işler biraz şans işidir. Koskoca bir ekip, aylarca uğraşıp mükemmel bir oyun yapar, en fazla 100.000 kişi indirir, elemanın biri çıkıp tek başına, bir gecede, çok basit ve saçma bir oyun yapar 100 milyondan fazla indirilir. Flappy Bird oyununu yapan eleman bile şaşırıyor oyununun tutmasına. Bildiğin piyangodan farkı yok bu işin. Yani bir projenizin tutacağına inanmanız elinizdeki bilete büyük ikramiye vuracağına inanmanız ile aynı şey.

Yazılımcılığı Sevdiğiniz İçin Yapın

Neden “yazılımcılığı para için değil sevdiğiniz için yapın” diyorum çünkü gerçekten kolay bir iş değil. Konuşmalarını çok beğendiğim kişi olan Serdar Kuzuloğlu ‘nun bir konuşmasından direk alıntı yapıcam;

Ben size desem ki, “gençler hadi toplanın, huzur evine gidip 1 saat boyunca sevabına kitap okucaz, yaşlıları mutlu edicez“. Eminim ki sizin gibi değerli kardeşlerimin çoğu bunu seve seve yapar. Fakat şöyle desem; “gençler hadi toplanın, huzur evine gidip 1 saat boyunca kitap okucaz ve size 1 TL vericem“. O zaman hemen başlarsınız “ulan bu iş 1 TL’ye yapılır mı? Benim vaktim yok …” gibi düşünmeye. Yani hangi işin içine para girerse o iş bozulur. Sütteki leke gibidir para.

Dolayısıyla bir proje yaparsınız, gecenizi gündüzünüzü, belkide aylarınızı harcarsınız, neticesinde ayda 40-50 lira gelir, hadi 200 lira bile gelse “ulan gidip asgari ücrete bir yerde çalışsam bunun yarısı kadar uğraşır, 5 katı kadar para kazanırdım” der yazılımdan koparsınız.

İş Sıkıntısı Var

Yazılımcı olup büyük bir şirkette çalışmak istiyorsanız büyük şirketler diplomaya bakar ve ancak büyük şirketlerde kayda değer para kazanırsınız. Şöyle bir mantık yürütelim; Ülkenin durumu malum. Yazılıma, teknolojiye yeterli destek verilmiyor. Dolayısıyla yazılım üreten büyük şirketlerin yada bünyesinde yazılımcı çalıştıran şirketlerin sayısı fazla değil. Türkiye ‘de ki üniversite sayısı 196. Hadi bunlardan 150 tanesinde (daha fazladır ama ben olumsuzluk ihtimali düşürüyorum) yazılım öğrenilerek mezun olunacak bölümler var.

Yazılımcılıkta Para SıkıntısıBilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı gibi bölümlerden mezun olup yazılım ile alakalı işte çalışabilecek öğrenciler her sene mezun oluyor. 150 tane üniversitenin her birinde atıyorum 4 tane yazılım ile alakalı bölüm olsa bu 600 bölüm yapar. Hadi bazılarında 4 değil 2-3 vardır diyelim ve 500 bölüm olsun. Sınıflarda ortalama 30 kişi diyelim. Oldu mu sana 15.000 tane yazılım öğrenen kişi. (Tabi bunun 1.,2.,3. sınıfları var o zaman sayı 60.000 oluyor) Her sene bu 15.000 öğrenciden 10.000 tanesi mezun olsa bile bu her sene yazılım alanında çalışacak 10.000 kişiye ihtiyaç doğması gerektiği anlamına geliyor ki iş sıkıntısı çekilmesin. Tüm bunların yanında üniversitede yazılım okumayıp yazılım öğrenen ve yazılımcı olarak bir işte çalışmak isteyen on binlerce iş arayan var.

E hayatta her şey arz talep meselesi. Yazılım işi arzı az, yazılım işinde çalışmak isteyen kişi talebi çok olunca, yazılım işi veren kişinin eli güçlü oluyor ve istediği fiyat politikasını uyguluyor. Yani diyor ki; “kardeşim benim vereceğim maaş 1.250 TL. Ha işine gelirse gelip çalışırsın. İşine gelmezse bak bir dünya başvuru var. Fazla bekleme yapma, diğerlerine yol aç …” .Adam zaten 3 kuruşa kıç kadar ofis tutmuş, anca kendini geçindirecek kadar iş potansiyeline sahip, birde senin fiyat beklentini karşılayıp mutluluğunu mu düşünecek … Zaten piyasada bir dünya işsiz var. Elbet birini bulur.

SONUÇ

Bu mevzu anlatmak ile bitmez, uzar gider. Sonuç olarak elbette asgari ücretten hallice bir rakama, yazılım gibi öğrenmesi ve uygulaması zor bir şeyi yapmak akıllıca bir iş değil. Fakat bir gün aklınıza bir projenin gelip onu uygulama ve ondan çok para kazanma ihtimaliniz var. Diğer yandan yine şans işidir, bir tanıdığınız vesilesi (torpil) ile güzel bir şirkette, güzel bir maaş ile çalışabilirsiniz. Yazılımcı olmasanız bile freelance iş yapıp ek gelir elde edebilirsiniz. Yazılımcılığın avantajı çok. Yeter ki onu kullanmayı bilin ve yazılımcı olduğunuz gibi ilk projenizde yada gireceğiniz ilk işte çok paralar kazanmayı düşünmeyin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

4 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir