Yazılım Mühendisliği İçin Özel Üniversite İş İmkanı

Yazılım Mühendisliği İçin Özel Üniversite İş İmkanı

Özel üniversitede yazılım mühendisliği okuyup iş imkanı konusunda soru soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba kodcu abi ben 12 sınıf veritabanı programcılıgındayım bi yazında bilgisayar mühendisliği amaç değil araçtır yazmışşın ben açıkcası donımı sevmem bende amaç yazılımdır kısacası yazılım mühendisliği şuanda çogunlukla özellerde var bahçeşehir üniversitesinin yazılım mühendisliğini düşünüyorum ama özelden çıkınca iş yok filan diyolar doğrumu bide yazılım mühendisliği bana gidermi anladıgın kadarıyla cevaplarsan sevinirim teşekürler şimdiden

CEVAP:

Evet, “Bilgisayar Mühendisliği için yazılım amaç değil araçtır” diye Üniversite Yazılım Bölümleri konusunda söylemiştim. Çünkü ağırlıklı olarak donanımla alakalı bir bölümdür ve yazılım, donanım ile iletişim kurmak için kullanılır. Dolayısıyla amaç değil araçtır.

Özel Üniversite İş İmkanı

Özel üniversite ve devlet üniversitesi konusuna Özel Üniversite mi Yoksa Devlet Üniversitesi mi? konusunda değinmiştik. Özel üniversitelerde sunulan eğitim imkanlarının daha gelişmiş olduğundan, buna karşılık ortamın çokta iç açıcı olmadığından bahsetmiştik. Bunun yanı sıra devlet üniversitesine nazaran girmesi ya paraya yada ders notlarınızın çok yüksek olup burslu okumanıza bağlıdır.

Özel Üniversite İş İmkanıŞimdi bir iş veren gözüyle bakalım. Diyelim ki bir şirketiniz var ve eleman alacaksınız. Üniversite sınavına çalışıp, yüksek puan alarak giren birisini mi işe alırsınız yoksa baba parasıyla, üniversite sınavından yüksek not almadan üniversiteye giren birini mi işe alırsınız? Burada kesinlikle birilerini küçümsemek yada “özel üniversitede parayla okuyanlar bir şey öğrenmeden mezun oluyorlar” demek söz konusu değildir, yanlış anlaşılmasın. Sadece ister kabul edelim, ister etmeyelim, günümüz eğitim sisteminde üniversite belki bir işi iyi yapma konusunda gösterge olmayabilir, bunu bir çok makalemde söylüyorum fakat iyi bir devlet üniversitesine parasız girmek çalışma, azim ve başarı göstergesidir. Doğal olarak her şirkette çalışkan, azimli ve başarılı kişileri ister.

Diğer yandan özel üniversiteyi burslu kazananlarda bu açıdan avantaj sahibidir. Dolayısıyla özel üniversitede ağırlıklı olarak diploma notu çok daha önemlidir. ODTÜ ve benzeri iyi üniversitelerden mezun biri işe başvurduğunda diploma notu şirkete göre ikinci plandayken, özel üniversitelerde birinci plandadır.

Özel üniversite iş imkanı konusunda, anlaşmalı olduğu şirketlerde işe başlama imkanı sunmaktadır. Neticede özel üniversiteler para kazanma ve kar amacı güden eğitim kurumlarıdır ve bu iş dünyasıyla dirsek temasında oldukları anlamına gelmektedir. Bu sayede özel üniversiteden mezun olan öğrencilerin, mezun oldukları üniversitenin anlaşmalı olduğu büyük şirketlerde işe başlama imkanına sahip olurlar. Buda öğrencilerin özel üniversiteleri tercih etmesinde büyük rol oynar, ki zaten bu öğrencileri üniversiteye çekme taktiğidir. Karar aşamasında olan öğrenci “bizim üniversitemizden mezun olursanız X isimli büyük şirketle anlaşmamız çerçevesinde iş imkanına sahip olabilirsiniz” derler ve öğrenci “üniversiteden sonra işim hazır” zannederek balıklama dalar. Fakat bu anlaşmalı şirketler her sene özel üniversiteden mezun olan yüzlerce kişiyi doğal olarak işe almaz. En başarılı olan öğrencileri işe alırlar, ki bunlarda genelde özel üniversiteyi bursla kazananlar olur.

SONUÇ

Yazılım mühendisliği sana gider mi, gitmez mi bunu değil ben, ailen bile bilemez =) Çünkü kendini en iyi tanıyan sensin. Ego, mütevazilik, kendini küçük görme psikolojisi gibi, kendini objektif değerlendirmene engel olan bütün duygulardan arınarak kendini değerlendirmen ve sana uyup uymayacağını düşünmen lazım. Tabi birde yazılım konusunda fikir sahibi olman lazım. Bunun içinde araştırma ve denemeler yapmanda fayda var.

Netice olarak özel üniversiteler için durum böyle. Fakat araştırmalarım neticesinde Yazılım Mühendisliği devlet üniversiteleri olarak sadece Fırat Üniversitesi ve Celal Bayar üniversitesinde var. Hal böyle olunca şirketlerde yazılım mühendisliği devlet üniversiteleri mezunu birini değil özel üniversite mezunlarını da tercih etmek mecburiyetinde kalacaktır.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir